Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Båt    Övrigt    Övrig konsumtion   

Minska miljöbelastningen med 2:5-metoden

CHRISTER PERNHULT 2014-02-11        #23030

SY/DUO Ett upplevelseverktyg, vårt hem och arbetsplats året runt

Arbeta två dagar var ledig fem!  Detta tvingar oss att spara på resurser, men ger oss också rikedom i form av egen tid. Efter att ha upplevelsemässigt känt att man arbetat åtta dagar i veckan som egen företagare, kom vi till en punkt i livet där vi kände för att totalt bryta mot tidigare mål. Tänk tvärtom: jobba två dagar i veckan, var ledig fem.

Hur gör man detta ? I vårt fall bli "hemlösa"... Genom att minska sina utgifter radikalt och sälja det mesta som tidigare varit mål att skaffa sig i livet. 

Vi valde att flytta ombord på vårt Upplevelseverktyg SY DUO. Vi minskade eller kapade bort mycket av tidigare fasta utgifter, detta kompenserade tillsammns med annat lätt bort några dagars arbete i veckan. Producera egen el, ha tid att laga mer bra mat. Fiska, tja, helt enkelt gå igenom alla tidigare utgifter och se villka som kan uteslutas.

Segla dit vinden bär

Vi förflyttar vår bostad och arbetsplats (skeppet vi bor på) med vindens hjälp. Under senaste året har vi seglat runt Sverige i huvudsak med hjälp av vinden. En 25 ton 17,5 meter skonare får egentligen hjälp av solen att nå de resmål mål vi önskat. Vi behöver inte åka hem. Vi är hemma där vi är.

Energi från solen

Ombord finns ett överflöd av elektrisk energi med hjälp av 10 solpaneler och en stor vindgenerator. Vi lagrar vår energi i 20 stk 100Ah egen-rekonditionerade batterier.
Vi flyttar också vårt skepp i huvudsak egentligen med hjälp av solen som ger vind i seglen. Två cyklar och en cykelkärra ombord är bra "grötdrivna" transportmedel

Ta vara på sånt som annars slängs/köp mindre

Verkstaden ombord ger oss möjlighet att tillverka eller reparera det mesta vi behöver.
Genom att vi har mer tid än tidigare kan vi nu motivera oss med att använda vår fria tid till att ta vara på resurser och producera mycket mer av det vi behöver själva. Såväl prylar som mat, kläder, reservdelar mm.

Mat

Dessutom har vi ju ett skafferi under båten. I princip kan vi klara oss månadsvis med det vi har ombord.

Våga ta steget

Jag tror att vi kan leva ett bekvämt liv och ändå spara massor av jordens resurser, det är inte mycket vi saknar ombord som vi tidigare hade i land. Men vi har fått så otroligt mycket mer av det som vi tidigare saknat. Tid.

Alla kan inte / vill inte bo och arbeta ombord på en båt. Men vi ville detta, och gjorde det... Har inte ångrat en sekund ombord. Vi lever helt enkelt ombord i en form av NOAKS ARK i Sverige.

2:5 metoden som jag valt att kalla vårt liv ställer krav på hushållning, kanske inte i alla sammanhang det mest perfekta ekologiska livet men är i vart fall för oss en bit på vägen.

Vår viktigaste och ännu så länge outtröttliga leverantör

Solen är numera vår största leverantör och ger oss det mesta av det viktigaste såväl för oss som egentligen hela jorden.ERIK SANDBLOM 2014-02-11        #23031
Kul! Vilken stilig båt!

Hur gör ni i vinterkylan? Är båten isolerad?

BENJAMIN GRAHN DANIELSON 2014-02-11        #23036
Roligt med 2:5-metoden, men kostade inte båten en hel del? och solpanelerna. Om man börjar från scratch tänker jag att det många gånger är svårt att få det att gå ihop ekonomiskt, även om man inte har stora utgifter. Vill man t ex bli en "alternativare" och leva självförsörjande av mindre jordbruk krävs det mycket pengar (eller väldigt, väldigt mycket arbete) för att kunna starta ett sånt liv.

Jag tror att det för många är svårt att arbeta mindre än heltid. Själv är jag i någotslags limbo mellan egen företagare och timanställd och har all möjlighet att tacka nej till arbete. Men har en blivit anställd av ett företag vars idé är att tjäna pengar på att de anställda arbetar vill de nog sällan att de arbetar mindre, iallafall inte så lite som två dagar i veckan.

I mitt fall tänker jag mig nog 3:4-metoden, arbetsjobba tre dagar och göra annat de andra fyra dagarna.

CHRISTER PERNHULT 2014-02-11        #23037

Vinterkyla
Vårt lilla skepp är från början isolerat mot värme inte kyla så hon har en grundisolering. Men vi jobbar fortfarande på att förbättra det hela.
Har installerat kaminer med Aldehydeförbränning ombord och experimenterar med att elda frityrolja som då förgasas och bränns vid mycket hög temperatur.
Vi lever i en värld som jag tror är bättre för kroppen än de 22,1 grader eller vad nu folk ställer in på sina digitala termostater på jobbet/bilen/hemma.
Kroppens egen termostat får nu jobba men får  hjälp av varierande klädlager och sin egen termostat anpassa sig till det som råder runtikring oss.
Men vi fryser inte och vi seglar hela året runt.
Framtidens husbygge
Vi kom från ett passiv hus vi byggde på mitten av 80 talet av nästan bara återvunnet matrial där vi inte hadde några termostater, så vi är vana.
Vi har för avsikt att så småningom kliva iland och bygga ett ännu bättre hus än det vi byggde på 80 talet (som fortfarande står sig i topp efter 30 år). Men denna gång blir det ett hus som mer blir att betrakta som en maskin som levererar den energi och delvis den mat vi behöver och ett helt autonomt system med vatten och avlopp el mm.
Tyvärr är myndigheter och bestämmelser det som stoppar att göra det vi tänkt,  så iden är att i lugn och ro ta den tiden vi behöver Vara artiga trevliga och uthålliga och försöka få byggt framtidens hus ännu en gång.
- Tyvärr är byggandet inte det som är bekymret.
Tänkte att det är lättare att vifta mot väderkvarnarna likt Munchhausen från en trevlig tillvaro ombord utan att känna sig jäktad eller irriterad för att man cementat utvecklingen i regler som hämmar framtidens boende.
Solpaneler dyrt?
Nej det tycker jag inte. Vi har betalt strax under 600 kronor styck för 55watts paneler 10 x 600:- (Det finns överskottspartier då och då)
Köpa skepp kontra villa/lägenhet?
Vi har köpt en gammal båt och det finns och fanns mycket att göra med henne så budgeten för båten vart inget svårt val.
OFF Grid
Vi har ju också kopplat loss oss från alla vanliga fasta utgifter av typen elkostanader, vatten och avlopp, vägförening, parkering osv.
Med min 2:5 metod får man också tid att göra smarta val. Alltså man ser över sina kostnader vad gäller allt som kanske tidigare försakades för man måste jobba full tid, det är tufft att bryta spiralen men den är nyttig att gå igenom.
Jag har reparerat och tillverkat saker hela mitt liv mest för andra. Men nu kan jag göra det åt oss. Ombord har vi möjligheter att göra det mesta med de instrument och verktyg vi har med oss. Här finns pelarborrmaskin, svarv, svets. tja alla sorters bearbetningsmaskiner och verktyg. Men också för att bygga och reparera elektronik ner på komponentnivå om det så skall shimsas ytmonterat. Eller sy /reparera allt från kläder till segel. Vi slänger allt för mycket idag och oftast tillverkar vi ingenting själva längre.
Det viktiga är att våga ta steget:
Bryta/byta från slit och släng till reparera och slit ut
Vår 2:5 metod kräver radikala drag men ger också maximal utdelning för oss.
Dessutom har jag tanken att jobba så resten av mitt friska liv.

Att vara rik:
För mig är det att!
  1. Vara frisk
  2. Ha vänner
  3. Bestämma över min kalender
Vi vill inspirera andra att våga ta steget oavsett vad man funderat på, väldigt få kommer att göra större förändringar och sammhället idag är ju byggt för konsumtion och öka öka öka.
Så det är omöjligt att alla ändrar sig över natten, samtidigt som vi för planeten borde göra detta.
Våra förutsättningar vart dom rätta just nu, och vi tog steget.
Vi bor lever och arbetar i och på kanten av naturen i vårt "Upplevelseverktyg"

Logga in för att svara


Produkter

Övrigt (11)
Trikar (16)
Konferenstjänster (2)
Elmotorcyklar (1)
Elcyklar (49)
Cyklar (6)
Konverteringskit elcykel (3)
Lastcyklar (4)
Cykelleasing (2)
Elmopeder (5)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3341 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik