|
Hushållsel Vill du vara med i studie om elförbrukning?
Idag förbrukar vi allt mer el, samtidigt kommer allt fler produkter och tjänster ut på marknaden som visualiserar elförbrukning. Kunskapen finns om att vi bör sänka vår förbrukning, men hur kan man förbättra förutsättningarna för en beteendeförändring? Nu söker vi er som vill delta i en undersökning som ska ligga till grund för ett visualiseringsförslag av elförbrukning. Detta förslag tas fram för att visualisera ett hushålls elförbrukning men även för att förbättra förutsättningarna för en beteendeförändring. Undersökningen består av en veckas dagboksförande i en eldagbok. Eldagboken består av korta frågor för att få reda på hur ert hushåll har tänkt och agerat i era val som rör el under dagen. Det kommer att ta ungefär 10 minuter att fylla i dagboken varje kväll och den kommer att vara en viktig del i designprocessen av visualiseringen. Veckan av dagboksförande avslutas med en intervju där vi diskuterar ett antal skisser som har tagits fram med hjälp av bland annat era eldagböcker. Vi söker er som tycker detta låter spännande! Vilken ort ni bor på spelar ingen roll då den avslutande intervjun kan ske över Skype. Låter detta intressant? Fyll då i vår enkät (länk finns nedan) så kontaktar vi er med vidare information om ni blir utvalda att delta i vår studie. Tryck här för att komma till enkäten. Undersökningen genomförs som en del i ett kandidatexamensarbete på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.
I samband med solcirklar som jag håller ibland brukar jag försöka förklara vad 1 kWh är, för det är väldigt få som har en uppfattning vad det är. Jag har några olika exempel som brukar ge lite aha. Ett litet vattenfall med en fallhöjd på 1 m behöver 100 liter vatten/sek passera under 1 timme. Det ger 360 m3 vatten för endast 1 kWh. Är fallhöjden 5 m behövs ändå 72 m3 vatten. Eller 1 kWh är det arbete som krävs för att hissa upp en personbil på 1200 kg till toppen på Eifeltornet 300 meter upp. Till sist går det åt 1,16 kWh för att höja temperaturen 1 grad i en 1 m3 ackumulatortank. 1 liter dieselolja 9,8 kWh. Ovanstående är bara lite teoretiska värde, verkligheten har omvandling och överföringsförluster på ca:20%. En solig sommardag brukar man räkna med en instrålning på ca: 800 W/m2, riktigt skarp sol ca: 1 kW/m2. När man ser dessa siffror så är det konstigt att vi har så lite solvärme i Sverige eller?
Jag kan bara instämma med att många har svårt att verkligen förstå det här med energi. Den senaste tiden har det varit en del i media om att bränslepriset för bensin och diesel ligger över 15 kr. Skulle man försöka "producera" denna energi med mankraft så skulle det krävas mer än 50 timmars hårt kroppsarbete. Antaget att bilen nu har en verkningsgrad på 20% så krävs det ändå minst 10 timmars arbete får att få ut samma nytta som på en liter bränsle. Och vem skulle gå med på att arbeta hårt i 10 timmar för bara 15 kr? På en annan ände av skalan finns den total solenergin som landar på ett villatak eller den vindenergi som skulle kunna fångas in på samma villafastighet. Här finns istället ett ymnigt överskott, åtminstone i teorin. I en annan diskussion på ecoprofile diskuterade vi att tillvarata den energi som människor "producerar" på ett gym. Här tror jag vi kom fram till att ett väl genomfört gympass skulle räcka till att värma vatten som att man kan duscha ljummet i ett par minuter.
Lars-Erik: Ja det kan vara svårt att förstå vad kWh är. Din kommentar fick oss att tänka på hur viktigt det är att alla begrepp som rör energiförbrukning förklaras på ett bra sätt. För att kunna ändra sitt beteende måste förståelse finnas och man måste kunna se hur ens insatser påverkar genom att få feedback på sina handlingar. Magnus: Just att ett gym skulle kunna producera en del av sin el genom att ta till vara på den energi som produceras under fysisk aktivitet är väldigt intressant. Spännande att ni har diskuterat det! Har läst en uppsats som undersökte i vilken mån det var möjligt att driva ett gym genom detta, de kom fram till att det inte skulle kunna driva ett gym men att en liten del skulle kunna drivas av detta. Kanske för att värma vatten som du talade om? MVH Veronika & Lidija Logga in för att svara |
Energimätare (3) Belysning (1) Standby-stoppare (1) El (3) Vindandelar (2) Småskalig vindkraft (33) Värmeväxlare för varmvatten (2) Solceller (2) Energikonsulter (2) Varmvattensparande produkter (4) Hybridsystem solceller/vindkraft (4) Solfångarsystem (2)
|