Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Solenergi   

Ekosol - nytt hugskott!

TORBJöRN KLITTERVALL 2005-12-21        #1361
På startsidan finns att läsa, att nu finns husen som har noll i värmekostad. Genom kombinationen solceller och värmepump i det nya marknadskonceptet ”ekosol inside” kan kostnaderna för värme och varmvatten bli noll kronor. Konceptet är enkelt, naturligt och ekonomiskt mycket fördelaktigt. Man ska bara inte tro på, att det här fungerar mitt i vintern, när värmebehovet även för ett välisolerat hus är som störst, samtidigt som solen står som lägst över horisonten. Det här konceptet bygger sannolikt på, att den elenergi som huset behöver på vintern får husägaren köpa i vanlig ordning i förhoppningen, att den solgenererade elenergin som produceras under sommarhalvåret ska kunna säljas till elleverantören och därmed balansera kostnaderna för den elenergi som användes under vintern. Så väl är det nog inte, eftersom elenergin inkl. nätavgift och avgift för elcertifikat, energiskatter och moms i dagsläget kostar närmare en krona per kilowattimme (kWh). Jag undrar om det finns någon som på fullt allvar tror, att det är möjligt att få så bra betalt för den solcellsgenererade elenergin! Det minsta man kan begära är, att Ekosol System AB visar upp en realistisk kalkyl, som visar hur man har räknat i stället för att bara publicera dåligt underbyggda löften! Berätta gärna samtidigt hur stor merkostnaden blir för att täcka halva taket med solceller. Torbjörn Klittervall Miljö- och energirådgivareMAGNUS BILLBERGER 2005-12-21        #1365
Tack Torbjörn för ditt kunniga och kritiska ifrågasättande. Jag håller helt med dej om att det finns en del oklarheter här. Dock verkar bland annat energimyndigheten inblandad på något sätt så man kan ju hoppas på att ekosol kan komma med bra svar på din kritik. Jag mailade själv över ett par lite mer diplomatiska frågor till företaget och återkommer hit med svaren på dessa.

MAGNUS BILLBERGER 2005-12-27        #1373
Har de senaste dagarna läst på lite om solceller (rapporten El från solen - energi och industri i Sverige, utredning av energimyndigheten, 2004). Lite intressanta fakta: Högsta verkningsgrad på kommersiella moduler - 16.8 % (sanyo HIT http://www.sanyo.co.jp/clean/solar/hit_e/hit.html). Listpris USA enligt osäker uppgift $1375 per modul på knappt 1,2 kvadratmeter (190 W). Ett nätanslutet solcellsystem på 3kW (=2933 kWh/år) kostar enligt rapporten ca 167 000 kr i investering (2002). Beräkningen är gjord på 20 års livslängd, 25 kvadratmeter yta och verkningsgrad 12%. Man förutspår att investeringskostnaden sjukit till 100 000 kr till år 2010. Kapitalkostnad är inte inräknad. Detta ger ett pris per kWh på 1.50-3 kr. Med sanyos HIT-moduler skulle man i praktiken kunna få ut ca 160 kWh per kvadratmeter och år. Intressant är också att den teoretiska verkningsgraden för vissa system (som man åtminstone forskar på idag) är så pass hög som 50 %. Detta förutsätter dock bland annat 100% perfekta material. Det känns dock inte helt orealistiskt med verkningsgrader över 20% inom ett tiotal år.

http://www.solcell.nu

RICHARD NILSSON 2006-02-23        #1572
Hej Torbjörn Du har rätt resonemang ända fram tills du börjar räkna på avgifterna. Det finns privatpersoner och företag som är beredda på att stödja utvecklingen av solceller genom att betala ett överpris för solel. Detta har vi anammat. Vad vi får för solelen är en affärshemlighet så det kan jag inte avslöja. Dessutom är det oväsentligt eftersom huskunden hyr ut anläggningen till Ekosol och därmed inte behöva tänka på hur mycket anläggningen producerar eller vad marknaden är beredd att betala. Kunden får 5000 kr/år i hyresintäkt. Denna blir skattefri med dagens skatteregler. (för din info så blir det 1 kr/kvh eftersom taket producerar 5000 kvh per år, men som jag sa, gentemot kunden är det oväsentligt). Hyresintäkten indexuppräknas med 3% per år. Att vi via husleverantörer ger "dåligt underbyggda löften" som du skriver, ser jag som att du försöker skapa debatt. Men jag kan försäkra dig att de leverantörer som är med i vårt koncept, Sharp, IVT, Bravida, Föreningssparbanken, minst av allt i världen vill skylta med "dåligt underbyggda löften". Vad merkostnaden blir för att täcka halva taket med solceller beror till stor del vad kostaden är just då som anläggningen beställs. Bara detta år har priset gått upp 17 %. Till 2008 tror Sharp att tillverkningsindustrin av kisel har ökat sin produktion såpass att tillgången gör att priserna sjunker. Dessutom tror vi på Ekosol (och verkar för det) att staten kommer med ett bidrag för solceller på privata hem. Det kommer att gynna vårt koncept ännu mer eftersom vi inte lägger på en krona på anläggningen. Det som är viktigast i vårt koncept är att kundens köpbeteende baseras på att de väljer först och främst VAR de ska bo, sen vilken planlösning man vill ha och sen råkar det vara solceller på taket, vilket gör att de får hus utan värnekostnad...ja det är bara bonus. Självklart spelar priset roll men med tanke på tomt/huspriser i storstadsregionerna, så finns det personer som uppgraderar sina kök för mer pengar än vad solcellerna kostar. Väljer de FSB har de dessutom ingen räntekostnade för solcellerna. Har du fler funderingar är du gärna välkommen att ringa oss. Vi har pga positiva artiklar i tex Dagens industri, SVD mfl fått väldigt många mail och därför inte hunnit besvara dem. Med vänlig hälsning Richard Nilsson Ekosol System AB Ps. håll utkik på vår hemsida, där vi snart hoppas kunna lansera ett koncept för alla som redan har ett hus. Det bygger på solelhandel och fondsparande...spännande!

MATS JOHANSSON 2006-02-27        #1580
Hej Torbjörn Varför är du alltid så negativ. Du har bl.a. varit på Lindås-husen och nu EkoSol-konceptet. Är det inte bra att vi provar nya tekniksa lösningar och koncept för utvecklingen. Visst bör alltid vara kritisk men man måste också förstå att de som tar fram sådana här koncept måste få kommunicera med marknaden på ett bra sätt inte bara redovisa tekniska utvärderingar, otroligt detaljerade kalkyler mm. De försöker ju bara marknadsföra sig och göra sig hörda i mediabruset (syns man inte finns man inte). Det är väl bättre att folk köper "nästan" passiv hus eller EkoSol hus än att man kör på i gamla hjulspår. Dessutom så konkurrerar ju de inte bara med andra alternativa energilösningar utan med mer "åtråvärda" saker som ny bil, solsemester etc. Folk kan inte efterfråga något de inte hört något om! Att vara miljövänlig måste vara kul, enkelt, trendigt och innefatta lite prestige annars köper aldrig folk detta.

DANIEL JOHANSSON 2007-02-08        #2126
Jag var inne och skulle se hur det låg till med detta projektet nu men det enda som står på siten nu är "This site is closed until further notice" Hittade även denna sida på energimyndigheten ( http://www.stem.se/WEB/STEMEx01Swe.nsf/PageGenerator01?OpenAgent&MenuSelect=21281C7F1047E4BBC125701F0049E2B8 ) som står att den är uppdaterad ganska nyligen men ingen av ställen ger någon information om vad som har hänt med projektet. Är det någon som vet mer om vad som hänt? -- DaJ

http://www.ekosol.se/

RICHARD NILSSON 2007-03-19        #2323
Hej Daniel Såg att du var intresserad av Ekosol. Pga en tidigare oärlig anställd, har jag varit tvungen att flytta domänen och mailen till ekosolenergi.se Du hittar hemsidan på www.ekosolenergi.se Min mail: [email protected] Om du är energiintresserad tycker jag du ska gå på energitinget i morgon och övermorgon. Jag ska tala på session 58. Du får gärna maila frågor ang vårt koncept om du vill. MVH Richard Nilsson Ekosol Energi AB (Ekosol System AB)

www.ekosolenergi.se

DANIEL JOHANSSON 2007-03-19        #2328
Jag är förvisso intresserad av projektet, men för personlig del är jag mest intresserad av tekniken eftersom jag redan har hittat ett hus jag trivs bra med. Jag är nyfiken på hur man skall gå tillväga för att få nät-bolagen att gå med på att man får producera hel hemma med bland annat. Energitinget vet jag inte på rak arm vad det är men jag gissar på att det är något i era hemtrakter och då blir det svårt för mig som bor utanför Göteborg. -- DaJ PS mailadresserna på eran kontaktsida pekar fortfarande på ekosol.se DS

Logga in för att svara


Produkter

Solfångarsystem (2)
Solceller (2)
Hybridsystem solceller/vindkraft (4)
Vindandelar (2)
El (3)
Småskalig vindkraft (33)
Värmeväxlare för varmvatten (2)
Energimätare (3)
Energikonsulter (2)
Varmvattensparande produkter (4)
Belysning (1)
Standby-stoppare (1)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 2856 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik