|
Vindkraft Segel fångar vindens kraft
![]() Foto: Peter Stas/Flickr Vi har använt vindkraft i många tusen år för att flytta fartyg på hundratals ton över hela oceaner. Varför måste vi hitta på nya sätt att fånga kraften i vinden bara för att syftet är nytt? Ett vanligt segel fångar upp vind över en mycket större yta än en vindsnurras propellerblad. Seglet kan till och med ställas så att det rivs i trasor av en stark vind, eller så att masten knäcks. Jag funderar på hur denna kraft kan fångas? Kan vindflödena över ett segel till exempel ledas genom en snurra med en generator och generera elektricitet? Kanske kan man istället använda en strutform, med snurra och generator i änden? Kanske kan man till och med tillverka ett sådant segelkraftverk som går att hissa i en vanlig flaggstång som det finns miljoner av bara i Sverige? Jag tänker mig att detta skulle gå att göra i både stor skala i klass med de största vindkraftverken och i liten skala att köpa i byggsats på postorder och hissa upp i flaggstången.
Om du har en massa vind som lämnar seglet med hög fart så försöker du ställa om eller bygga om seglet om du prioriterar fart framför elektricitet. Vill du ha elektricitet så har du en vindgenerator för detta och ibland också en släpgenerator. Solceller räcker också långt. Att ha ett strutformat segel med generator är kanske inte alldeles ointressant, men struten riskerar att hänga neråt på grund av generatorns vikt, påfrestningarna blir stora på seglet och det är svårt att understödja generatorn underifrån när seglet måste kunna vrida sig med vinden. Det har byggts båtar som drivs av ett vindkraftverk plus elmotor. De blir inte snabba, men de kan gå rakt mot vinden och man får förstås väldigt gott om el.
Tack Göran för input! Vet du var man kan hitta vindgeneratorer och släpgeneratorer? Jag tänker mig just att en lösning vore att ha ett stöd under generatorn, en stång med stöd mot den påle vindstruten är hissad i? Stången skulle kunna ha en vindflöjel i yttre änden som vänder struten efter vindriktningen. Struten skulle då kunna snurra 360 grader runt den påle eller stång som den är hissad i. Hela konstruktionen måste klara hårda vindar, därför måste storleken på vindfånget anpassas till konstruktionens tålighet. Min första tanke är att göra vindkraftverk i litet format, som vem som helst kan sätta upp. Jag inser ju att jag behöver teknisk hjälp om jag ska komma vidare. Tips på vart man kan vända sig är varmt välkomna! Logga in för att svara |
Småskalig vindkraft (33) Vindandelar (2) Värmeväxlare för varmvatten (2) Solfångarsystem (2) Belysning (1) Solceller (2) El (3) Energimätare (3) Hybridsystem solceller/vindkraft (4) Energikonsulter (2) Standby-stoppare (1) Varmvattensparande produkter (4)
|