Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Avlopp   

Urinseparerande toalett fixar gratis gödsel

ERIK SANDBLOM 2007-12-09        #3930

Många känner till att kött är sämre för miljön än vegetarisk kost. Det beror inte bara på att korna släpper ut klimatgasen metan, utan även på att kornas mat kommer från samma åkrar som människornas mat. Det är effektivare att människor äter åkrarnas produktion direkt, jämfört att med att först mata korna och sedan slakta och äta upp dem. Problemet är att om man slutar hålla sig med boskap så får man inget naturligt gödsel. Det gör att man får än större behov av energikrävande konstgödsel. Korna ingår i ett naturligt kretslopp helt enkelt. Men så enkelt är det inte, för vi människor ingår också i det naturliga kretsloppet, och även vi producerar gödsel. Man har provat att använda renat avsloppsslam som gödsel på åkrar. Men problemet är att vi spolar ner allt möjligt i avloppet och att dessa saker blandas hej vilt. Sedan ska reningsverket försöka sortera bort allt olämpligt för att kunna leverera bra gödsel till bönderna. Det blir inte så bra; särskilt kadmium är inte bra att få ut på åkrarna, samtidigt som det är svårt att rena bort ur dagens oseparerade avsloppsslam. Det blir ungefär som om vi skulle kasta allt vårt avfall i en enda hink, och sen lämna jobbet till reningsverket att separera ut kartong, glas och plast till återvinning. Det blir ganska svårt. Det är mycket enklare om man källsorterar avfallet redan hemma i köket. På samma sätt fungerar en urinseparerande toalett. Urinet går ner i en särskild tank och kan sedan lätt behandlas för att bli gödsel. Även bajset kan bli gödsel. Problemet är att bygga ett parallelt avloppsystem för urinet och eventuellt även bajset. Min fundering är att det borde kunna ordnas upp när man bygger nya hus. Urinet behöver inte gå i separata rör ända till reningsverket, det räcker med en tank i källaren eller kanske en tank per kvarter. Sen kan tankbilar komma och hämta urinet för vidarebefordran till närliggande gårdar, där det kan förädlas till gödsel. På så sätt kan man göra en etappvis utbyggnad av avloppsystemet. När man nu bygger passivhus och renoverar och byter ut stammar och sånt, så tycker jag man ska fundera på att göra något vettigt av urinet. De flesta av oss äter för mycket kött. Livsmedelsverket säger att proteinintaget för en vuxen ligger ungefär en tredjedel över vad det behöver vara. Och faktiskt kommer en tredjedel av vårt protein från kött. Resten kommer från mjölk, ost, bröd och spannmålsprodukter. Även om man inte helt slutar med animalisk föda kan man göra naturen en tjänst genom att minska lite. Kan man samtidigt föra in människan närmare in i det naturliga kretsloppet, så har vi gjort mycket för att minska vårt energibehov. Här är en uppsats i ämnet av Johan Jaatinen på Umeå universitet. Se särskilt avsnitt 6.4, Alternativ till gödsel. Veganism ur ett humanekologiskt perspektivROBERT ENGLISH 2007-12-09        #3931
Vi har urinseparerande toaletter i området där vi bor och det fungerar utmärkt (om man kommer över att män också måste sitta ned då de urinerar). Problemet har varit att få någon att ta hand om urinet som är ett bra gödselmedel (sterilt). Enligt gällande lag så måste tydligen bönderna lagra det ytterligare i 6 månader innan det får spridas och det är inte kostnadseffektivt. Framstår som om lagstiftningen inte hänger med. Idag, sju år efter det första huset stod klart i området har hämtningen av urin lösts. Hittills har urintankarna fått svämma över och rinna över i ordinarie vattenrening (vilket givetvis orsakar problem). Ett tag trodde man att bönderna skulle använda urinet för att gödsla energiskog som vi sedan skulle bränna i fjärrvärmeanläggningen. Marknadsekonomin spelade oss dock ett spratt (inget negativt i dett, jag bara konstaterar att goda intentioner kan vara svåra att genomföra) när fjärrvärmeanläggningen fick ekonomiska problem (levererar idag inte fjärrvärme till vårt område) och bönderna var ointresserade av urinet som gödselmedel och att odla energiskog. Så nu får vi endast njuta av utsläppen från fjärrvärmeverket utan att kunna dra nytta av det.

ERIK SANDBLOM 2007-12-09        #3932
Varför måste man lagra urinet i ett halvår? Är det nån test för att se om urinet "blir dåligt"?

ROBERT ENGLISH 2007-12-10        #3933
Kan inte riktigt lagstiftningen men det har att göra med att bakterier ska försvinna. Varför detta vet jag inte eftersom enskilt urin är sterilt. Tror att lantbrukarna har hårda krav på sig vad gäller hur de gödslar, rötslam var ju på tapeten tidigare (tungmetaller).

MATTIAS CARLSSON 2008-08-04        #6674
SvD har idag en mycket intressant artikel om en torrtoa som utvecklats av Stockholm Environment Institute och testas i stor skala i Inre Mongoliet i Kina. "Konceptet har utvecklats av EcoSanRes på Stockholm Environment Institute, SEI, under många år och har testats i en mängd mindre anläggningar runt om i världen. Det långsiktiga målet är att hitta hållbara lösningar för den halva av världens befolkning som idag saknar tillgång till fungerande avlopp och på grund av detta drabbas extra hårt av torka och förorenat vatten. Toaletterna använder inte något vatten alls och avföringen ger utmärkt kompost och urinet perfekt kemisk gödsel. Varje hushåll som använder tekniken förbrukar en tredjedel mindre vatten än normalt." Ska bli intressant att se om det hela fungerar i stor skala. Jag funderar framförallt på om det uppstår problem med avfallsodör när såna här system appliceras i större stadsområden. Undrar också om man skulle kunna utvinna biogas i liten skala - för varje bostadshus.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_1500097.svd

JOHAN ERLANDSSON 2008-08-11        #6740
Skulle tippa på att småskalig biogasproduktion blir ganska dyrt. Vore roligt att se några siffror om vilken gödslingspotential avföring och urin har.

ERIK SANDBLOM 2009-03-06        #9694
SR Klotet: Värdefullt urin går till spillo Mänsklig urin som enligt forskare på SLU skulle kunna ersätta 20% av allt konstgödsel som används i Sverige går till spillo. Flera av de forskare Klotet varit i kontakt med att det är bättre att medicinresterna som finns i urinen hamnar i jorden där de kan brytas ner istället för i vattnet där det inte ombildas på samma sätt.

Logga in för att svara


Produkter

Miljökonsult (1)
Böcker (2)
Magasin (3)
Återanvändande/upcycling (1)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3336 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik