Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.
Gästartikel från EkoLeko - Giftfria leksaker

Leksaker    Barn    Kemikalier   

Några fakta om kemikalier i leksaker

MADELEINE LIMé 2012-06-19        #20871

Bilden är från Tomas Östbergs rapport Kemikalier i vår vardag

Nu startar en serie i fyra delar som handlar om ohälsosamma kemikalier i leksaker. Idag presenteras några fakta om kemikalier i leksaker, och inom kort kommer följande tre artiklar:
  • Hur påverkar kemikalierna våra barn?
  • Vilka ämnen rör det sig om och var kan de finnas?
  • Vad kan du göra för ditt barn?

• På femtio år har användningen av kemikalier i världen ökat från mindre än 10 miljoner ton till över 400 miljoner ton per år. Antalet kemiska ämnen som förekommer i samhället är mycket stort. [1] 
 
• Barn och unga är mer känsliga för kemikalier än vuxna. Det beror dels på att deras kroppar, till exempel hjärnan, hormonsystemet och immunsystemet, inte är färdigutvecklade och om skador uppstår i ett tidigt utvecklingsskede kan det få livslånga konsekvenser. Barn beter sig också annorlunda jämfört med vuxna och blir därför mer exponerade för kemikalier. De äter, dricker och andas mer än vuxna i förhållande till sin storlek.
 
• Vi får i oss kemikalierna genom att vi tar på produkterna, men vi tar också upp ämnena via huden och små partiklar lossnar och blir till damm som vi andas in. Eller så tar produkterna, t ex maten, upp ämnena via vad de är förpackade i, och sen får vi i oss det när vi äter.
 
• I USA har man gjort försök med familjer som fått äta mat i tre dagar som inte varit plastförpackade och sedan mätt halten BisfenolA i urinen. Den sjönk med två tredjedelar. [2]
 
• Många kemikalier är persistenta och bioackumulerande, dvs de är svårnedbrytbara och lagras i vävnader . Därmed ökar de i koncentration eftersom de tas upp fortare än de bryts ner och sprids högre upp i näringskedjan.
 
• Effekten av blandningen av flera kemikalier kan vara mycket farligare än effekten från enskilda kemikalier, det är det som kallas cocktaileffekten. Man kan jämföra att blanda krut, var och en för sig är ämnena inte farliga men tillsammans kan de bli väldigt farliga. Vi vet väldigt lite idag om cocktaileffekten.
 
• Många av dessa kemikalier har vi ingen aning om hur de påverkar oss, vi befinner oss mitt inne i ett gigantiskt kemikalieexperiment.
 
Kemikalier i leksaker
 
• I en undersökning av 5 familjers hem i Östersund fann man att 70 % av leksakerna innehöll farliga ämnen. [3]
 
• Jag träffade Christina Larsson från KemI för en tid sedan, hon visade mig kritor och ett armband. Inköpta i en vanlig leksaksaffär i Stockholm, ingen lågprisbutik eller suspekt importaffär, utan en helt vanlig leksaksaffär. Kritorna innehöll 17 % bly och armbandet 40 % bly. All tänklig märkning såsom CE etc. fanns på förpackningarna.
 
• Det finns inget lagstadgat krav på innehållsförteckning av kemikalier för leksaker.
 
• Av alla leksaker som säljs inom EU är 85 procent tillverkade i Kina, och det är också leksaker från Kina som innehåller flest otillåtna kemikalier.
 
• När Greenpeace i Kina nyligen testade 30 slumpvis utvalda leksaker visade sig 21 av dem innehålla skadliga halter av ftalater (mjukgörare i plaster). Men så är heller inte ftalater i leksaker förbjudna i Kina. Kunskapen om ftalaternas skadliga effekter är inte så spridd i Kina ännu och det är ingen prioriterad fråga hos myndigheterna. Alla leksakstillverkare i Kina använder ftalater i de inhemska produkterna. Men i de leksaker de exporterar använder de en annan betydligt dyrare mjukgörare säger man på en fabrik. [4]
 
• Minst en av tio leksaker som säljs i Kina är hälsovådlig, anger landets kontrollmyndighet. Man valde ut 242 leksaker slumpmässigt från 8 regioner. 20 av dessa visade sig vara bristfälliga och tre av leksakerna innehöll till och med giftiga tungmetaller, som krom. [5]
 
• Man tar inga prover i Sverige på importvaror med automatik, ingen liten röntgenmaskin de åker igenom och som piper till när de innehåller farliga ämnen. Vi önskar att företagen tar sitt ansvar. Vi importerar stora mängder leksaker från länder där kraven inte är så stora. 2005 tillfördes det svenska samhället 40 000 ton leksaker.
 
Man undrar ju – precis som Stefan Jarl säger i sin dokumentär Underkastelsen – Varför bryr sig ingen om folkhälsan?
 
Vem är jag, Madeleine Limé, och varför bryr jag mig om detta? Jag är en helt vanlig människa som inte alls har levt särskilt miljömedvetet, jag ”vaknade” till Al Gores film. Sen började jag fundera, mest på kemikalierna faktiskt. För mig var det fullständigt självklart att inte kan vi väl ha ämnen som är farliga för barn i barnprodukter? Vi lever ju ändå i Sverige och har LAGAR och REGLER!!! Läskigt nog hade jag fel. Därför jobbar jag nu med giftfria leksaker.
 
Källor
1. http://kemi.se/Start/Kemikalier-i-vardagen/
2, Environmental Health Perspectives(March 2011)
http://www.breastcancerfund.org/clear-science/innovative-research/food-packaging-study/
3, Tomas Östberg, Kemikalier i vår vardag, 2011-11-08
4, http://www.greenpeace.org/international/en/news/Blogs/makingwaves/daily-news-toxics-discovered-in-chinese-toys-/blog/34840/
5, http://www.china.org.cn/opinion/2011-06/01/content_22689539.htm
http://www.youtube.com/watch?v=rigsZHqrNuo
 Logga in för att svara


Produkter

Leksaker (23)
Barnkläder (4)
Klädbutiker (1)
Byggmaterial (1)
Övrigt (11)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3289 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik