|
Fisk och skaldjur Fiskfångst har större miljöpåverkan än fiskbearbetning
I en dansk rapport sammanfattad i ett nyhetsbrev från Europeiska kommissionen sägs att själva fisket står för majoriteten av miljöpåverkan i fiskenäringens livscykel. Fiskbearbetning, transport, handel och konsumtion står för en mindre andel av miljöpåverkan. Paradoxalt nog kan man se att myndigheterna satsat mest på att reglera fiskbearbetningen och inte fisket.
Ett exempel ges att genom att välja rätt fiskemetod kan energiförbrukningen från fisket minska med en faktor 15! "Their analyses have shown that the consumption of fuel per kg of caught fish can be reduced by a factor of 15 by switching from beam trawl to more sustainable fishing techniques such as the Danish seine. Furthermore, as demersal and shelfish represented the most fuel consuming species compared to small pelagic species, current quota regulations might use this knowledge to adjust to a more sustainable fishing practices.
From a policy perspective, the authors highlight that paradoxically to their findings, the environmental regulations have mainly addressed the fish processing industry. Therefore, they recommend to broaden the perspective of existing fishery regulations and increase the focus on fishing methods and energy consumption during the fishing stage.
Source : M. Thrane (2006) “LCA of Danish fish products – New methods and insights”, The International Journal of Life Cycle Assessment; 11(1): 66-74."
Kan man tänka sej att man redan lyckats med stora förbättringar gällande fiskbearbetning, transport, handel och konsumtion? I så fall blir det inte så paradoxalt, däremot som nämns en idikation på vart man ska satsa idag.
För att få en uppfattning om hur mycket bränsle som går så kan nämnas att vid bottentrålning av ett kilo torsk så går det åt en liter diesel. För havskräftor är siffran hela nio liter!
Jag har tyvärr inga länkar till dessa fakta, de står i en doktorsavhandling av Friederike Ziegler på SIK.
Förutom hög energiförbrukning så är bottentrålning ett hot mot havsbotten. Med jämna mellanrum skrapas botten av och ändrar livsförutsättningarna där.
I en artikel av italienska forskare beskrivs hur viktigt det är med en fungerande havsbotten och med bibehållen biologisk mångfald där. http://ec.europa.eu/environment/integration/research/newsalert/pdf/93na3.pd
Bra i Klotet om de stora konsekvenserna av bottentrålning. Isabella Lövin menar att det troligen är omöjligt att få till hållbar bottentrålning och att denna fiskemetod bör förbjudas.
Jag läste att tre fjärdedelar av fisken inte äts av människor utan blir djurfoder. På Fiskeverkets hemsida hittade jag en gammal uppgift om att hälften går till djurfoder. Det blir en intressant matematik. Om man byter kött mot fisk kan fiskkonsumtionen eventuellt minska totalt sett!
Det är inte så att en del av den fisk i statistiken du hänvisar till utgör foder till andra fiskar?
@Eleonora Jo men enligt tidningen Djurens Rätt går fodret även till höns och kycklingar om jag minns rätt. Kanske bäst att hålla sig bort från så kallad odlad fisk. Logga in för att svara |
Växtskydd (1) Vegetarisk catering (2) Hemleverans av mat (1) Matlagningskurser (1)
|