Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Resor övrigt    Dryck    Klimatfrågan   

Sänk alkoholskatten till förmån för miljön

ÅKE ETSMAR 2012-12-17        #21604

Det bör inte löna sig att resa ”över gränsen” för att handla alkohol. Resor som har som huvudsyfte att handla taxfree ökar koldioxidutsläppen helt i onödan. Onödiga alkoholtransporter t o r med flyg och med färjor kan minskas påtagligt.

Notan på restauranger kan bli betydligt lägre och troligtvis mer prispressande än den sänkta momsen. Minskad skatteintäkt för staten blir en satsning på miljön.
 
Sannolikt kommer inte konsumtionen att öka nämnvärt. Alkohol kommer fortsättnings att inhandlas på något sätt i ”erforderlig” omfattning men med något färre mellanhänder och smuggelhanteringen kommer att minska.ÅKE ETSMAR 2012-12-14        #21621
EJ LäNGRE MEDLEM 2012-12-17        #21623
Finns få samband som är så väldokumenterade som sambandet mellan pris, tillgänglighet och alkoholkonsumtion. Sänkta priser ger ökad konsumtion, så enkelt är det.

Det finns också mycket välddokumenterade samband mellan total alkoholkonsumtion i samhället och misshandel - framför allt kvinnomisshandel.

Nä - det var ingen bra idé...

ÅKE ETSMAR 2012-12-19        #21655

Med stor respekt för drogmissbruk i alla former.
Jag är medveten om att det finns ett samband mellan alkohol och misshandel och det är naturligtvis mycket illa. Däremot är jag inte övertygad om att priset på alkohol har så starkt samband med kvinnomisshandel. Denna avskyvärda handling utförs som regel av alkolister men även andra som har någon slags störning (sjukdom). För dom som tyvärr redan är alkolister har priset inte så stor betydelse. Alkohol införskaffas ändå till vilket pris som helst, d v s även på olaglig väg. Risken att locka in ungdomar och andra presumtiva missbrukare att köpa mer dricka finns givetvis men den är inte så starkt prisrelaterad eftersom langade varor ändå är förhållandevis dyra. Jag tror att konsumtionen av alkohol är mer beroende omgivningens inflytande än själva priset. Med hög alkoholskatt kan man givetvis i viss utsräckning begränsa låginkomsttagare och arbetslösa att dricka för mycket medan det dolda alkoholmissbruket för restan av medborgarna kan fortsätta och fortfarande gäller devisen:

Om du har "råd" att betala med egna pengar så kan du bryta ner din hälsa och skita ner så mycket vill. Om du inte har"råd" så får du bidrag när hushållskassan sinar.

Information om skadeverkningar tror jag är bättre. Den intensiva propagandan mot tobak har nog påverkat rökandet mer än prishöjningen.

ELIN DUNåS 2012-12-27        #21671
Hej Åke, på vilket sätt menar du att man skulle informera om skadeverkningar? När det gäller miljö visar flera studier att information har extremt låg betydelse. Jag tror att samma sak gäller för alkohol. Jag tror inte heller att någon har missat hur skadligt alkohol är, men man dricker ändå.
Just varför alkohol är så populärt har jag funderat en del över. Det erbjuder ju en verklighetsflykt och dess popularitet säger väl en hel del om hur vi lever i förhållande till hur vi egentligen skulle leva, för att må bra.

ÅKE ETSMAR 2012-12-29        #21673
Elin
Marknadsföringen av alkohol har ökat i omfattning. Dagstidningar har ofta flera helsidor om vin med syfte att vinna marknadsandelar i den tuffa konkurrensen om vinkunderna. Det påverkar givetvis den totala försäljningen av vin.
Det finns avskräckande exempel i dokumentärer och i kampanjer mot alkohol men dom syns inte i tillräcklig omfattning.

Logga in för att svara


Produkter

Cyklar (6)
Lastcyklar (4)
Konferenstjänster (2)
Elmopeder (5)
Konverteringskit elcykel (3)
Elmotorcyklar (1)
Elcyklar (49)
Cykelleasing (2)
Trikar (16)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3271 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik