Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Mat övrigt    Biologisk mångfald    Konsumtion och livsstil   

The Future of Food - GMO eller inte?

ZSOFIA GANROT 2011-09-09        #18910

Källa http://organicmantra.wordpress.com/

Jag tror att jag inte är helt ensam här på forumet med frågan "Vad är GMO egentligen?". Är mat gjort på GMO-råvaror farlig eller inte? Var står debatten, politiken och aktivismen idag i denna fråga? Man kan vara uppdaterad i många miljö- och hållbarhetsfrågor och fortfarande känna att "ah, detta visste jag inte!". En sådan upplevelse fick jag för en vecka sedan, som ledde till detta inlägg...

Först läste jag en kort ingress i Miljöaktuellt om att forskare har nu hittat och studerat den första superresistenta skadeinsekten mot Roundap-ready grödor... Ja, detta var troligen förväntat, men då mitt intresse fångades av begreppet GMO och de ökända Roundup-ready grödorna. Utöver själva tekniken vad är egentligen  politiken kring detta, vad innebär "patentet på liv" bakom. Miljoner fattiga bönders kamp idag för rätten till egna fröer, samt påverkan på biologisk mångfald är ytterligare två frågor kring GMO.

Jag har hittat en film som jag rekommenderar för de som tror att denna fråga är jobbig eller kompliserad. Filmen är grundlig och extremt pedagogisk. Jag satt och sög in informationen under den 1,5 timmar långa "utbildningen".

Filmen är gjord 2004, men tyvärr lika aktuell idag som då. Filmen är mångdubbelt prisbelönad och används som utbildningsmaterial världen över i skolor, på konferenser, vid beslutsfattarnas bord eller av allmänheten i övrigt. Du kan se den här:

http://www.thefutureoffood.com/onlinevideo.html

Självfallet, tankarna stannar (snurrar) inte i mitt huvud bara kring matfrågan och lösningar på svält genom GMO (som några svenska forskare ser som en hållbar väg att utrota svält)  och biologisk mångfald... Tankarna kopplar in även bilismen (etanolproduktion på majs) och mycket annat som kan tänkas resultera i GMO-industrins spår.

Titta på filmen och kommentera här om du vill. Jag är mycket nyfiken och intresserad av era reaktioner.



FRANK NILSSON 2011-09-10        #18952
Jag kan höra ljudet men ser bara en grön ruta.

PONTUS ANDERSSON 2011-09-11        #18956
Filmen fastnade för mig men bara att ladda om och spola.

Jag har sett den tidigare och som Agronom så har man endel koll på branschen. Många skrämmande saker som tas upp i filmen, där Monsanto står för de flesta.

GMO i sig, GenModifierade Organismer är en teknik som ger större möjligheter att förädla växter och djur även över artgränserna. Tidigare var man begränsad till klassisk avel/växtförädling genom att korsa de individer som uppvisade eftertraktade egenskaper. Detta har skett i tusentals år och lett till specialiserade arter och en stor genbank. Denna genbank har lidit svåra förluster under den gröna revolutionen då moderna sorter av framförallt ris spreds i det då svältande Asien. Växtförädling har även testats genom radioaktiv strålning och endera klassisk förädlingsmetod kan ge diverse konstiga konstellationer innan man lyckats få fram det man var ute efter. Tex vanligt att ett gäng dåliga egenskaper följer med den man ville få in.

Modern genteknik är mer specifik och man kan blanda gener utan begränsning av artgränser. Det är alltså ett nytt verktyg i verktygslådan med större möjligheter, hur man använder dessa möjligheter landar på mänsklig politik.
En av de tidiga användningsområdena för GMO var tillverkning av insulin, tidigare slaktades grisar för att få ut minimala mängder. Genom att sätta in insulingener och tvinga bakterier att producera insulinet så blev det plötsligt mycket mer tillgängligt för diabetiker. Golden Rice är ett annat exempel som skulle bli räddningen för de A-vitamin bristsjuka och sedemera blinda barnen som kom ur den gröna revolutionen (då bönderna i huvudsak producerade kalorier i form av ris och allt mindre grönsaker och annat som mer bidrar med vitaminer). Blev ingen succé av olika skäl..
När Monsanto tog ett fast tag om det nya verktyget så gjorde de en genial affärsmodell där ett användande av Roundup-ready grödor förutsätter användning av deras roundup-bekämpningsmedel. De har blivit så stora och dominanta så amerikansk politik är sönderlobbad och enstaka bönder inte har något att sätta emot. Sydamerika har hoppat på tåget och dess bönder är numera multirika och lätträknade vilket småbönderna har fått betala ett dyrt pris för. EU är i realitet enda stora världsspelare som sagt nej till GMO av rädsla för tekniken i sig. Det är en fråga för sig men har lett till att stoppa duktiga forskare som tex tagit fram lila tomater med de vitaminer som många västerlänningar inte får i sig tillräckligt. GMO ger stora möjligheter att leverera grödor som tål torka, översvämmning etc. Men när EU lämnat WO så har Monsanto kapitaliserat på och tagit över begreppet.

Frågan om monokulturer, patenträttigheter etc. är egna frågor i sig. Ämnet är högaktuellt och borde få mer utrymme i debatten. Äta bör man annars dör man.

Logga in för att svara


Produkter

Hemleverans av mat (1)
Matlagningskurser (1)
Växtskydd (1)
Vegetarisk catering (2)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3502 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik