|
Bioenergi Producera egen el med ved, flis eller pellets
Nu finns det en färdig lösning för att producera egen el med ved, och lösningar för flis och pellets är på gång! Det är efterlängtat av många som vill bli mer eller helt självförsörjande på el på vintern. Inför en flytt från stan till landet för snart två år sedan gjorde jag en del research på hur vi skulle kunna bli helt självförsörjande på energi, året runt. Alltså värme, varmvatten och hushållsel. Frågan är intressant ur både ett hållbarhets- och resiliensperspektiv. Vad händer till exempel om det en dag, på grund av någon större samhällsstörning, inte finns el i nätet under långa perioder? Eller om elen, som denna vinter, blir rejält dyr? På sommarhalvåret är det inga problem, där kan solceller, batterier och solfångare lösa allt. Värme och varmvatten är inget problem på vintern heller om man har egen skog, det finns flera väl beprövade vedförbränningslösningar för det. Då återstår hushållselen på vintern. Solceller ger i princip ingenting de mörkaste månaderna. Egen vindkraft har jag inte hört någon som lyckats bra med, de små verken ger alltid mindre el än man trott. Att lagra sommarens solcellsel i vätgas är möjligt, men är ännu på experimentstadiet. Jag intresserade mig då för att använda ved. Det måste ju gå att göra el om man har värme, eller hur? Det är ju en vanlig lösning vid storskalig elproduktion, det måste gå att göra småskaligt också? Om jag ändå eldar för värme och varmvatten under vintermånaderna hade det ju varit smidigt att samtidigt producera el! Jag läste in mig på ämnet vedförbränning och att göra el från ved, vilket resulterade i de här två artiklarna: https://www.ecoprofile.se/thread-3476-Smaskalig-vedforbranning.html https://www.ecoprofile.se/thread-3481-Ska-vi-gora-el-av-ved%2C-hemma.html Jag letade ganska noga efter lösningar som gick att köpa men hittade inget. Då gick det så långt att jag hade ett par möten med en italiensk stirlingmotortillverkare i hopp om att kunna sätta ihop ett projekt där vi kombinerade en vedpanna med deras stirlingmotor, för att producera värme, varmvatten och el från ved. Det blev inget av det och sen fick jag annat att pyssla med.
Nu har jag dock hittat en färdig lösning som går att köpa! För 130 000 kr exkl. moms går det nu att köpa en vedpanna med integrerad stirlingmotor och generator. Det är ett samarbete mellan den nederländska stirlingmotortillverkaren Microgen och slovenska vedpannetillverkaren Waltis.
Waltis Viva GT vedpanna med Microgen stirlingmotor (i huven vid golvet) Normalt förbrukar ett villahushåll ca. 10 kWh per dygn i hushållsel, inklusive vattenpump och cirkulationspumpar. Så produktionen är alltså i minsta laget, man får ha bantat sin hushållselanvändning ganska bra. Elbilsladdning räcker produktionen inte till, men kanske för att ladda elcykeln? :) Man kan såklart elda mer än en gång per dygn, men då får man nog mer värme och varmvatten än man behöver och det är inget effektivt utnyttjande av ved att bara använda 5% av energin från den. Kanske passar denna lösning bäst för de hus som har ett extra stort värmebehov och inte har möjlighet att åtgärda det.
Det som i alla fall är spännande med detta är att det nu är möjligt att, med lösningar som finns färdiga att köpa på marknaden, och med lite ansträngning att hålla nere hushållselen, bli 100 % självförsörjande på energi. Detta gäller om man har egen skog och om man kombinerar med solceller, solfångare, ackumulatortank och batterilager. Tyvärr har inte Waltis en engelsk version av sin hemsida och använder sociala medier sparsamt, så det är lite svårt att skaffa sig en bra uppfattning av bolaget och deras produkter. De verkar fokusera på hemmamarknaden. En nackdel med det är att då är det nog inte så många vedpanneinstsllatörer i Sverige som har erfarenhet av just den här pannan. Den liknar dock andra moderna vedpannor på marknaden, med hög verkningsgrad på hela 90 % och låga emissioner.
Vi får hoppas att fler vedpannetillverkare, med större närvaro i Sverige, hoppar på tåget och inleder samarbete med Microgen!
Stirlingmotorn är nog en ännu bättre match med pellets- och flispannor än med vedpannor eftersom det går att få ut mer el, men alla är kanske inte lika händiga som Niklas Scott som lyckas integrera stirlingmotor med pelletspanna på egen hand. En ytterligare fördel med Kiras lösning är att den producerar biokol. Det betyder att en del av kolet som är bundet i veden inte släpps ut till atmosfären i form av koldioxid utan kan återföras till jorden med mycket lång livslängd, dessutom med jordförbättrande egenskaper. Det blir en slags bio-CCS, som naturligtvis är högintressant! Fördelen med pellets och flis jämfört med ved är att det är en mindre arbetskrävande påfyllning av bränsle och en jämnare förbränningsprocess. Nackdelen är att det kräver betydligt mer förbehandling. Pellets är nog mer eller mindre uteslutet att kunna producera till god kvalitet på egen hand. Även flisning kräver en del utrustning samt kunskap om hur man får flisen torr och undviker farliga mögelsporer. Enklast och effektivast är kanske att köpa pellets och flis snarare än att försöka tillverka själv, men självförsörjningsgraden sjunker förstås jämfört med om man har möjlighet att ta ved från egen skog. Ska man säga upp elnätsavtalet bara för att det blir möjligt? Å ena sidan behöver man inte betala för elnätet. Å andra sidan ger elnätet extra trygghet och dessutom är det kanske i framtiden möjligt att sälja sin egenproducerade el från solceller även om man mycket lite eller ingen el. Ur ett resiliensperspektiv vore det också en fördel med många energiproducenter inkopplade på nätet som komplement till storskalig elproduktion. Logga in för att svara |
Solceller (2) Belysning (1) Solfångarsystem (2) Värmeväxlare för varmvatten (2) El (3) Småskalig vindkraft (33) Energimätare (3) Varmvattensparande produkter (4) Hybridsystem solceller/vindkraft (4) Standby-stoppare (1) Energikonsulter (2) Vindandelar (2)
|