Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Klimatskal   

BRF Toppsockret -Sveriges energisnålaste bostadsrättsförening?

JOHAN ERLANDSSON 2007-03-01        #2204

BRF Toppsockret är en riktig kändisbostadsrättsförening. De har ett oerhört ambitiöst miljöarbete, har vunnit pris, haft ministerbesök och var nu senast i DN för att man köpt andelar i ett vindkraftverk. På hemsidan kan jag dock inte hitta några siffror på hur långt man nått med energiförbrukningen. Jag mailar föreningen nu så får vi se om det blir något svar.

http://www.hsb.se/hsb/jsp/polopoly.jsp?d=6483ÖRJAN LUNDBERG 2007-03-02        #2205
Hmm, är inte de numera berömda Lindås-husen en bostadsrättsförening?

JOHAN ERLANDSSON 2007-03-03        #2214
Det har du nog rätt i, och de blir såklart svåra att slå med sina 36 kWh/m2 och år (värme och varmvatten) eller 70 kWh/m2 och år (värme, varmvatten och hushållsel). Fast det är väl nästan en orättvis jämförelse, det är väl omöjligt att i efterhand rätta till en dålig lösning så att det blir lika energisnålt som de ganska extrema Lindåshusen. Min egen bostadsrättsförening med ett hus som är byggt 1932 förbrukar uppemot 200 kWh/m2 och år endast från värme och varmvatten...

JOHAN ERLANDSSON 2007-03-04        #2217
Jag fick svar från ordförande Thomas Bäcklin som också gav mig tillåtelse att publicera mailet: "Hej Johan, vi är nere på 143 kWh per kvm-boa för vv/värme, eller 115 kWh per kvm total yta. Tillkommer 15 resp 12 kWh el för fastighetsdrift, inkl motorvärmare. Det är alltså långt kvar till Lindåshusen, men som sagt det är en svår jämförelse. Vi har inte ens börjat titta på fönster, mer än tråkigt dyra offerter. Har en del annat som vi ska titta på först... Vi får anledning att återkomma....igen... Hälsningar, Thomas Ordf. Toppsockret" Energiförbrukningen ligger alltså inte särskilt lågt får man väl lov att säga. Ska bli spännande att se om de lyckas pressa ner den i framtiden!

JOHAN ERLANDSSON 2007-03-05        #2222
Thomas bad mig publicera även detta: "Hej igen, tack, dock lite hård "avslutande" text i slutet från dig... jämför med andra kåkar byggda från 1960-talet (1964 för att vara exakt), snittet ligger enligt SCB på 163 kWh/kvm BOA för fjärrvärmda hus för vv/värme, allmännyttan i Sthlm ligger på 172 (svebo), 215 på Faamiljebostäder och Stockholmshem... även många "vanliga" nybyggda flerfamiljshus ligger på samma nivå eller högre än oss... Jämfört med Lindås så finns det lite att lägga till. De har räknat bort motsvarande all solvärme från sina siffror. De förvärmer dessutom via värmebatteri, vilket då ska läggas till 2,5 ggr för att jämföra eluppvärmning som det ändå gäller på sätt och vis med fjärrvärme. Två viktiga bitar till är att Lindås inte är flerfamiljshus, utan radhus/villor och att de boende redan från början valt ett miljösnålt boende och har större acceptans och har ett större engagemang i att spara på vatten och värme. Allt detta ska vägas in. Jag är en stor fan av Lindås och alla efterföljare, men det är en svår jämförelse. Jämför istället med en ny villa med värmepump, där de boende ser direkt alla fakturor för el och vatten/värme, då blir skillnanden mer relevant. Hälsningar Thomas"

JOHAN ERLANDSSON 2007-03-05        #2223
Vad jag förstår så ingår användadet av elbatteriet i siffrorna som jag angett för Lindåshusen. Argumentet om radhus kontra flerfamiljshus kan även användas omvänt, radhus har mer golv, tak och väggar per boyta än flerfamiljshus och kyls därmed av mer. Se bifogad tråd om energiförbrukningsmöjligheter i flerbostadshus, här är det dock återigen fråga om nybygge. Jag undrar hur långt man kan komma med att göra förbättringar av gamla värmesåll till hus. En halv meter isolering runt om, fönster med U-värde under 1 och värmeväxlare till ventilationen borde göra en del...

http://www.ecoprofile.se/2000_149_50_kWh-m2_och_ar.htm

Logga in för att svara


Produkter

Energikonsulter (2)
Varmvattensparande produkter (4)
Vindandelar (2)
Energimätare (3)
Solfångarsystem (2)
Hybridsystem solceller/vindkraft (4)
El (3)
Solceller (2)
Småskalig vindkraft (34)
Belysning (1)
Värmeväxlare för varmvatten (2)
Standby-stoppare (1)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3534 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik