Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Konsumtion och livsstil   

Sand som skaver gör ont med tiden

EVA SANNER 2012-02-10        #19966

Det var min agent som myntade uttrycket ekologisk roman, för att beskriva min bok ”Sand i skorna” som kom ut i augusti 2011. Den är ekologisk för att den handlar om vad som är hållbart, vad som är våra missbruk och vad som utmärker en äkta relation till saker och till människor.

Huvudpersonen är en kvinna, Susanna, som när berättelsen börjar lever ett liv fullt av märkesvaror, lattedrickande och hårt arbete i mediavärlden. Men något känns inte bra. Kanske är det hennes äktenskap som inte är som det ska? Stämningen är spänd mellan henne och maken, när hon lämnar Stockholm för en reportageresa i Frankrike. Under resan blir hon fascinerad av en annan man som är engagerad i miljörörelsen i Europa. Och när hon återvänder hem rasar hennes tillvaro, på grund av makens agerande…

Susanna börjar ifrågasätta inte bara sitt och Anders sätt att leva, utan också en mängd andra saker runt omkring. Det är som om hon inte har lyssnat på sina egna signaler om vad som är fel, som om hon har blundat för det som nu är allt mer uppenbart. Hon vill verkligen bidra till förändring, i stor skala, när det gäller miljövänlig livsstil. Och hon är villig att avstå från en lovande karriär som tevejournalist för att skapa nya uttryck, där hon kan få ut sitt budskap.

Berättelsen handlar om hur en person på grund av en livskris behöver ompröva vad som är hållbart i hennes liv, både när det gäller vad hon konsumerar, hur hon hanterar sina relationer och vilka personer hon väljer att omge sig med och samarbeta med. Hon blir förälskad, inte bara i en man utan också i Jorden själv – vilket är en förutsättning för hennes nya miljöengagemang. Det är bara när vi älskar någon/något som vi är villiga till uppoffringar för att skydda eller hjälpa. När Susann lär sig älska jorden, blir hon också en kämpe för en bättre värld och en som sprider kunskap om hur det står till med naturen och djuren.

Bokens huvudpersoner har en mängd diskussioner om böcker de läst, franske Daniel är proppfull med kunskap om naturens förutsättningar och hur vi människor kan ta hand om planeten och Susanna är inte sen att ta reda på saker hon heller. Tankegångarna i boken är hämtade från facklitteratur om ekopsykologi, personlig utveckling och miljö, men omvandlade till löpande text och dialoger. Susanna förlorar, finner och förlorar återigen kärlek under berättelsens gång. Hon tappar fotfästet men finner sig själv. Slutet är öppet – vem vet vad en kvinna väljer när hon verkligen väljer vaket?

Efter varje kapitel finns reflektionsövningar som läsare kan göra ensamma eller i en liten diskussionsgrupp. Jag planerar att lägga ut en studiehandledning på min hemsida för den som vill arbeta med boken i en slags studiecirkelform.Logga in för att svara


Produkter

Böcker (2)
Återanvändande/upcycling (1)
Miljökonsult (1)
Magasin (3)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 2876 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik