Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Bil   

bilpooler o samåkning

EJ LäNGRE MEDLEM 2004-07-20        #99

Hmmmm bilpooler i all ära men folk verkar vara mer positiva när man frågar dem om de skulle använda en bilpool om det fanns en än vad det faktiskt resulterar i när den byggs. Det slutar oftast i att vissa bokar upp ofta och de andra som inte får chansen tröttnar och köper hellre en egen bil som de vet att de kan använda när de behöver den. Sen skulle jag gärna samåka mer till jobbet om jag bara kunde hitta en person som jag kunde åka med och som var fjärde vecka kan se till att jag är på jobbet kl 7 då jag har jour och som kan se till att ta mig till jobbet med 1 timmes inställelsetid mellan kl 17-22 samma veckor. Övriga veckor så skulle det vara bra om det fanns någon som kunde jobba över när jag behövde jobba över eller som behövde åka hem tidigare för att som jag behöva tvätta. Förlåt att jag låter så gnällig, men det är faktiskt väldigt svårt att få det att gå ihop utan att familj drabbas/arbetet drabbas/ fritiden drabbas. (sen som en kul grej så kan jag erkänna att jag är rätt morgontrött så det kan bli lite påfrestande att ha mig i bilen om jag behöver vara social på väg till jobbet :-) ) /Mvh LarsJOHAN ERLANDSSON 2004-08-15        #100
Håller med om att bilpooler inte passar alla, men de som lyckas klara sig med bilpool ska ha all heder! De minskar trängseln på vägarna och tar bara bilen när det behövs. Bifogar en länk till ett lyckat bilkooperativ.

http://www.majornas-bilkoop.se/Default2.htm

JONNY SANDSTRöM 2004-08-20        #107
Att samåka 3 av 4 veckor är inte så dåligt. Det går naturligtvis att söka problem med att samåka men oftast har man ju koll på när man har tvättid och just den dagen kan man ju stå över samåkningen. Det kanske rör sig om 2-3 dagar/månad. Ibland behöver man jobba över men om du samåker 12-13 arbetsdagar av 22 så har du ju fortfarande gjort bra ifrån dig! Bilpooler är ofta ett mycket bra alternativ till en egen andrabil. Att ha kvar en bil i familjen men boka in bilpoolens bil vid de tillfällen när maken/makan har jourvecka och ungarna ändå behöver transporteras till fotbollsträningen är ju ett bra alternativ till att köpa en egen billigare, äldre och ofta ur miljösynpunkt sämre andrabil.

EJ LäNGRE MEDLEM 2004-08-25        #110
Bilpooler är definitivt ett bra alternativ till en andrabil, det håller jag med om. Anledningen till mitt första inlägg är bara att det är intressant att belysa nackdelar oxå så att man får en nyanserad bild över problem/fördelar då världen aldrig är svart eller vit. Grejen med att samåka 3 av fyra veckor är dock fortfarande svårt eftersom jag inte vet när jag slutar jobbet förrän dagens slut närmar sig. Dock har jag börjat se över mitt bilanvändande av både miljöskäl och kostnadsskäl, pga att det blir kostsamt både för miljön och för plånboken. Dock är jag tveksam till att jag nånsin kan komma att använda mig av bil-pool pga det "jobb" som krävs för att veta att man har en bil när man behöver det. Den stora fördelen med pooler tror jag finns när man bor centralt och jobbar centralt och inte har bil. Då kan man åka kollektivt till och från jobbet och sen låna bil när man behöver frakta saker/veckohandla mm, då tror jag man lättast får en ensidigt positiv erfarenhet av bilpoolen. Kul att diskutera saker är det i alla fall.

DAG LUNDéN 2004-09-15        #118
Var och en gör sina egna val. I en storstad som Stockholm där P-platserna lyser med sin frånvaro innebär en bilpool en stor lättnad i vart fall för mig som fd bilägare. Utöver det faktum att jag slipper frustarationen att sitta i bilkö varje morgon (Stockholm har ju trots allt en eminent kollektivtrafik även efter de senaste taxehöjningarna) så har jag en ny och modern bil när jag behöver det. Och när jag behöver bil så bokar jag eller hyr hos biluthyrare. Men visst - en bilpool fungerar inte för alla. Och oss emellan - hur kul är det att boka tid hos bilprovningen, arrangera verkstadsbesök mm. Det slipper jag nu! Själv kör jag bil ca 800 mil/år, cyklar året runt, har en sommarstuga i finska skärgården och lyckas trots detta att få livet att fungera ganska bra. Glömde att nämna att frun inte har körkort och att jag har 2 små barn... Ett avslutande tips bara: Med den nya bokningsportal som min egen bilpool (www.stockholmsbilpool.nu) nu ansluter sig till kommer vi i samma system kunna samutnyttja Stockholms- och majornas bilpools bilar. Och fler bilpooler är påväg in i samarbetet. En kombination av kollektivtrafik och bilpool ger dig bil när du behöver och i övrigt använder man de allmänna kommunikationerna - kostnads- och resurseffektivt.

http://bil.coop

JOHAN ERLANDSSON 2005-04-19        #428

Det går bra för SunFleets bilpooler i alla fall: "Sedan 2001 driver Volvo Personvagnar den svenska miljöbilspoolen SunFleet Carsharing tillsammans med biluthyrningsföretag Hertz. - Intresset för bilpoolen ökar stadigt, konstaterar Per Lanevik, ansvarig på SunFleet. För närvarande är 24 företag, organisationer och myndigheter med totalt 1300 bilpoolsanvändare anslutna till SunFleet i Sverige - en ökning med 175 % sedan januari 2004."

http://www.newsdesk.se/view_pressrelease.php?id=47502

JOHAN ERLANDSSON 2005-08-19        #713
Och nu öppnar SunFleet för allmänheten: "I höst får privatpersoner för första gången chansen att bli medlemmar i en stor miljöbilspool. Det sker i centrala Göteborg där ett 20-tal miljöbilar kommer att hyras ut billigare än vanliga hyrbilar."

http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=882&a=228537

ERIK SANDBLOM 2008-03-11        #4661
Nu kan man få gratis medlemskap i en bilpool om man har periodkort med Västtrafik. Fri bilpool med Västtrafikkort Från och med första mars kan alla som har ett registrerat Västtrafikkort kostnadsfritt teckna ett provmedlemskap. Det innebär att du inte behöver betala någon insats eller medlemsavgift. Under en tremånaders provperiod kan du nyttja bilarna till samma kostnader som ordinarie medlemmar och endast betala tim- och kilometerkostnad. Samåkning var tredje vecka låter som ett bra sätt att spara miljön och spara pengar. En annan variant är att ställa bilen en dag i veckan. De flesta kan planera så att en dag i veckan behöver man inte bilen. När man uppnåt det kan man kanske gå vidare med två dagar osv. Trappa ner successivt helt enkelt. Och bilpool passar ju perfekt till alla som vill och kan trappa ner.

OVE GARPEMAN 2008-03-12        #4665
Vi är 3-4 personer som samåker Malmö-Helsingborg varje dag och det funkar riktigt bra. Det förutsätter förståss att man har samma arbetstider vilket vi har.

ARNE HöRBERG 2008-03-12        #4672
Mellan Malmö-Helsingborg går det ju tåg! det måste väl ändå vara både snabbare och billigare än att samåka ;-) Själv pendlar jag Lund-Landskrona med tåg (cykel till och från stationen) Jag är med i Lunds bilpool men nyttjar bara bilarna några gånger per år till att besöka släkt och vänner som bor på landet med obefintlig kollektivtrafik. Annars klarar sig min lilla familj utmärkt med cykel,tåg och buss.

www.lundsbilpool.com

OVE GARPEMAN 2008-03-12        #4676
Jo, tror nog att vi alla hellre åkte tåg om vi ens bodde i närheten av stationen. Ens tid är trots allt värt en del.

MATTIAS CARLSSON 2011-10-11        #19224
SpaceTime i Umeå har tagit fram webbaserad plattform för samresor.

Ett annat alternativ är Skjutsgruppen

MATTIAS CARLSSON 2012-06-01        #20778
Samåkningsföreningen Skjutsgruppen samlar in pengar för att bygga upp en websida. I nuläget verkar det främst förmedlas samåkning genom facebookgruppen med nära 8000 medlemmar. Vill man hjälpa till att stödja gruppen med en litet (eller stort) bidrag så kan man göra det här

Vi har redan nu 40 000 kr som är öronmärkta för vårt webbprojekt. Med 200 000 kr till så tror vi att vi kan bygga någonting riktigt magiskt, som blir till hjälp för resenärer i hela Sverige.

De pengar vi får in kommer gå till:
- Grafisk design
- Programmering
- Marknadsföring
- Utgifter/avgifter kopplade till denna crowdfunding

Webbtjänsten kommer bland annat att innehålla sökfunktion, kartor, sociala kopplingar till Facebook och Twitter etc.

Logga in för att svara


Produkter

Elmotorcyklar (1)
Elcyklar (49)
Elmopeder (5)
Trikar (16)
Cykelleasing (2)
Konverteringskit elcykel (3)
Cyklar (6)
Lastcyklar (4)
Konferenstjänster (2)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3323 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik