Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Cykel   

Ny föreläsning: Cykelfrihet

JOHAN ERLANDSSON 2013-09-11        #22772

Sedan något år har jag yrkesmässigt fokuserat helt och hållet på cykel. Jag lämnade den trygga anställningen för några år sedan och har sedan dess deltagit och startat upp ett antal olika projekt inom energi, hållbar stadsutveckling, näringskretslopp, hållbara dieter, omställningsworkshops, stadsodling, tillväxtrealism, visionsarbete för hållbar utveckling, miljö-IT-system, affärsnätverk, diskussionsforum med mera med mera. Till slut insåg jag att jag inte har kapacitet nog att bli riktigt bra på samtliga dessa saker. Renässansmänniskan i all ära, men att arbeta med hela omställningen blir för mastigt för mig. Så nu är det cykel som gäller helt och hållet, och det är med glädje jag presenterar jag min nya föreläsning: Cykelfrihet


Cykel har en enormt stor omställningspotential, fullt jämförbar med omställning till en diet med små mängder kött och mejeriprodukter, eller ombyggnation av miljonprogramshusen och alla andra fastigheter till passivhusstandard. Jag hade kunnat fokusera på energi eller mat istället. Faktum är att det blev cykel för att jag har så stort bilintresse... Ja, det är sant, bilprogram på teve hör till favoritprogrammen, och se bara på gamla trådar här på Ecoprofile. Ett frossande i ny teknik och bränslen som skulle göra bilismen hållbar, ända tills jag insåg att massbilismen inte har en chans att gå ihop med en akut och mycket omfattande omställning (tack Susanna Elfors för att du fick in mig på det spåret!). Och sedan dess har även massbilismens andra avigsidor börjat framstå allt klarare. Men jag har ett fordonsintresse, och som tur är så är ju cykeln ett fordon... :)

Det jag ägnar min tid åt nu är cykellogistik i MoveByBike (franchisetagare i Göteborg) och utveckling av en svensk lastcykel och cykelsläp i Velove.

Cykellogistik kan utan nya infrastruktur- och logistiklösningar ersätta 50 % av motoriserade godstransporter i städer, professionella och privata sammanräknat.

Finns mycket att säga om Velove-lastcykeln, men de viktigaste egenskaperna är att den kombinerar stor lastkapacitet med en liten bredd, och kan hålla jämna steg med medcyklisterna. På så sätt smälter den in bra i den cykelinfrastruktur som nu äntligen börjar byggas.

Med en helhjärtad fokusering på cykel så börjar nu min kunskap växa om hur ett samhälle kan se ut där cykeln snarare än bilen är det naturliga transportmedlet. Jag börjar kunna glutta in i ett parallellt universum där städerna är enkla och säkra att röra sig i för cyklister och fotgängare (även barn), där bullret är minimalt, där luften är frisk och energi- och resursförbrukning så liten att de förnybara energislagen räcker till. Och där även en hel del människor på landsbygden kan leva i viss cykelfrihet. Jag har lärt mig om cykelinfrastruktur, cykeltyper och cykelverksamheter som ännu knappt finns i Sverige. Cykelbanor som har rak dragning, är släta, med minimalt antal avbrott och som går att cykla på året runt. Ordentliga parkeringar och garage. Lastcyklar, cykelkärror, elcyklar, velomobiler och vikcyklar. Cykelbaserade godstransporter, ja allt som bidrar till cykelfrihet. En frihet för individen som, till skillnad från massbilismen, också bevarar friheten för medmänniskorna.

Med dessa kunskaper i ryggen fram en ny föreläsning, Cykelfrihet. Premiär blir det nästa vecka under Europeiska trafikantveckan. Det blir föreläsning i Halmstad på tisdag 17 september, och en föreläsning i Alingsås på torsdag den 19 september. Båda är öppna för allmänheten, kanske ses vi där?
BENJAMIN GRAHN DANIELSON 2013-09-17        #22783
Jag sitter på tåget till Göteborg för att gå på vindkraftkonferens på Chalmers. Jag kanske skulle köpt biljett till Halmstad istället...

JOHAN ERLANDSSON 2013-09-18        #22785

Vindkraft kan väl också vara kul, Benjamin! :) Om du hörde om någon intressant nyhet kan du kanske skriva om det i någon av vindkraftstrådarna.

Igår var premiären för nya föreläsningen, och det blev två stycken i Halmstad. Först en som var öppen för allmänheten med cirka 50 personer i publiken, och så en på kvällen för Halmstads "Hälsotrampare", ett gäng som har extra fokus på hälsoeffekterna av cykling.

Det var riktigt roligt, och extra kul att många i publiken tycks lika fascinerade som jag av de möjligheter som ges av nya cykeltyper och ny cykelteknik! Miljö-, samhälls- och livsstilsfrågorna är lite svårare, men jag kommer definitivt behålla dem i föreläsningen, helt nödvändigt att ta upp på en föreläsning om cykelfrihet.


JOHAN ERLANDSSON 2013-09-18        #22786

Ordentlig skyltning i Halmstad, vad jag förstår delvis lokala Cykelfrämjandets förtjänst, med ordförande Lars Green i spetsen.

JOHAN ERLANDSSON 2013-09-18        #22787

Halmstads kommuns Brompton var med på scen, och jag passade på att ta den på en runda till Tylösand mellan föreläsningarna.

JOHAN ERLANDSSON 2013-09-22        #22793

Då är även de två evenemangen i Alingsås avklarade, det blev en intensiv vecka om cykelfrihet! Det har varit ett stort intresse, särskilt på den avslutande kvällsföreläsningen där cirka 30 åhörare såg till att hålla frågorna och kommentarerna igång i 45 minuter. Och efter det fortsatte vi med provkörning av Antons Bellabike och mera cykelsnack över en öl på Åkanten.

JOHAN ERLANDSSON 2013-09-22        #22794

På Åkanten blev det även podcastinspelning på slutet, här är det Alingsås kommunjurist Magnus Nilsson som får agera live studio audience.

Logga in för att svara


Produkter

Elcyklar (49)
Konverteringskit elcykel (3)
Lastcyklar (4)
Cyklar (6)
Trikar (16)
Cykelleasing (2)
Konferenstjänster (2)
Elmotorcyklar (1)
Elmopeder (5)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3211 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik