Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Klimatfrågan   

Odla upp världens öknar och torrområden

BO ERIKSSON 2014-05-13        #23285

Bild från Vi skogen

Världens öknar och torrområden bör odlas upp och beskogas för att lösa tre problem samtidigt:

1 Ta hand om koldioxid, som redan tillförts atmosfären.

2 Ta hand om en del av det vatten, som annars skulle höja havsnivån

3 Skapa ökat livsutrymme för människor på stora ytor, som idag är sparsamt bebodda.


 


Program för att odla upp och beskoga världens öknar och torrområden.

Initial metod: Skapa en opinion och politisk vilja att på bred front börja ett internationellt samarbete. Det vore lämpligt att göra det i form av en icke vinstdrivande stiftelse. Jag tänker arbeta med detta och undrar om du vill vara med.

Förutsättningar: Det finns idag massor av kända tekniker, som möjliggör att odla upp världens öknar och torra områden. Det som behövs nu är samarbete.

Det bästa får inte bli det godas fiende. Tillåt alla kända tekniker, som människor vill använda. Dock tre varningar.

Använd så lite grundvatten som möjligt - risk att det tar slut och att markerna blir insaltade.

Använd så lite ytvatten som möjligt - risk för insaltning av markerna. Se hur det gick för bevattningssystemen i Eufrat och Tigris.

Ta etiska hänsyn. Öknar och torra områden är inte tomma. Där finns befolkningar. De är ofta nomader. Arbeta ihop med lokalbefolkningar för att hantera möjliga konflikter.  När öken- och torrområden odlas upp och befolkas kommer det att ges utrymmen för en stor befolkning. Detta är särskilt viktigt när stora delar av världens befolkning tvingas att flytta till följd av klimatförändringar.

Varifrån tas vattnet? Den stora vattentransportören över land är atmosfären, så även i öknar. Använd befintlig energi, sol och vind, för att kyla ytor och kondensera vatten.

Hör av dig om du vill vara med och arbeta med detta.
Bo G Eriksson [email protected]

 
 
BENJAMIN GRAHN DANIELSON 2014-05-13        #23289
Försökte "man" inte odla upp Sahelregionen i stor skala på 60- och 70-talet? Med ganska dåligt resultat när torkan satte in? Har för mig att de fick lån från världsbanken till dessa projekt. Varför fungerade det inte?

Finns det inte problem med uppodling i öknen? Öknar är ju intressanta ekosystem i sig, de kommer väl påverkas negativt av uppodling? Visserligen kommer de påverkas negativt av klimatförstöring och global uppvärmning med.

Om vattnet i atmosfären tas till uppodling i öknen, kommer inte vattnet minska på annat håll? Sahelregionen, kustregionerna osv.

Går det att odla i öknarna i o m ökade temperaturer?

Mitt förslag (utan att ha några kunskaper om ökenodling) är att avsalta havsvatten och pumpa in till odlingar i öknen. Avsaltningen sker med vind- och solkraft. Är detta möjligt? Är det bra?BO ERIKSSON 2014-05-14        #23290
Hej Benjamin!
Visst - det bästa får inte bli det godas fiende. Avsalta havsvatten med sol och vind och för in det i öknen. Det finns utarbetade sådana försök! Ett norskt företag, Sahara forest project arbetar med det. Jättebra!

Kylan för att kondensera vatten ur luften i öknen tas ur sol- och vindernergi i öknen.

Det är som att börja träna. Starta inte med de tyngsta vikterna. Öknarna på Sydamerikas västkust har hög luftfuktighet. Där kan man börja, för att få erfarenheter. Vi löser det inte över en natt - men det är "bråttom" för planetens skull.

Nej, jag tror inte att man "tar" vattnet från någon annan. En stor del av vattnet återförs till atmosfären genom avdunstning från de bevattnade områdena.

Rätt - etiska hänsyn. Öknarna är inte tomma, varken på ekosystem eller människor. Mycket stora ytor kan dock odlas med bibehållande av biotoper.
I vilket fall som helst så återstår många problem att lösa, vilket kräver gemensamma mänskliga ansträngningar.


BENJAMIN GRAHN DANIELSON 2014-05-14        #23293
Bo, detta låter som ett intressant och roligt projekt. Jag vet inte om detta är det mest akuta för att sätta käppar i hjulet för klimatförändringarna men kan nog vara en av pusselbitarna.

Jag ingår i ett nätverk om landskapsutveckling och kulturmiljö tillsammans med forskare från Skottland och Grekland. Öknar är ju kulturhistoriskt intressanta. Sahara var ju under neolitikum mycket grönt och väldigt annorlunda jämfört med dagens gigantiska öken, så ökenlandskapet har ju onekligen förändrats och uppodling idag ser jag som en stor förändring av landskapet.

Kanske kan vi bidra på något sätt till ditt projekt, hur vet jag inte, men vi kan säkert ge historiska perspektiv på vad som har gått snett tidigare så att vi inte upprepar samma misstag. Jag har alltför lite kunskap om odling i ökenklimat men skulle gärna delta på ett hörn på något sätt, åtminstone läser jag gärna på lite mer om ämnet.

Du får gärna skicka mig ett PM (mejladressen hittar du under min profil) 


BO ERIKSSON 2015-01-01        #23806
Hej Benjamin! Jag jobbar inte så fort, men här redovisar jag mitt arbete såhär långt. www.desertcultivation.org Med vänlig hälsning, Bo G Eriksson, numera också på FB på [email protected]

ANNA FORSMARK 2015-01-05        #23807
Det pågår ett intressant arbete med att få öknarna att grönska, med hjälp av kunskaper om de naturliga ekosystemen och hur de kan gynnas. Det presenteras bland annat här: https://www.ted.com/talks/allan_savory_how_to_green_the_world_s_deserts_and_reverse_climate_change?language=sv

Logga in för att svara
FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3271 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik