Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Värmepumpar   

Boom för värmepumpar när oljepriset rusar i höjden

JOHAN ERLANDSSON 2004-11-10        #193

"Rekordförsäljning gör att Sverige snart har drygt en halv miljon värmepumpar. Den dyra oljan gör att allt fler småhusägare byter ut oljepannan mot en värmepump. Samtidigt visar statistik från försäkringsbolagen att många värmepumpsägare drabbas av problem. "

http://www.nyteknik.se/art/37399



EJ LäNGRE MEDLEM 2005-02-02        #272
Men vad använder man för energi till att bryta den metall och frakta den metallen och smälta metallen och gjuta metallen och slipa metallen osv för att tillverka en värmepump. För att inte snacka om att sen leverera ut pumpen och borra i marken och installera den. Jo det är i princip sett bara fossila bränslen(olja o kol) som används i den processen. Dvs när alla skall ställa om så kommer det att gå åt mer olja än tidigare dvs priset kommer säkert att gå upp och då kommer det att bli dyrt att köpa den och då kanske folk drar sig från att göra det. I och för sig vet jag inte vad alternativet skulle vara för de kan ju inte gärna elda med olja då den enligt mitt exempel ovan blir dyrare. Men det kanske krävs mer kärnkraft för eluppvärmning.

JOHAN ERLANDSSON 2005-02-02        #273
Lars, jag har inga siffror på det, men jag är nästan säker på att en livscykelanalys skulle visa på att miljöpåverkan från tillverkningen bara är en bråkdel jämfört med besparingarna från användningen. Om det skulle vara så att det går åt mer energi att tillverka och installera bergvärmepumpar än man sparar så borde de ha ett helt annat pris. En jämförelse som jag tycker är i alla fall lite relevant: En bils miljöpåverkan kommer till 85-90 % från användandet. Tillverkning och skrotning står bara för en mindre del av miljöpåverkan.

EJ LäNGRE MEDLEM 2005-02-03        #276

Är inte värmepumpar ganska dyra då, meningen är väl att man skall tjäna in den kostnaden på rätt många år och att det sen innebär att man sparar jättemycket? Jag är inte så insatt i det. Vad jag bara ville belysa är att vi idag använder fossila bränslen till allt vi gör, dvs det finns ingen tillverkning som inte använder sig av olja (ok i vissa fall använder vi oss av kärnkraft, men oftast så är kärnkraftsverken och frakten av kärnbränslet och slutförvaringen av kärnbränslet tillverkat/fraktat med fossila bränslen) Ett bra alternativ skulle kanske mer luta åt att i viss mån ersätta de stora uppvärmningskostnaderna här i sverige med ingenting, dvs man i högre grad accepterar att ha det lite kallare och att man kanske söker sig ner från de allra norraste delarna mot varmare breddgrader där man inte behöver så mycket och därigenom drastiskt kan sänka miljöpåverkan. Visst det kanske är lite orealistiskt att få människor att flytta, men det borde väl vara ett alternativ så gott som något. Själv funderar jag på att göra ett par år till här i sverige och sen dra till varmare breddgrader.

ANDERS ROMLIN 2005-09-01        #829
Värmepumpar är lite upphåsat tycker jag. Det finns en stor nackdel med att alla installerar dom, speciellt när dom ersätter olja. Jag tänker på den svenska och europeiska produktionsapparateen för el. Låt mig utveckla vad jag menar: När drar en värmepumps mest energi, allstå när är den minst effektiv? jo när den som mest behövs, på vintern. Detta gör att varaktighetskruvan för elproduktion/effektbehovet blir väldigt stor på en liten del av ytan. Alltså en väldigt brant kurva med en smal spets. Då får elproducenterna dimensionera sina anläggningar för en hög effekttopp under liten tid. Denna produktion och distrubtions apparat får låg uttnyttjande grad som kostar pengar och läggs på konsumenterna. Så jag tycker att dom som kan installera pellets, havre, vete, halm eller hampa pannor bör göra det. Dessutom så behövs fjärrvärmenäten byggas ut.

JOHAN ERLANDSSON 2005-09-09        #872
Intressant poäng. Men jämfört med direktel måste det väl ändå vara en fördel att använda värmepump? Vet du hur utsläppen ser ut från en biobränsleeldad villapanna? Håller med om fjärrvärmen, särskilt om den består av biobränsleeldade kraftverk som producerar både el och värme. Kraftvärmeverk heter det va?

JOHAN ERLANDSSON 2011-06-10        #18027
Värmepumpar får energikrav på sig från 2013:

http://t360.idg.se/2.8229/1.390003/uslaste-varmepumparna-forsvinner

Logga in för att svara


Produkter

Energimätare (3)
Värmeväxlare för varmvatten (2)
Belysning (1)
Hybridsystem solceller/vindkraft (4)
Solceller (2)
Vindandelar (2)
Energikonsulter (2)
Varmvattensparande produkter (4)
El (3)
Solfångarsystem (2)
Småskalig vindkraft (33)
Standby-stoppare (1)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3220 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik