Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Energi övrigt   

Alternativa kärnkraftteknologier?

JOHAN ERLANDSSON 2004-09-24        #126
Christian Azar, professor i fysisk resursteori, skriver i Göteborgs-Posten den 20 september att riskerna med en kärnkraftsexpansion är stora. Det är de ökade möjligheterna till kärnvapen som han åsyftar, och säger också att det beror på att dagens kärnkraftteknologi ger plutonium som restprodukt. Plutonium kan användas för att tillverka kärnvapen. Se länk till Christians artikel nedan. Finns det inga andra kärnkraftteknologier som inte ger plutonium som restavfall?

http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=114&a=181363EJ LäNGRE MEDLEM 2004-10-18        #158
För att ha ett fungerande kärnkraftverk så krävs det att man fyller det med Uran, men inte vilket uran som helst eller vilken mängd som helst. För att erhålla en stabil kärnklyvning så krävs det att man anrikar(berikar/upparbetar) så att man får 2-3 procent Uran 235 i resten av bränslet som består av Uran 238. Det är dock oundvikligt att det skapas plutonium vid denna process. Dock borde det inte vara några problem att i framtiden med mer avancerad teknik ex kunna korta halveringstiderna för restprodukterna genom att jobba med att omvandla dem till andra isotoper. Ta exempelvis Technetium-99 det är radioaktivt ämne med en halveringstid på 213 000 år, vilket innebär att det kommer att finnas kvar länge. Men om man bestrålar det och får isotopen Technetium-100 så sjunker halveringstiden till 15,8 sek. Det är ju ganska bra. Tänk om det kanske är möjligt att göra med uran oxå eller plutonium, tyvärr så har ju sverige stoppat sin kärnkraftsforskning men nån annan kanske lyckas. Ok detta löser i och för sig inte problemen med att spridning av plutonium kan stoppas, men i och för sig så med tanke på att det räcker med 5-10 kilo plutonium (som är extremt farligt att handskas med ur strålningssynpunkt) gånger de kärnkraftverk som finns redan idag, så vete katten om det går att stoppa sån smuggling ändå. Och i och med att energibehovet i världen bara ökar så kommer det nog att byggas flera till. Den stora lösningen på detta problem tror jag snarare ligger i att forska mer inom ett område som för ett tag sen sågs som en utopi, men som alltmer verkar vara en realistisk teknisk möjlighet, nämligen fusion. Där bildas inga radioaktiva ämnen som restprodukt (eller ja det är ju en sanning med modifikation, det blir ju viss radioaktivitet i väggarna runt om själva fusionsprocessen då det slipper iväg neutroner som sätter sig i väggarna. men det är inte lika svårt att ta hand om som uran och plutonium.

JOHAN ERLANDSSON 2004-10-21        #165
Jag håller med, kärnkraftstekniken är så ung att det borde gå att hitta andra metoder som inte ger plutonium som restavfall. Det är konstigt att en av de riktigt lovande vägarna till lösningen på energiproblemen är belagda med forskningsförbud i Sverige. Vi får hoppas att andra länder som är lite mer framsynta löser problemen åt oss istället. Min grundinställning är att: 1. Fossila bränslen bör fasas ut så snabbt som möjligt med lagkrav och ökad skatt 2. Satsa på energibesparande åtgärder (forskning, information, bidrag) 3. Satsa på förnybara bränslen (forskning, information, sänkt skatt, bidrag) 4. Satsa på kärnkraft (forskning, lägre skatt än fossilbränslen, högre skatt än förnybara bränslen)

MAGNUS BILLBERGER 2004-11-15        #204
När man läser om vad som händer inom kärnkraftsutvecklingen så är det direkt pinsamt att vi inte satsar mer på kärnkraft och forskning därom i Sverige. Även om vi inte är där idag så måste man vara öppen för att kärnkraften i teorin borde kunna göras helt ren. Eller är det en utopi att man skulle kunna tillgodogöra sej så stor del av kärnenergin att avfallet inte är radioaktivt?

MIKAEL JOHANSSON 2008-01-09        #4112
Några uppgifter om världens pågående kärnkraftsutbyggnad i länken nedan. Det vore väl underbart med ett hundratal urangruvor i Sverige så att vi kan förse världen med miljövänlig kärnkraft. Tänk vad pengar vi skulle kunna tjäna eftersom Sverige har en av världens största uranreserver från långt i söder till långt i norr. Starta schaktmaskinerna nu!

http://www.planetark.org/dailynewsstory.cfm/newsid/46326/story.htm

Logga in för att svara


Produkter

Energikonsulter (2)
Hybridsystem solceller/vindkraft (4)
Standby-stoppare (1)
Energimätare (3)
Solfångarsystem (2)
Värmeväxlare för varmvatten (2)
Solceller (2)
Vindandelar (2)
Belysning (1)
Varmvattensparande produkter (4)
El (3)
Småskalig vindkraft (34)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 2760 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik