Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Cykel   

Reflektioner på mode

ERIK SANDBLOM 2007-11-29        #3768

Människor är fåfänga. Vi vill se bra ut och vi vill uttrycka vår livsstil med kläder. Om kläder bara vore praktiska plagg så skulle män bära kjol. Men det gör dom inte. Samtidigt har kläder onekligen en skyddsfunktion mot väder, och i cyklisternas fall även en trafiksäkerhetsfunktion. Det går att kombinera praktiskt, trafiksäkert och moderiktigt. Det krävs bara att tänker efter lite både när man klär sig och när man shoppar. I London finns Dashing Tweeds som gör ullkläder med invävt reflekterande material. På dagen ser de ut som helt vanliga kläder, men på natten lyser de upp som reflexer. Kläderna beställs måttsydda och kostar en slant. På hemsidan kan man se vilka andra finesser kläder har, bland annat är ryggen sydd så att den inte stramar när man lutar sig framåt på cykeln. Nedan syns en kort poncho med bra ventilation. För den som hellre lägger pengarna på cykeln kan det ändå vara tänkvärt att satsa på jackor och annat som har inbyggda reflexremsor. Det syns inte alltid att remsorna är reflektiva, så kolla noga och fråga personalen. Såhär på vintern behöver man vantar eller handskar och på Naturkompaniet skaffade jag nyligen dessa handskar från Hestra. Det vita strecket är en reflex, som syns tydligt framåt när man håller i styret. Vad har ni för kläder med insydda reflexer? Berätta och visa gärna bilder!ELEONORA HORN 2007-11-29        #3769
Jag vet inte om kjol är så särskilt praktiskt alla gånger... Särskilt inte på cykel. Måste vi vara så moderiktiga? Det är förstås trevligt om några klädesplagg av särskilt snitt kan få en människa att börja cykla mera, men baksidan av myntet är en ökad konsumtion. Modet svänger, och ska man fortsätta vara moderiktig så blir det nya inköp innan de gamla kläderna tjänat ut. Själv önskar jag att jag vore bättre på att koppla mig fri från viljan att följa mode. Jag skulle knappast påstå att jag följer modet, men inte håller jag mig till enbart nödvändiga inköp för min överlevnad. Johan hänvisade till ett välskrivet, tänkvärt i Ljungbergs blogg i tråden Köpfria dagen inte så köpfri. Skojigt klädesplagg du hittat dock som "lyser" på natten!

ERIK SANDBLOM 2007-11-29        #3770
Ok ordvalet "moderiktig" är dåligt. Jag menar att man ska kunna se snygg och stilig ut även på cykeln om man vill det. Jag stör mig på är att folk har gula reflexvästar på sig när de cyklar. Jag vill att folk ska ha kläder som de trivs med även utseendemässigt. Man ska inte behöva se knäpp ut bara för att man cyklar, och man ska inte behöva byta om för sin cykeltur. På happymtb.org säger folk att man måste duscha och byta om efter att ha cyklat, men jag menar att med ullunderställ och genom att ta av sig när man blir varm så behövs inte det. Jag vill att cykelkläder och vardagskläder ska bli en syntes, de ska smälta samman till ett.

ELEONORA HORN 2007-11-29        #3772
Då är jag en av dem som ibland ser knäpp ut på cykeln... ;-) Att ha reflexväst kan vara ett sätt att kunna ha just det man trivs bäst med inunder. Att kunna ha just det man tycker är snyggast eller passar på jobbet. Sen är det enkelt att dra av västen när man kommer fram. Enkelt är viktigt för mig. Men det är en smaksak förstås. Ja, ullunderställ är smart. Och att reglera kläderna är a och o. Men det funkar inte för alla. Vi svettas så olika mycket. Det är skönt att man numera ser såväl kostymklädda cyklister med portfölj som de som susar fram i tajta cykelbyxor - alla kan cykla. Billiga, enkla, hemmasnickrade cykellösningar, och exklusivare hightech- och märkes-lösningar. Och de med reflexvästar. Härligt, eller hur?

ERIK SANDBLOM 2007-11-29        #3773

Visst är det käckt att kunna dra av reflexvästen när man är framme. Men jag vill se ball ut när jag är på väg, och inte bara när jag kommer fram! Kolla mig och mina snygga kläder. Eller, kolla inte på mig, jag gömmer mig bakom min plåtrustning! Men nåt av det bästa med cykling är att alla kan göra det på sitt eget sätt!

http://eriksandblom.blogspot.com/2007/11/se-p-mig.html

ELEONORA HORN 2007-11-29        #3775
Du har en rolig poäng med plåtrustningen (som ju ofta väljs, precis som med kläder, efter den image man vill skapa av sig själv)!

DANIEL JOHANSSON 2007-11-29        #3783
När vi tryckte firmajackor senaste gången så blev det svarta vinterjackor (varför skall det alltid vara mörka kläder på den mörka årstiden) men jag fick iallafall igenom att loggan som trycktes stort på ryggen tryckets med reflekterande färg. Det blev rätt snyggt faktiskt och flera som sett den i mörkret har kommit på att det var en ganska bra ide. -- DaJ

ERIK SANDBLOM 2007-11-30        #3794
Eleonora, visst väljer man bil efter personlighet men det gäller nog burka och slöja också! Många slöjor är ju väldigt vackra. Precis som vissa bilar, får jag tillstå...

ERIK PIHL 2007-11-30        #3801
Blanda nu inte ihop mode med personlig smak. Mode tenderar vara något som mycket medvetet ändras hela tiden på så sätt att vi skall konsumera mera. Personlig smak är ett sätt att uttrycka sin personlighet. Våga vara dig själv (nu också på cykel)! "Mode är för dem som saknar smak"

ERIK SANDBLOM 2007-11-30        #3802
Jag tycker inte man kan skilja mellan mode och personlig smak. Det ena förutsätter det andra. Man tar inte på sig något bara för att det är mode, och den personliga smaken är sällan opåverkad av modet. Så mode och personlig smak är sammanvävda. Modet föreskriver t ex att män inte bär kjol, och följaktigen är det få män som kan tänka sig att gå med kjol. Modet för kvinnor är lite mer tillåtande, kvinnor väljer därför att klä sig mer varierat.

ELEONORA HORN 2008-06-01        #5695
Har ni sett cykeljackan med bromsljus och blinkers? Jackan reagerar på cyklistens rörelser! Se artikeln i Ny Teknik via länken.

http://www.nyteknik.se/nyheter/innovation/forskning_utveckling/article36199

ERIK SANDBLOM 2008-11-14        #8000

Dom här byxorna ser helt normala ut, andas, har mjukt fleece inuti och är helt vattentäta! Mark Stosbergs photo stream: Stealth Commuting Rain Pants

Logga in för att svara


Produkter

Elcyklar (49)
Konverteringskit elcykel (3)
Lastcyklar (4)
Cyklar (6)
Trikar (16)
Cykelleasing (2)
Konferenstjänster (2)
Elmotorcyklar (1)
Elmopeder (5)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 2856 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik