Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Bioenergi   

Producera egen el med ved, flis eller pellets

JOHAN ERLANDSSON 2022-01-31        #24827

Nu finns det en färdig lösning för att producera egen el med ved, och lösningar för flis och pellets är på gång! Det är efterlängtat av många som vill bli mer eller helt självförsörjande på el på vintern.

Inför en flytt från stan till landet för snart två år sedan gjorde jag en del research på hur vi skulle kunna bli helt självförsörjande på energi, året runt. Alltså värme, varmvatten och hushållsel. Frågan är intressant ur både ett hållbarhets- och resiliensperspektiv. Vad händer till exempel om det en dag, på grund av någon större samhällsstörning, inte finns el i nätet under långa perioder? Eller om elen, som denna vinter, blir rejält dyr?

På sommarhalvåret är det inga problem, där kan solceller, batterier och solfångare lösa allt. Värme och varmvatten är inget problem på vintern heller om man har egen skog, det finns flera väl beprövade vedförbränningslösningar för det.

Då återstår hushållselen på vintern. Solceller ger i princip ingenting de mörkaste månaderna. Egen vindkraft har jag inte hört någon som lyckats bra med, de små verken ger alltid mindre el än man trott. Att lagra sommarens solcellsel i vätgas är möjligt, men är ännu på experimentstadiet. 

Jag intresserade mig då för att använda ved. Det måste ju gå att göra el om man har värme, eller hur? Det är ju en vanlig lösning vid storskalig elproduktion, det måste gå att göra småskaligt också? Om jag ändå eldar för värme och varmvatten under vintermånaderna hade det ju varit smidigt att samtidigt producera el!

Jag läste in mig på ämnet vedförbränning och att göra el från ved, vilket resulterade i de här två artiklarna:

https://www.ecoprofile.se/thread-3476-Smaskalig-vedforbranning.html

https://www.ecoprofile.se/thread-3481-Ska-vi-gora-el-av-ved%2C-hemma.html

Jag letade ganska noga efter lösningar som gick att köpa men hittade inget. Då gick det så långt att jag hade ett par möten med en italiensk stirlingmotortillverkare i hopp om att kunna sätta ihop ett projekt där vi kombinerade en vedpanna med deras stirlingmotor, för att producera värme, varmvatten och el från ved.

Det blev inget av det och sen fick jag annat att pyssla med.

Nu har jag dock hittat en färdig lösning som går att köpa! För 130 000 kr exkl. moms går det nu att köpa en vedpanna med integrerad stirlingmotor och generator. Det är ett samarbete mellan den nederländska stirlingmotortillverkaren Microgen och slovenska vedpannetillverkaren Waltis

Waltis Viva GT vedpanna med Microgen stirlingmotor (i huven vid golvet)

Kombinationen av vedpanna och stirlingmotor ger värme och upp till 5 % av värmeenergin omvandlas till el. Under vedens olika förbränningsfaser varierar elproduktionen mellan 0,5-1 kW el, och man ska kunna räkna med 5-9 kWh per eldningsomgång, om en laddning ved räcker för 12 timmars drift.

Normalt förbrukar ett villahushåll ca. 10 kWh per dygn i hushållsel, inklusive vattenpump och cirkulationspumpar. Så produktionen är alltså i minsta laget, man får ha bantat sin hushållselanvändning ganska bra. Elbilsladdning räcker produktionen inte till, men kanske för att ladda elcykeln? :) 

Man kan såklart elda mer än en gång per dygn, men då får man nog mer värme och varmvatten än man behöver och det är inget effektivt utnyttjande av ved att bara använda 5% av energin från den. Kanske passar denna lösning bäst för de hus som har ett extra stort värmebehov och inte har möjlighet att åtgärda det.

Det som i alla fall är spännande med detta är att det nu är möjligt att, med lösningar som finns färdiga att köpa på marknaden, och med lite ansträngning att hålla nere hushållselen, bli 100 % självförsörjande på energi. Detta gäller om man har egen skog och om man kombinerar med solceller, solfångare, ackumulatortank och batterilager.

Har man inte egen skog så får man köpa ved. Med hyfsat välisolerat, inte alltför stort hus och solfångare till varmvatten en stor del av året ska det räcka med 10 kubikmeter ved per år, som kostar kanske 5-6000 kronor.

I Sverige säljs denna kombination än så länge endast av Sunnytek i Täby, strax norr om Stockholm. Allan Jansson som driver Sunnytek har många spännande energilösningar som jag kanske får lov att återkomma till!

Tyvärr har inte Waltis en engelsk version av sin hemsida och använder sociala medier sparsamt, så det är lite svårt att skaffa sig en bra uppfattning av bolaget och deras produkter. De verkar fokusera på hemmamarknaden. En nackdel med det är att då är det nog inte så många vedpanneinstsllatörer i Sverige som har erfarenhet av just den här pannan. Den liknar dock andra moderna vedpannor på marknaden, med hög verkningsgrad på hela 90 % och låga emissioner.

Vi får hoppas att fler vedpannetillverkare, med större närvaro i Sverige, hoppar på tåget och inleder samarbete med Microgen!

Stirlingmotorn från Microgen är beprövad med tusentals sålda enheter sedan tio år och där de som gått längst nu hunnit komma upp i 50 000 drifttimmar. Den bygger på så kallad "fri kolv"-teknik vilket betyder att kolven är upphängd i ett magnetfält och helt fri från mekanisk kontakt med något annat -vilket bådar för mycket lång livslängd. Microgen kommer förse NASA med kunnande och hårdvara till användandet av stirlingmotorer i kommande månbasprojekt -det säger en del!


Microgen stirlingmotor

Några som har köpt den här stirlingmotorn är Niclas Scott med familj, i Örebro. De har levt i en modern villa i 11 år nu, utan att vara kopplade till elnätet! De har solceller, solfångare, ett batterilager och ett litet vindkraftverk. Nyligen köpte de också alltså en Microgen stirlingmotor och integrerade den själva med en pelletspanna. Det de köper är pellets samt gasol till spisen. Niclas är en av flera som fått visa upp sina fiffiga energilösningar denna vinter med höga elpriser.

Stirlingmotorn är nog en ännu bättre match med pellets- och flispannor än med vedpannor eftersom det går att få ut mer el, men alla är kanske inte lika händiga som Niklas Scott som lyckas integrera stirlingmotor med pelletspanna på egen hand.

Då finns räddningen kanske i italienska Kira som säger sig vara på gång med att ta en pellets-/flispanna med stirlingmotor till marknaden under 2022.  Den mer kontinuerliga driften jämfört med vedpanna gör att elutbytet kan bli hela 14 %! I så fall räcker nog elen till både normal hushållselsanvändning och elbilsladdning, om man inte kör väldigt långt varje dag.


Kiras flis/pelletspanna med stirlingmotor

En ytterligare fördel med Kiras lösning är att den producerar biokol. Det betyder att en del av kolet som är bundet i veden inte släpps ut till atmosfären i form av koldioxid utan kan återföras till jorden med mycket lång livslängd, dessutom med jordförbättrande egenskaper. Det blir en slags bio-CCS, som naturligtvis är högintressant!

Fördelen med pellets och flis jämfört med ved är att det är en mindre arbetskrävande påfyllning av bränsle och en jämnare förbränningsprocess. Nackdelen är att det kräver betydligt mer förbehandling. 

Pellets är nog mer eller mindre uteslutet att kunna producera till god kvalitet på egen hand. Även flisning kräver en del utrustning samt kunskap om hur man får flisen torr och undviker farliga mögelsporer.

Enklast och effektivast är kanske att köpa pellets och flis snarare än att försöka tillverka själv, men självförsörjningsgraden sjunker förstås jämfört med om man har möjlighet att ta ved från egen skog.

Ska man säga upp elnätsavtalet bara för att det blir möjligt? Å ena sidan behöver man inte betala för elnätet. Å andra sidan ger elnätet extra trygghet och dessutom är det kanske i framtiden möjligt att sälja sin egenproducerade el från solceller även om man mycket lite eller ingen el. Ur ett resiliensperspektiv vore det också en fördel med många energiproducenter inkopplade på nätet som komplement till storskalig elproduktion.
Logga in för att svara


Produkter

Värmeväxlare för varmvatten (2)
Energimätare (3)
Standby-stoppare (1)
Småskalig vindkraft (33)
Vindandelar (2)
Solceller (2)
Hybridsystem solceller/vindkraft (4)
Varmvattensparande produkter (4)
El (3)
Solfångarsystem (2)
Belysning (1)
Energikonsulter (2)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3336 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik