Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.
Gästartikel från Avfall Sverige

Avfall och återvinning   

HJÄLP OSS ATT TÖMMA SVERIGES BYRÅLÅDOR PÅ ELAVFALL

ANNA-CARIN GRIPWALL 2012-09-24        #21262

Runt om i landet ligger gamla mobiltelefoner, uttjänta lampor och andra elektriska och elektroniska prylar som gjort sitt och skräpar. Vi svenskar är duktiga på att återvinna, men vi kan bli ännu bättre. 4 av 10 uppger att de har elavfall liggande i byrålådan. Avfall Sverige och El-Kretsen efterlyser därför alla lampor och annan elektronik som ligger i din byrålåda - när det istället skulle kunna göra nytta.

För ett par veckor sedan försvann glödlampan från marknaden. Nu är det lågenergi-, halogen- och ledlampor som gäller istället. De nya ljuskällorna sparar energi, men de innehåller också miljögifter som är viktiga att vi återvinner.

För att få fler att återvinna elavfall och glödlampor driver Avfall Sverige och El-Kretsen just nu en kampanj på temat ”Tack och hej”. Det ska vara enkelt att säga tack och hej till sina gamla elektriska trotjänare när de har gjort sitt. För att underlätta lanserar vi appen ”Återvinn” där man kan hitta sin närmaste insamlingsplats. För den kreative har vi också tagit fram ett lätt sätt att skapa ett eget återvinningskärl.

Sortering och återvinning är avgörande för att avgifta kretsloppet och skydda människor, djur och natur. Genom att göra rätt hjälps vi åt att få bort miljögifter, men det är också ett sätt att använda jordens resurser på ett ansvarsfullt sätt. Plast, glas och metaller som koppar, guld och silver kan användas igen och igen och igen.

Om lampor slängs i glasåtervinningen skapas två problem. Dels förstör lamporna återvinningen av flaskor och burkar, dels kan vi inte använda materialet från lamporna till ny råvara.

Kommunerna tillsammans med El-Kretsen ser till att lamporna återvinns på bästa sätt. Avfallet sorteras och plockas isär och skickas till speciella återvinningsanläggningar. De olika materialen går sedan tillbaka till produktionen som nya råvaror. Det som inte kan bli nya råvaror återvinns som energi, och farliga ämnen tas om hand speciellt.

Hjälp oss därför att tömma Sveriges byrålådor på elavfall. Genom att återvinna hjälps vi åt att tillsammans hushålla med jordens resurser.





STAFFAN BOLMINGER 2012-09-25        #21279
Jag tycker det är ganska lätt att få folk att förstå att de ska återvinna lampor på rätt stätt. Problemet tycker jag är alla dessa blinkande skor, bilar, bollar, jojos, ringar och pipande bilar, dockor, böcker, tåg, raketer mm mm mm som barnen har. Det är sjukt svårt att undvika för även om man själv inte köper det är det alltid någon släkting eller vän som tycker det är en käck hej-på-dej-present!

ANNA-CARIN GRIPWALL 2012-09-27        #21281
Information --> förändrat beteende är svårt!! Målet är ju att få alla att tänka efter före de köper prylar (även presenter),  så att vi genererar mindre avfall, och framförallt mindre farligt avfall. Det är en av våra största framtida utmaningar - att konsumera klokt och förebygga avfall! 
/Anna-Carin

JAN SVENSSON 2016-01-10        #23932
Hej Ecoprofile!

Är stolt över att vi svenskar är så bra på att återvinna! Miljötänktet finns lite överallt. Gröna åkeriföretag i Skåne och nu finns även tjänster som junkbusters.se i Göteborg, Malmö och Stockholm! Kan varmt rekommendera dessa för miljövänlig och smidig hantering av avfall!

Mvh
Miljömedveten konsument

Logga in för att svara


Produkter

Återanvändande/upcycling (1)
Magasin (3)
Miljökonsult (1)
Böcker (2)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3445 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik