Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Värmesystem & ventilation   

Vad är bäst? Vad är billigast? Vad är säkrast?

ULRIK JöNSSON 2013-01-16        #21707

Jag har tyckt detta länge men nu kan jag inte låta bli att skriva och jag hoppas ni orkar läsa för att komma till slutet.Jag är oerhört intresserad av värmesystem och energibesparing. Det skrivs ofta om vad som är bäst på olika sätt. Man ska konvertera från olja och direkt el där man slits mellan mängder av olika alternativ. Det kan vara värmepumpar som kan vara av olika utförande och det kan vara förbränning i braskamin eller någon slags panna som eldas med pellets eller ved.  


Det skivs löpmeter med tips i lokaltidningar och inredningstidningar om vad man rekomenderar.  
Men vad är bäst? Vad är billigast? Vad är säkrast?

Ofta så tänkar man bara på den löpande kostnaden för energiförbrukningen men det är egentligen helt tokigt. Egentligen så skulle kalkylen på vad som är best väga in säkerhet och totalkostnad så länge anläggningen är i drift. Det går trender i vad för system som används och dessa påverkas inte minst av regering och myndigheter samt pris på energiformer och där är vi tillbaka på styrning via regering av energiskatter igen.

 Nu blir det lite historik

 

- Vi har haft tidsperioder där vi eldade med vet och värmen spreds via eldplatserna sedan vi lärde oss hantera elden. Löpande energikostnad: Då var den låg och idag är den låg - Miljö: Nja - Effektivt: Nej - Inköp: Nästan gratis - Reperationer: Nästan gratis - Livslängd: Oändlig - Driftsäkerhet: Mycket bra - Eget arbete: Mycket eget arbete.

 

- Vi har haft tidperioder där vi eldat med ved i kaminer och spisar som har stålat värme till omgivningen. Vi fick även vattenmanlade versioner som gav centralvärme i husen vilket krävde färre eldplatser men gav även en frysrisk om man inte eldade. Löpande energikostnad: Då var den låg och idag är den låg - Miljö: Bra - Effektivt: Ja - Inköp: Rimlig - Reperationer: Ringa - Livslängd: 50år - Driftsäkerhet: Mycket bra - Eget arbete: Mycket eget arbete. 

 

- Vi har haft tider där oljepannan har dominerat. Ibland med kombinationer med möjlighet till vedeldning och ofta med inbyggd elpatron där allt var kombinerat med vattenburen värme. Löpande energikostnad: Då Låg idag orimlig - Miljö: Ej förnyelsebar - Effektivt: Ja - Inköp: Rimlig - Reperationer: Låg - Livslängd: 30år - Driftsäkerhet: Mycket bra - Eget arbete: Obefintligt 

 

 

 

 

 

- Vi har haft tider då det installerat direktel via el radiatorer eller vattenburet via elpanna. Löpande energikostnad: Då Låg idag orimlig - Miljö: beror på hur elen produceras - Effektivt: Ja - Inköp: Rimlig - Reperationer: Låg - Livslängd: 30år - Driftsäkerhet: Mycket bra - Eget arbete: Obefintligt

 

 

- Nu är vi inne på nutid och först förnyelsebara energikällor som tex pellets räknas in till. Hanteras som olja men tar större plats men luktar inte. Kan finnas i kaminutförande men oftast via en pelletsbrännare som är i samma format som en oljebrännare eller en special pelletspanna. Löpande energikostnad: Rimlig - Miljö: Mycket bra - Effektivt: Ja - Inköp: Rimlig - Reperationer: Låg - Livslängd: 30år - Driftsäkerhet: Mycket bra - Eget arbete: Måste askas ur.

 

 

 

 

 

 

 

- Fjärrvärme är just en produkt som många styrs in på idag, nästan tvingas på. Personligen så är jag emot alla system där man är låst till en leverantör som styr energipriset. En leverantör som dessutom kontrollerar ens abbonemang och ens nätavgifter. Löpande energikostnad: Idag rimlig I morgon osäker- Miljö: Bra- Effektivt: De påstår ja - Inköp: något dyr - Reperationer: OK - Livslängd: 30år - Driftsäkerhet: Mycket bra - Eget arbete: Fylla på avhärdnings salt.

 

 

 

 

 

- Nu kommer vi till värmepumpar och det finns flera typer. Man hämtar energi från luft vatten, berg och mark. Energin sprids sedan antingen via luft eller via vattenburen värme. Löpande energikostnad: Rimlig- Miljö: Bra - Effektivt: Ja om dimensioner är rätt och huset är anpassat/lämpligt - Inköp: Kan vara både en billig lösning och en väldigt dyr - Reperationer: Mycket dyr - Livslängd: 10år (kort)- Driftsäkerhet: Många felkällor - Eget arbete: Mycket lite

 

Vad är då slutsatsen jag vill komma till. Jag tycker man ska väga in trygghet och systemen för var enklare och därmed färre felkällor. Ju mer avancerade system destå dyrare reparationer och destå längre leveranstider och destå färre kan laga just din uppvärmningskälla. Destå färre som kan laga gör också att konkuransen minskar vilket ger ökade priser och reperationstiderna blir längre. Jag har flera värmepumpar som är i drift under olika förutsättningar.Tänk på att det finns ingen tekniker att få hjälp av på helger etc trots att det kan vara 20-30 minus ute så man är väldigt sårbar. Genomgående är dock att när man ska reparera så är det väldigt få man kan vända sig till och reservelar finns aldrig hemma utan resultatet och händelseförloppet blir följande.

  • Något blir fel så värmepumpen slår av

  • Tekniker tillkallas. Kommer mellan 1-5dgr

  • Tekniker konstaterar fel och får i princip alltid beställa reserdelar. Med anledning av att det finns så oändligt många olika versioner och medeller och därmed olika reservdelar.

  • Reservdelar finns i princip alltid på något lager men tar ca 2dgr att komma hem. Sedan ska tekniker få in reperationen i sin kalender.

  • Resultatet blir att man får en faktura som ofta är i paritet med 30% av vad en ny värmepump kostar.

Jag menar hur många klarar betala en faktura som denna nedan på 10dgr från den 17dec.

Detta exempel är inte något isolerat fall utan ett vanligt förekommande. .

 

Lägg sedan på reperationen på installationskostnaden och slå ut det på er förbrukning och se vad ni har sparat in totalt. Så en en gång tänk på driftssäkerhet, livslängd, er egen insats, era förutsättningar för huset och ekonomiskt för stunden. Väg detta mot vad som de flesta gör, tittar på den löpande kostnaden för energiförbrukningen. Sy ihop ett energipaket som gör att ni inte bara hänger upp er på kanske bara en energi källa utan kan kombinera. Nu finns det flera energikällor som jag inte berört som solvärme, gasbrännare mm så era kombinationer kan bli oändliga men det är era förutsättningar också.  




CONNY AXELSSON 2013-01-21        #21745
Luftvärmepumpar är nog att föredra om man skall utnyttja carnot-principen.
De är billigare och enkla att installera. Skifta ut en som strejkat, klara den händige som är rimligt medveten om elsäkerhet.
Under kallaste kvartalet kompletterar man med annan direkt värmekälla. En braskamin får den kalla årstiden att lätta på melankolin.
Pelletskaminer krånglar en hel del. De är aldrig att leka med. Det är gengas som alstras i förbrännaren. Denna skall sedan kontinuerligt förbrännas till CO2 , vattenånga och aska. Gör den inte det utan kommer ut i rummet, slutar det endera med att invånarna blir gasförgiftade eller slutar sina dagar i en explosion. Pelletsbrännare till pannor är bara aningen bättre.
Nej, kaminer skall eldas med ved, därmed basta. Vilket i sig är mysigt, i en  vedeldad bastu.
Ju bekvämare man vill ha det, desto dyrare blir det, dag för dag.
Den som ständigt vill kunna resa bort, skall bo i lägenhet. Tänk praktiskt !
Vi andra petar in en pinne i brasan och njuter enklare.
Reser gör vi i reseskildringar och på internet. - Därmed klarar vi oss från såväl magbakterier som lismande banditer.

KENNETH GYLLENSTING 2013-02-15        #21888
Conny - Problemet med att skifta ut en luftvärmepump som strejkat är att det måste göras av en behörig installatör som kan ta hand om köldmediet på ett säkert sätt (lagkrav)!!

JAKOB NORDIN 2013-02-15        #21889
Bra synpunkter Ullrik! De som skaffar värmepumpar vill gärna glömma investeringskostnad samt livslängd på vitala delar. Man bör slå ut inköpspriset på 10, 12, 15 och 20 års tid för att se vad priset blir. Har man otur går det sönder direkt efter garantitiden gått ut (ofta 10 år) och har man tur håller allt 20 år? Min erfarenhet av modern energibesparande elektronik är tyvärr att den inte håller mer än 7-10 år innan saker som styrkretsar, nätadaptrar osv går sönder om sedan större saker som kompressor går sönder blir kostnaden ohållbar. Vi har pellets och solfångare som värmer vatten som lagras i en akumulatortank (elpatron som backup) och en insatskamin i öppna spisen för trivsel och försäkring mot längre strömavbrott. Solfångarna är ingen bra investering på kort sikt ekonomiskt men på 30 års tid kanske? Miljöaspekten vägde tungt och det gör livet lite roligare faktiskt. :-)

MIKAEL LECEROF 2013-12-25        #22932
Jag läste om en person som har en luft/luftvärmepump som hade kompletterats med luftkanaler från värmepumpen till de olika rummen i huset. Fördelen med den konstruktionen var att han kunde släppa på värmen till alla rum samtidigt eller så kunde han välja vilka vilket rum i huset som han ville släppa fram den varma luften till. Luften som skulle värmas sög han in från golvet där det är som kallast. I vanliga fall blåses den varma luften ut från en centralt placerad plats i huset Vilket jag tror ger sämre effekt det blir bara varmt på ett ställe och kallt på utrymmen som är långt från värmekällan. Kanske ide att komplettera anläggningen med solceller för att få ner elförbrukningen.

JOHAN ERLANDSSON 2014-01-11        #22967
Ja, ventilationskanaler borde ju vara ett lämpligt tillbehör till en luftvärmepump. Vad kan nackdelarna vara? Högre kostnad, fult, samlas damm i kanalerna och mer oljud?

Logga in för att svara


Produkter

Solfångarsystem (2)
El (3)
Energimätare (3)
Standby-stoppare (1)
Energikonsulter (2)
Belysning (1)
Småskalig vindkraft (33)
Varmvattensparande produkter (4)
Solceller (2)
Hybridsystem solceller/vindkraft (4)
Värmeväxlare för varmvatten (2)
Vindandelar (2)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3215 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik