Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Bil   

Spekulationer om bilens framtid...

MAGNUS BILLBERGER 2004-11-17        #209
Har den senaste tiden roat mej med att göra lite olika överslagsräkningar berörande bilar och bränslen som tänkte be att få lite feedback på: Idag: En genomsnittlig svensk bil väger idag 1500-2000 kg. Dess genomsnittliga bränslebehov ligger på säg 7-12 liter/100 km (och ca 25 % lägre för en diesel). Omräknat i energi är detta ca 300 MJ/100 km för bensinbilen och ca 250 MJ/100 km (dieseln har ett högre energiinnehåll per liter). Motorstyrkan ligger i snitt kanske kring 110 kW. Min åsikt är att dagens bilar har en stor överkapacitet i både prestanda och lyx som väsentligt kunde minskas så att bränsle/energi-förbrukningen minskas. Genom att ta bort en massa lull-lull som t ex AC, elsäten, ombonad innemiljö borde vikten kunna reduceras väsentligt. Motoreffekten per kg skulle kunna halveras (kanske inte attraktivt idag, en tillbakagång till 70-talet, men skulle ändock fungera). Samt en optimering av motorer för minsta möjliga förbrukning och mindre vikt på prestanda. Mindre motor ger också mindre vikt. En mycket grov skattning är att detta skulle reducera bilparkens energibehov till ca 25 % av nuvarande. Ett ytterligare steg är att minska på bilanvändandet. Exempelvis med en progressiv kilometerskatt som löper per dag eller resa (tanken är att korta resor <5km ska vara relativt sett dyra och skapa ett starkt incitament att ta cykeln, bussen eller gå istället). Min slutsats av detta resonemang är att det faktiskt vore möjligt att reducera bilismens energibehov med uppemot 80 % inom en inte alltför lång framtid (säg 10-20 år). Kul om ni hade synpunkter och kanske egna tankar om detta.JOHAN ERLANDSSON 2004-11-17        #212
Enkla bilar finns att köpa, men det är inte det köparna vill ha. Jag tror det är väldigt svårt att få köparna att acceptera att bli av med något de vant sig vid, se t.ex. på Toyota Prius I och II. Den gamla versionen var något motorsvagare än medelbilen, och då dög den inte. Den nya versionen har däremot inga kompromisser och säljer som smör. Hur tänker du dig administrera en progressiv kilometerskatt?

MAGNUS BILLBERGER 2004-11-18        #213
Håller med om att det finns ett hinder i att de flesta är obenägna att köpa en bil de uppfattar som "sämre". Idag är inte heller bränsletillgång och pris en tillräckligt stor sak. Trots att många knorrar över bensinpriset så tror jag inte att vi skulle köra så mycket mindre även om literpriset gick upp över 20 kr. Min spekulationer bygger dock på min uppfattning att vi inom 10-20 år kommer att ha brist på drivmedel. Det finns inget som tyder på att vi kommer att kunna ersätta diesel och bensin med alternativa bränslen till mer än kanske 20-30%. Under dessa förutsättningar (brist med ransonering som följd och kraftigt höjda priser) så lär det bli fråga om "sämre" bil eller ingen alls. Återigen utifrån mitt resonemang ovan så antar jag att samhället kommer att bli starkt (mycket mer än idag) motiverat att minska bilanvändandet. I ett sådan läge kan den föreslagna skatten och dess administration vara försvarbar. En tänkbar teknisk lösning vore att lägga in loggning i bilens styrsystem som läses av vid givna tillfällen (t ex besiktning, köp, av ägaren själv). Det går för övrigt säkert att tänka ut andra sätt att minska på bilanvändandet.

JOHAN ERLANDSSON 2004-11-19        #216
Ja, OK, det kan vara intressant att spekulera i vad som skulle kunna hända om tillgången på olja och naturgas kraftigt minskar. Jag skulle tro att vi har elbilar och vätgasdrivna bilar framme om tjugo år. Antagligen laddar vi elbilarna med kärnkraftsel, och tillverkar även vätgasen med kärnkraft. Det skulle jag tycka vara en helt acceptabel utveckling. Det jag dock är lite rädd för är att det utvecklas teknik för att tillverka flytande bränslen av kol (dimetyleter eller syntetisk diesel) till en låg kostnad. Då har vi enorma mängder fossilbränsle att använda till transporter, vilket ger mer växthuseffekt. Kol finns det hur mycket som helst av.

SVEN KARLSSON 2008-03-23        #4804

Jo det är rätt att nya priusen visar ett högre antal hästkrafter,men det är samma bensinmotor i gammla som nya Priusen.Den gammla ger 52KW vid 4000 v/m eller 70 hk Den nya ger 57KW vid 5000 v/m eller 76 hk Det blir ofta mer hk vid högre varvtal på bensinmotorer. Däremot så ger den nya Priusens elmotor större effekt. Elmotorn ger 33 KW i gamla Priusen eller 44 hk Elmotorn ger 50 KW i nya Priusen eller 68 hk Här står lite mer om dom. http://www.transportation.anl.gov/pdfs/HV/2.pdf http://home.hiwaay.net/~bzwilson/prius/ http://avt.inel.gov/hev.html http://www.john2211.nl/Hybride_gebruikers_info_files/Prius_User-Guide.pdf

JOEL JOHANSSON 2008-03-24        #4807
Magnus, jag såg att det var ett bra tag sedan du startade denna tråden men det verkar ju faktiskt som en del biltillverkare lyssnat på dig. I alla fall vad det gäller vissa tyska märken som kommit med sina bluemotion/e-powerkoncept. Dessa bilar har lägre motoreffekt och lägre tjänstevikt. Vad det gäller vikten har man tyvärr inte löpt linan ut, utan har kvar diverse onödig elutrustning. Även om det kanske inte är just denna som står för all onödig vikt så måste den ändå spela viss roll. Min bors 28 år gamla Volvo 245 väger lika mycket, eller kanske till och med något mindre än motsvarande ny bil i samma storleksklass. Detta måste ju bero på något.

MAGNUS BILLBERGER 2008-03-25        #4818
Borde inte din brors 245:a direkt jämföras med en ny V70? Då har tjänsetevikten gått upp ca 250 kg. Vad jag tycker är särskilt intressant när du nämner bluemotion är hur "folk" tycks ha ändrat inställning. VW:s 3 liters Lupo och Audis A2 med samma motor lanserades 1999, men lades ner 2005 respektive 2003 på grund av för dålig efterfrågan. Nu finns det kanske skäl att kritisera tillverkarna som inte lade alltför mycket krut på att marknadsföra dessa bilar. Idag skulle dessa bilar blivit toppsäljare. Att dagens VW oc hAUdi inte kommer ner under 3 liter/100km hänger nog mest på strängare utsläppskrav än på högre vikter.

JOHAN ERLANDSSON 2011-08-09        #18651
Magnus, här har vi en bil som jag tror du kommer dregla lite över. Tvåsitsig Audi. Auto Motor & Sport gissar att detta är en elbil, och den lär inte väga alltför mycket.


Logga in för att svara


Produkter

Elcyklar (49)
Trikar (16)
Cykelleasing (2)
Cyklar (6)
Elmopeder (5)
Konverteringskit elcykel (3)
Lastcyklar (4)
Elmotorcyklar (1)
Konferenstjänster (2)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3325 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik