Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Ekonomisk tillväxt    Grundsyn på hållbarhet    Jobb och arbetstid   

Inte tillväxt men inte heller bara bättre teknik!

CHRISTER SANNE 2013-04-11        #22189

Alla förstår, mer eller mindre, att utvecklingen driver mot ett ekologiskt stup. Ändå pratar nästan alla politiker om att återuppliva tillväxten. ”Den stora debatten” idag handlar om ökad konsumtion, fler jobb, vård-skola-omsorg, pensioner, investeringar osv. Då tycks man se miljöfrågorna som något marginellt som ska lösas med bättre teknik.

För att vara med i den debatten tar jag upp dessa frågor i en ny rapport, Hur vi kan leva hållbart 2030, och jämför med kraven på att hålla sig inom de ekologiska gränserna. Min slutsats är att bättre teknik kan nog minska skadorna – jag går igenom möjligheterna – men det räcker bara halvvägs. Vi måste också ändra livsstil och det betyder framför allt att skära ner i förvärvsarbetet för att hålla tillbaka produktionsökningen.
 
Min bild är en uppåtgående rulltrappa där motorn är att produktionen blir allt effektivare. Om 20 år ska konsumtionen enligt offentliga planer ha fördubblats. Då räcker det inte att tillämpa den bästa tekniken. Vi måste också trappa ner: gå neråt i den uppåtgående rulltrappan bara för att stanna på samma nivå (och ännu mer för att nå ner till en hållbar nivå). Det kan man göra genom att arbeta mindre. Men att föreslå det skär sig med vår samhällsförståelse om arbetets värde och "arbetslinjen". Många föreställer sig också att omställningen i sig kräver nya ansträngningar.
 
För att politiskt klara en omställning till en hållbar ekonomi och ”rädda världen” är det förmodligen avgörande att kunna visa att människor kan fortsätta att leva ett modernt och bekvämt liv i Sverige. Jag har försökt att räkna på detta och finner att det är möjligt utan stora uppoffringar i livsstil. Kanske skulle vi kunna leva på 1990-talsstandard – men med 2030 års teknik – och i stället njuta av mer fri tid. Och dessutom med vetskapen om att det ger våra barn och barnbarn förutsättningar att också kunna leva ett gott liv. Jag hoppas att rapporten ska föra diskussionen om en hållbar framtid framåt; resultaten kan diskuteras men då får man också använda siffror, inte bara ord. Aritmetik är ingen åsikt heter det.



GöRAN CRAFTE 2013-04-11        #22191
Jag tror inte ett dugg på arbetstidsförkortning. Medborgarlön är vägen framåt.

Här en dagsaktuell diskussion kring medborgarlön: http://cornucopia.cornubot.se/2013/04/medborgarlon-i-p4-kalmar.html

JOHANNES WESTLUND 2013-04-11        #22194
Jag tror varken på arbetstidsförkortning eller medborgarlön. Det absolut viktigaste är att den materiella konsumtionen minskar. Och verktygen blir bara fler och fler.
  • Idag vill ungdomar hellre ha en smartphone än en bil. Det är ett tydligt steg till en mindre materialintensiv konsumtion, det är en livsstilsförändring som heter duga och som skonar miljön ordentligt.
  • Media distribueras idag primärt i virtuell form vilket nästan eliminerar distributionens miljöpåverkan. 
  • Konsumtion kan delvis flyttas till att bli mer virtuell. Vilka coola effekter man har till sin smartphone eller vilka möbler man kan använda i The Sims kan bli viktiga statusmarkörer som kan ersätta mer materialintensiva markörer.
  • Nyurbanism är något av ett fenomen som samlar många människor som vill ha urbana städer med korta avstånd, yteffektivt boende och så vidare. I förlängningen är det en manifestation av omfattande värderingsförändringar bland annat till följd av hållbarhetsproblematiken.
  • Cykling håller långsamt på att genomgå en ränessans och ses som en betydande och viktig del i lösningen av transportsystemet. Mindre materialintensiv transport får man leta efter. Samtidigt håller människor på att tröttna på trafikstockningar och buller, dvs massbilism. 
  • Närproducerat och säsongsvaror blir allt vanligare och efterfrågan finns. 
Och så vidare. Vill man vara positiv så sker massor förändringar i livsstil som faktiskt ökar levnadsstandarden och minskar belastningen på jorden. Att cykla ökar exempelvis livskvalitet, jämfört med att åka bil, samtidigt som belastningen minskar. Det är alltså inte otroligt att det är möjligt att skapa högre standard livskvalitetsmässigt trots att vi minskar vår påverkan på ekosystemet till hanterbara nivåer.

DAVID LARSSON 2013-04-14        #22221
Christer, en otroligt bra text som sammanfattar många av mina egna funderingar och slutsatser! Jag räknar med att referera till den ofta!

Logga in för att svara


Produkter

Återanvändande/upcycling (1)
Miljökonsult (1)
Böcker (2)
Magasin (3)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3450 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik