Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.
Gästartikel från Cradle NetGästartikel från Bonkeli DesignGästartikel från Ekocharter Vattenlimousin

Kemikalier    Biologisk mångfald    Grundsyn på hållbarhet   

Vad är cirkulär ekonomi och Cradle to Cradle?

JEPPE D 2012-01-09        #19773

Use current solar income

Efter den stora artikeln om Cradle to Cradle i Svenska Dagbladet så har jag haft en del livliga diskussioner på facebook med en del kritik och en del missförstånd. Därför hoppas jag att de kan fortsätta här så att de kan samlas på ett ställe. 

Cradle to Cradle har tidigare diskuterats på Ecoprofile men handlade då framförallt om boken.

Artikeln i SvD http://www.svd.se/naringsliv/sopfritt-kretslopp_6751955.svd

Snabbintroduktion till cirkulär ekonomi:


Vi kan börja med att slå fast att energi inte kan gå i slutna cykler och gör inte heller det i C2C. När det gäller material så är förstås målet slutna cykler men en evig cykel är även det en utopi men 500-600 cykler gör rätt stor skillnad jämfört med dagens läge. Eller?

Kan nya institutet som ska ta över certifieringen lösa en del av kritiken? Fastcompany funderar  efter att 2008 skrivit en kritisk artikel om McDonough och hur han håller tillbaka C2C.

Holländskt upprop med ungefär samma kritik som jag.

Kan att använda det bredare begreppet Cirkulär ekonomi vara ett steg bort från personkritiken mot Braungart och McDonough? Ellen MacArthur Foundation har valt den vägen och har bl a Tim Jackson på deras advisory board.

http://www.ellenmacarthurfoundation.org/
http://www.ellenmacarthurfoundation.org/francais/allez-plus-loin/ellen-macarthur-signs-experts-crew-to-help-chart-a-positive-future



JEPPE D 2012-01-09        #19774
Jag kanske kan börja med att tillägga att jag tycker att SvD gjorde en del missar i artikeln från igår: http://www.svd.se/naringsliv/sopfritt-kretslopp_6751955.svd

De två första företagen som SvD nämner uppe till höger känns lite missvisande:
N
ike sluta jobba med C2C för 5-6 år sedan och kör sitt eget race, vet inte hur fort det går framåt eller exakt vad det gör.

Ford har inte heller gjort några större projekt vad jag vet sedan de byggde en våtmark och världens största sedumtak på deras gamla fabrik. Samt tog fram en demonterbar och bränslecellsdriven storbil  med  för 7-8 år sedan. Att använda en bild på ett gäng törstiga jeepar med undertexten "Detroit tänker Cradle to Cradle" blir rätt missvisande. 


Philips och Lego är väl snarare de stora internationella företag som satsar på C2C nu utöver de i själva texten.

EMMA ÖHRWALL 2012-01-11        #19786
Cradle2cradle är ett sätt att komma närmare ett fungerande kretslopp. Men självklart krävs en konsumtionsförändring samtidigt, detta får inte bli något sätt att konsumera med gott samvete. Mycket handlar fortfarande om resurser som är fysiskt begränsade och jag ser snarare detta som ett sätt att lösa ett designproblem och minska vårt avfall.

Vet inte hur många gånger jag förbannat förpackningars omöjlighet att placeras i rätt återvinning. Cradle2cradle är en del av lösningen framöver! 

Att vårt avfall är kompatibelt i ett kretslopp och användbart är av största vikt! Fokus och ansvar om produkter/tjänsters hela cykler. 


JEPPE D 2012-01-13        #19796
Hej Emma, Tack för inlägget, verkar som att de andra debattörerna stannade på facebook!

Konsumerar man om man hyr en jacka över vintern?

JOHAN ERLANDSSON 2012-01-13        #19797
Ja, det blir väl tjänstekonsumtion det.

EMMA ÖHRWALL 2012-01-23        #19842
Ja en typ av tjänstekonsumtion men även att beakta att fysiskt ändliga resurser har användts till jackan. Då tror jag hellre på att köpa en jacka som man kan ha i flera år, än att kunna byta ut efter mode/säsong för vart tar dessa vägen sedan? Bra design är det som krävs och medveten konsumtion/produktion! Tidlös design finns det gott om! Mer kvalité mindre kvantitet. 

JEPPE D 2012-01-30        #19906
Om du hyr en jacka så kommer den förstås att gå att hyra äret därpå igen för någon annan. Annars så har du egentligen inte hyrt den utan köpt den och "slängt" den i butiken. Den som hyr ut den får ju som mål att den ska hålla så länge som möjligt och kostnaden för att hyra för blir lägre än att köpa.

För mitt eget fotavtryck så fungerar det utmärkt att ärva vinterjacka av svåger och ha den i 7 år! Ska få den lagad hos en skräddare nästa vecka. Men hur får vi med oss de som vill köpa ny jacka varje vinter? 

En eko-diktatorur  skulle lösa problemet fort men det är ju inte så lockande och där tror jag mer på cirkulär ekonomi och rätt prissättning på uttag av resurser och energi. Dvs att hyra ut högkvalitativa jackor som kan hyras ut i många år. Som det är nu blir de uttagna råvarorna hängande i allt större garderober i allt större hus istället för att cirkulera...


JEPPE D 2012-01-30        #19907
Händer spännande saker på cirkulär ekonomi-fronten nu! Verkar som att många hundra timmars ideellt slit har gett resultat i Sverige...

Ellen Macarthur kör på hårt:

"This report is the first ever to look at the economic and business rationale for an accelerated transition towards a circular economy."
http://thecirculareconomy.org/

Mistra fixar en viktig pusselbit, forskning på cirkulär ekonomi:

"Mycket av dagens industriavfall är guld som glimmar. Därför utlyser Mistra ett nytt forskningsprogram med industriavfall i fokus – Mistra Closing the loop. Forskningen syftar till att på ett hållbart sätt skapa värdefulla resurser av industriavfall. Satsningen uppgår till 42 miljoner kronor under tre år."





JOHAN ERLANDSSON 2012-05-23        #20716
Idag är Jeppe med i Klotet i P1 om Cradle to cradle och cirkulär ekonomi.

JOHAN ERLANDSSON 2012-12-11        #21613
Jeppe fortsätter sprida budskapet, idag på kursen Världens Eko, näringslivskväll:
http://www.stockholmresilience.org/21/hem/utbildning/grundniva/varldens-eko/schema.html

JEPPE D 2012-12-11        #21616
Jag pratar på designkvällen:

"Välkommen till designkvällen på Världens Eko! Designen av en produkt/tjänst bestämmer hur den kommer att användas. Därmed finns det stora möjligheter att påverka produktens miljöpåverkan redan i designstadiet. Vilka möjligheter och utmaningar möter en designer som vill utveckla produkter som är bra ur hållbarhetssynpunkt? Eller ett företag som vill utveckla en produkt. Hur kan design bidra till beteendeförändringar?"

Alla är välkomna:

Design för hållbar utveckling
Dag: Tisdag 11 dec
Tid: 18-21
Plats: G-salen i hus EFG (Arrheniuslaboratorierna). Se karta:http://www.stockholmresilience.org/download/18.d4ae509138dcbba8a2739/Karta+G-salen.pdf

JOHAN ERLANDSSON 2012-12-18        #21642
Hur var det?

JEPPE D 2013-01-25        #21780
Bra! Hade lite teknikproblem. Ska prata för forskare på Stockholm Resilence Center nästa vecka och Naturvårdsverket i februari.

Nu börjar det röra på sig när det gäller cirkulär ekonomi, både i Sverige och i världen. I Davos på World Economic Forum så är cirkulär ekonomi högt på agendan och i Sverige så tog professor Johan Rockström, Anders Wijkman och Rebecka Carlsson nyss topplaceringar i Miljöakutellts lista med Miljömäktigas 2013. Cradle to Cradle-designern Matilda Wendelboe kom även hon med. Alla driver på tungt för en cirkulär ekonomi i Sverige.  Uppdaterar med utvecklingen från Davos här: http://www.cradlenet.se/

Logga in för att svara




Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3480 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik