Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Hushållsel   

Diodslingor, adventsljusstakar och stearinljus

KRISTER ANDERSSON 2007-12-11        #3951

För att spara energi kan man använda ljusslingor med LED- belysning (lysdioder) i stället för glödlampor. De är visserligen lite dyrare men de drar mindre ström och alstrar mindre värme. Eftersom de inte har någon glödtråd så har de en längre livslängd och högre mekanisk hållfasthet jämfört med glödlampor. Diodljusslingor finns för både inom- och utomhus bruk. Det finns också solcellsdrivna diod ljusslingor. Det finns även, lite originella, adventsljusstakar med dioder. En lysdiod kan ha en effekt på ca 0,06 W och en motsvarande glödlampa kan ha en effekt på ca 1 - 4 W beroende på vilken typ av belysning den används i. Om man i ett hushåll t.ex. har två sjuarmade adventsljusstakar lysande i ett dygn så har de förbrukat ca 1 kWh. Om man i stället har två diodljusstakar så har de på ett dygn förbrukat ca 20 Wh. Ett annat sätt att minska energiförbrukningen är att använda en timer på den belysning man sätter upp till jul. Belysningen behöver ju inte lysa på dagen när det är ljust. Men även på natten, när det inte är så många som ser belysningen, så kan den ju också vara släkt. När man ska köpa ljus så kan man välja de som är tillverkade av stearin i stället för paraffin. Stearin är tillverkat av olika naturliga fetter. Paraffin är däremot ett sorts vax som tillverkas av petroleum.KRISTER ANDERSSON 2007-12-12        #3952

Så här kan en solcellsdriven diodslinga se ut. Enligt tillverkaren så ska det räcka med att den laddas en dag för att den ska lysa i ca 7 nätter.

ERIK SANDBLOM 2007-12-12        #3953
Spännande utveckling med dioder. Som cykelälskare undrar jag om det kommer cyklar med inbyggda dioder i ramen. Dioderna håller ju jättelänge och är pyttesmå. Reflexer tar mer plats, men de kunde kanske målas på ramen på något elegant sätt, precis som man har reflexer insydda i skor och jackor. Navdynamon är ett bra sätt att alstra strömmen, och de kryper ner i prisklasserna. De exklusiva märkena kanske bygger en ram med inbyggda kontakter till navdynamon för att hålla sig exklusiva. Då har man trådlös, batterifri och underhållsfri belysning på cykeln! Som inte heller går sönder av hårda slag!

ELEONORA HORN 2007-12-12        #3955
Intressant, Krister. Hur stor är solcellsdelen till diodslingan? Var har du hittat denna? Borde vara praktiskt också om man vill lysa upp ett träd på tomten när det inte behövs förlängningssladdar och nätanslutning. Hoppas cykeltillverkarna läser dina fiffiga idéer på hur cykeln kan utvecklas, Erik. Det vore riktigt praktiskt och dessutom säkrare i trafiken med en sådan cykel. (Och snyggt :) Förhoppningsvis inte bara något för de exklusiva märkena så vanliga dödliga kan köpa cykeln också...

ROBERT ENGLISH 2007-12-13        #3960
Angående miljövänliga diodlampor, vad sägs om denna som går att köpa via tidningen ETC. En vevbar diodlampa som du fäster på cykelstyret är egentligen en ganska självklar sak. Du vevar en minut innan du sparkar igång och plötsligt är det där både en laglig och sund verksamhet.

http://butik.etc.se/

KRISTER ANDERSSON 2007-12-13        #3976

Det är verkligen en intressant idé att ha inbyggda lysdioder i direkt cykelramen. Med alla de fördelar som dioderna har och med enkelheten att ha dem monterade i ramen så borde det finnas tillverkare som är intresserade av att använda tekniken på sina cyklar. Här är några svar på dina frågor, Eleonora. Diodljusslingan är inköpt på Rusta för 199 kr. Storleken på solcellsdelen är ca 11,5 x 12 cm. Jag la in en ny bild så du kan få en uppfattning om storleken på solcellen och hur den ser ut. Att kunna ladda upp belysningen själv med vev är ju en smart idé. Då är man ju alltid säker på att det finns ström i batterierna.

ELEONORA HORN 2008-01-22        #4195
Svanen hamnar nu på ljus. Först ut med Svanenmärkta vita antik- och kronljus av stearin är Delsbo Candles.

http://www.svanen.nu/Default.aspx?tabName=NewsDetail&newsid=49901

ROBERT ENGLISH 2008-01-22        #4197
Fick solcellsdrivna diodslingan i julklapp, fungerar bra trots minimalt med sol (ja inte hela natten dock men med tanke på antalet soltimmar så...). Dottern fick en uppvevbar ficklampa som hade ett uttag och adapter till olika mobiltelefoner så nu kan jag ladda min mobil med en vev (dottern är tre år och har ingen mobil). Den uppvevbara cykelbelysningen fick jag också i julklapp så nu är det bara att veva...

ELEONORA HORN 2008-12-06        #8401
Energimyndigheten har räknat ut att om en av de fyra miljoner hushåll som finns i Sverige skulle byta ut den vanliga adventsstaken till en med LED-lampor skulle skillnaden motsvara 600 villors totala årsförbrukning av el. Låter mycket tycker jag. Den modellen som visades upp i SVT Plus var nog inte så lockande bara.

http://www.svt.se/svt/road/Classic/shared/mediacenter/index.jsp?&d=72592&a=

KENNETH GYLLENSTING 2008-12-08        #8433
Jag har en solcellsdriven diodslinga, som jag hängt upp i ett träd på tomten. Tyvärr gillar jag inte färgtemperaturen (väldigt blått ljus). Jag vill att mina julljus skall gå i gulorange - annars ingen julstämning!

KRISTER ANDERSSON 2008-12-08        #8436
Jag kan hålla med om att ljuset från dioderna inte är så fint men som de säger i programmet så går utvecklingen framåt och förhoppningsvis så kommer det att finnas diodbelysningar med trevligare färgtemperatur.

KENNETH GYLLENSTING 2008-12-15        #8579
Jag känner mig lite lurad - även fast jag bor i södra Sverige så räcker en dags uppladdning i söderläge så här års till ett par minuters lyse! Något mer om jag ställer in den på blinkande lampor, men det tycker jag är lite väl kitchigt. Funkade bra första natten, eftersom den var laddad när den kom...

Logga in för att svara


Produkter

Energimätare (3)
Belysning (1)
Standby-stoppare (1)
El (3)
Småskalig vindkraft (33)
Vindandelar (2)
Varmvattensparande produkter (4)
Värmeväxlare för varmvatten (2)
Hybridsystem solceller/vindkraft (4)
Solfångarsystem (2)
Energikonsulter (2)
Solceller (2)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3276 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik