Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Markbunden kollektivtrafik   

Scania levererar hybridbuss 2010

JOHAN ERLANDSSON 2006-04-12        #1683
Scania jobbar även de med hybrider, dock bara för bussar än så länge verkar det som. Tekniklösningen ser annorlunda ut jämfört med Volvo, man har valt kondensatorer istället för batterier, och dieselmotorn kan inte driva fordonet direkt. Minst 25 % bränslebesparing i stadstrafik utlovas. "I största hemlighet har Scania i Södertälje förberett och testat komponenterna i en helt ny hybridbuss. Scanias ingenjörer har valt en egen tekniklösning: en seriehybrid med superkondensatorer som energilager. "

http://www.nyteknik.se/art/45631ERIK SANDBLOM 2007-12-05        #3893
Jag tycker bussarna låter nåt bedövande när de ångar iväg från hållplatsen, särskilt i uppförsbacke. Det vore en jättevinst för stadsmiljön om man kunde få över bussarna helt eller delvis till eldrift. Jag tänker främst på bullret men även emissionerna skulle sänkas förstås. Kolmonoxid och sånt är inte roligt för människor. Kan man även få distributionsbilarna över till eldrift, helt eller delvis, så skulle städerna bli ännu tystare och trivsammare.

http://www.ecoprofile.se/1010_797_Smith_Electric_ska_tillverka_10000_ellast

ERIK SANDBLOM 2007-12-05        #3897
Hybridbuss går en mil på två liter Aero Star Eco Hybrid Bus börjar nu säljas i Japan. Priset uppges till 41 miljoner yen (2,4 miljoner kronor), jämfört med 19 miljoner yen (1,1 miljoner kronor) för samma buss utrustad med en konventionell 300 hästars dieselmotor. Mercedesägda Mitsubishi Fuso räknar med att sälja ett 60-tal hybridbussar det närmaste året.

EJ LäNGRE MEDLEM 2007-12-21        #4014
Här på länken kan man läsa om Ottawa and New York köper 1,052 hybridbussar!

http://www.canadiandriver.com/news/071218-4.htm

BO LAGERQVIST 2008-01-03        #4044
El-buss och spårväg miljövänligast C:a 800 hybridbussar rullar redan i New York. Även San Francisco har hybridbussar. Skillnaden mot Scanias fösöksbussar är att de amerikanska drivs med diesel och Scanias skall drivas med etanol. San Francisco har också ca 340 nya rena el-bussar (tråd) på 16 linjer, nio spårvägslinjer, både moderna och museala, samt tunnelbana. Allt drivs med vattenkrafts-el. År 2020 är målet att all kollektivtrafik där ska drivas elektriskt. En modern trådbuss är inte helt bunden till luftledningar. Busstypen, som finns i 350 städer är den tystaste, energisnålaste och mest långlivade. Nyligen har ca 70 utrangerade bussar från Vancouver sålts till Mendoza i Sydamerika. Bussarna är ca 25 år gamla och förväntas nu rulla lika länge på Mendozas gator. En diesel/etanolbuss har en livslängd på ca 15 år. Stockholms "miljöbussatsning" på bullrande, kortlivade, energislukande etanolbussar är inte mycket att komma med internationellt. Dessutom har bussarna dömts ut av miljöförvaltningen p.g.a. bullret. Och i Sverige har vi bara tre elbussar totalt, Landskronas vinddrivna trådbussar. Sverige ligger långt efter på elbils-, elbuss- och spårvägsfronten. Ingen el-bils- eller el-busstillverkare. Man kan fråga sig varför. Några anledningar är nog: Scania, Volvo, poltikers okunnighet samt starka etanollobbyister (bl.a. LRF). När man ser alla positiva nyheter om el-bils-,elbuss och spårvägssatsningar ute i världen är det trist att konstatera att intresset är så svalt i Sverige. Till och med Mongoliet har börjat bygga egna eltrådbussar !!

http://www.tbus.org.uk

CONNY AXELSSON 2008-07-01        #6091
Vi skall bygga ut kollektivtrafiken i världen. Ur energisynpunkt är järnväg och vattenvägar att föredra. - Men tänk om energikostnaden egentligen blir försumbar, i ett längre perspektiv!? - Då skall vi inte plöja ner miljarders miljarder i utbyggnad av järnvägsnät och kanaler. - Självklart skall vi satsa på eldrivna hjulfordon och använda det vägnät som redan finns. El transporteras mestadels via kopparkabel. Energi i ljusform använder glasfiber, där förluster i atmosfärisk transport blir alltför stor. Vi kan dessutom överföra stora energiflöden via induktion. Jag tror att vi kommer att skåda banbrytande innovationer i en snar framtid, där vi ser en kombination av energiflöden innehållande nya energiväxlare. Människan väljer alltid enklaste vägarna till resultat. Elda för att få värme, har varit dominerande. Kärklyvning för att få grundämnen att ändra skepnad och därmed avge värme, är en annan. Vad gäller atomenergi, så är bränslekostnaden så låg att man utan vidare släpper ut 60% av utvunnen energi i närliggande hav, eller kyltorn. Denna energi skall lagras och användas på bästa sätt. Kemisk lagring har potential. Enklast kanske den accumuleras i värmelager som avtappas via värmepumpar. Egentligen har vi hela tiden haft tillräckligt energiflöden från solen. Detta är ju hela grundförutsättning för att vår planet hyser liv. Vi har enbart inte varit beredda att anta utmaningarna att utveckla nödvändiga energilagringssystem. Detta kommer nu ! - och vi får innerligt hoppas att oljebolagen (läs USA-kapitalismen) lägger sig snällt till ro och inte drar igång ett förödande världskrig i dödsryckningarna.

ROBERT ENGLISH 2008-07-01        #6096
Nu har jag kollat in trådbussarna i länken. Det verkar vara ett mycket bättre alternativ än att bygga spårvagn i centrala Stockholm, skulle kunna ersätta de blå stomlinjerna (1, 2, 3 och 4). Lika miljövänligt som spårvagn men billigare och mer flexibelt. Gillar detta skarpt! En gång i tiden fanns det trådbussar i Stockholm men antar att det var högertrafikomläggningen som gjorde att de försvann. Hur gör jag nu för att påverka våra politiker som vill bygga spårvagn på Fleminggatan?

ERIK SANDBLOM 2008-07-01        #6098
Robert, en spårvagn tar dubbelt så många passagerare som en ledbuss, cirka 80 sittande och 120 stående. I rusningstid gör det att bussarna kan bli överbelastade, kommer inte iväg ordentligt vid hållplatserna och blir försenade.

http://www.sparvagssallskapet.se/vagnhallen/typ.php?id=148

ROBERT ENGLISH 2008-07-01        #6107
Tja men det finns ju trådbussar med två leder, de borde svälja en del (från 120resande och uppåt står det på ett ställe). Och flexibiliteten är något större vid felparkerade bilar. Och så blir det mycket billigare i infrastruktur, inköp och underhåll, i alla fall enligt de kalkyler de visar på sidan, och det är skattepengar som investeras. Skulle överbelastning vara ett problem så slänger man bara in en till på linjen, svårare att styra ut en spårvagn till. Jag tycker det verkar vara en lyckad lösning, jag och 300 andra städer. Om vi inte hade rivit upp spårvagnsrälsen på det dystra 60-talet så hade det varit en annan sak. Konservatism är bra ibland.

BO LAGERQVIST 2008-08-17        #6855
Trådbuss- och spårvägstrafik ska inte ställas mot varandra. Trådbussen är utan tvekan den energisnålaste och miljövänligaste stadsbussen oavsett hur elen framställs. Men spårvägen är överlägsen när det gäller kapacitet och tillgänglighet. Men de båda miljövänliga trafikslagen kan komplettera varandra som i massor av andra städer. Därför bör den beslutade spårvägssatsningen i Stockholm inte äventyras genom att föreslå politikerna att satsa på trådbuss i stället för spårväg på den förlängda Djurgårdslinjen. Däremot behöver politikerna alltid upplysning om det mesta - de är som känt ofta (men absolut inte alltid) mycket okunniga. Sprid kunskap genom att e-posta åsikter och länkar till dem. Även en blind höna kan finna ett korn.

JOHAN ERLANDSSON 2008-09-08        #7072
GP spekulerar i att hybrid-Scanian kommer först 2011.

http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=913&a=443714

ERIK SANDBLOM 2008-10-29        #7740
Volvo har redan börjat sälja sin hybridbuss. Ny Teknik: Volvo rullar ut hybridbuss De första kunderna kan få bussen under 2009, men redan i höst ska provbussar rulla i London och Göteborg. Volvo lovar upp till 30 procent lägre bränsleförbrukning. Parallellhybriden fungerar så att elmotorn arbetar vid start och hastigheter upp till 15-20 km/h, då dieseln startar automatiskt. Sedan hjälper elmotorn till vid acceleration och i uppförsbackar. Så fort bussen stannar stängs dieselmotorn av. Mina öron och min näsa applåderar varmt Volvos intiativ!

ERIK SANDBLOM 2009-01-17        #8927
Ekot: Bussen gör inget väsen av sig En ny typ av elhybridbuss ska börja gå i linjetrafik i Göteborg. Tillsammans med tillverkaren Volvo ska Göteborgs Spårvägar utvärdera hur det nya fordonet, som går på både el och diesel, fungerar.

MATTIAS CARLSSON 2009-05-28        #10883
Nu ska Stockholms lokaltrafik under två års tid testa sex etanolhybridbussar från Scania. Hybridtekniken sänker bränsleförbrukningen med 25% och utsläppen av fossil koldioxid minskar med upp emot 90%. Bussarna kommer till att börja med att köras på sträckan Skarpnäck-Norsborg.

http://stockholm.city.se/nyheter/trafik/kollektivtrafik/17043/sl_s_miljobus

JOHAN ERLANDSSON 2011-01-10        #16573

Logga in för att svara


Produkter

Lastcyklar (4)
Konferenstjänster (2)
Elmopeder (5)
Cykelleasing (2)
Cyklar (6)
Elmotorcyklar (1)
Konverteringskit elcykel (3)
Trikar (16)
Elcyklar (49)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 2760 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik