Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Cykel   

Elva år med en fällbar Bromptoncykel

ERIK SANDBLOM 2017-01-20        #24019

En fällbar cykel kan tas med på tåget och förvaras i hallen

Jag köpte min fällbara Bromptoncykel för elva år sen och är lika förtjust i den idag som då. Det är en fin frihet att kunna ta med den i allt från tåg till båtar och taxibilar, och fälla upp den och cykla iväg i andra änden. Men det som förvånade mig mest är att den är såpass bra att cykla på. Redan de första månaderna blev det mer cykling och mindre buss och spårvagn än vad jag hade tänkt mig.

Såhär i efterhand är det lätt att förstå. En fällbar cykel ger fler chanser till cykling. Blir vädret dåligt, eller om jag inte orkar, så är det enkelt att fälla ihop och ta bussen. Så småningom märkte jag att det här med cykling är ganska snabbt och smidigt, och man kan ju cykla hela vägen. Nu är det mest på ganska långa avstånd som jag inte cyklar hela vägen.

En fällbar cykel är också bra ur stöldsynpunkt, eftersom man kan ta den med sig. Den kan följa med upp på kontoret och stå under skrivbordet. Eftersom den inte enkelt kan stjälas kan man kosta på sig dyrare komponenter, som bra lampor, lättviktsdelar i titan, bekväma lädersadlar eller dubbdäck. Det finns en massa tillvalsmöjligheter när man köper sin Brompton.

Brompton med väska

Det tillval som jag gillar mest är väskan som sitter ovanför framhjulet. Väskan sitter stabilt på ramen, så man vinglar inte, även i svängar med tung last. Väskan klickas snabbt på och av med snabblås, och det finns flera väskmodeller att välja på. Det är en riktigt bra väska som gör det lätt att frakta mycket saker på ett smidigt och elegant sätt. Det går såklart att ha en vanlig ryggsäck istället, men jag tycker det blir svettigt när ryggsäcken ligger tätt mot ryggen och armhålorna.

Brompton finns bara i en storlek, men passar de flesta ändå eftersom det finns fyra olika styren och flera olika sadelstolpar att välja mellan.

En del anmärker på priset, drygt 10 000kr och uppåt, som de menar är högt. Som cykel räknat är en Brompton ganska dyr, men som färdmedel räknat är den ganska billig. Om den ersätter en bil eller några år av månadskort på lokaltrafiken så sparar man pengar totalt sett.

Brompton utvecklades redan på sjuttiotalet i London och har gradvis förbättrats sedan dess. Tillverkningen sker än idag i London, och nya delar kan i regel monteras även på äldre cyklar.

En viktig detalj på fällbara cyklar är vad som händer med kedjan när cykeln fälls ihop. Eftersom kedjan är smutsig är det bra om den hamnar på insidan av paketet, så man slipper få märken på egna eller andras kläder. På en Brompton hamnar kedjan rätt och man behöver sällan stoppa ner cykeln i fodral.

Alla valmöjligheter finns på Bromptons hemsida, www.brompton.com och på den svenska sidan finns en prislista och en lista på återförsäljare: www.brompton.se. Jag köpte min på Veloform i Göteborg. Efter köpet har jag där fått bra råd om vilka missljud som löses med en droppe olja och vilka som måste åtgärdas mer grundligt.EJ LäNGRE MEDLEM 2019-06-20        #24435
Hur snabbt går den att fälla upp eller ner?

Logga in för att svara


Produkter

Elcyklar (49)
Konverteringskit elcykel (3)
Lastcyklar (4)
Cyklar (6)
Trikar (16)
Cykelleasing (2)
Konferenstjänster (2)
Elmopeder (5)
Elmotorcyklar (1)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 2830 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik