|
Energi övrigt Framtiden efter oljan
Mycket intressant webbplats det här - kul att följa alla debatter mellan insatta naturvetenskapare.
Den fråga jag ställer mig (såsom icke naturvetenskapare) är ju vad som blir konsekvenserna för vårt samhälle som det ser ut idag?
Sveriges ekonomi brukar ju sägas vara exportberoende, och därmed transport(olje)beroende.
Sveriges omvandling från fattigt jordbruksland till välmående industriland är ju tack vare tillgången till billig energi och drivmedel. Vad är alternativet till den tillväxtbaserade ekonomiska modellen som driver Sverige idag?
Det gamla jordbrukarsamhället käns ju inte direkt som något vi kan eller vill återvända till, eller?
Hej Kenneth!
Kul att du verkar ha behållning av denna webbplats - samma här.
Om framtiden efter oljan kan man förstås bara spekulera. Bland ekonomer finns en utbredd syn på världsekonomin som säger att vi alltid kommer att hitta nya lösningar, för så har vi alltid gjort tidigare. En del naturvetare kan vara något inskränkta åt andra hållet och ger därmed ganska svarta framtidsprognoser.
Min personliga uppfattning kan du få här och nu:
De närmaste 5-10 åren kommer oljepriset att öka i allt snabbare takt. Även om stormakter gör vad de kan så går inte denna lavin att stoppa helt enkelt därför att det håller på att bli ett gap mellan tillgång och efterfrågan, ett gap som växer med våldsam fart. I realiteten kommer det visserligen att finnas olja kvar, men i praktiken är oljans tid som drivkraft för ekonomin slut.
Konsekvensen av detta blir att större delen av världens ekonomier hamnar i en spiral av lågkonjunkturer som avlöser varandra tills vi har en depression av aldrig tidigare skådat slag. USA som idag har en extremt hög energiförbrukning per capita kommer sannolikt att drabbas värst av alla.
I nästa steg kommer vi att bli tvugna till enorma omstruktureringar i vårt samhälle. Huvudsakligen med inriktning på lokal energi- och matproduktion. Så vare sej vi vill eller ej så blir det nog en återgång, åtminstone i riktning mot ett jordbrukarsamhälle
En något mörk framtidsprognos redovisas på http://www.wolfatthedoor.org.uk/
En viktig begränsande faktor är att det idag inte finns någon möjlighet att kvantitativt ersätta fossil energi med förnyelsebara källor. En intressant joker i leken är dock fussionsenergi där man verkar vara på gång mot att faktiskt kunna producera mer energi än vad som går åt att hålla en reaktor igång.
något mörk framtidsprognos... det kan man ju lindrigt säga.
Måste det verkligen gå så helt åt pepparn när oljan tar slut? Det känns ju rätt sannolikt att USA inte stillatigande kommer se oljan försvinna, och krig och konflikter kommer ju definitivt dyka upp.
Men finns det inget mellanläge att backa till, med åtminstone en del av energiförsörjningen tillgodosedd? I kombination med en rejäl ändring av livsstil genom energibesparingar och inga flygresor etc...
Det finns en göteborgare som har forskat rätt mycket på det här Som heter Gunnar Lindgren. :http://www.2000taletsvetenskap.nu/oljekris.htm
Sen finns det en Uppsala OXå, me jag kommer inte ihåg hans namn...
Fast jag håller nog med om att det inte kommer gå tillbaka till 1800talet. Vi har ju ändå forskat fram alternativ som tex vind, solceller, engergisnåla hus. Det kanse kommer se helt annolunda ut i framtiden, varken som det såg ut förr och som det ser ut nu.
Jag antar att du menar Kjell Aleklett?...
MMm, det låter bekant....Jo det är nog han.
Tack Magnus, din analys stämmer bra med min egen och jag tror även de flestas. Det som har fått många att tvivla på oljans bortre gräns är det faktum att denna har flyttats fram i steg efter hand. Vi har hittat nya oljefyndigheter. Oljeindustrin har även utvecklat metoder att trycka ur olja ur vad som bedömdes vara tömda oljekällor.
Industrin utvecklar nya flygplan och maffiga muskelbilar, som om inga bekymmer fanns.
Varför nytillverka enda flygplan mer?
Sätt resurserna istället på underhåll av den flotta vi redan har. De kan säkerligen flyga tills sista fotogendroppen tankats.
Utveckling av bränslesnåla fordon med annan teknik än förbränningsmotorer, har fått överleva i enstaka ekonomiskt svaga nischer.
Det är glädjande att vissa tekniksprång kan skönjas nu, men jag har känslan att det kunde ha skett betydligt tidigare om rätt resurser hade avsats.
Varför dessa skygglappar?
Är det världens ledande ekonomer som inte vågar se naturvetenskapliga sanningar?
Måste våra starka ledare begränsa sina visioner till vår egen livstid?
Våra barn, barn-barn, barnbarns-barn skall också kunna leva hyggligt. De grunderna måste läggas nu !
Jag håller med Magnus om att oljebristen troligen kommer skapa stor ekonomisk oreda. Men glöm inte bort att det finns fossilt kol i stora mängder som t.ex. kan göras om till flytande bränslen för fordon. Inte för att det är något positivt direkt, det ökar bara risken för klimatstörningar.
Om man vill tänka positivt så skulle man kunna tänka sig att man producerar värme och el av kolet, pumpar ner koldioxiden i jordskorpan, kör bilar på elen medans flygplanen får ta den begränsade mängd biobränsle som finns. Då har vi några hundra år på oss att lösa problemen på riktigt.
Conny, våra folkvalda ledare är tyvärr begränsade av risken att inte bli omvald. Så länge majoriteten av folket sätter sina egna behov främst (300 000 svenskar har skrivit på ett upprop om sänkt bensinskatt) blir det svårt för politiker att fatta impopulära beslut.
Just det jag menar med att allt kanske inte är nattsvart "bara" för att oljan tar slut - det borde ju finnas andra sätt att åtminstone få civilisationen att överleva. Visserligen inte optimala sätt (kärnkraft, kol etc) men tillräckligt för att öka fristen. Eller är det önsketänkande?
Även om det fortfarande finns kol i stora mängder att gräva upp så finns en mycket viktig begränsande faktor även för kolet. Nämligen den energi som man måste investera för att få fram det. De siffror jag har hittat visar tydligt att lönsamheten ur energiperspektiv har minskat drastiskt och kommer att fortsätta minska. Därför ser jag det faktiskt som orealistiskt att man skulle ge sej på att tillverka t ex DME av fossilt kol.
Jag håller med dej Kenneth att det inte borde vara nattvart "bara" för att oljan tar slut. Lösningen ligger dock i att vi börjar med att backa ett par steg i välstånd och slår in på en lite annan väg. Bort från överkonsumtion av energi och över till ett långsiktigt utnyttjande av tillgängliga resurser.
Åtskilligt av den lyx vi vältrar oss i idag är knappast nödvändig för ett innehållsrikt och bra liv, mycket är faktiskt mer till skada än till nytta för oss. Logga in för att svara |
Standby-stoppare (1) Småskalig vindkraft (33) El (3) Varmvattensparande produkter (4) Belysning (1) Hybridsystem solceller/vindkraft (4) Vindandelar (2) Solfångarsystem (2) Energimätare (3) Solceller (2) Energikonsulter (2) Värmeväxlare för varmvatten (2)
|