Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Bil   

Toyota och GM vill minska bensinberoendet i USA

JOHAN ERLANDSSON 2005-09-27        #992

...men inte av miljöskäl: "I USA har två av världens största biltillverkare, Ford och Toyota, uppmanat president George Bush att försöka minska landets bensinberoende. ... Det handlar inte så mycket om hänsyn till miljön och att försöka minska växthuseffekten som en oro för att USA i allt för hög grad är beroende av bränsle som kontrolleras av utländska stater."

http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=700623MAGNUS BILLBERGER 2005-09-27        #993
I ett pressklipp med anledning av detta uppmärksammar Bush också att det finns fattigdom i USA (http://www2.unt.se/avd/1,1786,MC=1-AV_ID=435094,00.html?from=sectionlinks1) -Jag har tidigare sagt att vi måste minska beroendet av utländsk olja. Men det är uppenbart att vi är sårbara inte bara på grund av terrorismen, utan också vid naturkatastrofer. Nu föreslog han att USA satsar på bilpooler och kollektivtrafik - och sade att ansvaret för minskad energianvändning ligger både hos enskilda och regeringen. -Många amerikaner blev nog chockade när de såg vilken fattigdom som existerar i USA, sade Bush, apropå händelserna i New Orleans. -Vi måste göra något ordentligt åt fattigdomen, vare sig det är vita eller afroamerikaner, på landet och i städerna.

http://www2.unt.se/avd/1,1786,MC=1-AV_ID=435094,00.html?from=sectionlinks1

ROS-MARIE JOHANSSON 2005-09-27        #995
Detta kan ju bidra till våran nya basindustri i sverige.

http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=701024

JOHAN ERLANDSSON 2005-09-28        #999
Det var en stor etanolsatsning ja, en fördubbling av kapaciteten! Det räcker nog iofs inte till att exportera till USA. De vill väl förresten helst klara sig själva helt och hållet, likaväl som vi vill.

JOHAN ERLANDSSON 2005-09-28        #1000
Magnus, det är intressant att se att Bush lägger ansvaret för minskad energianvändning på regeringen och enskilda, och inte på näringslivet. Helt i linje med min ståndpunkt.

ROS-MARIE JOHANSSON 2005-09-28        #1001
Fast det verkar ju som att lite av insiativet kommer just industrin. fast det är ju mer det att Ford och toyota har sattsats så mycket på att fram miljövänligaa modeller. Och tror inte att de vill slösa bort de invisteringarna på att vi köra med synstisk bensin.... föresten står det fel i rubriken, GM håller ju på att tappa många sköna slantar på att de sattsade på helt fel häst)

ROS-MARIE JOHANSSON 2005-09-28        #1002
Den här artikeln blir ju extra intressant ifall man tänker på att de som äger volvo är Ford, vilkeet är en av de som pressar Bush nu. Volvo lanserar världens första koldioxidfria fordonsfabrik AB Volvo har beslutat att göra Volvo Lastvagnars fabrik i Tuve till världens första koldioxidfria fordonsfabrik. Genom investeringar i vindkraft och biobränsle kommer fabriken att få elektricitet och värme som inte tillför någon koldioxid till atmosfären. ”Växthuseffekten är en realitet och fordonsindustrin har ett särskilt ansvar för att hantera koldioxidutsläppen,” säger Volvos koncernchef Leif Johansson. Den el och värme som Volvo Lastvagnars fabrik i Tuve i Göteborg får idag, framställs delvis av fossila bränslen vilket för med sig utsläpp av koldioxid som i sin tur bidrar till växthuseffekten. Som en av världens största tillverkare av kommersiella fordon, satsar Volvokoncernen kontinuerligt på att utveckla allt renare och allt mer bränslesnåla motorer. Ju mindre bränsle en motor förbrukar, desto lägre blir de klimatpåverkande koldioxidutsläppen. ”Att minska koldioxidutsläppen är ingen lätt uppgift,” säger Volvos koncernchef Leif Johansson. ”Men frågan är så viktig att jag tror att vi måste vara beredda att prova en lång rad olika alternativ om vi verkligen vill lyckas. Vår satsning på att göra Tuvefabriken koldioxidfri är ett av dem.” Tillsammans med satsningar på energibesparingar på upp till 20 procent bygger Volvo i samarbete med Göteborg Energi nu fem stora vindkraftverk och en ny biobränsleanläggning i anslutning till fabriken. Bara de fem vindkraftverken kommer i sig att öka den vindkraftsproducerade elen i Sverige med 4 procent. När fabriken inte utnyttjar den framställda elen och värmen fullt ut, kommer överskottsenergin att distribueras vidare via fjärrvärme- och elnätet. Både vindkraftverken och den nya biobränsleanläggningen beräknas stå klara någon gång under 2007. ”Det här är inte bara en bra åtgärd miljömässigt,” säger Leif Johansson. ”Vi räknar även med att det på sikt kommer att löna sig rent ekonomiskt.” Volvos ambition är att göra fler av sina tillverkningsfabriker koldioxidfria. Enligt prognoser gjorda av Naturvårdsverket kommer Sverige till år 2010 att klara att minska de totala utsläppen av koldioxid med 1 procent jämfört med 1990 års nivåer. ”Här har Volvo en verklig möjlighet att bidra,” säger Leif Johansson. ”Om alla våra fabriker i Sverige gjordes koldioxidfria, skulle minskningen motsvara en hel procent av Sveriges totala koldioxidutsläpp.” 2005-09-27 För ytterligare information, vänligen kontakta Mårten Wikforss, 031-66 11 27 alt 0705-59 11 49

http://www.volvo.com/group/sweden/sv-se#

LUCAS CARLSSON 2005-09-28        #1004
Ford köpte volvo-personbilar, men lastvagnarna är kvar i gamla volvo. Ford är alltså inte inblandad i denna fabrik.

Logga in för att svara


Produkter

Cyklar (6)
Elcyklar (49)
Elmotorcyklar (1)
Konferenstjänster (2)
Elmopeder (5)
Konverteringskit elcykel (3)
Trikar (16)
Cykelleasing (2)
Lastcyklar (4)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3325 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik