Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Energi övrigt    Sport- & fritidsutrustning    Cykel   

Efterlyser energismart gym

JOHANNA LINDBLAD 2011-11-09        #19292
Det tycks bli allt mer populärt att idrotta i Sverige, några tecken är att både Vasaloppet och Vätternrundan fullbokats på noll-tid. Tänk vad mycket energi som vi lägger på att förflytta oss för nöjets skull.

Borde inte i alla fall lite av den energin gå att använda på något smart sätt?

Innan man ställer sig i startfållan, kan jag tänka mig att många timmar spenderats på gym. Finns det något gym som ta tillvara på den energi som vi är så villiga att bli av med?MAGNUS BILLBERGER 2011-11-12        #19364
Jag har faktiskt hört att det ska finnas något sådant någonstans. Spinningcyklar som levererar el till gymmet. Man ska dock ha klart för sig att det är en ganska begränsad mängd energi som potentiellt finns att tillgå. Den typiske gymbesökaren torde ligga på en genomsnittlig uteffekt i form av rörelse på under 200W. Därtill kommer värmeutvecklingen som är ett par gånger så mycket till.

Låt säga att vi har ett gym med 10 cyklar som är igång effektivt 4 timmar per dag med 200W (detta är nog ett ganska optimistiskt överslag). Så har vi 8 kWh per dag att ta tillvara vilket är mindre än en liter bensin eller lite knappt vad ett hushåll gör av med på en dag (uppvärmningen en inkluderad).

Lite bättre kan det kanske gå om man tar vara på överskottsvärmen för att värma duscharnas vatten. Här kan man kanske tillåta sig att räkna på att den genomsnittlig gymbesökaren ger 1kWh per gång = 3.6 MJ. Detta räcker till att värma ungefär 20 liter vatten från krankallt till tvättvänlig temperatur. Med bra snålspolande duschar skulle man hinna duscha 3-4 minuter på detta.

DAVID LARSSON 2011-11-13        #19366
Tycker inte det låter så lite att täcka elbehovet för ett hushåll per gym. Man skulle ju också kunna tänka sig att samla in energin från fler maskiner än cyklarna.

Däremot har jag svårt att se någon praktisk möjlighet att samla in värmen så att den kan värma vatten. En värmeväxlare på ventilationen borde dock göra att gymmet kan klara sig i stort sett utan uppvärmning av lokalerna.

MAGNUS BILLBERGER 2011-11-13        #19367
David: Jag håller nog fast vid att den energi som skulle kunna utvinnas från maskiner är småpotatis. Enligt min räkning handlar det om energi till ett marknadsvärde av någon tia per dag. Det ska mycket till för att få någon att göra merinvesteringar för något sådant. Visserligen kan man använda det i image-syfte, men risken finns också att det genomskådas så att det istället skapar bad-will.

Vad gäller att ta vara på värme till duschvatten så är bakgrunden till mitt resonemang en rapport om ett energieffektivt LB-hus som visades upp på bomässan i Malmö 2003. Här var det just fråga om värmeväxlare på frånluften genom man tog vara på värmeenergi för att värma tappvattnet.

DAVID LARSSON 2011-11-13        #19368
Magnus: Ahh, glömde bort frånluftsvärmepumparna... Kan nog funka rätt bra på ett gym.

Har inte koll på merkostnaden för att sätta en generator på en spinningcykel, eller att utforma andra maskiner med generatorer i stället för vikter, så jag kan egentligen inte uttala mig om det. Du har säkert rätt i att det kan anses orimligt med dagens elpris, men det känns inte helt osannolikt att det kan vara något som dyker upp i framtiden. 

MAGNUS BILLBERGER 2011-11-13        #19369
Jag skulle nog satsa allt på värmeutvinning ändå. I regel så finns det någon form av broms på många av gym-maskinerna så den tillförda energin kan ju förväntas bli till värme tillgänlig för väremväxlarna.

Bättre vore väl om gymbesökarna kunde använda sin träningslusta till sin egen vardagsförflyttning. Jag konstaterar själv att jag istället för att använda ca 25 kWh i diesel kan ta mig till jobbet tur och retur på mindre än 2 kWh om jag cyklar. Det senare alternativet skulle göra mig till elitmotionär om jag gjorde det dagligen.

DAVID LARSSON 2011-11-13        #19370
Visst, all tillförd energi kommer att bli värme, men den kommer ändå att hålla rätt låg temperatur när den sugs ut med ventilationsluften. Energivärdet (exergin) är betydligt högre om kroppsenergin används för att generera el.

I framtiden är det troligt att energipriserna (värme/el) kommer att återspegla detta bättre än idag...

MAGNUS BILLBERGER 2011-11-14        #19373

Det där med att fånga gym-motionärernas rörelser har det säkert gjorts mängder med små utrediningar kring. Titta på följande exempel:

Vet ej om denna länk funkar, annars gå in på energimyndighetens hemsida och sök i webshopen på "kombianläggning". Detta examensarbete ger också lite mer substans i frågan.


JOHANNA LINDBLAD 2011-12-05        #19543
Oj, här har jag sovit.
Tack Magnus och David för bra inlägg och länktips!

I grunden håller jag med Magnus om att det vore bättre om man använde vardagsförflyttning som träning. Då kommer man dock till ett annan utmaning - livsstilsförändring. Mer och fler cykel-anpassade städer, ökad bränsleskatt eller något annat politiskt styrmedel skulle säkerligen behövas för sådanna förändringar. 

Värmeväxlare vid frånluften låter vettigt, energimässigt. Men idén med att ta energin från träningscyklarna skulle jag ändå vilja utveckla, om inte annat så för ett pedagogiskt syfte. Det får absolut inte vara något vilseledande (green wash), utan snarare för att öka medvetenheten. Sen kan man fråga sig vad som skulle få ett gym att ta på sig den rollen. Utrymmet för en sådan affärsidé finns i alla fall :)

CONNY AXELSSON 2011-12-12        #19563
Innan varje tanke på detta förkastas, vill jag bara tillföra att konstruktionen på spinningcyklarna blir enklare. En PM-generator i pedalernas vevhus ger färre delar, om så med högre tekniknivå. Motståndet skall kunna justeras. Det är inte bara att koppla in batterier, om man inte har tillräckligt antal urladdade. Troligen behövs även elektriska bromsmotstånd.
Om inte gymen vill reinvestera, så kan nog ett antal hemmatränande teknikfreaks vilja ha detta.
Trampa in energibehovet för tv-tittandet !
Sätt också energimätare på dumburken, så att de goda föresatserna inte börjar tullas på.

VIKTOR SVENSSON 2011-12-26        #19671
Gym är en typ av lokaler som står oanvända men uppvärmda en stor del av tiden. Det är det stora problemet tillsammans med att vi faktiskt producerat fastigheter för en verksamhet som står still den mesta tiden.
Dessutom finns en överetablering av gym, åtminstone i Stockholm. Beror på arbetsgivares friskvårdssubvention. Den omsätts för det mesta som gymkort men endast en del av kortinnehavarna nyttjar gymmet. 
Jag skulle nog vilja påstå att gym betyder mycket lite för fokhälsan och samtidigt är närmast en samhällsekonomisk belastning. Cykla, löpa, åka skidor, styrketräna med enklare medel, är supereffektivt i jämförelse. D.v.s. hälsovinst kontra kostnad (och miljöpåverkan).

ANNA BåNG 2014-02-24        #23048
Ja det känns lite perverst att vi i den rika världen svettas på spinningcyklar enbart för hälsan medan andra samlar pinnar att elda med under matgrytan.
Tycker att det borde kunna skapas el som i dynamon förr åtminstone till att lysa och värma upp lokaler.

Logga in för att svara


Produkter

Elcyklar (49)
Konverteringskit elcykel (3)
Lastcyklar (4)
Cyklar (6)
Trikar (16)
Cykelleasing (2)
Belysning (1)
Värmeväxlare för varmvatten (2)
Standby-stoppare (1)
Småskalig vindkraft (33)
Solceller (2)
Energikonsulter (2)
Energimätare (3)
Solfångarsystem (2)
Varmvattensparande produkter (4)
Hybridsystem solceller/vindkraft (4)
El (3)
Vindandelar (2)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3275 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik