|
Klimatfrågan Odla upp världens öknar och torrområden
Bild från Vi skogen Världens öknar och torrområden bör odlas upp och beskogas för att lösa tre problem samtidigt: 1 Ta hand om koldioxid, som redan tillförts atmosfären. 2 Ta hand om en del av det vatten, som annars skulle höja havsnivån 3 Skapa ökat livsutrymme för människor på stora ytor, som idag är sparsamt bebodda.
Program för att odla upp och beskoga världens öknar och torrområden. Initial metod: Skapa en opinion och politisk vilja att på bred front börja ett internationellt samarbete. Det vore lämpligt att göra det i form av en icke vinstdrivande stiftelse. Jag tänker arbeta med detta och undrar om du vill vara med.
Förutsättningar: Det finns idag massor av kända tekniker, som möjliggör att odla upp världens öknar och torra områden. Det som behövs nu är samarbete.
Försökte "man" inte odla upp Sahelregionen i stor skala på 60- och 70-talet? Med ganska dåligt resultat när torkan satte in? Har för mig att de fick lån från världsbanken till dessa projekt. Varför fungerade det inte? Finns det inte problem med uppodling i öknen? Öknar är ju intressanta ekosystem i sig, de kommer väl påverkas negativt av uppodling? Visserligen kommer de påverkas negativt av klimatförstöring och global uppvärmning med. Om vattnet i atmosfären tas till uppodling i öknen, kommer inte vattnet minska på annat håll? Sahelregionen, kustregionerna osv. Går det att odla i öknarna i o m ökade temperaturer? Mitt förslag (utan att ha några kunskaper om ökenodling) är att avsalta havsvatten och pumpa in till odlingar i öknen. Avsaltningen sker med vind- och solkraft. Är detta möjligt? Är det bra?
Hej Benjamin! Visst - det bästa får inte bli det godas fiende. Avsalta havsvatten med sol och vind och för in det i öknen. Det finns utarbetade sådana försök! Ett norskt företag, Sahara forest project arbetar med det. Jättebra! Kylan för att kondensera vatten ur luften i öknen tas ur sol- och vindernergi i öknen. Det är som att börja träna. Starta inte med de tyngsta vikterna. Öknarna på Sydamerikas västkust har hög luftfuktighet. Där kan man börja, för att få erfarenheter. Vi löser det inte över en natt - men det är "bråttom" för planetens skull. Nej, jag tror inte att man "tar" vattnet från någon annan. En stor del av vattnet återförs till atmosfären genom avdunstning från de bevattnade områdena. Rätt - etiska hänsyn. Öknarna är inte tomma, varken på ekosystem eller människor. Mycket stora ytor kan dock odlas med bibehållande av biotoper. I vilket fall som helst så återstår många problem att lösa, vilket kräver gemensamma mänskliga ansträngningar.
Bo, detta låter som ett intressant och roligt projekt. Jag vet inte om detta är det mest akuta för att sätta käppar i hjulet för klimatförändringarna men kan nog vara en av pusselbitarna. Jag ingår i ett nätverk om landskapsutveckling och kulturmiljö tillsammans med forskare från Skottland och Grekland. Öknar är ju kulturhistoriskt intressanta. Sahara var ju under neolitikum mycket grönt och väldigt annorlunda jämfört med dagens gigantiska öken, så ökenlandskapet har ju onekligen förändrats och uppodling idag ser jag som en stor förändring av landskapet. Kanske kan vi bidra på något sätt till ditt projekt, hur vet jag inte, men vi kan säkert ge historiska perspektiv på vad som har gått snett tidigare så att vi inte upprepar samma misstag. Jag har alltför lite kunskap om odling i ökenklimat men skulle gärna delta på ett hörn på något sätt, åtminstone läser jag gärna på lite mer om ämnet. Du får gärna skicka mig ett PM (mejladressen hittar du under min profil)
Hej Benjamin!
Jag jobbar inte så fort, men här redovisar jag mitt arbete såhär långt. www.desertcultivation.org
Med vänlig hälsning, Bo G Eriksson, numera också på FB på [email protected]
Det pågår ett intressant arbete med att få öknarna att grönska, med hjälp av kunskaper om de naturliga ekosystemen och hur de kan gynnas. Det presenteras bland annat här: https://www.ted.com/talks/allan_savory_how_to_green_the_world_s_deserts_and_reverse_climate_change?language=sv Logga in för att svara |
|