Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Grundsyn på hållbarhet   

Sverige värre klimatbov än Kina

ERIK SANDBLOM 2007-11-20        #3645

Ekot rapporterar om klimatfrågan idag och skriver "de värsta miljöbovarna är fortfarande USA, Australien och Kina". Då räknar de med de totala utsläppen i hela landet. Men eftersom det bor en miljard kineser i Kina så är de många som delar på utsläppen. Varje kines släpper inte ut mer än fyra ton klimatgaser per år enligt Wikipedia. Motsvarande siffra för Sverige är 7,5 ton per person. Dubbelt upp alltså. Nog tycker jag man ska kräva bättre rapportering av svenska medier. Vi kanske ska minska våra utsläpp till kinesiska nivåer (per capita) innan vi börjar smutskasta dem som klimatbovar? Hur som helst bör man inte nämna USA och Australien i samma andetag som Kina. De släpper nämligen ut hela 23 respektive 26 ton per person enligt samma lista. Det vill säga hela sex gånger så mycket som Kina, och tre gånger så mycket som svenskar. Lösningen kommer här: dela upp Kina i småbitar, då försvinner problemet! ;-) List of countries by greenhouse gas emissions per capita Ekots rapportering: Rekordutsläpp av växthusgaserMAGNUS BILLBERGER 2007-11-22        #3661
Ja, det klantiga i sammanhanget är att hantera nationer som ett slags individer. Visst vore det bättre att räkna per capita, men i så fall skulle jag också vilja se en differentiering med avseende på faktorer som styr mängden energi som är rimligt att man "gör av med" (lokalt klimat, befolkningstäthet, tillgång till lokalt genererade resurser som mat, vatten och energi).

DANIEL JOHANSSON 2007-11-22        #3664
Sen tycker jag man skall fundera på de utsläpp som sker i ett land men som konsumeras i ett annat. Vet att jag hörde en betydligt högre siffra för sverige om man räknade med de utsläpp som vår kosumtion av importerade varor gav upphov till. -- DaJ

JOHAN ERLANDSSON 2007-11-22        #3670
Magnus, kan man inte se dessa faktorer olika på lång och kort sikt också? Är det t.ex. rimligt att befolka ett område hårt om det innebär höga koldioxidutsläpp? Om jag raljerar lite så skulle ett sådant tankesätt innebära att det är OK att bosätta sig på Nordpolen och göra av med hur mycket energi som helst för uppvärmning och transporter... Nja, jag vet inte, jag tycker nog att man får lov att anpassa sig. Jag tänker också på vilka enorma svårigheter med gränsdragningar man kommer få.

ERIK SANDBLOM 2007-12-06        #3919
Kina bör inte göras till miljöbov Före detta FN-mannen Maurice Strong, som kom till Kina första gången i början av 50-talet, menar att de rika länderna måste akta sig för att peka ut Kina som miljöskurk. – När jag kom till Tokyo första gången var luftföroreningarna värre än den är i Peking i dag, folk dog i smogen i London och Los Angeles hade allvarliga problem, påminner Maurice Strong som är kanadensare.

ERIK SANDBLOM 2008-09-26        #7327
Ekot: Kina har största utsläppen av koldioxid Per capita ligger man på fyra ton per person, hälften av en europé men ändå dubbelt så mycket som är hållbart i längden. Det är dags för Kina att tala om hur man tänker börja minska. Självklart räcker det inte att USA minskar sina utsläpp med 80% till 2050 som Barack Obama har lovat. Minskningarna borde ske på kortare sikt, varför inte 30% till 2020? Det finns många lätta vinster att göra i USA, med snålare bilar och bättre isolering.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_greenhouse_gas_emissions_

Logga in för att svara


Produkter

Miljökonsult (1)
Återanvändande/upcycling (1)
Magasin (3)
Böcker (2)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3343 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik