Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Energi övrigt   

Energismarta elsystem i bostäder

MAGNUS BILLBERGER 2007-06-29        #2678
Från vårt kreativa fikarum här en idé som borde kunna kapa all onödig elförbrukning i våra bostäder: Installera elcentraler som är programmerade så att vitala funktioner (kyl, frys, uppvärmning, varmvatten osv.) är separerade från övriga. När man lämnar hemmet stänger man av huvudbrytaren för de "ickevitala" och kan på så vis släcka all standby liksom bortglömd belysning i en knapptryckning. Smart vore att koppla detta till låsningen av ytterdörren när man låser till blockerat låsläge. Systemet i ett nytt hus skulle kunna vara datoriserat så att varje uttag eller anslutning har en identitet och ägaren kan själv välja vilka enheter som ska ingå i "vitala" respektive "avstängnings"-gruppen. I äldre hus bör det vara möjligt att göra motsvarande omkopplingar i elskåpet och lägga till en separat huvudbrytare för "ickevitala" delen av nätet.ÖRJAN LUNDBERG 2007-06-29        #2679
Låter som en god idé. Påminner lite om det system som finns i vissa hotell där man måste aktivera elen i sitt rum genom att stopppa in nyckelringen på något speciellt ställe.

MAGNUS BILLBERGER 2007-06-29        #2680
Ja, hotellen fanns med i fikadiskussionen. Vi var också inne på möjligheterna för tonårsföräldrar att få sina barn i säng. Om bara pappa/mamma har nyckel till huvudbrytaren så blir det mindre TV-tittande ;-)

DANIEL JOHANSSON 2007-06-29        #2681
Kontoret vi har nu har ett liknande system. Vid ytterdörren sitter en brytare som klipper strömmen till alla uttag på kontoren. Används dock inte idag då det sitter en del vitala maskiner mm i vissa rum. En sak att tänka på är att brytaren inte får vara för lättillgänglig (något vi fått erfara när budkille lutade sig mot väggen där brytaren var och stängde av hela kontoret mitt under arbete...) -- DaJ

JOHAN ERLANDSSON 2007-07-01        #2690

Låter som en god idé, men hur gör man med akvariepumpen och eventuella tidsstyrda lampor man vill ha igång av stöldsäkerhetsskäl när man är bortrest? Här är en produkt som åtminstone kapar standby-förbrukningen från datorer med kringutrustning. Liknande produkter finns för teve med kringutrustning.

http://www.ecoprofile.se/produkt_349_SavePower_PC_AutoPowerOff.htm

MAGNUS BILLBERGER 2007-07-12        #2716
En av poängerna var ett modernt system som ska kunna ha koll på vartenda installation och uttag. Elcentralen programmeras så att de enheter som absolut måste ha ström undantas från avstängningen.

JOHAN ERLANDSSON 2007-07-12        #2717
...och det var ju precis det du skrev, upptäckte slarvläsar-Johan nu! Låter som en smart lösning ja! Såg någonstans häromdagen att vitvarorna snart kommer bli omsprungna av annan elektrisk utrustning som hemmets främsta energiförbrukare, och då blir ju en sån här lösning ännu viktigare. Jag tror även mycket på att ha en display på något ställe man passerar ofta där man kan se en tydlig graf över de senaste timmarnas elförbrukning. Borde ge samma pedagogiska effekt som bensinförbrukningsdisplayen i Toyota Prius.

ERIK SANDBLOM 2007-11-29        #3776
Här är en mojäng som stänger av TVn helt när man kör ner den i standby med fjärren. Min TV brukar jag stänga av helt, men stereon står på jämt, även om jag inte spelar något. Jag skulle behöva nåt tidsrelä så att det stängs av efter en halvtimmes stillestånd. En typ av skärmsläckare för stereon. Finns det nåt sånt? Kanske satsar jag på ett grenuttag med knapp itsället, så förstärkare och cd-spelare stängs av med en enda knapp. Enklast, fast inte lika coolt...

http://www.smartasaker.se/ShowProduct.aspx?prodID=578

ERIK SANDBLOM 2007-11-29        #3777
Mer text om smarta grenuttag:
Köp ett smart grenuttag som julklapp. Det finns grenuttag som stänger av sig själva när dator och TV inte används. Dessutom har de ofta ett överspänningsskydd som skyddar mot felaktig spänning på nätet.
Det och annat kan man läsa i VårtGöteborgs artikel om energisnål jul.

http://www.vartgoteborg.se/prod/sk/vargotnu.nsf/1/miljo_o_kretslopp,energir

MATTIAS CARLSSON 2011-10-24        #19321
Coop ska erbjuda alla sina 3,2 miljoner medlemmar att köpa en "unik" energidisplay som ska hjälpa till att identifiera hushållets alla energitjuvar

MATTIAS CARLSSON 2012-03-08        #20125
Elhandelsbolaget Elverket ska testa ett värmestyrningssystem utvecklat av Elforsk och Ngenic hos 30 av sina villakunder. Så här beskrivs tekniken i Affärsvärlden
  1. En centralstyrningsenhet kopplas till värmepumpen i huset.
  2. Centralenheten känner av, och kommunicerar med ett antal strömsnåla och trådlösa noder runt om i huset, som kontinuerligt rapporterar temperaturen i de aktuella rummen.
  3. Centralenheten kommunicerar också med internet där den bland annat inhämtar information som väderprognoser och indikerat elpris.
  4. All samlad information analyseras i styrsystemet, som baserat på datan köper in elen när det är som billigast på dygnet.
  5. Dessutom ser styrsystemet till att huset hamstrar billig el, genom att köpa in mer el än det som behövs för stunden. Systemet utnyttjar därmed husets inneboende tröghet för att minska elbehovet under de dyrare timmarna, vilket sänker energikostnaden
- Vi testar nu en teknik som kommer att ha sin storhetstid i framtiden, när vindkraften byggs ut och elpriserna blir mer tidsberoende. Jag är övertygad om att denna typ av energilösning kommer att finnas i de flesta villor om 20 år. Eftersom de flesta av oss inte har möjlighet att anpassa vår vardag efter elmarknadens variationer, blir den enda långsiktiga energilösningen att automatisera inköpsprocessen, vilket vi nu gjort. Det ska bli väldigt intressant att äntligen få slutanvändarens värdefulla input genom detta fälttest, säger Einar Persson, marknadschef på Ngenic.

LARS-ERIK LENNARTSSON 2012-03-08        #20128
En ackumulatortank på 750 liter borde finnas i alla villor. Då kan man ackumulera några kWh varmvatten som kan räcka för några timmars uppvärmning/tappvarmvatten. Dessutom ger det möjlighet att docka till valfri värmekälla framöver. Rekommenderar alla att välja bort färdiga värmepumpspaket då de har för liten volym och oftast är undermåligt isolerade och inte medger inkoppling av andra värmekällor, man blir inlåst för lång tid. Bäst blir det med en i efterhand rikligt isolerad på plats acktank, inte färdigisolerat men 100mm PUR-isolering kan duga som näst bäst.

Logga in för att svara


Produkter

Solceller (2)
Energimätare (3)
Energikonsulter (2)
Vindandelar (2)
Småskalig vindkraft (33)
Varmvattensparande produkter (4)
Värmeväxlare för varmvatten (2)
Solfångarsystem (2)
Belysning (1)
El (3)
Hybridsystem solceller/vindkraft (4)
Standby-stoppare (1)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3268 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik