|
Olja, kol & gas Boktips: Olja
Har just läst ut boken "Olja" av Gunnar Lindstedt. En lättläst och mycket intressant bok som fokuserar helt på problemet med oljan som tar slut. Boken inleds med lite oljehistorik vilket klargör vilken oerhört kort tid det är som vi har använt olja och hur oerhört snabbt vi har låtit oss bli fullständigt beroende av den. Och nu ser det ut som om det tar slut lika snabbt som det börjar.
Ett som jag tycker extra intressant avsnitt handlar om vad som hände efter oljekrisen på 70-talet, när OPEC såg till att få upp priset på olja. Då var utvecklingen på väg åt rätt håll i USA, man sparade och utvecklade energieffektivare fordon. Men när republikanerna tog makten igen sa de: "Det ligger inte i Republikaners natur att spara", och Reagan lät till och med skruva ner de nymonterade solfångarna på Vita Huset... Snacka om felgrepp!
Ska man säga något negativt så är det kanske avsaknaden av kommentarer om växthuseffekten och hotet att börja göra flytande drivmedel från kol. Visst blir det jobbigt när oljan tar slut, men växthuseffekten är nog ändå några snäpp värre.
Boken rekommenderas dock starkt!
jag har skrivit en resention på den. http://www.yelah.net/articles/litteratur200604052
Jag har också läst den här boken. Helt klart läsvärd och intressant, men jag håller med Johan i kritiken mot att inte växthuseffekten diskuteras. Lindstedt är ju trots allt ekonomiskribent, det är kanske därför han inte ger sig ut på alltför djupt vatten.
Jag fick boken i present när jag var med på ett klimatseminarium som ett stort svenskt byggföretag ordnade för sina kunder. Intressant initiativ och intressant bok att dela ut till de drygt 75 som deltog. Hoppas många läser den.
Jag tyckte kopplingarna mellan oljefyndigheterna och vilka regimer som är OK att stödja och vilka som förkastas/attackeras av västliga stater var inttessanta att läsa.
Kanske kan vara något att ge bort i julklapp till någon morbror eller något liknande...
Har själv bara bläddrat och skummat i boken, men med utgångspunkt allt annat material jag läst i ämnet och min nuvarande inblandning på en liten kant av Klimat och Sårbarhetsutredningen vill jag belysa följande:
IPCC:s klimatscenarier tar minimal hänsyn till att det skulle kunna bli brist på olja eller andra fossila bränslen. För att uppnå scenario A2 och B2 (som används inom ovanstående utredning) till år 2100 krävs att möngder motsvarande alla kända tillgångar av konventionell olja, gas och kol förbrukas!
En viktig aspekt på "slutet på oljan" är att den efter "peak" successivt kommer att bli dyrare (även i termer av energi) att utvinna så till den grad att det inte går att göra lönsamt längre (kostar mer energi än vad man får ut). Det material som jag kunnat hitta visar att detta förhållande gäller i än högre grad för kol.
IPCC inkluderar även förväntade upptäkter av olja, gas och kol. Dessa siffror skulle kunna antyda att det finns enorma tillgångar som återstår att hittas och utvinna. Jag skrev "skulle kunna" därför att IPCC också anger att dessa siffror är "upper estimate".
Dessutom ska man inte glömma gashydraten som IPCC uppger (2001) till potentiellt 12000 Gigaton kol (senare uppskattningar ligger på 5000-12000 Gt) vilket är att jämföra kända kvarvarande tillgång i konventionell olja på storleksordningen 100 Gt kol.
Utifrån ovanstående dra jag slutsatsen att det visserligen finns potential att uppfylla IPCC:s mest pessimistiska klimatscenario och mer därtill, men att en nära förestående (inom 20-30 år) vändning när det gäller energitillgång är mer trolig. Vilket som är mast allvarligt och akut beror nog på ur vilket perspektiv man väljer att vädera.
IPCC-siffrorna jag hänvisar till finns i "Synthesis report" via länken nedan.
http://www.ipcc.ch/
en till bok på samma tema.Nån som vet om den är värld att lägga ner tid på? http://www.bokus.com/b/9170371601.html Logga in för att svara |
Värmeväxlare för varmvatten (2) Solfångarsystem (2) Standby-stoppare (1) Småskalig vindkraft (33) Energikonsulter (2) Varmvattensparande produkter (4) El (3) Belysning (1) Energimätare (3) Vindandelar (2) Hybridsystem solceller/vindkraft (4) Solceller (2)
|