|
Bil Vätgas varför är Energimyndigheterna emot att det utvecklas mer !
Jag kan inte begripa varför energimyndigheterna säger tvärstopp för vätgasen vårt allra renaste alternativ.Man har ju utvecklat en termetiskt sluten process dår inget slåpps ut i naturen.Det är ett sätt att tillvarata energing i ex. sopor i stållet för att bränna upp dem,då har man ju problemet med dioxin utsläpp och ingen större energiåtervinning,med en termetiskt sluten process får man i första tvätten av sopor under högt tryck ut kolpulver,olja och metangas,sedan tvättas metangasen och blir ren vätgas tio procent av processgasen åtgår att tvätta soporna och kolpulvret går att få lönsamt genom försäljning till stålindustrin. Då kommer man ifrån den vidrigt hemska kolbrytningen som förekommer och förstör vår miljö. I Kanada pågår en tvåttanläggning av sopor som ger 200.000 kubikmeter vätgas och 50.000 ton kolpulver om året en mycket lönande affär.
Man har även utvecklat bränsleceller av metall som absorerar vätgasen så explosionsrisken är helt eliminerad. Det som händer vid alla våra processindustrier är att man årligen släpper ut miljontals kubikmeter vätgas i luften,och vätgasen är farligare för vårt ozonskikt än koldioxid,så fram för utsläpp av vattenångan istället.
Göran, har du koll på energiutbytet för tillvaratagandet av väte? Kan man bränna sopor i kraftvärmeverk tar man ju tillvara en stor del av energin. Jag har svårt att tänka mej att vätgas totalt sett är ett effektivt energiutnyttjande. Jag ska se om jag hittar lite material om detta som ´jag kan återkomma med.
Återvinningsgraden är 99,9 %,vilket är omöjligt att få fram vid förbränning.Du slipper även dioxinutsläpp som förekommer vid sopförbränning,jag vet vad jag talar om Magnus jag har haft företag i förbränningsbranschen i 35 år.Men det finns tyvärr ett statligt veto mot vätgasförsök varför? Vill dom inte få en ren miljö utan styrs av olje-kolbranschens utsagor?
Statlig borgen för olja och kärnkraft.
-Det har varit så här i 20 års tid.Eller sedan STU (numera NUTEK) i en utredning fann att vätespillet från svens industri var ca 200.000 ton per år. Det föreslogs kunna användas till bland annat fordonsdrift.Skulle räcka till minst en miljon bilar! Och inte bara det. Det har visat sig att spillet också tär på det livsviktiga ozonskiktet högt uppe i skyn.
Vätgasen sågs av kärnkraftsfolket som ett hot och resulterade i statliga borgensåtagande i mångmiljardklassen visavi energietablissemanget ( olja och kärnkraft). 1982 hade staten borgat för 20 miljarder kronor och skulle få betala skadestånd om man stödde alternativa bränslen med 20 öre för varje förlorad kilowattimme.
Hälsar Göran !
Göran, vad jag ver ute efter var hur mycket energi i form av vätgas man får ut och hur mycket energi som man måste tillföra för att driva processen du beskriver. Hushållsavfall exempelvis uppges innhålla 2900 kWh per ton, hur mycket vätgas blir det av detta?
Tvättprocessen som du beskriver tycker jag annars låter mycket intressant. Har du någon referens till anläggningen i kanada som du hänvisar till?
/Magnus
Magnus, enligt uppgifter från STP,får man ut dubbelt så mycket energi om man generar vätgas i termetiskt slutet system,som man kan få ut ur nutidens mordena kraftvärmeverk.
Om du har en möjlighet att anskaffa boken "Vätgas och bränsleceller. Ny energi för världen" av Dougald Macfie.Utgivare: Väg och Transportforskningsinstitutet på uppdrag av Vägverket.Den ger en uttömmande redovisning av dagsläget och de kommande möjligheterna för denna nya energi.
Tack för boktipset, jag är ganska säker på att den finns på min nya arbetsgivares bibliotek.
Du hänvisar till uppgifter från STP, kan du precisera det lite närmare. Vad står STP för? Logga in för att svara |
Elmopeder (5) Konferenstjänster (2) Elmotorcyklar (1) Trikar (16) Elcyklar (49) Konverteringskit elcykel (3) Cyklar (6) Lastcyklar (4) Cykelleasing (2)
|