|
Bil Litium-Jon-rejset
Det har snackats länge om nästa generations batterier till elbilar, hybrider och plugin-hybrider, Litium-Jon eller Li-Ion. Men det verkar gå trögt att verkligen få ut något fordon på vägarna... Värmeutveckling och brandrisk verkar vara ett stort bekymmer. Sonydatorer med Li-Ion har brunnit och Toyota har problem med värmestabiliteten i sina Panasonicbatterier. Amerikanska A123Systems har tydligen någon annan teknologi som verkar vara stabilare.
Så just nu ser det ut som om GM vinner Litium-Ion-rejset eftersom de lierat sig med A123Systems och håller fast vid sin lansering av sin Volt till år 2010. Toyota flyttar fram sin lanseringspunkt till 2011, men kommer å andra sidan att under perioden 2011-2012 lansera inte mindre än nio modeller med Litium-Jon-batteri. http://www.greencarcongress.com/2007/08/report-battery-.html
Batteriexperten Kanehira Maruo har varit i Japan och snappat upp lite rykten om Toyotas Litium-Jonbatterier. Han säger bland annat att Toyota utvecklar sina batterier helt själva och att de hävdar att batterierna är bättre än A123 Systems batterier. Än så länge pågår dock bara pilottillverkning av batterierna. Toyota tror inte på GM:s planer att lansera sin Volt med Litium-Jonbatterier till 2010.
Kanehira fortsätter sin analys av GM och Toyotas batteriplaner. GM har sagt att de ska sälja 60 000 Volt år 2011. Kanehira tror att det blir svårt eftersom A123 Systems inte har någon erfarenhet av masstillverkning och att tillverkning i Kina, som A123 Systems har, inte duger.
Det kommer sannerligen bli en hård strid om den första bilen med litiumbatterier. Härligt att det äntligen börjar röra på sig inom bilindustrin.
Kanehira Maruos rapport (och en massa andra spännande nyheter) kan läsas i senaste numret av ELFIR-nytt som nu finns uppe på webben.
http://www.elbilarsverige.se
EnerDel planerar försäljning av billiga Li-jon batterier
EnerDel säger sig kunna sälja ett Li-jon batteri till elbilar för $1.500 om två år.
Det är verkligen uppmuntrande att följa den snabba utvecklingen som sker för elbilar och batterier.
http://www.autobloggreen.com/2007/09/19/enerdel-plans-to-sell-affordable-li
Läs på länken nedan om hur Micro-Vett har byggt om en Fiat Doblò till en elbil med AltairNano:s Li-jon batterier. Det är sånt här vi behöver i Sverige men det verkar vara norrmännen som är mest frammåt i Norden.
Var finns de svenska företag somhar kunskap att konvertera bilar till elbilar? Det händer i världens alla länder men inte i Sverige. Varför?
http://www.greencarcongress.com/2007/10/lithium-ion-ele.html#more
Därför att vi har två konservativa biltillverkare i detta land som inte tillhör kategorin early adaptors, snarare förvaltare av en säker och tillförlitlig teknik (och inte särskilt miljövänlig). De hämningarna har inte norrmännen. Världens största elbilstillverkare ligger i Indien - Reva. De säljer knappt inga elbilar i Indien eftersom bensinen är så högt subventionerad. Även Reva kommer med Li-Jon-batterier. UK är dock en hyfsad marknad, kanske pga att all genuint brittisk bilindustri har gått i graven eller sålts till tyskarna. http://www.revaindia.com/
Volvo är egentligen inte så konservativa. De har faktiskt byggt en elbil för några år sedaan men bara som konceptbil. Dessutom så har de i år presenterat en plug-in hybridbil för eventuell lansering år 2015.
Saab i Trollhättan jobbar antagligen med GM:s E-flex plattform och därifrån är det inte omöjligt att vi får se en plug-in hybrid framöver. En plug-in hybrid med en bränslecell som "range extender". Rykten går. Men tyvärr så gör de i så fall ett misstag eftersom bränslecellen och dess infrastruktur blir mycket dyr för samhället och för bilägarna. Bäst vore om Saab istället satsade på renodlade elbilar och en infrastruktur med snabbladdstationer.
Det är nog snarare den svenska mentaliteten som gör att vi inte ser fler småföretag som konverterar bilar till elbilar alá Micro-Vett. Det är svensken i allmänhet som är konservativ när det gäller framtidens bilteknik. Alltför många svenskar tror fortfarande att oljan inte kommer att ta slut och alltför många tror att etanolen kommer att räcka till världens alla bilar. På det sättet är vi svenskar lite bakom flötet.
Konceptbilar i all ära men det är lanseringar som räknas! Håller dock med om att svensken har en förvaltarmentalitet snarare än en innovatörs, och det passar ju som hand i handsken för biltillverkarna som skyller på att marknaden vill ha stora törstiga och starka bilar. Frågan är vad som är ägget och vad som är hönan? Min uppfattning är att de lagt sig i premiumsegmentet av ekonomiska skäl eftersom de insett att de inte kan konkurrera med volymtillverkare som VW och Toyota när det gäller mindre bilar. I detta segment har de säkert rätt om kunderna. Sedan är man sig själv närmast, har själv valt bort biogas för etanol trots den förstnämndas bättre miljöprofil, pga ett katastrofalt dåligt biogasnät i Stockholmsregionen. http://www.e24.se/dynamiskt/ravaror/did_17267124.asp
Svenskar ger sig in i rejset. En storskalig fabrik planeras av ETC Battery i Tudors gamla lokaler i Nol utanför Göteborg. Bakom står de stora svenska tekniska högskolorna, privata investerare och några andra aktörer. Batterierna liknar de som redan tillverkas av A123 Systems i USA. http://www.nyteknik.se/art/53042
Hörde talas om det för ca. ett år sedan genom en KTH bekants bekant. Jag kontaktade Robert Aronsson som var ansvarig för ETC:s verksamheten där då. Verksamheten bestod då mest i att få ihop kapital till att starta upp en testanläggning. Alltså inte någon tillverkning. Fick även uppfattningen av att Saft fanns i bakgrunden på något sätt.
Artikel i NyTeknik gör att man blir riktigt glad. Visst vore det väl en fullträff om Sverige satsade på elbilar eftersom vi har så stor andel koldioxidneutral el i vår portfölj. Men som Johan skriver så bör man även vara öppen för bränslecellstekniken - även om den har en sämre framtida potential för personbilar, lättare lastbilar och stadsbussar än vad eldrift i kombination med moderna litiumbatterier har.
Det blir inte Litium-jonbatterier i nästa generation Prius, Toyota håller fast vid Nickel-Metallhydrid. "Lithium-ion is going to take some time". http://www.greencarcongress.com/2007/10/toyota-will-cut.html
Toyota har halverat både storleken och kostnaden för sitt hybridsystem samt har en ny generation av NiMH batterier som antagligen inte ligger så hemskt långt efter Li-jon batterier i kapacitet. Själv så kan jag tänka mig att äga en mycket driftssäker och hyfsat billig plug-in Toyota Prius med NiMH batterier som ändå bör ge en mycket låg bränsleförbrukning vid en daglig körsträcka på 2 mil. Laddar man den varje natt så kanske den bara drar 0,1 - 0,2 l/mil. En sådan bil skulle kunna ge en rätt bra totalekonomi trots eller tack vare NiMH batterier.
Men den slår naturligtvis aldrig den rena elbilen i totala koldioxidutsläpp. Och framför allt så slår den aldrig cykeln i totala koldioxidutsläpp. Där har Erik Sandblom allt rätt. Vore det inte för mitt halvdåliga knä så hade jag nog tagit upp mitt cyklande igen.
Kina ser ut att ta ledningen Li-jon-rejset
Den stora kinesiska batteritillverkaren Thunder-Sky, som tillverkar moderna litium järnfosfat batterier, bygger nu ut sin produktionskapacitet. När produktionen väl kommit upp i full kapacitet så kommer staden Liaoyuan City att vara världens största bas för tillverkning av litium-jon batterier och litium järnfosfat batterier enligt artikeln i länken nedan.
Kommer Kina att bli det land i världen som får den modernaste och miljövänligaste fordonsparken och det miljövänligaste transportsystemet?
http://www.chinainfoworld.com/shownews.php?id=17095
En japansk spårvagn ska få snabbladdande litium-jonbatterier i november. Det framgår inte riktigt vad fördelen är jämfört med vanliga spårvagnar, men kanske tänker de sig att de inte behöver underhålla ett helt kontaktledningsnät i framtiden? http://www.nyteknik.se/art/53141
Det är en tanke jag tänkt borde gå att använda i göteborg, genom att man har pluginhybridbussar som kan laddas från spårvagnslednngarna när de delar vägbana med spårvagnarna.
--
DaJ
Vad finurligt tänkt av dig Daniel. Du borde tipsa någon på Volvo eller på kommunen om det.
Tyskarna ger sig in i rejset på allvar. Staten backar VW m.fl. med 60 miljoner Euro för forskning. http://www.greencarcongress.com/2007/11/german-companie.html
Från senaste Ny Teknik:
Batterierna som ska tillverkas i Nol (gamla Tudorfabriken) är av en ny typ med litiumjärnfosfat, som katodmaterial.
Det nya materialet har löst de säkerhetsproblem som finns i de klassiska litiumbatterierna. Där innehåller katoden kobolt, som lätt börjar brinna vid överhettning.
ETC har samarbetat med Ångströmlaboratoriet, där professor Josh Thomas gjort banbrytande arbete med litiumjärnfosfat som katodmaterial.
Litiumjärnfosfatbatterier är relativt nya och tillverkas av ett antal företag i världen. Bland de mer kända finns amerikanska A123 Systems, som tillverkar batterierna i exklusiva handverktyg, och som även har ett samarbetsavtal med GM om hybridbatterier.
Nu saknas bara 100 milj kr i riskkapital...
Sanyo satsar 3 miljarder dollar på Li-jon batterier och solceller
Enligt en artikel i AutoblogGreen så kommer Sanyo att satsa 3 miljarder dollar på utveckling av batterier och solceller under en kommande 3-årsperiod. I utvecklingsarbetet så jobbar 1.000 ingenjörer. Målet är att kunna massproducera li-jon batterier för hybridbilar år 2009 eller 2010.
Det intressanta med satsningen är kopplingen till solceller. Sanyo har tydligen förstått att framtidens drivmedel inte kommer att bli vätgas. Det kommer istället att bli el som producera från vindkraft och solkraft. För många, många miljoner bilägare världen över så kommer framtidens drivmedel att produceras mycket billigt med hjälp av solceller som direkt kan ladda plug-in bilen i det egna hemmet. Detta har nu Sanyo insett.
http://www.autobloggreen.com/2007/11/30/sanyo-will-spend-over-3-billion-us-
Toshiba förbereder massproduktion av li-ion batterier
För några år sedan så spred sig ryktet om Toshibas nya batteri som en löpeld över hela världen. Ett batteri som gick att snabbladda på 1 minut. Därefter har det varit helt tyst från Toshiba. Spekulationerna om vad denna tystnad beror på har varit många.
Men nu meddelar Toshiba att man i mars 2008 startar tillverkning av ett li-jon batteri som kan snabbladdas på 5 minuter, som tål en strömstyrka på 50A och som får en livslängd på 10 år vid en daglig laddningscykel. År 2010 så planerar man att öka produktionstakten till massproduktion. Det innebär 600.000 celler avsedda för hybrid- och elbilar och 400.000 celler avsedda för gaffeltruckar.
http://www.greencarcongress.com/2007/12/toshiba-launche.html#more
10 gånger effektivare Litium batterier möjliga
Att bygga upp en mycket dyr vätgasinfrastruktur i hela världen skulle bli ett ekonomisk slöseri i mastodontformat om det snart blir möjligt att konstruera 10 gånger effektivare litium batterier.
Ett forskarteam på Stanford University har med hjälp av nanoteknik funnit en teknik som kan ge just 10 gånger effektivare litium batterier.
Läs nedan:
http://www.autobloggreen.com/2007/12/19/stanford-researcher-claims-lithium-
Ytterligare lite intressant läsning om tekniken som kan ge oss 10 ggr effektivare litium batterier. Håller tekniken vad den lovar så kommer det att bli möjligt att göra traktorer och större lastbilar till elfordon.
http://www.gm-volt.com/2007/12/21/gm-voltcom-interview-with-dr-cui-inventor
Panasonic förbereder massproduktion av Litium batterier
Toyota har gett världen en fin julklapp när man meddelar att Panasonic EV Energy Co, ett joint venture mellan Toyota och Matshushita, förbereder massproduktion av litium-jon batterier. Mitt sätt att tolka artikeln är att Toyotas hybridbilar fortsättningsvis kommer att använda NiMH-batterier och att litium batterierna är avsedda för Toyotas kommande laddhybrider (plug-in hybrider).
Det börjar nu bli en rätt så stor mängd batteritillverkare som förbereder massproduktion av litium batterier.
Förhoppningsvis så slipper vi då slösa pengar på den extremt dyra och onödiga vätgasinfrastrukturen som bara ett fåtal vill ha. Pengar som samhället då istället kan använda för att trygga vår välfärd.
http://www.greencarcongress.com/2007/12/panasonic-ev-en.html#more
Continental/A123Systems börjar serieproduktion 2008
Continental meddelar att det samverkansprojekt som man har med A123Systems nu börjar ge resultat. Man tror sig kunna producera några tusental batteripaket under 2008. Som alla vet så tillverkar A123Systems cellerna och Continental Automotive sätter samman de i batteripaket. I första hand ska GM:s laddhybridbil Volt förses med batterier men Continental samverkar även med bl.a. VW och Daimler. Spännande.
http://www.greencarcongress.com/2007/12/continental-aut.html#more
EESTOR:s batteri-superkondensator åter i focus
För de mer pålästa elbilsentusiasterna så utgör ryktena om EESTOR:s nya batteri-superkondensator en nästan olidlig väntan på att de ska visa upp prototyper för allmänheten.
Fungerar enheten enligt beskrivning så kan vi i det närmaste vänta oss en revolution inom elbilsmarknaden.
Nu har Lockheed Martin tecknat ett avtal med EESTOR om rättigheterna att använda deras batteri-superkondensator för militära ändamål. Det bör väl vara ett tecken på att det hela inte är en bluff.
Produktionen väntas starta under andra halvåret i år.
http://www.greencarcongress.com/2008/01/lockheed-martin.html#more
Det är bra att dom nya batterierna fungerar bra i
-30 graders temperatur!
Är det någon som vet hur man kan komma över dom? http://www.greencarcongress.com/2007/12/toshiba-launche.html
Johnson Controls-Saft Advanced Power Solutions startar produktion i Frankrike
Den nya fabriken står nu klar för att börja producera litium batterier för hybridbilar, laddhybridbilar, bränslecellsbilar och för elbilar.
http://www.greencarcongress.com/2008/02/johnson-control.html#more
Business Week säger att 2010 är året då Li-ion-batterierna slår igenom. http://www.businessweek.com/ap/financialnews/D8UP01BO0.htm
Ja, det ser ut som att de stora batteritillverkarna siktar på 2010 för uppstart av massproduktion. Och elbilstillverkarna 2010-2012.
Man blir nästan arg när man läser artikeln ovan i BusinessWeek som Johan länkade till. Där uppger Peery Stern att det närmaste man kommit en ren bil är Hondas bränslecellsbil FCX Carity vilket är ren lögn.
Det är konstigt vilka lögner som fortfarande tillåts att spridas angående bränslecellsbilar. Honda vill att vi ska ha en apparat i garaget som producerar vätgas från naturgas. Ett mer miljövänligt sätt att producera vätgas på är genom elektrolys av vatten med el från vindkraftverk. Men då krävs det dubbelt så många vindkraftverk för att komma lika många kilometer som med en batteridriven elbil.
Bränslecellsanhängarna ljuger människorna rätt upp i ansiktet.
Enligt Auto Motor & Sport så är det Mercedes som tar hem segern i Litium-Jon-rejset genom att lansera en li-ion-monsterhybrid 2009 som kan dra ett dussin motsträviga elefanter uppför Kebnekajse (John Holmberg-skämt). 0,79 liter bensin per mil är inget vidare för en personbil (jag skiter högaktningsfullt i argumentet "inte illa för en så stor och stark bil").
Det är iofs inte så konstigt att det första batteriet hamnar i en sån här bil, som AMS konstaterar, eftersom Li-ionbatterierna fortfarande är dyra och inte går att sälja i annat än lyxbilar. http://www.automotorsport.se/mercedes-forst-ut-med-lithiumjon-batteri/13557
Argonne National Laboratory med nytt superkatodmaterial för litiumbatterier
Japanska Toda Kogyo Corp. planerar licensierad produktion av detta "composite lithiated nickel-manganese-cobalt (NMC) oxide cathode" materialet.
En läsare kommenterar det nya materialet så här:
250mA/hg under 3.5 average volt leads to the outsanding specific power of 870 Whrs/Kg that is 3 time the best value reported for Li-ion battery. A 100Kg battery would store 87KWhrs, so at 0.2Kwh/Kms that is 430Kms."
Stämmer detta så kan man jämföra denna batterivikt på 100 kg med en bränslecellsbils vätgastank som väger ca. 70 kg. Det mest troliga är att batterierna i framtiden kommer att bli ännu lättare än så medan bränslecellsbilens vätgastank aldrig någonsin kommer att bli lättare.
Så varför bygga bilar med bränsleceller, som har en så hopplöst låg energieffektivitet, när det kanske inte ens blir någon viktreduktion i jämförelse med elbilen?
http://www.greencarcongress.com/2008/03/argonne-license.html#comments
Ja, jag hänger inte riktigt med i beräkningarna från den som kommenterat där.
På motormässan i Genéve visar Subaru upp ett koncept i Golfklassen, G4e concept, som har ett Litium-vanadiumbatteripack inte större än en liten stationär PC som ger bilen en räckvidd på 20 mil. Kanehira Maruo som varit på plats skriver i sitt nyhetsbrev att detta är Subarus vision om batteriprestanda om 20 år. Kanehira jämför vidare med det japanska METI-forskningsprogrammet som har som mål att ta fram batterier som kan lagra 0,5 kWh/kg och en tillverkningskostnad på 300 kronor/kWh till år 2030. Dagens batterier säger han ligger på 0,07 kWh/kg.
EEStor:s superkondensator i en Zenn elbil med 40 mils räckvidd hösten 2009
Om nu denna superkondensator håller vad den lovar så innebär den ett genombrott för elbilen. Enligt artikeln så kommer bilen att få en räckvidd på 40 mil. Den kommer ochså att kunna snabbladdas på 5 minuter.
Ibland så tycker jag att tiden går för sakta. Varför ska allt spännande hända just runt år 2010?
http://www.greencarcongress.com/2008/03/zenn-motor-comp.html#more
Ja, man kan verkligen undra om det här med superkondensatorn är sant? Dubbla energimängden till en femtedel av priset jämfört med li-jon, laddbart på fem minuter och på marknaden nästa år? Detta måste väl vara för bra för att vara sant?
Jag konstaterade ovan att det verkar bli Mercedes som vinner li-jon-rejset, och nu kommer det inte nådigt kaxiga uttalanden från Daimler (Mercedes, Manyback och Smart):
"Daimler AG är enligt Zetsche först ut på marknaden med litiumjon-batterier och när det gäller bränsleceller "har man ingen anledning att frukta någon av konkurrenterna". " http://www.automotorsport.se/news/14350/mercedeschefen-vi-har-den-avgasfria
Bosch börjar tillverka litiumbatterier
Enligt artikeln i länken nedan så är Bosch världens största underleverantör till bilindustrin. Och nu ger sig denne bjässe in i litium-jon rejset.
http://www.autobloggreen.com/2008/05/13/bosch-challenging-japanese-supplier
Även AMS kommenterar Boschs krafttag i litium- och hybridsvängen, och deras uttalanden om att japanerna snart ska vara omkörda. http://www.automotorsport.se/news/14425/bosch-vi-ska-leda-hybridutvecklinge
Ja, det är verkligen spännande att följa utvecklingen. Just nu så byggs det många nya fabriker över hela världen för massproduktion av litiumbatterier till elfordon.
Kommer vi att behöva begränsa elbilens räckvidd?
Mitsubishi har släppt lite uppgifter om deras batterier som sitter i elbilen iMiEV. Batterierna har en energidensitet på 109 Wh/kg och hela batteripaketet (inklusive kapsling) har en energidensitet på 80 Wh/kg. Eftersom batteripaketet är på 16 kWh så innebär det att batterierna väger 147 kg och hela paketet 200 kg.
Jag tror att utvecklingen kommer att gå väldigt fort. Det skulle inte förvåna mig om vi får se tillverkare som har halverat ovanstående viktuppgifter om 3-5 år. Och att vi får se elbilar med batteripaket på 30-50 kWh och som därmed ger räckvidder på 30-50 mil på ren eldrift.
Frågan är inte längre om elbilar fungerar i samhället utan frågan är nog snarare hur stora batteripaket som samhället bör tillåta att elbilarna får ha.
Börjar det redan nu vara dags att begränsa elbilens räckvidd till kanske max 60 mil eller batteripaketet till max 60 kWh så att bilindustrin och samhällets infrastruktur kan utvecklas på ett hållbart sätt?
http://www.greencarcongress.com/2008/05/the-battery-pac.html#more
vad tror ni om detta företag: www.europositron.com
aluminiumbatteri med 20ggr större kapacitet mot litium-jon?
seriöst? eller bara någon lycksökare som försöker få in kapital? http://www.europositron.com
Hemsidan känns lite hemsnickrad och språket är taffligt. Hade det så bara handlat om en halv gång bättre än li-ion så hade det ju ändå varit en världsnyhet. Jag lutar åt att det handlar om ditt senare alternativ, eller att det är en person som tror på sin idé men underskattar svårigheterna. Hur hittade du hemsidan?
Känns ju ganska oseriöst måste jag säja!
hittade det här:
http://borssnack.di.se/diseconf/forum/listmessages.aspx?forumid=1&ThreadID=
Jo, det är ju viss spepsis i DI-tråden också. En del känner till uppfinnaren sen tidigare, han har tydligen försökt få in pengar ganska länge.
Tror att det krävs en upparbetning av Al-ingrediensen på en fabrik. Sedan förbrukas den allteftersom och måste upparbetas på nytt på en fabrik. Batteriets fina prestanda uppväger därmed inte den opraktiska hanteringen. Det skulle krävas ett rikstäckande återvinnings- och upparbetningssystem för att få det att fungera.
Kina storsatsar på litiumbatterier
Argonne National Laboratory i USA har kartlagt utvecklingen av litiumbatterier i Kina. Och utveckling är imponerande.
Intressant är att man lyckats anrika litium från saltvattensjöar. Det finns tydligen gott om litium på vår planet. Det gäller bara att kunna anrika den till ett lågt pris. Kanske finns det så gott om litium att vi i framtiden kan bygga stora battericentraler för lagring av elström. Var finns litiumet i Sverige? Finns det i havsvatten eller på havsbotten?
http://www.greencarcongress.com/2008/06/argonne-china-m.html#more
Nissan förväntar sig 40 mils räckvidd med 4:e generationen li-jon
En forskningschef på Nissan har uttalat sig om att han förväntar sig en snabb utveckling av litiumbatterier. 30 mils räckvidd 2012 och 40 mils räckvidd 2015.
Så varför i hela världen finns det ett sådant intresse för klumpiga energisystem med vätgas?
Jo, det finns pengar att tjäna genom att producera, distribuera och sälja en produkt som ingen egentligen kommer att behöva. Men det handlar även om prestige för de som sällat sig till vätgasens vänner. Därför så finns det en möjlighet att samhället storinvesterar i en ineffektiv och föråldrad teknik.
http://www.autobloggreen.com/2008/06/12/nissan-exec-expects-quadrupling-of-
Bosch och Samsung i litiumbatterisamarbete
Det här kan bli något riktigt stort. Bosch är väldigt stor när det gäller att förse bilindustrin med komponenter och Samsung SDI är en väldigt stor tillverkare av litiumbatterier.
http://www.greencarcongress.com/2008/06/bosch-and-samsu.html#more
EESTOR:s superkondensator i ZENN elbil till våren 2009
Mystiken runt detta är total. Alla hoppas att det ska vara sant men ingen vågar riktigt hoppas. Varför?
Jo, med EESTOR:s batteriliknande superkondensator så får ZENN:s nya elbil 40 mils räckvidd. Det 52 kWh stora paketet väger endast 152 kg och kan laddas på 5 minuter. Det står inget om livslängden men superkondensatorer brukar i det närmaste ha nästan oändlig livslängd.
Det här öppnar helt nya möjligheter till elektrifiering av fordon. Långtradare, entrepenadmaskiner och jordbruksmaskiner. En långtradare som förses med fyra sådana paket kommer ca. 52*4/0,5=416 kilometer på en laddning. 40 mil!
http://www.greencarcongress.com/2008/07/quebec-begins-3.html#more
Nu får vi se lite konsekvenser av litium-jon-batteriutvecklingen på nära håll. I Finland planeras det för gruvdrift efter litium. 6 000 ton litium per år hoppas företaget Keliber plocka ur den Österbottniska berggrunden. http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.207843/litiumgruva-pa-gang-i-finland
Hur återvinner man uttjänta litium-jon-batterier?
Hur har det gått med Mercahybriden med li-jon förresten, någon som har hört något?
Ett gäng forskare från Tohoku University och Toyota hävdar att deras nya teknik ger li-jonbatterier med 10 ggr högre kapacitet än dagens om tio år.
http://www.greencarcongress.com/2009/08/tohoku-20090814.html
En del farhågor har väckts kring hur långt litiumet egentligen räcker när elbilsproduktionen börjar komma igång. Till en miljard elbilar, har Duncan Kushnir uppskattat det till.
Går det inte att återvinna litiumet från gamla kasserade bilbatterier? I så fall kan man få litiumet att räcka längre än 1 miljard bilar. Sedan vet man ju inte vilka batterier som finns om 20-30 år. Då kanske litiumjonbatterier är förpassade till museum och det har kommit något nytt, ännu effektivare batteri.
Miljöpåverkan från litium till elbilar är inte så farligt, sägs det i en ny livscykelanalys.
Laptopbatterier ger billigare elbilar.
Veckans Affärer gör ner elbilen på grund av dess litiumbehov: http://www.va.se/nyheter/2011/03/04/elbilen-en-tickande-miljobomb/
Undrar var de fått sina siffror ifrån? Enligt Nissan innehåller en Nissan Leaf 4 g litium. 60 miljoner Nissan Leaf skulle alltså behöve 240 ton litium - medan VA anger 420.000 ton - en faktor på 20.000 skiljer - nån av dem måste ha räknat ordentligt galet.
Litium-jon kan användas även i superkondensatorer (eller vad heter det på svenska?): http://www.greencarcongress.com/2011/10/fdk-20111007.html Logga in för att svara |
Trikar (16) Elmopeder (5) Konverteringskit elcykel (3) Konferenstjänster (2) Cyklar (6) Lastcyklar (4) Cykelleasing (2) Elmotorcyklar (1) Elcyklar (49)
|