Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Elektronik   

Julklappstips: Presentkort på uppgradering av dator

JOHAN ERLANDSSON 2011-12-14        #19549

160 GB SSD-disk

Elektronikproduktion har generellt sett stor miljöpåverkan. Sällsynta metaller och stora mängder vatten används vid tillverkningen, och kemikalieanvändningen är inte obetydlig den heller. För datorer gäller dessutom att energiförbrukningen kan vara större vid tillverkningen än vid användningen. Så här kommer ett par tips om hur du förlänger livslängden på din bärbara PC!

Att energianvändande produkter har störst miljöpåverkan vid användningsfasen är något vi ofta får höra. Därför rekommenderas i regel att man ska skaffa något nytt och energisnålare. Men för  datorer så verkar det tveksamt om det finns belägg för den ståndpunkten, en avsevärd del av energiförbrukningen kommer faktiskt från produktionen. Den sammantagna miljöpåverkan från produktionen av en PC jämfört med miljöpåverkan under användningen får som konsekvens att vi bör hålla liv i grejerna så länge som möjligt, och köpa så lite nytt som möjligt.

Den här studien anger att andelen energi som kommer från tillverkningen står för ca. 65 %, och användningen för ca. 35 %. En liten brasklapp vill vi dock lägga in här, för det ser ut som att de använt rätt snälla siffror för hur datorn används, från en amerikansk teststandard.

Den som är trött på sin ännu tröttare dator behöver dock inte misströsta -det finns ett par knep för att få en märkbar prestandahöjning. En PC-expert vi har pratat med  svarar så här på frågan hur man klarar sig ett par år till på sin några år gamla dator: Byt till SSD-disk och sätt i mer minne.

SSD-disk

SSD-disken (Solid State Drive) gör samma jobb som din hårddisk, det vill säga den lagrar alla dina program och filer. Skillnaden är att SSD-disken inte har några rörliga delar, inga skivor som snurrar och inga armar som läser av skivorna.

SSD-disken är betydligt snabbare än en hårddisk och det innebär framförallt att datorn får cirka halverad uppstartstid och går in och ut ur viloläge på några sekunder. Vi har också hört från de som bytt till SSD-disk att programmen startar snabbare.

SSD-diskarna har fortfarande mindre lagringskapacitet än de vanliga hårddiskarna, så har man stora datamängder så kanske man måste ha dessa på en separat hårddisk istället för på datorn. Eller i någon lagringstjänst på nätet.

Hos Samsung hittar vi att deras SSD-disk drar ca. 1 watt medan en vanlig hårddisk drar det dubbla. Men tittar man bara på disken så är det troligen samma visa med den, att det går åt mer energi att tillverka den än vad den drar under sin livstid. Miljövinsten ligger istället i att man kan skjuta upp att köpa en helt ny dator.

När det gäller PC så gäller det att man har Windows 7 för att datorn ska kunna utnyttja SSD-disken optimalt. En SSD-disk köper man tom, så man får installera allt som behövs på den från början, samt kopiera över sina filer. Det är lite jobb, men samtidigt så brukar det vara bra att göra en ordentlig upprensning av allt som är installerat ibland också, av prestandaskäl.

Minne

Ju fler program man har igång samtidigt, desto mer arbetsminne används. Om man har fler program igång än det finns arbetsminne så blir datorn märkbart segare. Det går att kolla i "Task Manager" hur mycket minne som används just nu. Minne kan man trycka i mer (olika maxminne för olika datorer), men det finns en hake. Om man har ett 32-bitars operativsystem så klarar det inte att nyttja mer än 3 GB arbetsminne. Den förklaringen har jag fått till varför min dator blir seg när den använder mer än 3 GB arbetsminne, trots att jag har 4 GB arbetsminne installerat. Så ska man ändå installera Windows 7 så är 64-bitarsvarianten att föredra, om din dator klarar 64-bitars operativsystem.

Hade du tänkt att ditt barn skulle ärva din bärbara när du köper nytt? Köp en begagnad stationär och uppgradera den istället! Det är billigt och de har bra prestanda. Och ingen ny dator behöver tillverkas.

Har du Mac? Det ska gå att uppgradera den på samma sätt.

Någon som har fler bra tips på hur man snabbar upp sin dator? Ös på här nedan!

Om du inte känner dig redo att uppgradera din dator själv så finns det på de flesta lite större orter företag som reparerar/uppgraderar datorer och kan hjälpa dig. Kanske är detta förresten årets julklapp? Ett presentkort på en uppgradering av någons dator. Till en relativt billig peng ger du bort både en dator som blir som ny och vi sparar på naturresurser, energi och utsläpp. Inte så dumt eller?

Johan Erlandsson
Ecoprofile

Johan Olsson
Medveten KonsumtionMATTIAS CARLSSON 2011-12-14        #19580
Tack för tipsen. Jag har själv en laptop som börjar bli gammal och trött och funderar på om jag ska köpa en ny dator eller om det går få mer fart på den jag har.

En svårighet är att det behövs en del kunskaper för att städa upp och reparera en gammal dator. Att köpa tjänsten från någon som kan är relativt dyrt jämfört med att köpa en ny dator

Har ni något tips på var man hittar bra begagnade datorer?

