|
Bil GM & Kina Elbil AB
GM inleder ett samarbete med Kina för att påskynda utvecklingen av energieffektiva och miljövänliga fordon. Det handlar förstås om utveckling och tillverkning av GM:s nya bilplattform, E-flex. En plattform som i dess grundutförande är en ren elbil men som har möjligheten att förses med en "range extender". Denna "range extender" kan t.ex. vara en etanolmotor eller en bränslecell.
Detta ser jag som ett snilledrag av både GM och Kina. Här finns nu möjligheten att kombinera expertisen hos GM och batteritillverkarna med Kinas möjlighet till billig massproduktion av elbilar. Detta kommer hela världen att tjäna på genom att framtidens bilar blir mycket billiga och genom att vi får en relativt snabb reducering av växthusgaserna från transportsektorn. (Fast inte lika snabb som om vi istället valde att gå, cykla och åka kollektivt förstås. Bilen kommer även i fortsättningen att dra energi vid dess tillverkning och vid dess drift).
Vi får bara hoppas att GM främst satsar på rena elbilar och en infrastruktur med V2G system och att de inte lurar på Kina en vätgasekonomi.
http://www.greencarcongress.com/2007/10/gm-launches-new.html#more
Se upp med litium. Det finns inte så mycket, och användningsområdena är många. Läs min blogg eller t ex: http://www.evworld.com/library/lithium_shortage.pdf
och begrunda innan ni sätter allt för höga förhoppningar på elbilar.
Visserligen finns det annan batteriteknik, men som många har kommenterat på evwolrds kommentarlista så "ligger alla äggen just nu i en korg", dvs alla stora satsningar är på litium.
Jag känner en pensionerad fd. hög chef inom Boliden. Vid våra diskussioner så brukade jag hävda att uranet kommer att ta slut rätt snabbt, kanske inom 80 år, om världen bygger ut kärnkraften i mycket stor skala. Då skrattade han bara och sa: Ja, med dagens kända fyndigheter. Men stiger efterfrågan, då kommer man att hitta mycket mer uran eftersom man idag bara har skummat lite på ytan.
Ja, ja, vad ska man tro och vem ska man tro på. Vi människor kommer nog att driva på utvecklingen tills den ena resursen efter den andra tar slut.
Själv så anser jag det ändå vara rätt att starta upp storskalig elbilstillverkning med nickel och litium som bas. Under tiden så kommer världens alla labb att jobba för högrtyck tills man har det batterirecept som verkligen är hållbart - även ur resurssynpunkt.
På gång är även de så kallade superkondensatorerna som kommer att avlasta batteriet genom att stå för de riktigt stora strömpikarna vid acceleration och inbromsning. Hittar man rätt balans mellan batteri och superkondensator så kanske batteriet kan göras mindre och bestå av ett annat vardagligare ämne än litium.
Lyckas inte det så kan vi ju alltid gå, cykla och åka spårvagn.
Logga in för att svara |
Cykelleasing (2) Trikar (16) Elmopeder (5) Lastcyklar (4) Elcyklar (49) Elmotorcyklar (1) Konverteringskit elcykel (3) Konferenstjänster (2) Cyklar (6)
|