|
Klimatskal Tilläggsisolering av vägg med vakuumisoleringspanel (VIP)
![]() Vänster sida oisolerad vägg, höger sida isolerad vägg Att tilläggsisolera landshövdingehus är inte så lätt, det finns ofta ett motstånd mot att förändra utseendet. Med vakuumisoleringspaneler (VIP) som isoleringsmetod så krävs dock inte så tjock isolering. Pär Johansson presenterade den 19 mars sin licentiatavhandling på Chalmers, om att isolera landshövdingehus med vakuumisoleringspaneler. VIP användes, vilket är en känd isoleringsteknik i andra sammanhang, till exempel kylskåp. Men i fastigheter är det fortfarande något nytt. En VIP är enkelt beskrivet något material med goda isolerande egenskaper som man har placerat i en påse av något tätt material, format till en platta och sedan tömt påsen på luft. På så sätt får man en tunn platta med mycket goda isolerande egenskaper. VIP har vissa nackdelar, till exempel att man inte kan anpassa storleken på skivorna på plats och att det finns risk att punktera panelerna. Det är också dyrare än konventionell isolering. ![]() Vägg före och efter Pär gjorde en studie bland annat på ett landshövdingehus i Kungsladugård, Göteborg. 2 cm VIP och 3 cm mineralull i tilläggsisolering ökade tjockleken på väggen från ca. 10 cm till 18 cm, vilket krävde att fönstren flyttades ut. Det beräknade U-värdet (mått på isolerande förmåga) sjönk från 1,11 till 0,4. Passivhusväggar med 50 cm isolering ligger på ca. 0,1. Så det är ingen topprestanda det blir, men om alternativet är att inte isolera väggen alls så är det ändå klart intressant. Värmeförlusterna från väggen minskar med nästan två tredjedelar.
Fast kanske bättre att vänta på mirakelisoleringen från Aerogel - som inte har problemet med punkteringsrisk (vad blir kostnaderna om en panel tappar vakuumet efter 3 år och måste bytas ut?) eller fördärvar exteriören på kulturhistoriskt viktiga byggnader. Sen är ju även oisolerade väggar oftast den konstruktionsdetalj som har bäst U-värde. Med så stora fönsterytor som dessa hus ska man naturligtvis byta dessa mot modernare glas och täta båginfattningar - men det antar jag att de tänkt på.
Vad händer om man ökar tjockleken på VIP-skivan till det dubbla eller ännu mer (eller har flera skivor i bredd)? Har du någon mer exakt uppgift om kostnaden VIP?
Är tveksam till hur länge vaccumet håller. Det finns superisolering redan som jag själv funderat på. Vet inte om denna isolering har testats i Sverige, tycker den verkar vara intressant. http://www.lupotherm.eu//en/about-lupotherm?menu=300
Många bostadsbolag är engagerade i Energimyndighetens Beställargrupp för energieffektiva flerbostadshus.
Pär svarar via mail: "Kostnader har inte utretts i projektet utan syftet har varit att ta reda på hur VIP kan användas i skyddade byggnader där det inte är rimligt att använda konventionella material. Aerogel finns redan idag på marknaden, men är betydligt dyrare än VIP som i sin tur är ca 5 ggr dyrare än motsvarande mängd mineralull. Kostnaden för VIP ligger på ca 700-800 kr/m2. Ökas tjockleken blir priset högre, men U-värdet minskar samtidigt. Vakuumet beräknas hålla värmekonduktiviteten i panelen under 8 mW/m/K vilket är en femtedel av mineralull i minst 15 år. Tror någon liknande isolering som Lupotherm testats i Umeå, men är osäker på resultaten. Studier i Tyskland har dock visat att tillverkarna grovt överskattar effekten eftersom de inte räknar med luftens konvektion. I rymden fungerar isoleringen säkert mycket bra. Kan även tipsa om att avhandlingen nu finns som pdf på http://publications.lib. Logga in för att svara |
Energikonsulter (2) Småskalig vindkraft (33) Varmvattensparande produkter (4) El (3) Hybridsystem solceller/vindkraft (4) Belysning (1) Värmeväxlare för varmvatten (2) Solfångarsystem (2) Standby-stoppare (1) Energimätare (3) Solceller (2) Vindandelar (2)
|