JOHAN ERLANDSSON 2011-12-14        #19581
Är laptopen riktigt gammal så kanske det inte är någon idé att satsa för mycket pengar på den. Hårddisk och minne är dock rätt lätt att byta/lägga till, så det borde inte kosta så mycket att få den lokala datorreparatören att ordna det om man inte vill göra det själv, även om det inte är något jag har undersökt. Men en jämförelse kan vara att jag bytte batteri i iPhonen nyss, vilket borde vara en mer komplicerad operation än att byta en hårddisk i en laptop. Det kostade 400 kr inklusive det nya batteriet.

Sen behöver man installera operativsystem om man har satt i ny hårddisk, men det ska väl inte vara några större problem idag, bara att lägga i skivan och klicka ja på alla val...

Begagnade datorer finns på Blocket och Tradera, och kanske även hos din lokala datorverkstad. Jag köpte en stationär dator åt sonen via Tradera för 650 kr inkl. frakt häromveckan, och den är betydligt snabbare än min laptop.

MATTIAS CARLSSON 2011-12-14        #19583
Det dyker upp ett antal olika försäljare av begagnade datorer vid en enkel google-sökning. Här är till exempel ett företag som säljer tidigare tjänstedatorer

JOHAN ERLANDSSON 2011-12-14        #19584
Intressant! Jag ser att de också använder sig av miljöargument för sin verksamhet. Jag såg ett gäng bärbara under "Bärbara ->Högprestanda" med Core2Duo-processor. Får du fatt på en sån så lär du märka skillnad i prestanda mot din nuvarande.

En nackdel med andrahandsmarknaden är att det är svårt att vara helt säker på att det inte är stöldgods man köper... 

MAGNUS BILLBERGER 2011-12-14        #19586
Många bra saker här att ta fasta på. Jag har (kanske av snålhet?) själv varit återhållsam med att köpa ny dator. När det väl köps dator eller annan elektronik för den delen är jag däremot ganska kräsen och betalar gärna några kronor extra för att få en produkt som jag rimligen kan vänta mig en längre livslängd på.

Min förra dator fick sonen ärva för 1.5 år sedan och då hade den tjänat i över 8 år med en uppgradering genomförd efter ca 6 år. Uppgraderingen gick på 3000 vill jag minnas med nytt moderkort, minne och processor. Själva jobbet med uppgraderingen vill jag kalla medelsvårt då det kräver lite förmåga till problemlösning. En laptop som finns i familjen fick efter 4 år nytt arbetsminne vilket lyfte den rejält. Sedan blev den tyvärr dränkt i saft och allt klibbade ihop och vi höll på att ge upp den. Men jag valde ändå att göra ett försök till rengöring. Tog bland annat loss tangentbort och diskade det ordentligt och Tadaa! nu lever den igen.

BEN ANDERSEN 2011-12-21        #19645
Här finns två ställen man kan köpa beg. dator.. Köper man genom ett företag som köper upp beg. datorer från stora företag, stat och kommun vet man att det inte är stöldgods och man får ibland 1 års garanti.

JOHAN ERLANDSSON 2012-01-05        #19767
Här är en detaljerad guide för hur man byter till SSD-disk från PC för alla:

http://www.idg.se/2.1085/1.418878/sa-byter-du-till-ssd-och-far-en-snabbare-dator/sida/1/sida-1-introduktion

JOHAN ERLANDSSON 2012-01-23        #19837
Bra debattinlägg om slit-och-slängmentaliteten när det gäller elektronik:

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/stoppa-slit-och-slangmentaliteten-med-it-utrustning_6789055.svd

JOHAN ERLANDSSON 2012-01-28        #19892
Inrego reagerar på alla datorer som slängs:

En halv miljon datorer slängs på soptippen varje år. Hälften av dessa hade kunnat återanvändas, hävdar företaget Inrego

http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/datorer/article3393777.ece

Imorgon pratar jag med Erik Blix i P4 Extra om vår omfattande konsumtion av elektronik.

JOHAN ERLANDSSON 2012-01-29        #19898
Inslaget i P4 Extra blev helt OK tycker jag:

Lyssna: Miljöcoach: ”Principen är att sätta så lite nytt som möjligt på marknaden”

Problematiken med vad som händer med elektroniken man skrotar hann vi inte med, men men.

Det kommer bli några fler tillfällen i P4 Extra under våren. Kul att få nå ut till några fler än de redan frälsta!

MATTIAS CARLSSON 2012-02-13        #19976
Nu har jag slagit till och köpt mig en begagnad laptop från IT-Auktion.

Jag löd Johans råd att köpa så bra kvalitet som möjligt. Kostnaden blev ca 3500:- (inkl moms & frakt) vilket väl är ingefär likvärdigt med en ny laptop av standardtyp. Prestandamässigt så är min nya begagnade ungefär likvärdig med en ny standardlaptop.

Köpprocessen gick smidigt. Kort mailkorrespondens (utmärkt kundbemötande), vänta ett par dagar och sen hämta ut ett paket på närmsta utlämningsställe.

JOHAN ERLANDSSON 2012-05-17        #20702

JOHAN ERLANDSSON 2012-12-11        #21615
Inrego lyfter den korta användningstiden på datorer igen, och menar att livslängden går att fördubbla om man uppgraderar:
http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/datorer/article3596055.ece

Logga in för att svara


Produkter

Byggmaterial (1)
Övrigt (11)
Klädbutiker (1)
Leksaker (23)
Barnkläder (4)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3663 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik