Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Klimatfrågan    Sparande och investeringar   

Ska vi vinna 50 miljoner dollar?

DAVID LARSSON 2021-02-13        #24740

Savory Institute återskapar bördighet och binder koldioxid.

Elon Musk har initierat en ny tävling i att fånga in koldioxidutsläpp. Varför inte slå våra kloka huvuden ihop och vinna förstapriset på 50 miljoner dollar? Eller i värsta fall bara vara med och fixa klimatkrisen...

Jag har då och då funderat löst på olika sätt att fånga upp koldioxid från atmosfären och binda den till jordskorpan i någon form. Att pumpa ner den i berggrunden som många är inne på kanske funkar, men jag är mer lockad av att binda kolet i växter. Antingen skapa träkol (biokol) att sprida ut över åkrarna, eller kanske plantera en massa träd med hjälp av drönare.

Men ännu bättre än att gå från gräs till skog är antagligen att gå från öken till grönska. Nu har jag nyss sett det här TED-föredraget med Allan Savory, som menar att det bästa (eller ända) sättet att göra detta är att bedriva djurhållning som efterliknar naturen - med stora hjordar som vandrar över stora arealer (i stället för att beta alltför rent på ett och samma ställe).
https://www.ted.com/talks/allan_savory_how_to_fight_desertification_and_reverse_climate_change/transcript?language=sv

Så, hur kan vi skala upp en sådan verksamhet? Savory Institute driver projekt där de utbildar lantbrukare och boskapsskötare och det går att skänka pengar till deras verksamhet. Men jag tänker att det måste finnas nycklar som kan låsa upp större pengaflöden dit. I grunden är jag väl inne på samma mekanismer som "klimatkompensation", med den skillnaden att målet inte ska vara att neutralisera "mina" utsläpp utan att återföra så mycket koldioxid som möjligt.
https://savory.global/

Kan vi skapa ett spel kring detta och trigga varandra att återföra så mycket koldioxid som möjligt? Som sagt, målet är inte noll koldioxidutsläpp utan maximal klimatnytta. Gamification är oerhört kraftfullt, jag vet bara hur Duolingo lyckas locka mig att ta en ny språklektion varje dag. Deedster gör något liknande, men i mindre skala tror jag. Hur kan man skala upp det ordentligt?
https://deedster.com/

Går det att kombinera sparande med klimataktion enligt ovan till en bra portfölj, som ger viss avkastning och stor världsnytta? Typ som Trine, men bredare. Jag vill kanalisera det stora klimatengagemang som jag tror finns hos (delar av) allmänheten och realisera de åtgärder som har riktigt stor potential. Att göra öken till fruktbar jord känns verkligen som en sådan åtgärd. (Enligt TED-föredraget kan detta i sig ta oss till förhistoriska CO2-nivåer.)
https://www.trine.com/

Är jag nåt på spåren? Vill du vara med och utveckla något?
Finns redan det jag letar efter?

JOHAN ERLANDSSON 2021-02-14        #24746
Jag blev rätt exalterad när denna tävling utlystes eftersom koldioxidinfångning nu är sista halmstrået att gripa efter om vi ska klara 1,5-gradersmålet.

Hur mycket jag än sympatiserar med dina förslag David, så undrar jag om de kan vara snabba nog? Det tar väl tid innan något nyplanterat börjar fånga in koldioxid i någon större skala?

Vad skulle kunna vara tillräckligt snabbt? Att skogsägare får betalt när skogen binder koldioxid så de låter bli att avverka? Och att gammal skog ger betydligt mer pengar än nyplanterad. Blir en utmaning att hålla koll på om skog avverkas eller inte, men det kanske går att lösa med dagens avancerade övervakningsatelliter?

Metoder för att fånga in koldioxid från luften utan att gå omvägen via växter kan väl också i teorin vara snabbt nog. Samma lösning här egentligen -låt den som fångar in koldioxid kunna tjäna mycket pengar, då pumpas det nog in riskkapital och snart har någon kommit på något som funkar.

Sammanfattningsvis: Höj skatten på allt som släpper ut koldioxid och ge allt och mer därtill till de som binder.

JOHAN ERLANDSSON 2021-02-14        #24747
Verkar förresten som det inte är tillåtet att gå via växter i tävlingen:

"This four-year global competition invites innovators and teams from anywhere on the planet to create and demonstrate solutions that can pull carbon dioxide directly from the atmosphere or oceans ultimately scaling massively to gigaton levels, locking away CO2 permanently in an environmentally benign way. "

JOHAN ERLANDSSON 2021-02-15        #24748
Vad sägs om artificiell fotosyntes, där koldioxid och vatten görs till glukos och syrgas och där vi lagrar glukosen någonstans? Fördelen jämfört med växter skulle kunna vara att man inte behöver lägga energi på att hålla växten vid liv samt växa, och därmed binda mer koldioxid per insatt enhet solljus. Har någon lyckats med det? Det jag hittat så här långt verkar peka på att det är en bit kvar, se här t.ex:
https://www.nature.com/articles/s41560-020-0678-6

Logga in för att svara
FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3211 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik