Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Biologisk mångfald    Luft    Övrigt   

Grön Plan Vasastan

ELISE BAUMANN 2011-06-07        #17992

Flygblad till kampanjen

Hej, vi är 6 ungdomar som går på Globala Gymnasiet i Stockholm. Vi håller på med en kampanj för att börja anlägga gröna tak/väggar i Vasastan i Stockholm. Tänkte att det vore intressant att höra lite åsikter om detta.

Mitt i Vasastan hade tisdag den 15 mars 2011 ett artikel om luftföroreningar i Vasastan, där nämndes att tre av de mest förorenade gatorna i Stockholm ligger i Vasastan. Vi, säger då: bygg gröna tak och väggar! Med det menar vi att på hustak i Vasastan plantera växter och på husväggar anlägga hängväxter. Det är kanske många som funderar på vad det skulle göra för bra, utom att det blir grönt och fint. Men gröna tak tar upp och binder luftföroreningar och bidrar då till att luften blir renare, det blir då en bättre miljö att vistas i för dig och dina medmänniskor. Det har även många andra bra funktioner, det dämpar buller, skyddar takmaterialet, och isolerar även byggnaden och sparar på så sätt energi. Detta leder till ett bättre och miljövänligare boende. Att bygga gröna tak och väggar kan ses som en stor investering som dock är viktig eftersom den leder till en utveckling i rätt riktning - tänk på hur mycket pengar som läggs på utveckling av ny teknik. Den påverkar på ett positivt sätt både dig och framtida generationer, det bidrar till en grönare och välmående stad.

Vad tycker ni om detta, har ni några synpunkter angående gröna tak/väggar?

Gilla gärna vår facebook-sida Grön Plan: Vasastan och kolla gärna in vår blogg gronplanvasastan.blogg.se.

 



MAGNUS BILLBERGER 2011-06-07        #17996
Stora delar av Stockholm måste betraktas som vansinnesbygge när det gäller omfattningen av hårdgjorda ytor. Vid miljöhuvudstadskonferensen i höstas reflekterade en av de utländska deltagarna över hur lite grönytor det finns i många delar av Stockholm.

En viktig anledning till höga luftföroreningar är att dessa inte har någonstans att ta vägen. De skickas liksom hela tiden tillbaka in i systemet. Virvlas upp av trafiken och av vind, spolas loss vid regn osv. Vid lite kraftigare regn transporteras en del bort med dagvattnet, men det går ganska fort att återställa koncentrationer.  

Tyvärr så tror jag man ska ganska blygsamma förväntningar på vad man kan göra i Vasastan med gröna väggar och tak. Givetvis finns det en poäng i att gröna tak och väggar binder en del föroreningar, men betydligt mer effektivt vore att anlägga grönytor på marken längs alla trafikerade ytor. Dvs så nära som möjligt där en betydande andel av föroreningarna först genereras. Det finns en hel del kunskap på detta område som tagits fram under de senaste 10 åren och som konsekvent pekar på att en gräsbevuxen yta är mycket effektiv på att ackumulera och hålla kvar många av de föroreningar som genereras. Man behöver givetvis ha någon form av kontrollprogram där man bevakar att ackumulerade föroreningar inte lakas ut. Det finns dock flera välstuderade exempel som visar att avkiljningskapaciteten fungerar många tiotals år utan att jorden behöver bytas ut.

Frågan är väl om det ses som ett hinder att ta trafikyta i anspråk för att skapa en bättre innerstadsluft...

Logga in för att svara




Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3507 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik