Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Bil   

Electrica plug-in bil med li-jon batteri

MIKAEL JOHANSSON 2007-12-02        #3823

Företaget Future Vehicles börjar nu sälja plug-in bilen Electrica i London. Det är en rolig italiendesignad bil som försetts med li-jon batterier. Bilen är avsedd för stadskörning och fyller säkert många människors behov. Företaget rekommenderar att man köper sin el från elbolaget Good Energy som har 100 procent förnyelsebar elström i sin portfölj. Det blir synnerligen intressant att se hur många bilar som företaget kan sälja under nästa år.

http://www.futurevehicles.co.uk/JOHAN ERLANDSSON 2007-12-03        #3837
Är plug-in-bilar ett vedertaget begrepp för elbilar eller något du själv hittat på? Jag ser lite risk att det blandas ihop med plug-in-hybrider (eller laddhybrider som Eva Håkansson föreslår som svensk översättning).

MIKAEL JOHANSSON 2007-12-03        #3843
Plug-in (verb) eller plug-in[s] (substantiv) får vi väl anta att det är amerikanska uttryck när det gäller bilar. Och det har naturligtvis att göra med att man säger så i engelsktalande länder om att stoppa in en elektriskt apparats stickkontakt i vägguttaget. Vanligast är nog att man använder plug-ins som förkortning för plug-in hybrid electric vehicles. Men så upptäckte jag att vissa artikelförfattare började använda plug-ins som generellt uttryck för alla elbilar. Det tyckte jag var praktiskt eftersom alla typer av från nätet laddbara elbilar faktiskt måste pluggas in. Ordet plug-in beskriver då att det är en bil som måste laddas från elnätet och ordet plug-in hybrid beskriver då att det är en bil som måste laddas från elnätet men att den även har en "range extender" på ett eller annat sätt. Ordet plug-in låter fräschare i mina öron än det gamla ordet elbil som har fått ett rätt så dåligt rykte. Men att använda ordet laddhybrid i Sverige ser jag inte som fel. Är det bästa då att låta den rena elbilen fortsätta att heta just elbil för man kan ju inte koppla bort ordet hybrid och bara kalla den för ladd? Johan, du kan väl bestämma vad du vill att vi ska skriva på Ecoprofile? Med tiden så kommer det väl ett standardiserat svenskt ord för detta i Svensk Ordbok. Artikeln i länken nedan är ett exempel på att man använder plug-ins som ett generellt uttryck för alla typer av från nätet laddbara elbilar.

http://www.autobloggreen.com/2007/10/14/60-percent-of-new-zealand-cars-plug

JOHAN ERLANDSSON 2007-12-04        #3855
OK, jag tycker inte det finns någon anledning att gå ifrån ordet elbil, det är det begreppet som "elbilsfolket" i Sverige använder. Laddhybrid tycker jag också är bra.

MIKAEL JOHANSSON 2007-12-04        #3863
Eftersom jag till kanske 90 procent läser utländska sidor så sätter sig uttrycket plug-in rätt så hårt. Men vi är ju svenskar och ska naturligtvis inte härma amerikanarna. Ska försöka använda elbil och laddhybrid i fortsättningen trots att det låter lite mer "töntigt". Någon borde tänka ut hur vi ska skriva på svenska när en laddhybrid har olika varianter av "range extender" som t.ex. etanolmotor, dieselmotor eller bränslecell. Själva begreppet "range extender" har jag alltid valt att skriva så eftersom jag inte velat mynta något svenskt specialuttryck för det. Vad bör man skriva för svenskt ord där?

Logga in för att svara


Produkter

Elmotorcyklar (1)
Konverteringskit elcykel (3)
Cyklar (6)
Cykelleasing (2)
Elcyklar (49)
Lastcyklar (4)
Trikar (16)
Konferenstjänster (2)
Elmopeder (5)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3325 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik