|
Bil Israel satsar på elbilar
Denna förhoppningsvis storskaliga satsning på elbilar ger en vink om hur man bäst löser drivmedelsfrågan när oljan börjar bli för dyr. Bränslecellen och vätgasbilen får ge vika för ett mer realistiskt och kostnadseffektivt alternativ. En av fördelarna med eldrift är att vi kan undvika en hämningslös rovdrift på biomassa i världen. En rovdrift som samtidigt höjer livsmedelspriserna. Läs artikeln från Green Car Congress nedan! http://www.greencarcongress.com/2007/05/report_toyota_a.html#more
Det var ju ganska otippat både med samarbetspartners och lokalisering. Det står dock inget om när detta är tänkt att ske, och Mike Millikin använder ordet "considering" i rubriken, så vi får väl se om detta blir av. Vore ju väldigt kul dock!
Varför ska elbilen ge så hemskt mycker mer fossila utsläpp och biomassutnyttjande? Den reducerar ju utsläppen, eftersom den ersätter en fossilt eller biomass-driven bil (som tex bensin/diesel, etanol (förbrukar biomassa)) och är effektivare. Dessutom har Vattenkraft räknat ut att det endast krävs 5% mer elanvändning i Sverige om alla bilarna skulle bytas ut mot plug- in hybrider.
Adam, om det är min artikel du skriver om så har du tolkat den fel. Jag skriver att med elbilen så kan man UNDVIKA en hämningslös rovdrift på biomassa i världen. Energin till elbilen kan nämligen komma från vattenkraft, vindkraft, solceller eller från vågkraft i framtiden.
För att göra bränslecellen konkurrenskraftig med den rena elbilen så tror många forskare på att ersätta vätgasinfrastrukturen med en energibärare i form av en sockerlösning som med enzymers hjälp kan frigöra vätgas ombord på bilen. Mycket intressant i sig förutom att denna sockerlösning kommer från biomassa vilket då leder till denna hämningslösa rovdrift av biomassa ute i världen. Samma rovdrift som vi nu börjar se vid produktion av etanol och biodiesel. För framtiden så anser jag att det är farligt om vi gör oss alltför beroende av biomassa. Vi vet inte vilka former av missväxt som kan drabba oss i klimatförändringens spår. http://www.greencarcongress.com/2007/05/researchers_dev_1.html
För att haka på tveksamheten om biobränslenas potential: För ett par år sedan redovisade jag här ett räkneexempel som på hur stor del av Sveriges mark som skulle behöva tas i anspråk för att producera lika mycket biobränsle som vi då gjorde av med i olja (i denna maratontråd: http://www.ecoprofile.se/1090_205_Bor_etanolkonvertering_goras_laglig.htm). I stort sett hela landet skulle gå åt...Motsvarande räkning globalt ger samma storleksordningar. Hade nöjet att lyssna på Per Kågesson i fredags och han redovisade samma insikt, dvs att biobränslena innebär en klart begränsad energimängd.
När det gäller el-drift kag jag inte låta bli att reflektera över min egen mognande insikt om biobränslen: 2003 fick jag upp intresset för etanolen och började spekulera i att konvertera en volvo 945 till etanoldrift på samma sätt som BSR gjorde i Växjö redan på 1990-talen. Allteftersom min insikt växte blev dock konverteringsidén mindre och mindre intressant.
När det gäller elen för plugin och batteridrift vill jag hävda att det är dags att fundera i liknande banor. Alltså hur mycket måste elproduktionen öka för att tillgodose fordonens energibehov? Vad skulle ett storskaligt skifte till pluginbilar ha för konsekvenser på energimarknaden? Jag tror att förutsättningarna är goda till skillnad från biobränslealternativen, men jag efterfrågar ändå en djupare analys av konsekvenser.
Det finns ytterligare en aspekt på framtida användning av biobränslen som drivmedel för bilar. Och det är att Sverige tillhör ett av undantagen i världen när det gäller mängden biomassetillväxt per person och år. Om nu Sverige, med den stora biomassepotentialen, knappt klarar av att förse sina fordon med biodrivmedel, hur ska då världens övriga länder klara den uppgiften? Det är därför som vi ser hur intresserade t.ex. Israel är av att få en elbilsfabrik. När nu biomassebrist är fallet för de flesta av världens länder så anser jag att man kan vara rätt så säker på att den mest dominerande fordonstypen i världen kommer att bli en elbil. Och vi vet ju att den produkt som tillverkas i störst serier även blir den billigaste. Därför så blir Sverige och dess fordonstillverkare, om man enbart satsar på biomassa som drivmedel, ett udda land i världen när det gäller fordon. Ett land med fordon tillverkade i små serier som blir dyra. Volvo och Saab kommer inte att kunna sälja varken etanolbilar eller biogasbilar på en världsmarknad som är tvungen att gå över till elbilar på grund av brist på biomassa.
Vi har ju lite räkneexempel i tråden som bifogas nedan. En femprocentig ökning av elprouktionen skulle vara tillräcklig för att ersätta 70 % av traditionella bränslen. Känns som om det borde vara något man kan hantera. Men absolut, var är alla som räknar på eldrift? Jag tycker det är en kraftig övervikt på folk som räknar på biodrivmedel. http://www.ecoprofile.se/1010_410_Plug-in-hybrider_kan_minska_Sveriges_bens
Ytterligare en artikel om Renaults planer på en elbilsfabrik i Israel. Även samarbetet med Project Better Place nämns i artikeln. Enligt en bloggkommentar till artikeln så planeras även ett möte med batteritillverkaren AltairNano. Spännande.
http://www.autobloggreen.com/2007/11/14/renault-says-they-might-build-elect
Agassi som driver Project Better Place visar upp en Renault elbil i Israel. Han tror på masstilverkning år 2010. Vad som är drömmar och vad som är verklighet i denna satsning är svårt att veta. Men det är i alla fall intressant. http://www.haaretz.com/hasen/spages/944038.html
Artiklarna om Projekt Better Place, Israel och Renault duggar tätt just nu. Bakom stängda dörrar sluts en massa samarbetsavtal mellan många intressenter. Nu uppges även kinesiska biltillverkaren Chery vara inblandad.
Renault/Nissans vd Carlos Ghosn tror att elbilar kommer att massmarknadsföras inom 3-5 år.
Nissan använder två "supermotorer" för att ge elbilarna fyrhjulsdrift. Supermotorn har alltså två oberoende drivaxlar - en i varje ände. En fiffig lösning som förhoppningsvis även kommer att finnas i renaultbilarna.
http://www.autobloggreen.com/2008/01/18/project-better-place-renault-deal-g
Det ser nu ut som att elbilsprojektet i Israel blir av. Renault och Projekt Better Place har tecknat ett samarbetsavtal där Renault levererar elbilarna och Projekt Better Place bygger upp ett smart elnät med upp till 500.000 laddstationer. Elbilarna kommer att vara klara för leverans till kund år 2011.
Litiumbatterierna ingår inte i bilköpet utan bakas in som hyra i elräkningen. På så sätt menar man att bilen kommer att få en betydligt lägre driftskostnad under sin livslängd än vad en konventionell bil med förbränningsmotor får.
Den israelitiska regeringen kommer att ge skattereduktion för dessa bilar fram till år 2019.
När får vi se något liknande i Sverige?
http://www.greencarcongress.com/2008/01/renault-nissan.html#more
Från början var det snack om att palestinier och israeler skulle jobba sida vid sida med att göra elbilar. Detta pratas det inget om längre, och inte heller om Toyota. Kanehira Maruo är misstänksam mot Shai Agassi i sina nyhetsbrev...
Elbilsprojektet i Israel lyfter nya pengar. Artikeln nedan berättar mer om det världsomspännade Project Better Place. Lyckas Shai Agassi med sitt projekt så vinner inte bara klimatet på det - det kan även bromsa upp en skenande inflation. Jag håller tummarna för Mr. Agassi.
Jag är lite misstänksam mot Kanehira Maruo. Vad står han för och på vems sida? Har han "svarta" oljepengar i sina fickor?
http://www.greencarcongress.com/2008/07/israel-corp-to.html#more
Better Place files for bankruptcy. Times of Israel Earlier this month, Better Place suffered a blow when Renault CEO Carlos Ghosn said in an interview that the company would dramatically slow its production of electric cars with swappable batteries — the kind of cars Better Place has built its business on. ... Better Place had sold barely 2,000 vehicles. Logga in för att svara |
Konferenstjänster (2) Cykelleasing (2) Trikar (16) Konverteringskit elcykel (3) Elmotorcyklar (1) Lastcyklar (4) Cyklar (6) Elcyklar (49) Elmopeder (5)
|