|
Olja, kol & gas Är Peak Oil här nu?
Hur många gånger har inte politiker och näringslivsföreträdare skrattat åt begreppet peak oil? Men på senare tid så har även dessa människor börjat inse att oljan faktiskt kan ta slut - eller att den kan bli bevärande dyr. Nu idag så råder nästan en total samhällelig enighet om att oljeepokens avslut faktiskt kommer att bli verklighet hur overkligt det än verkar.
Själva årtalet när peak oil ska inträffa har varierat från igår till år 2040. Det är inte många år sedan jag läste en rapport från ett av Shells styrelsemöten där man självsäkert ansåg att det låg minst 40 år framåt i tiden och alla näringslivsföreträdare skrattade åt biodrivmedel. Hmm.
Nu går det att läsa på Bloomberg ett uttalande av Michael Fitzpatrick, vice president, Energy Risk Management, MF Global Ltd., i New York. Han säger angående att oljepriset vägrar sjunka: "It all comes down to the fact that theres not enough oil in the world".
Vilket årtal tror ni att peak oil inträffar?
Tror ni att priset på biodrivmedel kommer att följa priset på olja?
Tror ni att priset på el kommer att följa priset på olja?
Hur tror ni att bilåkandet kommer att påverkas?
Vilken biltyp tror ni att vi kommer att välja efter peak oil?
Vilken biltyp vore smartast att satsa på?
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20602099&sid=aAQ65Q9005Dw&refer=ener
Bensinpriset används väldigt ofta som riktmärke på vad någonting får kosta, från biobränsle till tågresor, cyklar och månadskort på lokaltrafiken. Och då ska man komma ihåg att bensinpriset i Europa består till hälften av skatter.
Så om oljepriset drar iväg på ett helt nytt sätt så tror jag nog att andra drivmedel och produkter kommer följa med. Sverige, Frankrike med flera är visserligen inte lika beroende av fossil energi som vissa andra länder, men i slutändan sitter vi i samma båt.
Vad som kan få större betydelse är om olja används som energikälla till annat än transporter, vilket i så fall påverkar priset på andra saker. Känner någon till vad olja används för, förutom transporter och plast? Plast drar väldigt liten andel av vår oljeförbrukning hörde jag på radion.
Energikostnaden för t ex kollektivtrafik och godstransporter brukar vara ganska låg, säg tio procent av totalpriset mot kunden. Så för att priset på transporter (ej privatbil) ska påverkas mycket så måste oljepriset öka till flera hundra dollar. Vilket inget hindrar, tvärtom, men vi är inte där ännu.
Erik, du hade ingen synpunkt på om du tror att elpriset (i Sverige) kommer att följa oljeprisets utveckling.
Elpriset påverkas nog, men inte lika mycket som oljans närmare konkurreter, biobränslena.
Erik, ditt svar är en av anledningarna till att jag förespråkar elbilen. Det dröjer nog inte länge innan svensken i allmänhet börjar inse det.
Jag tror att marknadspriserna för kol och naturgas brukar följa oljepriset. Så har det i alla fall varit hittils. Eftersom kol, och på lite längre sikt gas, används som marginalel så kan man nog anta att elpriset kan komma att påverkas av peak-oil, i alla fall inledningsvis.
Vid elpriser på upskattningsvis 50-60 öre/kWh finns det andra intressa elproduktionsalternativ, offshore vindkraft är det första jag kommer att tänka på.
Jag är ganska övertygad om att årtalet för peakoil är ca 2006 plus minus max 5 år. Att oljeproduktionen faktiskt inte har ökat under de senaste två-tre åren är ett starkt argument för detta.
Vad som egentligen förtjänar motsvarande uppmärksamhet är peak-coal och peak-uranium. Enligt de fakta jag genom åren kommit äver så ligger dessa också inom snar framtid, särskilt om det med brist på olja blir större efterfrågan på andra energislag.
Vilka priser som är nära förknippade med oljepriset kan vara intressant att fördjupa sig i. Antaget att det stämmer att biobränsleproduktionen faktiskt i någon utsträckning drivs av fossila bränslen så kan jag mycket väl tänka mej att vissa, särskilt etanol som ju matchar oljan när det gäller användningsområden, kan komma att öka i pris snabbare än oljan. Andra energislag som flis och el kan jag tänka mej är mindre tydligt kopplade till oljepriset.
Ser man till bilåkandets koppling till oljepris så innebär en fördubbling av oljepriset en höjning på 3-4 kr antaget allt annat lika. Och vad jag förstått så är vi svenskar ganska okänsliga för prishöjningar i den nivån. Vi kommer dock helt klart att successivt tvingas till att köra mindre och mindre till följd av ökande priser och kanske också ransonering.
Bilarna då? Som första reaktion kommer även vi svenskar sätta större värde på bränslesnåla bilar. Peakoil betyder ju inte "slut" utan mindre tillgång och successivt dyrare. Bland drivkällorna tror jag mest på olika hybridvarianter som mer och mer går över på ren eldrift. Jag tror också att vi får se några paradigmskiften där vi börjar prioritera bort säkerhetssystem och komfort till förmån för att kunna köra riktigt snålt.
Magnus, du skriver
Ser man till bilåkandets koppling till oljepris så innebär en fördubbling av oljepriset en höjning på 3-4 kr antaget allt annat lika. Och vad jag förstått så är vi svenskar ganska okänsliga för prishöjningar i den nivån. Vi kommer dock helt klart att successivt tvingas till att köra mindre och mindre till följd av ökande priser och kanske också ransonering.Huruvida bilister är okänsliga för prishöjningar på 3-4kr/liter beror lite på hur man ser det. Eftersom bilresandet är så omfattande så ger även en liten överföring till tåg en relativt stor effekt på tågresandet. Här är två bilder, en som visar bensinpris och en annan som visar långväga tågresande. Jag tycker det ser ut att finnas ett samband. Så höjt bensinpris ger en betydande överföring från bil til andra transportmedel, där dessa resor är konkurrenskraftiga. Bilderna kommer från Banverkets sektorsrapport.
Erik, kan du förklara sambandet du ser för mig?
Erik, jag kan inte heller förstå vad det är för samband du tycker dig se och vad du egentligen menar med ditt senaste inlägg.
Att med hjälp av de grafer du återger försöka förklara samband mellan valt transportslag och bensinpriser blir väldigt vanskligt. Man måste ju samtidigt ta hänsyn till en lång rad andra viktiga faktorer.
Titta på perioden ungefär 1978 till 1983. Bensinpriset stiger rejält samtidigt som bilresandets andel minskar. 1985 har beninspriset fallit tillbaka och då börjar bilismens andel åter öka.
Se även på tiden ungefär 1993 till 2002. Bensinpriset stiger snabbare än den disponibla inkomsten. Under en kort period 2002-2004 kommer den disponibla inkomsten ikapp och förbi bensinpriset, och då ökar bilismens andel, för att åter minska 2005-2006.
Självklart finns andra faktorer som påverkar. Svealandsbanan, Arlandabanan och X 2000 bidrar alla till att tågresandet ökar sin andel under nittiotalet. Nedgången i tågresandet 2002-2004 sammanfaller med lågprisflygets intåg på inrikes.
Det intressanta med detta diagram är att det bekräftar att en stor del av bilandet sker oberoende av bensinpriset. Men det visar samtidigt att bland dem som reser kollektivt så är bensinpriset en faktor som påverkar.
Enligt en artikel i Financial Times så har nya uppgifter angående världens oljetillgångar diskuterats vid en konferens som hölls av Oil & Money i London. En av talarna, Christophe de Margerie, vd Total, sa att världens oljeproduktion kommer inte att nå upp till IEA:s bedömning om 116 miljoner fat per dag år 2030. Mr. Margerie menade istället att en produktion på 100 miljoner fat per dag år 2030 är en optimistiskt bedömning.
http://www.ft.com/cms/s/0/14ea1b84-881e-11dc-9464-0000779fd2ac.html?nclick_
Erik, jag gör följande reflektioner på grafen du visar:
Tydliga nedgångar i bilandel sammanfaller med olje- eller energikriserna som inträffade 1973 och 1979. Visst gick priserna upp, men jag tror ett mycket starkt skäl till mindre bilresande också var att folk fick stora skälvan. Reaktionerna kom på bred front med åtgärder för minskat oljeberoende, exempelvis kärnkraften, tilläggsisolerade och eluppvärmda hus.
Jag pratade med en gubbe som var energirådgivare under oljekriserna, och hur det då satsades på tilläggsisolering och grejer. Sen när oljepriset sjönk igen försvann alla sådana satsningar... Och se bara på hur våra hus ser ut idag, de flesta är rena sållen.
En annan "rolig" anekdot är när Reagan, som tillskrivs "äran" av att få ner oljepriset efter förhandlingar med Saudiarabien och grejer, lät skruva ner de nyss uppsatta solfångarna på Vita huset och sa "Det ligger inte i Republikaners natur att spara". Detta står att läsa i boken "Olja" av Gunnar Lindstedt. http://www.ecoprofile.se/1999_522_Boktips:_Olja.htm
Nu kommer uppgifter om att IEA är på väg att väsentligt revidera sina prognoser om oljeproduktionen som baseras på US Geological Survey. Artikel på länken pekar ut ett exempel på underlag från 2000 som använts och som vid det här laget visat sig vara en avsevärd överskattning. IEA kommer den 7/11 med en årlig rapport, vi kommer dock att få vänta till november 2008 på den reviderade verisionen. http://www.energybulletin.net/36518.html
Magnus, din tes skulle stämma om bilresandet minskade samtidigt som tågresandet låg still. Men så är det inte, tågresandet ökade kraftigt under både 1978-83 och 1993-2002, samtidigt som tågets andel också ökade. Se figuren.
Energikrisen 1973 tycks inte ha haft samma inverkan på bensinpriset (realt mot disponibel inkomst) som den senare krisen hade. Det kanske beror på skattepolitiken, men kanske också på att inkomsterna steg snabbare under sjuttiotalet än under åttiotalet.
När börjar oljebolagen gå i konkurs?
Man kanske gärna vill tro att de kapitalstarka oljebolagen kommer att tjäna ännu mer pengar när nu oljepriset går upp. Men kommer de verkligen att göra det?
Dagens prisuppgång på råolja kommer att följas av en prisnedgång. Därefter så kommer en ny prisuppgång på råolja till nya rekordnivåer - sedan en nedgång osv.
Som det ser ut nu så återspeglar inte drivmedelspriserna de nya nivåerna på råoljepriset. Någonstans i kedjan sker stora kapitalförluster. Oljebolagen har mycket stora kostnader för sina produktionsanläggningar, sin infrastruktur, sin prospektering och för sin dyra personal. Alla dessa kostnader stiger i snabb takt eftersom energikvaliteten på det man pumpar upp blir allt sämre och därför kräver mer insatskapital.
Med tiden så kommer drivmedelsalternativen att på allvar börja konkurrera med bensin och diesel. Det finns därför en risk att många oljebolag snart hamnar i en situation där man inte längre kan höja drivmedelspriserna till en nivå som motsvarar dess kostnader.
Vad händer då?
Som jag ser det så bör vi ge oljeindustrin en ny och viktig uppgift för framtiden. En bra affärside som tar vid innan de går i konkurs.
I dagens SVD får du viss bekräftelse för ditt resonemang Mikael.
http://www.e24.se/branscher/ravaror/artikel_131733.e24
Vad gäller alternativa drivmedels konkurrenskraft så anser jag att det blir väldigt tydligt att vi samtidigt måste effektivisera avsevärt. Tillförd primär energi måste kunna minska med minst 90% om vi ska tillgodose nuvarande efterfrågan på varu- och persontransporter. En sådan förändring borde dock samtidigt innebära en drastisk minskning av transporterna.
CUL, KSLA och SLU har gett ut en rapport som på ett lättilgängligt sätt sammanfattar vad Peak Oil handlar om nu och i framtiden. http://www.ksla.se/sv/retrieve_File.asp?n=208&t=ksla_publication
Ja, de "stackars" oljebolagen går en svår framtid till mötes. För att upprätthålla produktionen så måste de investera mycket stora belopp. Det leder till stigande oljepriser och då minskar efterfrågan genom att världen energieffektiviserar och går över till förnyelsebart. Oljepriset kan då dyka kraftigt vilket gör att många oljebolags marginaler försvinner. Denna variation och osäkerhet kan leda till en lägre investeringsvilja. Oljebolagen befinner sig alltså i en svår situation just nu. Ovanpå detta kommer världens alla koldioxidskatter i det nya kyotoprotokollets fotspår.
Om jag hade haft stora aktieposter inom oljeindustrin idag, då hade jag genast flyttat över dem till de företag som startar upp storskaliga satsningar på solkraft och vindkraft. För innerst inne så förstår vi ju alla att det är på det sättet som framtidens energi kommer att produceras.
Så frågan är om vi inte snart kommer att få se ett trendbrott inom oljeindustrin som kan bli rätt så spektakulär. Kanske kommer vi att få se ett avtagande i prospektering efter nya oljefyndigheter. Kanske kommer stora oljeresevoarer att förbli just reservoarer.
Oljeindustrin behöver en ny affärsinriktning.
Enligt en artikel i Miljörapporten så har Preems koncernchef ångest. Det ser ut att vara en klok man som är oroligt för klimatförändringarna och som även ser faran med att storskaligt börja göra drivmedel av biomassa.
Som jag ser på det så bör oljeindustrin succesivt byta inriktning.
1) Man bör producera mer energi från vindkraft och framförallt solkraft.
2) Man bör investera i cleantechföretag som energieffetiviserar samhället. Varför inte leasa ut "energieffektiveringspaket" till olika industrier. En annan viktig bransch att energieffektivisera är fordonsbranschen. Världens alla fordon bör elektrifieras så fort som möjligt. Även här kan man leasa ut paket som t.ex. batterier och snabbladdstationer.
3) Man bör investera i en framtida energieffektiv bebyggelseinfrastruktur (stråkbebyggelse) som är hållbar för framtiden.
http://www.miljorapporten.se/article.jsp?article=21119
Statliga oljesubventioner
Nedanstående kan läsas på Miljörapporten:
"De rika länderna motverkar klimatmålen då de stödjer den inhemska oljeindustrin och investerar i oljeutvinning i utvecklingsländerna. Kritiken kommer från Oilchange International, en organisation som stöds av 200 miljö- och biståndsorganisationer. Steve Kretzmann, chef för organisationen, tycker att det upprörande att samtidigt som världens länder samlas på Bali för att diskutera minskade klimatutsläpp fortsätter de klimatvidriga subventionerna."
Vad skulle hända med framtida investeringar inom oljeindustrin om i-ländernas statliga subventioner uteblev? Får vi då ett slags peak oil långt innan oljetillgången "peakat"? Är det klokt med statliga subventioner som tar död på vår civilisation?
Detta blir mer och mer spektakulärt.
Läs mer på Miljörapporten.
http://www.miljorapporten.se/article.jsp?article=21120
Jag tror det är svårt att hoppas på fossilbränslebrist som mer än en marginell hjälp att rädda klimatet. Vad jag sett finns det tillräckligt med fossilt kol lagrat i olja, kol och naturgas för att totalförstöra klimatet. Oljepriset blir inte hur högt som helst, vid en viss nivå (kanske t om under dagens) så stannar det upp. Detta då olja kan framställas via förgasning av kol vid ett givet pris, som blir riktmärke. Så kampen måste framför allt föras med klimatargument, att hoppas på att fossilbränslena "tar slut" är nog tyvärr för optimistiskt.
Erik, jag är inte så säker på att det finns ett tak på oljepriset. Att utvinna olja ur kol kostar väldigt mycket energi, vilket gör det dyrt. Samtidigt har vi en ökande efterfrågan i Kina, Indien och snart Afrika. Kombinationen av dyr framställning och ökande efterfrågan gör att oljepriset kan stiga radikalt.
Vad som ofta glöms bort i peakoil-diskussionerna är termodynamiken (se exjobbet i länken, tes nr 8 i slutet bl a). Det är ett ständigt snack om pengar. Om priset ökar lönar sig andra utvinnings- och tillverkningsmetoder. Detta är förvisso sant inom vissa ramar nämligen så länge energiutbytet av att få fram bränsle är positivt. Måste man investera lika mycket energi som man får ut kommer priset att spela betydligt mindre roll. För Kanadas oljesand är det redan idag tveksamt om man bidrar med något nettotillskott till energimarknaden.
Funder lite på följande också: Det går energi till att få fram olja. Låt oss säga att det motsvarar 5% av den energi man får fram. Vårt behov är alltså 95% av vad som pumpas upp. Anta nu att utbytet försämras så att det går åt 25% av frampumpad energi för att tillgodose behovet. Då behöver den totala produktionen öka med 20% för att möta efterfrågan (som alltså inte antas öka).
http://www.wwei.info/mediafiles/wwei/Keefer_Final_MRP_Oct_26_05.pdf
Bra poäng Magnus. Det är precis vad som händer nu. Naturligtvis så finns det en ekonomisk brytpunkt där samhället inte orkar bära de stigande kostnaderna för oljeutvinningen.
De flesta i-länderna lägger nu klimatskatter på fossila produkter vilket minskar oljebolagens marginaler eftersom de inte kan höja råoljepriset i samma takt för att ta igen förlorade intäkter på grund av minskad efterfrågan. Det jag söker påvisa är att vi snart kan få en kapitalflykt från oljeindustrin. Stora investerare kanske börjar upptäcka att oljeprospektering är en utdöende marknad och väljer att istället placera sina pengar i annan miljöteknik som hör framtiden till.
Så ett råoljepris som sjunker på grund av ländernas klimatskatter kan därför komma att utgöra ett ekonomiskt hot mot oljeindustrin med kapitalflykt. När oljepriset sedan stiger till nya rekordnivåer så sker ytterligare energieffektiviseringar i världen och fler övergångar till förnyelsebar energi. Då sjunker råoljepriset kraftigt igen på grund av minskad efterfrågan. Denna cykel kommer att upprepas många gånger och på vägen så kommer många oljebolag att gå i konkurs.
Nästan som svar på tal så uttalar sig nu Norges finansminister om den framtida minskande lönsamheten med oljeutvinning. Läs mer på Miljörapporten nedan.
Men oljeindustrin bör inte deppa. Istället för att investera i ny oljeprospektering så kan de investera i energieffektiviseringspaket som de leasar ut till industrier. På så sätt kan oljebolaget och industrin dela på vinsten från den lägre energiförbrukningen. Oljebolag kan även leasa ut litiumbatterier till världens alla kommande elfordon. När det gäller mitt tredje förslag som handlar om en ny energieffektiv infrastruktur så saknas stöd från UD för framtagande av presentabla modeller. Kanske lika bra det.
http://www.miljorapporten.se/article.jsp?article=21154
Aktieägare osäkra på Statoil Hydro
De enorma investeringar som bolaget gjort för utvinning av naturgas i sina nordliga havsbaserade gasfält är så stora att de balanserar på gränsen till olönsamhet. Problem med utrustningen har nu sänkt vinstmarginalerna för gasutvinningen så pass mycket att bolagets börsvärde har sjunkit med 64 miljarder norska kronor. Enligt en artikel i Dagens Industri, måndag 17 december, så motsvarar det utraderade beloppet hela värdet på fälten Snövit, Ormen Lange och Kvitebjörn. Även om bolagets börsvärde senare återställs så pekar detta på att oljeindustrin ligger och balanserar på gränsen till det möjliga med sina skyhöga investeringskostnader. Får vi en nedgång i världsekonomin med sjunkande olje- och gaspriser som dessutom sammanfaller med de kommande klimatskatterna så sjunker oljeindustrins marginaler ytterligare med resultat att ännu fler aktieägare lämnar bolagen. Det är inte omöjligt att vi snart kan börja urskilja en trend där investerare lämnar en döende oljeindustri till förmån för miljöteknikföretag och förnyelsebar energiproduktion.
Har Shell brist på kapital?
Enligt Miljörapporten så säljer Shell nu av sin verksamhet som sysslar med solenergi. Att göra det i en tid när världens alla länder genom det nya kyotoprotokollet kommer att öka sin andel av förnybar energi, det låter inte som en smart väg att gå för en energiproducent. Kan det vara så att man ligger på gränsen när det gäller att klara av investeringarna för att upprätthålla och uppgradera befintlig produktion?
http://www.miljorapporten.se/article.jsp?article=21215
Shell fortsätter att avveckla verksamhet
Shell gör nu stora förändringar i sin verksamhet. Nu senast så är det deras IT-verksamhet som kommer att outsoursas. Så många som 3.200 anställda berörs. Det kan tyda på stora finansiella problem där de allt större kostnaderna för oljeutvinning försämrar deras vinstmarginaler. Det kan också tyda på att Shell planerar att gå samman med något annat stort oljebolag. Men det kan också vara en helt vanlig sunt bolagspolitik.
Det här tycker jag är intressant att följa. När en marknad blir tuffare så brukar bolag slås ut eller gå samman för att bli konkurrenskraftigare. Kommer vi snart att få se stora bolagssammanslagningar och omstruktureringar inom oljeindustrin?
Peak oil är inte att leka med för det innebär på sätt och vis ett stort hot mot vår miljö och vårt klimat genom att stora skogsarealer riskerar att skövlas i jakten på andra generationens drivmedel. Hur ska detta sluta? Vi ser allt som är på gång men är ändå för giriga för att göra något. Det enda som finns i vårt sinne är ekonomisk tillväxt, kosta vad det kosta vill. Det är nästan som när en utsvulten människa börjar äta på sin egen fot för att bli mätt. Inte är vi speciellt intelligenta, eller hur?
http://www.guardian.co.uk/business/2007/dec/31/royaldutchshell.bp
BP tvingas minska på sin personal
En minskad oljeproduktion i Nordsjön som kräver allt högre investeringar gör att BP tvingas rationalisera bort 350 personer som arbetar inom nordsjöverksamheten.
Som sagt så stiger kostnaderna för oljeutvinning i rask takt. Man kan fråga sig vid vilken tidpunkt som oljebolagens aktieägare anser det vara lönlöst att gå vidare. Någon gång framöver så kommer aktieägarna troligen till insikten att investeringar i solkraft kommer att ge säkrare framtida avkastning. Man får bara hoppas att den brytpunkten kommer innan allt kapital har hunnit slösas bort.
http://www.oilworks.com/index.php?option=com_content&task=view&id=505&Itemi
Mexicos oljeproduktion minskar
Det statligt ägda oljebolaget, Pemex, har inte på länge gjort några nya investeringar i exploatering av djuphavsfält till mångas förfäran. Det har lett till att landets totala oljeproduction minskat eftersom deras jättefält Cantarell peakade 2003. För att klara av de höga investeringskostnaderna i nya djuphavsfält så menar analytiker att Mexico måste lätta på det statliga monopolet så att utländska investerare kan bidra med kapital.
Mexico är USA:s andra största oljeimportland efter Kanada (EIA).
Jag skulle lite djärvt vilja påstå att USA:s enorma satsning på etanolproduktion och laddhybridbilar har mer med framtida oljebrist att göra än vad det har med omtanke av miljö och klimatt att göra.
http://www.rigzone.com/news/article.asp?a_id=54300
Världens oljeborriggar nära maxutnyttjande
Det totala antalet offshore-oljeborriggar i världen har legat på ungefär samma nivå sedan 2002. Men år 2002 utnyttjades de bara till ca. 75 procent medan de idag utnyttjas till nära 90 procent. Med andra ord så har oljebolagen tvingats att ganska drastiskt öka sina ansträngningar för att upprätthålla oljeproduktionen. De små källor som man finner räcker väldigt kort tid varvid nya hål måste borras i ett allt högre tempo. Dessutom så tvingas man att borra på allt större havsdjup till högre kostnader.
Enligt uppgift så börjar dessutom oljeborriggarnas medelålder att närma sig 25 år.
Jag undrar om vi inte snart ser en bransch i kris. En nedgång i världskonjunkturen där efterfrågan på olja minskar kan leda till att många oljebolags vinstmarginaler krymper till en nivå där de inte klarar av att betala sina gjorda investeringar.
Detta blir spännade att följa samtidigt som det är lite skrämmande.
http://www.energycurrent.com/index.php?id=2&storyid=7499
OPEC-rapport varnar för peak oil
OPEC-länderna står för 40 procent av världens oljeproduktion. I sin senaste rapport så anager man tre årtal utifrån olika senarion där peak oil för deras andel av världsproduktionen kan inträffa. De tre årtalen är 2024, 2037 och 2048 beroende på hur mycket deras medlemsländer kan öka sin produktion.
Det känns väl tryggt att vi har åtminstone fram till år 2024 på oss?
Men tänk på att OPEC bara garanterar deras 40 procentiga andel. De övriga 60 procenten kommer delvis från länder där oljeproduktionen nu är i avtagande. För att klara av den ökande efterfrågan så krävs det en kraftig upptrappning av oljeprospekteringen i dessa länder.
För övrigt så passerade råoljan tillfälligt 100 dollar per fat i dag.
Tacka vet jag elbilar som går på billig el från vindkraft.
http://news.nasdaq.com/aspxcontent/newsstory.aspx?selected=9999&selecteddis
Exxon och Chevron återköper egna aktier
Har letat mycket på nätet senaste tiden för att bättre förstå vad som händer inom oljeindustrin samt att finna belägg för mina egna slutsatser. Idag så hittade jag nedanstående artikel som är publicerad på Bloomberg. Mycket intressant läning för den som är intresserad.
Artikelförfattaren menar att många av de oljebolag vars aktier ägs av privata investerare riskerar att råka illa ut om några år eftersom de inte längre kan öka sin produktion. Han hänvisar till en analytiker som räknar upp företagen Shell, BP, Total och ConocoPhillips som exempel på sådana företag som år 2014 inte längre kommer att vara likvida.
Antagligen så är det av den anledningen som både Exxon och Chevron gör stora återköp av egna aktier. Och det är inga småpengar det handlar om. Exxon återköper aktier för 30 miljarder dollar per år. Det kan jämföras med deras årliga investeringar på 21 miljarder dollar för oljeprospektering och utveckling av verksamheten.
På andra ställen kan man läsa att oljebolagens faktiska (fysiska) investeringar ligger kvar på ungefär samma nivå som tidigare år men att deras kostnader nästan har fördubblats pga. bl.a. inflation.
Det här låter lite skrämmande tycker jag. Kan det höga råoljepriset delvis bero på att bolag som Exxon och Chevron "investerar" stort i återköp av egna aktier? Förbereder man sig för en eventuell framtida "marknadskollaps"?
Enligt The World Energy Outlook 2006 så krävs det investeringar inom oljeindustrin på 20.000 miljarder dollar räknat från 2005-2030 för att klara det utvecklingsscenario man förutspår. Investeringar som sedan kommer att rosta bort när det inte längre går att få upp mer olja.
Tänk om världens aktieplacerare inser det vansinniga i detta och istället väljer att investera i storskalig solkraft.
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601039&sid=akIQ2arQB4Qs&refer=colu
Det råder peak oil feber just nu på många håll i världen. Om denna uppgång verkligen skulle visa sig vara det riktiga peak oil så finns det anledning till viss oro. Men jag misstänker att det höga oljepriset är en av oljeproducenterna planerad överenskommelse för att konsolidera sina bolag så att nya och kostsamma oljefält och djuphavsoljefält kan börja exploateras. Det kan vara därför som man har legat lågt några år med nyinvesteringar i produktionsutrustning. För de mäktiga oljebolagen så är det lätt att styra världsekonomin. Och nu så skulle en lätt nedgång i världskonjunkturen vara en bra affär för dem. De kostnader för material och personal som nästan fördubblats de senaste åren går då ned så att de kan återinvestera i ny och högre produktionskapacitet.
Oljebolagen kanske "prövar" vilken prisnivå som världsmarknaden tål innan man "öppnar kranarna" igen. Under "prövotiden" så bygger man upp sin finasiella styrka inför de kommande satsningarna.
Frågan är om vi världsmedborgare bör tillåta att de, med våra pengar, finansiellt stärkta oljebolagen ska få använda kapitalet till fortsatt oljeprospektering. Bör vi inte tvinga de att satsa på storskalig termiskt solkraft i stället för i kostsamma djuphavsfält?
En storskalig satsning världen över på storskalig termisk solkraft vore en investering som kan förränta sig i flera hundra år framåt. Det kan man inte säga om nyinvestering i oljeprospektering.
Länken nedan är till EnergyBulletin.net där en australiensare publicerat ett öppet brev till deras nye premiärminister. Både intressant och tänkvärt för den som är intresserad.
http://www.energybulletin.net/38063.html
Militanta nigerianer hotar oljebolag med ett blodigt 2008
ExxonMobil och framförallt Shell har stora problem att upprätthålla produktionen.
Nigeria är USA:s femte största oljeimportland.
Läs mer
BP och ExxonMobil har stora problem i Alaska
Korrumptionsskandaler, eftertaxeringar och nya skattepåslag påverkar kostnaderna negativt för bolagens oljeutvinning i Alaska.
Kinesiska Sinopec gör intåg i Alaska. De starka statliga kinesiska oljebolagen tar allt större kontroll över världens oljeproduktion.
Till skillnad från oljebolag som är börschnoterade så behöver statliga oljebolag inte rädas för likviditetsbrist och därmed kapitalflykt vid nedgångar i sin lönsamhet.
http://www.telegraph.co.uk/money/main.jhtml?xml=/money/2008/01/06/ccoil106.
Även SVD har de senaste dagarna ägnat större uppmärksamhet åt det höga oljepriset. Under senaste halvåret har jag försökt följa vad som skrivs och kan konstatera att man notorisk förklarat nya toppnoteringar av oljepriset med olika händelser och hot i världen.
Den länkade artikel berör till skillnad från de flesta andra det faktum att oljepriset haft en stigande trend i minst fyra år. Detta kommenteras med att dollarn ska ha fallit kraftigt sedan 2002. Det stämmer visserligen att dollarn fallit - exemplevis så har euron ökat i värde med knappt 50% på 5 år jämfört med dollarn. Oljan har på samma tid i dollar gått upp med 200%, men även omräknat till euro så är ökningen betydande: 100% på 5 år. Extrapolerar man bifogad bild (över grafen är oljepriset i dollar och den nedre är växelkursen dollar/euro) lite försiktigt så verkar ett oljepris på $200/fat inom 10 år inte särskilt orealistiskt.
Givetvis är denna analys mycket begränsad, men den indikerar ändå starkt att medias förklaringar till det ökande oljepriset är otillräckliga. De kortsiktiga prisförändringar över dagar och veckor får trovärdiga förklaringar, medan den långsiktiga trenden bara ges sporadisk uppmärksamhet. http://www.e24.se/branscher/ravaror/artikel_174555.e24
Venezuela - 3 år med sjunkande oljeproduktion
Venezuelas oljeproduktion har sjunkit de senaste tre åren. Enligt landets energiminister så har landet tillgångar som möjliggör en högre produktion. Men statlig politik, strejker och andra problem har satt käppar i hjulen.
http://english.eluniversal.com/2008/01/07/en_eco_art_venezuelan-oil-outpu_0
Utbyggnaden av raffinaderier i USA avstannar?
Nya lagar som reglerar energimarknaden och som straffar ut bränsletörstiga bilar i USA skapar osäkerhet för oljebolag att utöka sin raffinaderikapacitet. Den enorma satsningen på etanolproduktion bidrar ochså till osäkerhet för nya investeringar i konventionella oljeraffinaderier.
Det här är en rätt spännande utveckling som vi måste följa upp.
http://www.chron.com/disp/story.mpl/headline/biz/5432731.html
Oljebolagen har problem med allt dyrare kontrakt
Shell uppger att många länders regeringar kräver en allt större andel av förtjänsterna från den oljeutvinning som sker på deras territorium. Det leder till långa och sega förhandlingar som försenar ny propektering. Samtidigt så minskar oljebolagens andelar och vinstmarginaler.
Framtiden ser dyster ut för de börsnoterade oljebolagen. Men de kan förstås gå över till termisk solkraft för att komplettera sin verksamhet.
http://orange.advfn.com/news_Shell-CEO-says-higher-oil-prices-delaying-new-
Då jag bodde i Saudiarabien i mitten på 90-talet sa man att det fanns runt 50 års olja kvar i marken och lika mycket till ovan mark lagrat.
Frågan är om det finns bevis för detta ?!?!
Frågan är om det finns bevis...
Bra fråga Ove. Om det är något som det är ont om i peak-oil-diskussionen så är det väl bevis. Är det inte därför det är så mycket tjabbel? Hela debatten kretsar ju egentligen kring en massa uppskattningar och tolkningar av dessa liksom tolkningar av marknadens beteende. Jag tror att nästan oavsett vad som påstås så går det att hitta svagheter och luckor i resonemangen. Min uppfattning är dock att summan av alla påståenden och tolkningar man kan tag del av ger en bild ganska nära sanningen.
Argentina stoppar exporten av bränslen
Enligt Wikipedia så står petrolemprodukter, olja och naturgas för 20% av Argentinas exportinkomster. På grund av hög inhemsk efterfrågan och höjda inhemska bränslepriser så stoppar nu den argentinska regeringen exporten av bränslen.
http://money.cnn.com/news/newsfeeds/articles/djf500/200801071510DOWJONESDJO
EIA - oljeproducerande länder utanför OPEC klarar inte att möta 2008 års efterfrågan
EIA, Energy Information Administration, gör bedömningen att världens oljeproduktion utanför OPEC inte kan möta den ökande efterfrågan i världen under 2008. Man menar att världen måste förlita sig på att OPEC-länderna kan öka produktionen.
OPEC själva gör utalande efter uttalande där man säger att det höga oljepriset inte beror på oljebrist utan på spekulation.
Något stort och lurt är på gång.
Är det inte snart dags att biltillverkarna börjar massproducera elbilar som går på billigt elektriskt drivmedel från vindkraft och solkraft så vi slipper denna dyra och skitiga olja?
http://uk.reuters.com/article/oilRpt/idUKWAT00865420080108?rpc=401&
Norges oljeproduktion fortsätter att minska
Oljeproduktionen i december minskade något jämfört med november månad. För detta år så har produktionen legat på 2,2 miljoner fat per dag i genomsnitt. Norges oljeproduktion toppade år 2000 då man producerade drygt 3 miljoner fat per dag.
http://www.forbes.com/afxnewslimited/feeds/afx/2008/01/09/afx4510368.html
Alltfler oljebolagschefer medger att vi nått peak oil
Denna intressanta artikel på flera sidor beskriver läget på oljemarknaden mycket bra. Men oljebolagscheferna använder ordet "plateau oil" istället för peak oil. Är du intresserad så läs gärna alla fyra sidorna.
Oljebolagen kanske börjar inse att investeringar i en exponentiellt stegrande oljeprospekteringstakt inte kan sluta med vinst för deras aktieägare. Om man däremot lägger sig på en "plateau" så kan man tjäna rätt stora pengar under rätt så lång tid eftersom oljepriset då stiger allteftersom produktionen sakta avtar.
Men det innebär samtidigt en långsam död för oljeindustrin. Det här får vi nog se som en allvarlig varning och uppmaning till att vi bör gå över till ett nytt och långsiktigt hållbart samhälle som baserar sin energiförsörjning på solen.
http://www.reuters.com/article/ousiv/idUSL0725705620080109?pageNumber=1&vir
"Big Oil" mister kontrollen över oljan
Enligt en artikel i RoyalDutchShellPlc.com så har de sex största oljebolagen som i folkmun kallas för "The Supermajors" eller "Big Oil" på bara tio år tappat mycket stora delar av världsmarknaden på olja. När de bildades genom sammanslagningar i slutet på nittiotalet så hade de tre största av dem, ExxonMobil, Royal Dutch Shell och BP ett bolagsvärde som motsvarade 67 procent av den totala marknaden. Nu har bolagsvärdet för alla "supermajors" minskat till 23 procent.
ExxonMobil är störst av dem men tvåan och trean, BP och Shell har passerats av Gazprom och PetroChina.
Kostnaderna för oljeutvinning väntas stiga snabbt
Enligt en artikel i Reuters så väntas kostnaderna för oljeutvinning att stiga till ett medelvärde på 25 dollar per fat i nära tid. Man hävisar till en rapport från Deutsche Bank.
Just nu så har oljepriset fallit till 92 dollar per fat pga. spekulation om att USA går in i en recession med följd att hela världen går in i en recession. Tittar man på de stora börsnoterade oljebolagen så ser man att deras aktiekurser faller i samma takt. Man skulle kunna spekulera i vad som händer om oljepriset fortsätter att falla ytterligare ned mot kanske 50-60 dollar per fat. Antagligen så minskar bolagens aktier ytterligare i värde. Med tiden så får de sämre ranking och därmed högre lånekostnader för sina för överlevnadens skull nödvändiga multimiljardinvesteringar. Det påverkar i sin tur deras vinstmarginaler ytterligare vilket leder till att ännu fler aktieägare drar sig ur.
När denna cykliska nedgång når sin botten så kanske några bolag har tvingats gå i konkurs eller tvingats till att gå samman med andra bolag. En tid därefter så kan man anta att USA marknaden stabiliserar sig och att oljepriset återigen skenar iväg till nya rekordnivåer. Men som sagt ingen kan spå vad som kommer att ske utan vi kan bara spekulera.
http://www.reuters.com/article/reutersEdge/idUSN1128994320080111
Brittiskt studie spår peak oil år 2011
Chris Skrebowski, Trustee of the Oil Depletion Analysis Centre and Editor of Petroleum Review, Energy Institute, London, har gjort en analys om peak oil med titeln “Megaprojects update: Just how close to Peak Oil are we?”
Den kan vara mer korrekt än de rapporter som oljebolagen ofta visar upp eftersom den baseras på flöden istället för på reserver. Det som avgör är ju faktiskt själva flödena och inte hur stora reserverna är. Och flödena påverkas av en mängd olika faktorer som t.ex.:
- nationell politik (protektionism)
- kostnader för utvining (finansiering)
- tillgänglig utrustning
- politiska oroligheter (sabotage)
- extrema väderhändelser
Länken nedan är till själva rapporten som är en PDF-fil. Den innehåller många grafer och statistik. Ett bra och kompletterande underlag för den som är intresserad av i vilken takt vi måste börja gå över till elbilar där vi tar energin från vindkraft och solkraft.
http://www.aspousa.org/proceedings/houston/presentations/Chris%20Skrebowski
Raffinaderier som är fristående och inte ägs av stora oljebolag ser ut att få problem med sina vinstmarginaler pga. det höga oljepriset. Tesoro Corp. som äger sju raffinaderier i USA har fått dra ned på sin produktion av bränslen av just den anledningen. Som bekant så stiger inte bränslepriserna i samma takt som råoljepriset vilket innebär att någonstans i kedjan så sker förluster. Företaget Tesero har just därför fått problem med fallade aktiekurser.
Man kan fråga sig var i kedjan som den svagaste länken sitter. Var finns bästa ekonomin och var finns sämsta ekonomin? Var börjar det brista först om oljepriset ligger kvar på höga nivåer eller stiger ännu mer? Är en nedgång i hela världskonjunkturen att föredra för att få ned oljepriset? Har tillväxt blivit improduktivt?
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20602099&sid=aANoAvttFqms&refer=ener
Venezuelas president varnar världen för minskad oljeproduktion
Venezuelas president Hugo Chavez varnar världens stora konsumenter av olja för minskad produktion och uppmanar de till att se över sin konsumtion.
Saudi Arabien har ökat sin försäljning av olja till USA så att de nu har blivit USA:s andra största oljeimportland från att ha varit femma-sexa för något år sedan.
Vi ser alltså hur "USA:s import" har ändrat strategi eftersom länder untanför OPEC till största delen har oljereserver vars produktionsflöden minskar eller som styrs över till Asien. President Bush beökte nyligen Saudi Arabien som bekant. Kanske vill han ha resten av deras produktion.
http://uk.reuters.com/article/oilRpt/idUKN1555710520080116
Rysslands ökningstakt i oljeproduktionen avtar
Enligt en artikel i The Guardian så menar analytiker att Ryssland, som världens andra största oljeproducent efter Saudi Arabien, har en ökningstakt i oljeproduktionen som kommer att avta under 2008. Man uppger att Moskva pratar om "plateau oil" vilket är branschens eget uttryck för peak oil.
http://www.guardian.co.uk/feedarticle?id=7230814
Spelet om oljan
I februari så släpper Kaos Studios ett dataspel som heter Frontlines: Fuel of war. Spelet handlar om ett krig som uppstår när världens alla länder ska klara sin energiförsörjning efter peak oil. Med andra ord så löser man världens energiproblem i spelet genom att bete sig som apor och andra primater gör.
http://money.cnn.com/2008/01/16/news/economy/peak_oil_game/?postversion=200
Bush fick inget gehör för sina böner i Saudi Arabien
Enligt ABC News så hjälpte inte den vädjan om ökad oljeproduktion hos OPEC som president Bush framförde vid sitt besök i Saudi Arabien. Inte ens ord som att "USA lider" av det höga oljepriset hjälpte.
http://abcnews.go.com/Business/MarketTalk/wireStory?id=4136046
Naturgasflöden i Nordamerika nära peak?
Enligt en artikel i Energy Bulletin så ifrågasätter man om flödena av naturgas i Nordamerika kommer att räcka till vid kommande kalla vintrar. Produktionen har legat på en "plateau" runt 26-27 triljoner kubikfot årligen sedan 1998 trots att antalet borriggar ökat från 397 till 1.793 idag.
I både Canada och USA så är det vanligt att man värmer byggnader med naturgas och i USA så produceras 20 procent av elektriciteten med naturgas.
http://www.energybulletin.net/39298.html
Nationellt ägda oljebolag tar över marknaden
Nationellt ägda oljebolag håller på att ta över oljemarknaden. De internationella börsnoterade oljebolagen som ExxonMobil, Shell och BP halkar allt längre ned i rankinglistan medan nationellt ägda oljebolag som PetroChina, Sinopec och Petrobras allt mer tar över ledartröjan. På 1970-talet så kontrollerade de internationella oljebolagen 85 procent av världens oljereserver. Idag så är förhållandet det omvända där 80 procent av världens oljereserver kontrolleras av nationellt ägda oljebolag.
Man behöver inte ha alltför stor fantasi för att räkna ut vad som händer med världens oljeflöden när vi på allvar börjar rulla utför peak oil utförsbacken.
I artikeln enligt länken nedan där uppgifterna är hämtade så menar man att de fria börsnoterade oljebolagen måste visa upp en ny framtidsvision för tillväxt så att inte aktieägarna lämnar de i sticket.
Och den visionen kan väl vi på Ecoprofile bistå med helt gratis om de så önskar.
http://royaldutchshellplc.com/2008/01/23/houston-chronicle-china-and-brazil
Kommer vi att få ett OPEC för naturgas?
Igår onsdag så hölls ett möte i Egypten där flera naturgasproducerande länder samlades under temat Gas Exporting Countries Forum. GECF bildades 2001. De länder som samlas under detta paraply kontrollerar 73 procent av världens naturgasreserver. Hitintills har GECF inte haft någon annan funktion än att vara ett diskussionsforum. De mest framträdande länderna inom GECF är Ryssland, Iran, Qatar, Venezuela och Algeriet.
Det går nu rykten om att GECF kan tänka sig att bilda en kartell liknande OPEC.
Man kan spekulera i vad detta innebär för energitillförseln i världen när vi passerar peak oil.
Länderna som anslutit sig till GECF är: Algeria, Bolivia, Brunei, Egypt, Indonesia, Iran, Libya, Malaysia, Oman, Qatar, Russia, Trinidad and Tobago, the United Arab Emirates och Venezuela.
http://en.rian.ru/russia/20080124/97641277.html
Shell förbereder anställda för peak oil 2015
Shells VD, Jeroen van der Veer, har skickat ett brev till alla sina anställda där han utifrån Shells två framtidsscenarion "Scramble or Blueprint" vill informera sina anställda hur vår civilisation kan komma att utveckla sig efter att vi har nått "peak oil" som man tror inträffar år 2015.
"We are experiencing a step-change in the growth rate of energy demand due to population growth and economic development, and Shell estimates that after 2015 supplies of easy-to-access oil and gas will no longer keep up with demand."
Han inleder sitt brev med ett optimistiskt synsätt:
"By the year 2100, the worlds energy system will be radically different from todays. Renewable energy like solar, wind, hydroelectricity and biofuels will make up a large share of the energy mix, and nuclear energy too will have a place.
Sedan varnar han för ett scenario som Shell kallar för Scramble:
"The first, a scenario we call Scramble, resembles a race through a mountainous desert. Like an off-road rally, it promises excitement and fierce competition. However, the unintended consequence of "more haste" will often be "less speed" and many will crash along the way."
"In the Scramble scenario, nations rush to secure energy resources for themselves, fearing that energy security is a zero-sum game, with clear winners and losers. The use of local coal and homegrown biofuels increases fast.
Taking the path of least resistance, policymakers pay little attention to curbing energy consumption - until supplies run short. Likewise, despite much rhetoric, greenhouse gas emissions are not seriously addressed until major shocks trigger political reactions. Since these responses are overdue, they are severe and lead to energy price spikes and volatility."
Sedan så beskriver han det scenario som Shell föredrar och som man kallar för Bluprint:
"The alternative scenario, called Blueprints, has some false starts and develops like a cautious ride on a road that is still under construction. Whether we arrive safely at our destination depends on the discipline of the drivers and the ingenuity of all those involved in the construction effort. Technical innovation provides for excitement.
Much innovation occurs at the local level, as major cities develop links with industry to reduce local emissions. National governments introduce efficiency standards, taxes and other policy instruments to improve the environmental performance of buildings, vehicles and transport fuels.
As calls for harmonization increase, policies converge across the globe. Cap-and-trade mechanisms that put a cost on industrial CO 2 emissions gain international acceptance. Rising CO2 prices accelerate innovation, spawning breakthroughs. A growing number of cars are powered by electricity and hydrogen, while industrial facilities are fitted with technology to capture CO 2 and store it underground."
Slutligen så konstaterar han att vilket av ovanstående scenarion som vi får kommer helt och hållet att bero på våra länders regeringar och politiker.
Brevet tycker jag är ödmjukt skrivet där Shell vill ta sitt ansvar genom att lämna en öppning för global samling runt energifrågan och klimatfrågan. Själv så vill jag bara tillägga att det är upp till oss väljare att ge våra politiker mandat så att de kan styra in våra samhällen på den kloka vägen.
Brevet finns att läsa på The Oil Drum enligt länken nedan.
http://www.theoildrum.com/node/3548#more
Raffinaderierna världen över skär ned på produktionen
I säsongen mellan vinter och sommar när efterfrågan är som lägst så brukar raffinaderier tas ur drift för underhåll. Men nu så drar man ned på produktionen tidigare än vanligt och i en omfattning som många analytiker ifrågasätter.
Raffinaderiernas vinstmarginaler har minskat det senaste året på grund av det höga oljepriset och andra kostnader som stigit kraftigt. Kostnadsökningen har inte fullt ut kunnat balanseras mot intäkter från försäljning av drivmedel.
Anledningen till att man går ned i produktion kan vara att man vill bygga upp större lager av olja för att världsmarknadspriset ska pressas ned samtidigt som man vill få upp priset på drivmedel. En annan anledning kan vara att man vill "lägga beslag" på den av konsumenterna acceptabla prisökningen på drivmedel innan världens länderna börjar lägga extra skatter på fossila drivmedel av klimatskäl.
Stämmer dessa antaganden så kan vi snart få se ett skutt i priset på bensinmackarna. Men detta är förstås bara spekulationer.
http://www.reuters.com/article/reutersEdge/idUSL2491407520080129?pageNumber
Stigande priser på konstgödsel ökar kostnaderna för livsmedelsproduktionen
Det höga oljepriset leder till höga priser på konstgödsel eftersom konstgödsel är en oljeprodukt. Enligt en bonde i mina trakter så har de stigit med ca. 50 procent i Sverige. Men i Australien så har de stigit 250 procent på två år.
Vi ser nu början på något som kan bli en mäktig inflationsspiral. Livsmedelsproducenternas ökande kostnader för diesel och konstgödsel leder till högre matpriser. Dessutom så ska livsmedelsproduktionen konkurrera med biodrivmedelsproduktionen vilket ytterligare driver upp livsmedelspriserna. Uppsvinget i jordbrukssektorn leder till högre markpriser. Sammantaget så kommer vi konsumenter att tvingas spendera en allt större del av vår inkomst på livsmedel och energi.
Om vi inte ska få en standardsänkning så måste våra löner därför höjas. Och om vi inte får höjda löner så väljer vi troligen att minska ned på vår konsumtion och då kommer hela samhället i obalans genom att produktion läggs ned och människor blir arbetslösa. Ett sådant scenario är världens alla finansministrar och börshandlare livrädda för.
http://www.abc.net.au/news/stories/2008/02/01/2152341.htm?section=australia
Film: A Crude Awakening The Oil Crash
Den som anser att oljan tillhör en viktig samhällsresurs bör se denna film. Filmen är 1 timme och 23 minuter lång så den passar kanske bäst att se en regning söndag förmiddag. Flera kända analytiker medverkar som t.ex. Matt Simmons.
http://video.google.com/videoplay?docid=-703701197044020456
Kommer OPEC att minska på oljeproduktionen efter nästa möte i mars?
Som jag skrev ovan så har många raffinaderier dragit ned på sin drivmedelsproduktion där en av anledningarna kan vara att fylla på oljelagren för att få priserna på råolja att falla samtidigt som man får upp drivmedelspriserna.
Av naturliga skäl så följer OPEC varje händelse på oljemarknaden och detta har man nu tydligen uppmärksammat. För medlemsländerna Iran och Venezuela menar just att världens oljelager börjar vara välfyllda. Det tillsammans med USA:s recessionstendenser med minskad efterfrågan som följd leder till att de under OPEC:s nästa möte i mars vill minska på OPEC:s oljeproduktion.
Är detta spännande att följa eller är det skrämmande?
http://in.reuters.com/article/businessNews/idINIndia-31735520080202?rpc=401
Rundabordssamtal om oilcrash med bl.a. Matt Simmons
Denna audiofil rekommenderar jag att lyssna på. Läget kan vara mycket allvarligare än vad vi ens kan föreställa oss.
http://www.financialsense.com/Experts/roundtable/2008/0202.html
Pakistan tvingas till 30-procentig energieffektivisering
Ett mycket kraftfullt energieffektiviseringsprogram sätts nu i verket i Pakistan. Ett program som får västvärldens motsvarande åtgärder att likna småpotatis eftersom det införs snabbt och förväntas ge konkreta resultat.
Pakistans inhemska oljeproduktion ligger kvar på en jämn "plateau" och täcker endast 20 procent av landets behov av petroluemprodukter. Raffinaderikapaciteten räcker inte heller till varför ca. hälften av importen består av raffinerade produkter. Naturgasproduktionen står för ca. 50 procent av landets energibehov men produktionen minskar år från år samtidigt som efterfrågan ökar.
Det höga världsmarknadspriserna på olja slår nu alltså hårt mot Pakistan. Det finns många länder i världen som på grund av det höga oljepriset nu går igenom samma kris som Pakistan.
Och det här är bara början på det vi snart kommer att få se.
http://www.dawn.com/2008/02/02/top8.htm
Tack Mikael, det var mycket intressant lyssning på http://www.financialsense.com/Experts/roundtable/2008/0202.h !!!
Detta entimmes runda-bords-samtal kan verkligen rekommenderas. Det hör till ett av de mest uttömmande bidragen i Peakoil-diskussionen jag hittills stött på. Särskilt bra var att man lyckades få ihop en bred täckning av problemet och samtidigt en lättillgänglig och informativ diskussion.
Wall Street- och oljebolagsveteran tror peak oil börjar 2010
Javisst är det intressant men det är också lite skrämmande. Jag tror knappt det finns någon människa som egentligen förstår vad vi står inför. Och det är nog lika bra det. Det är inte längre enbart det s.k. peak oil folket som larmar utan larmen kommer mer och mer från högt uppsatta chefer eller före detta chefer inom oljebranschen. Shells förre styrelseordförande, Sir Mark Moody-Stewart, uppmanar regeringar till att stävja efterfrågan på drivmedel.
Men här tänkte jag skriva om energianalytikern och Wall Street veteranen, Charles T. Maxwell, som även jobbat 12 år för ett stort oljebolag. Han menar att USA:s recessionstendenser med minskad efterfrågan på olja gör att produktionen precis kan möta världens efterfrågan för år 2008 och 2009. Men när USA:s ekonomi åter tar fart år 2010 så börjar peak oil att bli märkbart för att år 2012-2013 bli tämligen påtagbart.
Visst har väl vi i Sverige beredskapsplaner för sådana scenarion? Jag tänker främst på vårt jordbruk men även på andra viktiga sektorer som bara måste fungera. Problemet är väl egentligen att veta hur snabbt störningar i systemen uppstår samt hur de nationella oljebolagen, som står för 80 procenten av världens oljereserver, väljer att agera. Utan att vara alltför djärv så gissar jag på att de kommer att i första hand förse sina inhemska marknader med olja. Förutom framtida begränsad tillgång på olja så blir även kostnaden ett stort problem att hantera.
http://energytechstocks.com/wp/?p=819
Storbritanien står inför prischock på naturgas
Enligt The Oil Drum så kan Storbritanien stå inför en prischock på naturgas när gamla långtidskontrakt ska förnyas eftersom spotpriserna nästan har fyrdubblats sedan år 2000. Dessutom så går man från självförsörjande år 2003 till 80 procentig importör år 2017.
Vad är det som händer?
http://europe.theoildrum.com/node/3584#more
Är hoppet ute för delstaten Alaska som betydande oljeproducent?
Många länders oljeproduktion resulterar numera i liknade grafer. Den som är intresserad om Alskas svarta guld, dess historia och dess framtidsutsikter kan läsa på länken nedan.
http://www.energybulletin.net/39886.html
Goldman Sachs varnar för matbrist och svält när energipriserna stiger
Jeff Currie, chefsansvarig för råvaruanalyser på Goldman Sachs, varnar för svält i fattiga länder i takt med stigande energipriser i världen. I centrum för prognosen står det faktum att allt mindre calorier mat produceras per hektar mark i världen. Det beror enligt Mr. Currie bl.a. på ökad köttproduktion och ökad biobränsleproduktion.
Om man vill så kan även späda på med minskade skördar pga. den torka och vattenbrist som uppkommer i växthuseffektens kölvatten. Dessutom så kommer man i många länder på sikt inte att ha råd med konstgödsel, som är en oljeprodukt, vilket då ytterligare minskar jordbruksmarkens produktivitet.
Undrar om det förbättrar situationen när EU nu får upp en ny modul till rymdstationen?
http://www.telegraph.co.uk/money/main.jhtml?xml=/money/2008/02/07/cnoil107.
G7-länderna vill ha ökad oljeproduktion i världen
Det börjar hända intressanta saker nu rent politiskt. Vid ett möte mellan G7-länderna nyligen så enades man om en skrivelse där det står att G7-länderna uppmanar världens oljeproducenter att öka på oljeproduktionen. Bakom den uppmaningen så ligger förstås det faktum att världsekonomin håller på att mattas av på grund av höga energi- och råvarupriser.
Inom OPEC så höjs däremot röster för att skära ned på oljeproduktionen. De stora ickestatliga oljebolagen har valt att investera mer kapital i återköp av egna aktier än i ny produktion. Många industriländer lägger hela bördan på OPEC.
Så det här börjar mer och mer att likna ett race om vem som ska sitta på de sista stora oljereserverna. Ingen vill vara den som först blir utan tillgångar. Man kan undra hur fult detta spel kommer att bli. Alla de stora gamarna är nu på plats i Irak och nyligen så fryste man Venezuelas utländska banktillgångar.
http://uk.reuters.com/article/marketsNewsUS/idUKTKB00293620080209
Venezuela hotar att stoppa oljeexporten till USA
Som jag skrev ovan så har Venezuelas banktillgångar i utländska banker frysts. Domstolar i USA och Europa har i konflikten mellan ExxonMobil och Venezuela alltså dömt till ExxonMobil´s fördel.
Nu hotar Venezuela med att stoppa exporten av olja till USA. Enligt uppgift så ställer sig bl.a. OPEC-medlemmen Iran på Venezuelas sida.
En avbruten import av olja från Venezuela och Iran skulle påverka USA märkbart men få tror nog att Hugo Chavez sätter planerna i verket.
USA och Europa kan troligen ganska lätt knäcka ekonomin på många oljerika smånationer för att få tillgång till större delen av deras oljeproduktion. Det här kommer att bli ett fult spel framöver.
http://www.reuters.com/article/governmentFilingsNews/idUSN1057875520080210
Indonesiens naturgasproduktion faller vilket påverkar Japan
Indonesiens fallande naturgasproduktion gör att man måste minska på sin export för att i första hand klara sitt eget behov. Japan som importerar 22 procent av sitt behov av LNG från Indonesien måste nu leta efter andra leverantörer.
http://www.kuna.net.kw/NewsAgenciesPublicSite/ArticleDetails.aspx?id=188368
Enligt en gammal BP-profil, Jan-Peter Onstwedder, så finns det 25% mer kol i olja, kol och gas i "proven reserves" än vad klimatet klarar av. "Proven reserves" är fyndigheter som är tillgängliga och som man beräknar kan utvinnas "ekonomiskt". Jan-Peter menar att oljebolagen redan idag gör osäkra investeringar när de söker efter nya fyndigheter, då de inte ens kan utvinna de befintliga. Detta förutsatt, förstås, att inte CCS (koldioxidavskiljning och -lagring) blir en allmänt accepterad och använd metod.
Enligt detta skulle det alltså gå att "med god ekonomi" utvinna tillräckligt med fossila bränslen för att hamna i riskzonen med klimatet. http://www.planetark.com/dailynewsstory.cfm/newsid/46942/story.htm
Frankrikes president Sarkozy föreslår Robin Hood-skatt riktad mot oljebolagen
Eftersom de stora oljebolagen har gjort så stora vinster på det rekordhöga oljepriset så föreslår Sarkozy att de ska beskattas hårdare. Skatten ska vara internationell och fördelas till länder som saknar egna oljereserver och som har sämre ekonomier.
Ett intressant förslag. Men jag tror att oljebolagen kommer att behöva varenda krona de tjänar om de ska klara de allt högre investeringskostnaderna som krävs för att upprätthålla oljeproduktionen, för att ha råd med systemen för koldioxidavskiljning och för att kunna börja ställa om till produktion av förnyelsebar energi.
Eller hur ska man se på detta?
http://www.businessweek.com/ap/financialnews/D8UPME8G0.htm
Mikael: "Men jag tror att oljebolagen kommer att behöva varenda krona de tjänar om de ska klara de allt högre investeringskostnaderna som krävs för att upprätthålla oljeproduktionen, för att ha råd med systemen för koldioxidavskiljning och för att kunna börja ställa om till produktion av förnyelsebar energi."
Det kan ju vara bra att ha kvar pengarna i energisektorn, men varför i de bolag som än så länge bara lobbat hårt mot allt vad klimatmedvetenhet och alternativ energi är? Ge istället pengarna till företag som faktiskt kan tänka sig att bygga alternativ energi, på riktigt!
Ja, du kan ha rätt på sätt och vis. Men man kan också spekulera i vad som kommer att hända med världens skogar/regnskogar om/när oljebolagen drar ned på investeringstakten i prospekteringen och vad som händer med växthuseffekten om de inte investerar i koldioxidavskiljning. Jag står inte på oljebolagens sida på något sätt utan jag följer varje dag deras långsamma dödskamp som oljebolag. Frågan är bara hur kapitalet gör bäst miljönytta och minst miljöskada bl.a. med tanke på risken för avskogning av vår planet efter peak oil.
Situationen kräver mycket kraftfulla strategier som världens länder måste enas om.
OPEC utreder om att överge dollarn som valuta för sin handel med olja
Enligt Bloomberg så kommer OPEC:s finansministrar att ha ett möte där de ska diskutera Venezuelas förslag att börja sälja olja i en annan valuta än dollar. OPEC-medlemmen Iran har redan lämnat dollarn.
Är det någon som på ett enkelt sätt kan beskriva hur ett byte av valuta påverkar USA och hur det påverkar Europa?
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20602099&sid=abe50E9R0oGM&refer=ener
Mexicos jätteoljefält slutar leverera olja om nio år
Enligt ett uttalande av Mexicos president Felipe Calderon under ett besök i Los Angeles så håller Mexicos tidigare så stora oljereserver på att ta slut och att det sker inom nio år.
Enligt artikeln så är Mexico USA:s tredje största källa till import av olja.
http://www.chron.com/disp/story.mpl/front/5548011.html
Oljebolaget Hess Corporation varnar för peak oil
Det blir nu allt vanligare att oljebolagen själva varnar för peak oil eller för det lite finare plateau oil. John B. Hess, styrelseordförande och VD för oljebolaget Hess Corporation, framför sin varning på webbsidan PennEnergy. Artikeln är på fyra sidor och väl läsvärd för den som anser att oljeprodukter har en betydelse för välfärden i vårt samhälle.
Han vill bl.a. se att samhället går över till bränslecellsfordon för att få ned på oljekonsumtionen.
Man kan fråga sig varför han vill att vi går över till ett transportsystem som kräver dubbelt så mycket energi i världen som ett transportsystem med batterielfordon, tåg, spårvagnar och spårbussar kräver? Som dessutom för med sig enormt kostnadskrävande investeringar i infrastruktur världen över?
Jo, som oljebolag vill man kunna producera, distribuera, sälja och tjäna pengar på en drivmedelsprodukt. En drivmedelsprodukt som ingen kommer att behöva i ett klokt framtida samhälle som baserar sitt transportsystem på el från främst solkraft och vindkraft.
http://www.pennenergy.com/display_article/320225/7/PRARC/none/GenIn/1/CERA:
Oljepriset åter över 100 dollar per fat
Idag tisdag så handlades oljan till den nya rekordnivå 100,10 dollar per fat på Nymex i New York. Anledningen tros vara en explosion på ett raffinaderi i Texas, Venezuelas pågående konflikt med ExxonMobil och OPEC:s eventuella beslut om att minska oljeproduktionen vid sitt möte i början på mars.
Marknaden är mycket nervös. Alla vet vad som kommer att hända på sikt men ingen vet när och hur.
Som jag nämnt tidigare så kan det nog vara god nationalekonomi att göra sig oberoende av fossila bränslen. Vill man dessutom vara riktigt smart så bör man inte heller göra sig alltför beroende av biomassa utan man bör främst satsa på solkraft och vindkraft - globalt sett.
http://news.yahoo.com/s/ap/oil_prices;_ylt=Akca41MHdOw76i9uGNHYQxmAsnsA
Ryskt oljebolag pressar Tyskland på högre oljepris
Det ryska oljebolaget Lukoil vill ha mer betalt för den olja man levererar till Tyskland via pipeline. Om det inte går att nå en uppgörelse så hotar man med att stoppa oljeleveranserna för mars månad.
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601072&sid=aITxW7xElCc0&refer=ener
Australien i fara när det gäller oljeförsörjningen
På The Oil Drum så finns en mycket lärorik artikel som gör en analys på hur ett land drabbas av peak oil. I detta fall Australien. Lättläst och med bra grafik. Man kan hoppa över inledningen om man vill och börja läsa under rubriken Australien. Se länken nedan.
Australiens egen oljeproduktion nådde sin peak år 2000 och numera så importerar man nära 50 procent av sin förbrukning. Det intressanta är att man importerar från länder vars oljeproduktion redan har nått sin peak. Och det är här som den riskabla situationen uppstår. Som jag konstaterat i artiklarna ovan så minskar alltfler länder på sin export av olja och naturgas för att täcka sitt eget lands förbrukning som ökar för varje år.
Tillgången till olja på världsmarknaden kan därför minska mycket snabbare än vad oljereserverna minskar.
http://anz.theoildrum.com/node/3657#more
IEA uppmanar länder att lämna oljan innan den lämnar oss
Chefsekonomen, Fatih Birol, vid International Energy Agency (IEA), talar klarspråk när det gäller vår framtida tillgång på olja. Många av de stora hycklarna tycks ha vaknat upp från sin drömvärld och söker nu lite verklighetsförankring. Man börjar förstå att nu gäller det att ta av sig den flera nummer för stora kostymen, ta på sig träningsoverallen och dubbskorna för snart blir det åka av.
På något sätt så ser jag Birols artikel som en sammanfattning på här ovanstående artikelserie.
Det finns mer att säga ... men varför göra det?
http://www.independent.co.uk/news/business/comment/outside-view-we-cant-cli
Birols uttalande är synnerligen intressant. Om detta är IEA:s officiella hållning så är det en förändring som kommer att ha stora konsekvenser. Hittills har "förnekarna" av att peak oil skulle vara nära förestående (eller redan passerat) kunna stödja sig på IEA:s officiella hållning att oljeproducenterna skulle kunna förse marknaden under överskådlig framtid.
Birol flaggade redan i höstas att IEA är på gång att omvärdera sitt underlag för sina prognoser. Exempelvis USGS:s antagande från ca år 2000 om hur stora de årliga nyupptäkterna av olja skulle vara. Facit är att man i genomsnitt bara hittat ca 60% av vad USGS förutsade.
Priset på olja skenar mot nivåer som ingen kan förutspå
Ja, det som händer nu är rätt märkligt och spektakulärt.
Idag så har priset på råolja satt ytterligare ett nytt rekord på 108,21 dollar per fat. Numera så tycks analytikerna vara ense om att det är spekulation i råvaror som är en av de mest drivande orsakerna. Investerare flyttar över sina placeringar i aktier och finanspapper till råvaror som olja, guld, koppar och jordbruksprodukter. I USA så är det bl.a. stora fonder och pensionsfonder som gör sådana överflyttningar. Om det stämmer så kan det vara troligt att vi får se en stabil uppgång av oljepriset till kanske 150-200 dollar per fat innan året är slut. Som det nu ser ut så är nog det enda som kan bryta den trenden en kraftig nedgång i världsekonomin. Och den kommer förmodligen - men när?
Fast egentligen är det ingen ide att spekulera i framtida oljepris för när man läser vad proffsanalytikerna spår så är varitationen mellan 50-200 dollar per fat vid årets slut. Ingen tycks ha den blekaste aning om vad som kommer att hända. Men på lång sikt så vet i alla fall vi som läser Ecoprofile åt vilket håll det kommer att gå. Vi vet också att det är god nationalekonomi att göra sig oberoende av de fossila bränslena så snabbt som möjligt.
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20602099&sid=adpAU2nFZWic&refer=ener
ExxonMobil väljer att inte öka nuvarande oljeproduktion
Vid en konferens i New York tidigare i mars så presenterade Exxon sin produktionsplan fram till 2012. Man kommer inte att öka sin oljeproduktion. Oljebolaget väljer att i första hand se till att tjäna så mycket pengar som möjligt på investerat kapital. Och väljer de att inte öka produktionen så stiger oljepriset på världsmarknaden. Då ökar bolagets förtjänst utan att de behöver anstränga sig. Rätt smart egentligen. Men bara på kort sikt. På lång sikt så riskerar de att förlorar en stor del av sitt aktiekapital.
Läser man hela artikeln så förstår man att det är fler faktorer som leder fram till deras strategi. Ökande utvinningskostnader, nationalisering och sinande källor sammantaget bidrar till Exxon:s val av strategi.
Vi får nog börja vänja oss vid "plateau oil" eftersom även OPEC anser att oljeproduktionen inte behöver öka.
http://www.businessweek.com/bwdaily/dnflash/content/mar2008/db20080319_2693
Matt Simmons varnar för att oljebolag lider av lividitetsbrist
Trots att oljebolagen gjort stora vinster senaste tiden så lever de under pressen från ständigt ökande kostnader och minskande reserver av lättillgänglig olja.
Matt Simmons ...
http://www.cnbc.com/id/23794175
SEB rädd för att låna ut pengar till oljebolag i utförsbacke?
Enligt en artikel i Realtid.se så höjer SEB nu sina miljökrav på bolag som man beviljar lån och krediter till. Nu uppges även oljebolag med dålig miljöprofil höra till dem. Men kan det ligga mer än miljötänk i SEB:s strategi? Kan det vara så att det faktiskt föreligger ett stort ekonomiskt risktagande för en bank att låna ut pengar till kostsamma och äventyrliga oljeprospekteringar? Har oljebolagen svårt att hantera sitt cash flow?
http://www.realtid.se/ArticlePages/200803/26/20080326154944_Realtid560/2008
Obama vill införa Robin Hood skatt på oljebolag för satsning på förnyelsebar energi
I ett 30 sekunder långt reklaminslag på amerikansk TV så proklamerar Obama tydligt att han inte längre tänker låta oljebolagen styra USA:s energipolitik. Han vill skatta deras vinster för att satsa på förnyelsebar energi.
Det är ett högt spel som han bedriver. Kommer de giriga och ansvarslösa republikanerna att kunna slå sönder hans klimatvänliga politik?
Om några månader så får vi veta vilket virke det är i det amerikanska folket.
http://www.theoildrum.com/node/3783
Shells VD upprepar sin varning om ett nära peak oil
Vid ett energiseminarium i tisdags så upprepade Shells VD sin varning om en nära förestående peak för lättillgänglig olja och naturgas. Inom tio år så lär den inträffa, enligt Jeroen van der Veer.
Det största problemet som oljebolagen har för att upprätthålla åtminstone en "plateau oil" är de allt högre kostnaderna för utvinning av olja från oljesand, från djuphavsfält och i arktisk miljö.
Man förstår att banker som SEB börjar ställa sig tveksamma till att bevilja lån och krediter till de alltmer äventyrliga oljeprospekteringarna. För bankerna vet att om världsekonomin saktar in tillräckligt mycket så viker efterfrågan på olja. Om oljepriset då faller så får oljebolagen svårt att betala tillbaka på sina lån.
http://www.iht.com/articles/ap/2008/04/01/business/NA-FIN-US-Shell-CEO-Ener
Har storkapitalet redan börjat lämna oljeindustrin?
Idag så består oljebolagens aktiekapital till rätt stor del av de värdesäkringar som pensionsfonderna gör. Men numera så kan man allt oftare läsa artiklar om att pensionsfonder i olika länder flyttar över sina placeringar till bolag som producerar förnyelsebar energi.
Varför väljer de att göra det?
En anledning kan vara äkta miljöengagemang hos fondförvaltarna i kombination med miljödirektiv från regeringarna. Men det kan ochså bero på att det kan vara förenat med stora ekonomiska risker för ett lands pensionssytem att vara alltför hårt knutet till en sektor som vi alla vet sakta kommer att avvecklas.
Var finns den framtida ekonomiska tryggheten för pensionsfonderna?
Det känns inte som att den finns hos sakta döende privata oljebolag i alla fall. Nu ser vi alternativa energisystem som storskalig vindkraft och storskalig solkraft börja byggas upp runt hela världen med en tillväxttakt som slår all annan industri. Energisystem som INTE är BEROENDE av andra råvaror än vind och sol. Energisystem som kan stå och producera el i hundratals år framåt. Eftersom pensionsfonderna är till för att garantera framtida avkastningar för oss när vi blir gamla så kan de inte enbart placeras i bolag som börjar dö ut om tio år. De måste placeras i bolag som har en långsiktigt hållbar framtid. Och vad kan vara tryggare än att placera pensionen i de riktigt långsiktigt hållbara energisystemen som producerar den energi som vi för all framtid kommer att vara beroende av för all vår verksamhet?
Artikeln nedan är från Ny Teknik, 1:a april, men är nog inget aprilskämt för det går lätt att finna andra länder, som t.ex. Canada, vars pensionsfonder ökar sina placeringar i förnyelsebar energi.
http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/vindkraft/article76913.ece
Rysslands oljeproduktion minskar
I början på året så kunde vi läsa att ökningstakten för den ryska oljeproduktionen börjat avta. Nu visar en studie att den ryska oljeproduktion minskar. Storleken på de ryska oljereserverna har i det här fallet ingen betydelse. Det som är avgörande för tillgången på världsmarknaden är hur stora flöden av olja som lämnar Ryssland.
Enligt artikeln nedan så importerade Sverige 35 procent av sin olja från Ryssland år 2005.
http://www.commodityonline.com/news/topstory/newsdetails.php?id=7094
Det kan vara intressant att läsa alternativa förklaringar till det höga oljepriset. http://www.reason.com/news/show/125414.html
Så här ser kurvan ut för världens råoljeproduktion (EIA).
http://europe.theoildrum.com/node/3749
Så här ser kurvan ut för länder utanför OPEC (EIA).
Det höga oljepriset beror på flera saker varav spekulation troligen är den största som jag skrev i #4629. Man handlar olja i terminer. Det gör man även med vete, ris, kaffe osv. Om tillräckligt många öser in kapital i terminer så driver det upp priset. Men huvudorsaken till att dessa spekulationer tar fart beror nog på att många finansmän börjat titta på graferna här ovan. De ser att något håller på att hända med vår tillgång på olja.
När gapet minskar mellan möjliga flöden av olja på världsmarknaden och efterfrågan då tar spekulationen fart.
Och de verkliga flödena av olja på världsmarknaden kommer framöver att i hög grad påverkas av politik och protektionism eftersom 80-90 procent av världens oljereserver ägs och kontrolleras av nationer.
http://europe.theoildrum.com/node/3749
Världens produktion av råolja + natural gas liquids (NGL) enligt EIA
Ett nytt rekord i världens råoljeproduktion slogs alltså i januari 2008. Det nya rekordet på 74,466 miljoner fat per dag är 168000 fat fler per dag än det gamla rekordet från maj 2005.
Så nu kan vi slappna av? Peak oil är en bluff? Oljan kommer aldrig att ta slut? Nu kan vi återigen skratta hela vägen till bensinmacken?
Jag la in grafen ovan därför att den visar vilken framtida produktion som olika professionella analytiker kommer fram till. "Vetenskap" när den är som bäst?
Man skulle kunna ställa sig frågan: Vilken kurva väljer den vise att tro på och vilken kurva väljer idioten att tro på?
http://www.theoildrum.com/node/3835
Nytt rekord för råoljan: 113,93 dollar per fat
Spekulationen håller i sig. Är det här en bubbla som ska brista eller kommer priset att stabilisera sig på en hög nivå?
Intressant är att priset på naturgas följer priset på råolja.
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20602099&sid=auvTuQzWyuJc&refer=ener
Ett enormt oljefält har hittats i havet utanför Brasilien. Enligt Brasiliens oljemyndighet kan det innehålla 33 miljarder fat olja. Redan innan det senaste fyndet gjordes har havsområdet utanför Brasilien blivit den hetaste oljeprovinsen i världen.
I november ifjol meddelade det statliga oljebolaget Petrobras att det hittat ett oljefält kallat Tupi, som uppskattades innehålla 5–8 miljarder fat. I januari i år gjordes ett stort gasfynd, 37 kilometer från Tupi i Santosbassängen utanför Rio de Janeiro.
Det senaste fyndet kallas för Carioca och ligger i samma bassäng, väster om Tupi.
–Det kan vara det största oljefältet som hittats på 30 år, säger Harolodo Lima, direktör för Brazil National Petroleum Agency (ANP).
http://www.e24.se/branscher/ravaror/artikel_401339.e24
Robert, detta "gigantiska" oljefält räcker bara i 440 dagar med den konsumtiontionstakt på 75 miljoner fat råolja per dag som vi har idag. Fältet kan kanske börja leverera 2-3 miljoner fat per dag om 5-7 år. Under den tiden så kommer många andra fält att ha minskat sin produktion lika mycket eller ännu mer.
I det stora hela så är detta fynd endast marginellt.
Enligt många analytiker så behöver man finna fält i denna storlek varje år för att kompensera de fält som sinar.
Bilden ovan visar balansen mellan länder vars oljeproduktion ökar och länder vars oljeproduktion minskar.
http://anz.theoildrum.com/node/3837
Mikael, jag ifrågasätter inte Peak Oil teorin, den är väl relativt fysiskt omöjlig att ifrågasätta, någon gång tar det slut. Jag reflekterar bara över att det sker just nu! Jag tycker absolut att vi ska ställa om så mycket som möjligt, bort från fossilsamhället (gäller det jätteproppen Orvar också? OBS! Skämt!). När jag läste på universitetet kommer jag ihåg att det var någon som skrev en C-uppsats som hette Cornucopia (ymnighetshorn) där skribenten hävdade att Peak whatever inte var något problem eftersom det sporrade industrin och nationer att gå över till andra resurser. Eftersom oljan blir dyrare pga brist blir det också möjligt att motivera mer svårutvunna oljeresurser. Om man ska vara optimist så kanske problemet löser sig själv? Nu är jag inte riktigt så optimistisk utan tycker det är bra med påtryckargrupper.
Som du skriver så är Peak Oil teorin fysiskt betingad och därmed oundviklig. Men vi kan inte utifrån oljereservernas storlek bedöma när marknaden får brist på olja. Det som avgör tillgången och priset på olja och på oljeprodukter beror på hur stora flöden av olja som når de olika marknaderna i världen. Och flödena begränsas av kostnader för utvinning och raffinering, energitillgång, sabotage, väderhändelser, klimatpolitik och nationell protektionism. Den senaste faktorn tror jag kommer att bli den som mest av allt avgör hur stora flöden som når de olika marknaderna i världen om några år. Tänk på att 80-90 procent av världens oljereserver ägs och kontrolleras av nationellt ägda oljebolag. Längre fram så finns det en stor risk för att den mängd olja som handlas på den fria marknaden minskar. Man kan nog jämföra kommande oljehandel med det som nu sker inom handeln med spannmål och ris där länders regeringar knyter bilatera avtal med varandra för att säkra sin framtida livsmedelsförsörjning. När resurserna tryter så kommer vi att få se ett spektrum av protektionistiska åtgärder från länder som har stora men kanske minskande råvaruresurser. Vi kan få tröskeleffekter när oljeland efter oljeland plötsligt inför exportrestriktioner för att säkra sitt eget lands konsumtion och tillväxt.
Så oljereservernas storlek kommer att minska i betydelse för tillgången och priset framöver. Det är min slutsats.
Vill ni läsa en ordentligt bra blogg i ämnet med bra källhänvisning så rekommenderar jag denna:
www.lifeaftertheoilcrash.net
Ger massor med info och är flitigt refererad till.
Själv har jag gjort mig av med bilen för det kommer bara att bli dyrare och ser även till att inte lägga pengar på onödiga saker eller satsa dem på börsen, bättre att ha dem tillgängligt tills när de behövs.
Det kommer att bli en ruggig omställning som kommer att vara svår att fatta, men om man tittar på ämnet Peak Oil så talas det allt mer om det så det är bara en tidsfråga.
Vill ni dessutom läsa en kul bok som leker med tanken om oljan skulle störas ett kort tag så läs "Last Light"
Nytt rekord: 117 dollar per fat
I fredags så sattes ett nytt rekord på 117 dollar per fat enligt Reuters. Anledningen uppges vara att en större pipeline i Nigeria har saboterats av rebeller.
Åter igen: Det är inte längre storleken på oljereserverna som avgör tillgång och pris på marknaden. Det är flödena. Därför så kan vi aldrig med säkerhet säga när priset på oljeprodukter skenar till tokhöga nivåer. Det enda man med säkerhet kan säga är att det kommer att ske tidigare än de flesta tror.
Med andra ord så är det klokt för ett land att så snabbt som möjligt minska sitt oljeberoende. Ett av de bättre sätten är att gå över till elfordon. Men en snabb utbyggnad av järnvägsnätet är ochså nödvändigt. I stället för att göra drivmedel av biomassa så bör man se över hur man kan använda biomassan till att ersätta olja i de industrikemikalier vi inte klarar oss utan.
Det är snart ingen lek längre.
Många skeptiker kommer att sluta skratta.
http://news.yahoo.com/s/nm/markets_oil_dc;_ylt=AqE6Ay3bu1dCYZon9wlnuKmAsnsA
Energikris hotar Storbritanien
Storbritanien har byggt upp ett stort beroende av naturgas för sitt lands energiförsörjning. När landets egen produktion av naturgas nu minskar så måste man öka importen. Och det är inte så lätt. Från Norge så kommer en femtedel av importen men Norge är bundet av långtidskontrakt till andra länder i Europa och kan därför inte öka sin export till Storbritanien. När det gäller rysk gas så ligger man sist på pipen och oroas över det. Situationen gör att marknadspriserna på naturgas stiger snabbt.
Sammantaget gör detta att energibolagen i Storbritanien vill höja energipriserna med 25 procent till sommaren. Förra året steg energipriserna med 15 procent och nu så tror man att ytterligare en höjning kommer att sätta 1 miljon britter i "fuel powerty".
The Oil Drum varnade för detta i början på året enligt inlägget #4362.
http://www.guardian.co.uk/business/2008/apr/20/oil.householdbills
Rysk oljeproduktion på dekis?
Hittade en artikel som beskriver läget i rysk oljeproduktion. Eftersom Ryssland är världens andra största oljeproducent efter Saudi Arabien så kan det vara bra att känna till hur tillförlitlig deras produktion är.
http://www.thepost.ie/post/pages/p/story.aspx-qqqt=WORLD-qqqm=nav-qqqid=321
Affärer i USA ransonerar mat
Artikeln i länken nedan känns rätt så främmande att läsa. Men det har faktiskt uppstått brist på ris och vete i världens olika kornbodar. Och nu har den bristen även nått vissa butiker och butikskedjor i USA. Antagligen är det inte så allvarligt för det rika USA. De är nog bara tagna lite på sängen. Men vi ser i alla fall en trend som riskerar att växa till ett rejält hot för många länder inom en inte alltför avlägsen framtid.
Goldman Sachs har varnat för den matbrist vi nu ser i ett flertal länder (inlägg #4378). De spådde att stigande energipriser skulle leda till livsmedelsbrist. Men orsakerna är flera som t.ex. torka, missväxt och rika finansmän som spekulerar i råvaror.
Kanske är det lösningen på befolkningsökningen. Att den västerländska finanssektorn spekulerar bort några miljarder människor på jorden. Så tror jag att det kommer att bli. Är det någon som vet var man kan köpa lustgas?
http://www2.nysun.com/article/74994
Ny trend i USA: Bostadspriserna faller kraftig i förorterna
Inte nog med att amerikanska bostadspriser fallit till följd av bolånekrisen, nu faller bostadspriserna i förorterna till följd av stigande bensinpriser. Att pendla in till jobbet i stan börjar bli en ekonomisk börda för husägare i perifera villaområden.
Som jag ser det så kan ett forsatt stigande pris på råolja blåsa nytt liv i den bostadsbubbla som finansinstituten hoppats snart ska vara över.
På sikt så kommer detta att bli ett problem även för vårt eget glest befolkade land.
För några år sedan så insåg jag denna utveckling och skapade därför bebyggelseinfrastrukturen AortaCity.
http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=89803663
Intressant att NPR inte bara nämner bensinpriset som en orsak till att förorterna inte är populära längre. TV-serier som Sex and the City och Seinfeld visar att människor idag helt enkelt gillar traditionella städer och de möten som bara traditionella städer kan ge.
Jag tror mycket på förtätning av våra städer. Förtätningen har förespråkare inom de flesta svenska partier, och dessutom sin egen hejaklack i form av yimby.se
Sen har The Atlantic skrivit om samma sak tidigare, se nedan.
Marknadskrafterna arbetar för tätare städer, och politiker kan underlätta utvecklingen genom att t ex inte tvinga nya byggen att utrustas med för många dyra p-platser genom höga parkeringsnormer. Låt istället byggherrarna köpa attraktiv mark nära kollektivtrafikstråken, och låt dem finansiera det genom att utnyttja ytan till saker som är mer lönsamma än parkering. Kommuner kan uppmuntra byggherrarna att inrätta bilpooler och på så vis erbjuda boende tillgång till bil, även om man bara har tre-fyra p-rutor på tio bostäder. http://www.theatlantic.com/doc/200803/subprime
Håller med dig Erik. Att bygga nytt i anslutning till kollektivtrafikstråken är precis det som min modell går ut på. Städer kan göras mycket mer effektiva på det sättet. I en klok stadsbebyggelse är bilen bara i vägen. Med hel- och halvautomatiska varudistributionssystem i en sådan stad så får man effektivare logistik än vad dagens stad kan erbjuda.
Oljenationen Saudi Arabien planerar för att ta pension
Det ser ut som att Saudi Arabien inte längre vill ta de skyhöga kostnaderna, som bara stiger, för att öka sin produktion ytterligare. Enligt uttalanden så kommer man inte att starta nya prospekteringar efter nästa år. Man vill istället spara en del oljereserver till kommande generationer. Låter väl som en ansvarsfull politik för det egna landet?
Vad är det jag brukar skriva om storleken på oljereserverna kontra flödena av olja till världsmarknaden?
http://blogs.wsj.com/environmentalcapital/2008/04/22/peak-oil-saudis-squeez
Mikael du berör här åter själva kärnan i vårt "sjuka" oljeberoende. Här i Sverige är det kommunerna som sitter på planmonopolet och man kan fråga sig om de verkligen bör vara betrodda med ett sådant ansvar när man samtidigt har så många andra incitament.
Din linje som i princip går ut på en ur energibehovsperspektiv strikt och tuff samhällsplanering köper jag med hull och hår. Vad tror du om att inrätta ett planeringsverk som tar över planeringmonopolet och som ges tydliga instruktioner om att sätta energieffektivitet i första rummet?
Vi fortsätter diskussionen om ett eventuellt planeringsverk för energieffektivisering på tråden: Ny strategi för effektivare energianvändning och transporter.
Obetalda energiräkningar ett växande problem i USA
Hundratusentals energiabonnenter i USA riskerar att bli frånkopplade eftersom de inte betalar sina räkningar. Det här är ett problem som växer i takt med det stigande priset på råolja, naturgas och kol. USA är ett land som till stor del förlitar sig på dessa råvaror för uppvärmning av bostäder och lokaler men även för sin elproduktion. Det innebär att priset på all hushållsenergi stiger i USA.
Priset på råolja toppade 119,90 dollar per fat tidigare i veckan för att sedan sjunka till strax under 116 dollar. Många analytiker spådde då en fortsatt nedgång. Men nu i den stund jag skriver så ligger den på strax över 119 dollar igen. Det ser ut att vara lättare att spå kommande väder än att spå kommande pris på råolja.
Intressant är att priset på naturgas tenderar att stiga mer än priset på råolja. Kan vara en obetydlig microtrend. Men jag är inte så säker på det. Många bedömer naturgasen som alltför billig i jämförelse.
http://www.usatoday.com/money/industries/energy/2008-04-24-shutoff_N.htm
Elbilsägare ler när de åker förbi tomma bensinmackar i Storbritanien
Anledningen till det är inte peak oil denna gång utan en strejk vid ett av Storbritaniens största raffinaderier. Men det är säkert inte många år kvar till dess att vi får se leende elbilsägare åka förbi tomma bensinmackar på grund av peak oil. Redan idag så kan man faktiskt läsa artiklar om olika ställen i världen där besinmackar fått slut på bensin på grund av att flödena av petrolemprodukter avstannat av olika anledningar. Man kan undra vilket år det blir som det händer för första gången i Sverige?
http://www.autobloggreen.com/2008/04/25/g-wiz-drivers-smiling-as-refinery-s
Bensinstölder ökar i USA
Det stigande priset på bensin har gjort att stölderna av bensin ökar i USA. Ett sätt för tjuvarna är att använda servicepersonalens koder för att nollställa pumpens räkneverk. Andra pumpar upp bensinen direkt från lagringstankarna. En del bilar "slangas" på parkeringsplatser.
När bensinpriset börjar hamna på besvärande nivåer så finns det en risk att den organiserade brottsligheten går över till denna verksamhet i stor skala.
Med lite ironi så skulle man faktiskt i så fall kunna säga att den organiserade brottsligen bedriver miljö- och klimatförbättrande verksamhet genom att göra det besvärligt för människor att äga bilar som går på fossila drivmedel. Men det är förstås ingen utveckling som vi önskar, eller hur?
http://www.montereyherald.com/state/ci_9064570?nclick_check=1
Ekonomer i USA börjar vakna upp från drömmarnas land - upptäcker verkligheten
Hittade via The Oil Drum en artikel på en av affärsmännens webbtidningar i USA. Det känns konstigt att läsa om ekonomer som nu börjar inse hur verkligheten ser ut. Man kan verkligen undra vad det för människor som styrt här i världen?
http://business.theage.com.au/if-you-think-the-oil-situation-is-bad-worse-i
Världen rustar för krig om råvaruresurser
Enligt artikeln nedan så har världens kapprustning tagit fart de senaste 10 åren med en ökning på närmare 40 procent. Orsaken tros vara att säkra flödena av råvaror där olja och naturgas tillhör de mest värdefulla att skydda.
Att jag valde krig i rubriken beror på att jag tror det är mycket sannolikt att USA och dess alierade kommer att starta fler krig efter kriget i Afganistan och kriget i Irak. Den västerländska överklassen kommer inte att ge efter för de fattiga länderna i världen utan vill behålla sin diktatoriska välfärd oavsett hur många fattiga länder som går under.
Hur utgången av en sådan storkonflikt blir är det svårt att sia om men för drygt ett sekel sedan så besegrades överklassen i Europa av den framväxande socialismen och av demokratirörelserna. Kanske kommer överklassen att besegras även denna med men nu av en global socialism och av en global demokratirörelse bestående av enade fattiga länder.
En sådan utgång skulle då leda till rättvisare resursfördelning mellan världens alla länder. (Gissar att många skrattar just nu.)
http://www.boston.com/bostonglobe/ideas/articles/2008/04/27/rearming_the_wo
Ser ut som att oljepriset är mest dollarstyrt för tillfället.
Jämför med bilderna jag lade upp 2008-01-07:
Eller är det dollarpriset som är oljestyrt?
:-)
USA tillkallar OPEC-ledning
Det här är synnerligen intressant. I den amerikanska administrationen så är det vanligt att man kallar in företag, organisationer och forskare för "hearing" när man planerar ny miljölagstiftning eller när man ska besluta om tilldelning av utvecklingsbidrag och subventioner.
Nu kallar man in OPEC:s generalsekreterare i ett "hearing" om stigande bränslepriser.
Så här uttrycker sig kommittén som står för kallelsen:
Americans are forgoing planned vacations, paying higher prices for food, and struggling to pay for their daily commutes -- all because of gas prices, Conyers said in a statement. "They deserve to know why."
Det första jag tänkte på när jag läste detta var att nu vill bushregeringen lägga över skulden (igen) på OPEC för det "enorma lidande" som det amerikanska folket nu ställts inför när priset på råolja stigit så mycket. Samtidigt så luckrar man upp sin nya bränslestandard så att de amerikanska biltillverkarna ska kunna fortsätta att tillverka stora truckar och SUV:ar som tidigare.
Det är nästan så att jag skulle vilja ifrågasätta hur länge till som jorden och vårt klimat klarar av att ha kvar dessa destruktiva amerikaner på dess yta.
Hoppas att OPEC:s generalsekreterare är klok nog att avböja den oförskämda inbjudan.
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601072&sid=a1kEEkWsQ4hk&refer=ener
Mexico skär ned på oljexporten till USA på grund av att deras oljekällor sinar
Under 2008 så kommer exporten till USA att minska med 184000 fat per dag. Orsaken är att Mexicos oljeproduktion faller snabbt.
http://www.pennenergy.com/display_article/327259/7/PRARC/none/GenIn/1/Mexic
Non-OPEC länder kan inte längre öka sin produktion av olja
Allt fler analytiker sluter nu upp mot teorin att världen börjar ha nått sitt kapacitetstak i oljeproduktion. De är nu så pass många att deras analyser börjar bli mainstream, upplever jag det som.
Det är verkligen på tiden att vi på allvar tar tag i detta. På något sätt så måste vi sopa undan den gamla stammen av försoffade kapitalister för att ersätta de med modernt tänkande industriledare och samhällsansvariga nytänkare. För hela samhället kommer att sättas på prov på ett sett som aldrig tidigare har inträffat i historien.
Om den svenska föråldrade kapitalkonservatismen biter sig kvar för länge så är det en stor risk att vi får ett Mad Max scenario även i Sverige.
Vi måste göras medvetna om att det är den nu gällande ideologin som knuffar oss mot stupets kant. De som inte gillar en kort flygtur bör tänka till.
http://www.middle-east-online.com/english/?id=25644
Australien oroar sig för en liknande förortskris som USA nu genomlider
Universitetsprofessorn Peter Newman beskriver på vilket sätt som förorter och delar av Australien kan komma att drabbas av stigande bränslepriser. Ett scenario där städer dör utifrån och in. Där bara de rika och välbeställda har råd att bo centralt medan de fattiga kommer att leva kvar i Mad Max liknande förorter. En fullt möjlig utveckling som jag ser det.
(Med andra ord så kommer peak oil främst att beröra medelklassen och underklassen. Tänk på det svensson.)
Landets infrastrukturminister ser inte lika dystert på utvecklingen men uppger att man för första gången börjat titta på urbana strukturer och att man har tillsatt en speciell grupp för detta.
Nya moderna urbana bebyggelseinfrastrukturer tror jag kommer att segla högt upp i turordningen av åtgärder ju längre vi glider utför den sluttande "plateau oil" kurvan.
http://www.news.com.au/dailytelegraph/story/0,22049,23626641-5006009,00.htm
En bra men lite skrämmande artikel om OPEC:s framtida potential
Artikeln i länken nedan är verkligen läsvärd.
http://www.energybulletin.net/43472.html
Deutsche Bank tror att oljepriset stiger till 250 dollar per fat
Det finns en stor risk för att oljepriset stiger till 250 dollar per fat - vilket leder till en kollaps av försäljningen, skriver Adam Sieminski på Deutsche Bank i en rapport.
Priset på råolja har fallit från nära 120 dollar per fat till 110 dollar per fat för att just nu ligga på 113,17 dollar per fat.
Själv så misstänker jag att priset kommer att ligga och pendla runt 110 dollar i ett par månader för att sedan göra ett försök att spränga 120 dollarsvallen och kanske toppa närmare 130 dollar. Fast egentligen så är det bara dumt att spekulera. Ingen vet riktigt vad som kommer att hända och i vilken takt. Som vi sett så gissar även de professionella analytikerna. Har faktiskt läst många roliga episoder om högt ansedda personers gissningar som slagit totalt fel.
http://www.arabnews.com/?page=6§ion=0&article=109522&d=2&m=5&y=2008
Även Canada börjar oroa sig för peak oil
Man ser framför sig samma problem som i USA och i Australien. Nämnligen förorter och småstäder där man är helt beroende av bilar för att kunna pendla till sina arbetsplatser i de centrala delarna av de större städerna.
Det ser ut som att hela världen står inför en gigantisk strukturomvandling när det gäller boende och transport.
http://www.canada.com/ottawacitizen/news/city/story.html?id=681c4a40-9894-4
Kan vi lita på våra politiker?
Naturligtvis måste vi kunna lita på våra politiker och vår regering men ...
Enligt artikeln i länken nedan av David Strahan så uppger han att den brittiska regeringen planerar Storbritanien utifrån ett oljepris på 57 dollar per fat år 2010 och 53 dollar per fat år 2020.
Just nu så handlas "futures" fram till år 2013 för över 100 dollar per fat. Är det någon här som tror att den brittiska regeringen får rätt i sina prognoser?
Det känns ungerfär som att man på restaurangen beställer oxfile med tryffelsås men i köket finns bara bönor och nudlar. Trots det så tackar kyparen artigt för beställningen och går sedan till nästa bord för att ta nästa beställning. Men vad händer när rätterna ska serveras?
Är det någon som vet vilka prognoser för oljepriset som vår svenska regering har - som de planerar vårt samhälle efter?
http://www.telegraph.co.uk/opinion/main.jhtml?xml=/opinion/2008/05/03/do031
Oljan i Nordsjön snart för dyr att utvinna
Om vi tänker efter så minns vi mycket av det som hände för 10 år sedan. Alltså år 1998. När vi tänker på vissa saker som hände då så känns det nästan som om det var igår det hände.
Om vi vänder på steken så kan man säga att 10 år framåt i tiden faktiskt kan kännas som i morgon. Man kan alltså säga att det är imorgon som Storbritanien och Norge knappt får upp någon mer olja i Nordsjön antingen av kostnadsskäl eller av brist på källor. Tiden går fort. Bilindustrin säger sig behöva tiden fram till 2015 för att nå EU:s koldioxidkrav på 120 g CO2/km. Då kanske det inte längre finns så många oljeborrplattformar kvar i Nordsjön.
Under den kommande tioårsperioden så kommer främst Storbritanien men även Norge att öka belastning på andra oljeproducerande länder genom att de tvingas öka sin nettoimport.
Vad händer då med priset på råolja? Kommer det att sjunka ned till den brittiska regeringens prognos på strax över 50 dollar per fat?
http://www.guardian.co.uk/business/2008/may/04/oil.energy
För ett par veckor sedan publicerades en intervju med IEA:s chefsekonom Fatih Birol i tyska Internationale Politik:
http://www.internationalepolitik.de/archiv/jahrgang-2008/april/--die-sirenen-schrillen--.html
Den intervjun finns nu i engelsk översättning. I realtion till Mikaels senaste inlägg är den intervjun ytterst intrassant. Birol poängterar att IEA i sin senaste årsrapport (World Energy Outlook, WEO 2007) gick ut med en varning om "supply crunch". Han pratar vidare om en del frågor som inte kom fram i WEO 2007, men som kommer att tas upp i WEO 2008. Han flaggar för att det kan komma betydligt skarpare varningar i WEO 2008 och att IEA troligen kommer att arrangera ett stort ministermötet 2009. Oljepriset diskuteras givetvis också i intervjun.
Kolla gärna in denna kommentar: http://www.theoildrum.com/node/3881#comment-332922
Jag tror att WEO 2008 kommer att innehålla lite "nya" siffror på framtida oljepris och att britterna tillsammans med övriga oljemissbrukare står inför en riktig kalldusch. http://www.energybulletin.net/43604.html
Jag tycker det verkar som att IEA precis har tagit av sig nattmössan. Så sent som i november 2007 hölls ett möte där Christophe de Margerie, vd Total, sa att världens oljeproduktion kommer inte att nå upp till IEA:s bedömning om 116 miljoner fat per dag år 2030 (se länk här ovan).
Annars så tycker jag att Birol sammanfattar situationen på ett bra sätt.
Det enda jag ser som lite korkat är att man hela tiden gör ansatser på att lägga skulden på OPEC-länderna. Att med extremt enorma kapitalinsatser öka oljeutvinningen för att täcka den ökande efterfrågan leder bara till att oljan tar slut ännu snabbare. Det kan väl inte vara en intelligent lösning.
Republikaner motionerar om att exploatera de sista "heliga" oljereserverna i USA
"The bill would open up the Arctic National Wildlife Refuge (ANWR) as well as the Atlantic and Pacific regions of the Outer Continental Shelf for exploration and production; and lift the one-year moratorium on developing oil shale in Colorado, Wyoming and Utah.
När det inte går att pressa OPEC så ...
http://www.greencarcongress.com/2008/05/senators-introd.html#more
När det gäller världens energi och särskilt oljetillgångar finns ett antal stora aktörer och organisationer som regelbundent offentliggör sina bedömningar. Jag tycker att Birol:s uttalanden det senaste halvåret är ett tydligt trendbrott och det ska bli spännande att se hur övriga stora aktörer följer efter.
Här en liten sammanställning på några av de viktigaste aktörerna. Jag hittar ingen tidpunkt för release på BP:s rapport. Värt att notera är att både IEA och EIA förhåller sig ganska naivt till priser. WEC är ensamma om att kommentera peakoil (se länken) och gör det ganska seriöst. Vill man vara kritisk så är dock WEC också oerhört optimistiska.
IEA - International Energy Agency - World Energy Outlook 2007 - November 2007
http://www.iea.org/Textbase/npsum/WEO2007SUM.pdf
IEA konstaterar ett kraftigt ökande energibehov hos Indien och Kina. Man anser att det finns tillräckligt med olja för att tillgodose världsmarknadens efterfrågan år 2030, men man uteslutet inte att det kan bli stora prisökningar till år 2015 eftersom oljeproducenterna ligger efter med nödvändiga investeringar.
WEC - World Energy Council - Survey of Energy Resources 2007 - September 2007
http://www.worldenergy.org/documents/ser2007_executive_summary.pdf
WEC tydliggör och förklarar svårigheterna med att ta fram internationell statistik. Man anger att med utgångspunkt från de data man redovisar som kommer oljeproduktionens kulmen att inträffa om 10-20 år och man betonar samtidigt att den exakta tidpunkten för kulmen visserligen är hett debaterad, men att den efterföljande minskande produktionen är viktigare att bekymra sig om (länk).
EIA - Energy Information Administration - International Energy Outlook 2007 - Maj 2007
http://www.eia.doe.gov/oiaf/ieo/index.html
http://www.eia.doe.gov/oiaf/ieo/pdf/highlights.pdf
EIA prognostiserar en fortsatt ökande efterfrågan och drar slutsatster snarlika IEA:s. En viktig skillnad är dock att EIA inte kommenterar de eventuella problemen med att kunna tillgodose efterfrån kring år 2015 som IEA flaggar för.
BP - Brittish Petrol - Statistical Review 2007 BP levererar en mängd statistik som går ganska bra att överblicka, dock utan att göra några prognoser för framtiden.
Här ett exempel på vad jag skrev ovan. EIA släpper snart årets rapport, men kom i mars med denna: "Annual Energy Outlook 2008 (Revised Early Release)". Här pratar man om justeringar gjorda jämfört med den early release som kom i december 2007. För mej är det slående hur stora förändringar man gjort (även om det inte syns så tydligt i prognoserna för en bit fram i tiden).
Jag gör en liten fuling och lyfter ut ett stickprov: AEO2007 prognostiserar för år 2010 ett oljepris (low sulfur, light crude) på 59.23 dollar, i AEO2008 är detta justerat ill 74.03 dollar. http://www.eia.doe.gov/oiaf/aeo/index.html
Varför IEA, EIA och andra "pålitliga" instanser hela tiden gör felaktiga prognoser för kommande pris på råolja tror jag beror på att de INTE tänker på helheten. De tror fortfarande att de kan beräkna kommande oljepris på oljereserver och produktionskapacitet. Men idag så är det fler faktorer än tidigare som påverkar priset. Tar man inte hänsyn till dessa nya faktorer så blir prognoserna felaktiga.
Det är hur stora flöden av råolja som når världens alla marknader som främst avgör priset. Och flödena påverkas av ...
Mest oroande är nog kommande tröskeleffekter som jag har beskrivit i artiklar här ovan.
Idag $122/fat - Goldman Sachs 150-200 inom två år
I fredags så läste jag den prognos som Citygroup gjorde för den här veckan och en tid framåt. Man trodde att toppen var nådd och att priset skulle falla rätt kraftigt. Jag föll för deras resonemang och skrev här ovan att det troliga var att vi skulle få se ett pris runt $110 i ett par månader innan det skulle ta fart mot $130. Så blev det inte som alla vet. Idag toppade det på $122,47. Men fortfarande hävdar Citygroup att det är troligt att priset kan falla ned till $40 inom två år. Tänka sig.
Hur ska politikerna göra när de nu fortsätter att investera i vårt lands infrastruktur? Ska de lyssna på IEA, EIA, WEC, Citygroup eller Goldman Sachs. Eller ska de kanske ta fram räknedosan och räkna ut ett medelvärde av alla prognoser?
När jag för några år sedan drev ett fristående energiprojekt i en kommun så talade jag om att peak oil skulle inträffa år 2012. Det var nämnligen medelvärdet på världens alla prognoser just då för fyra fem år sedan.
http://news.yahoo.com/s/ap/oil_prices;_ylt=AgdTQBh1ciCSTNpCnD0Uu_qAsnsA
Vill Maud se oljan spruta utanför Gotland när man leder EU inför klimatmötet 2009?
Vilket dilemma för den svenska regeringen. Hela världen kommer att följa klimatmötet 2009 in i minsta detalj. Vad ska Maud svara när världens alla journalisterna undrar varför Sverige bestämt sig för att själv pumpa upp olja?
De 600 miljoner som äventyret kostar skulle kunna bekosta uppemot 12000 batteripaket till elbilar. Med två tomma borrhål så vet vi vad vi får. Inget. Med olja sprutande ur två borrhål så vet vi ochså vad vi får. Mer koldioxid i atmosfären och ännu lite varmare på jorden.
|