Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Konsumtion och livsstil   

Semester för klimatet

MIKAEL JOHANSSON 2007-12-12        #3958
På vårat jobb så har vi diskuterat klimat idag. En synnerligen intressant ide som vi hade var att införa extra semesterveckor. Med 1, 2, 3 eller 4 veckors extra semester varje år i alla industriländer så skulle koldioxidutsläppen minska oerhört mycket. Dessutom så får vi möjlighet att stressa av och vi får mer tid över till socialt umgänge med våra familjer. Under klimatsemestern så ska man inte resa utan man ska istället vila och umgås. Eldsjälar kan förstås bedriva olika sorters klimatbefrämjande verksamheter som att tilläggsisolera sitt hus eller plantera träd. Visst är det väl ett kul förslag?



ROBERT ENGLISH 2007-12-13        #3959
Kan vara svårt att få med näringslivet eftersom vi redan idag har en generös semesterlagstiftning. I dagens SvD idagsida kan man läsa följande (har rört sig om konsumtion de senaste dagarna): Belöningen av en resa till Thailand kommer direkt, medan de negativa effekterna av koldioxidutsläpp märks först i framtiden. Ett annat problem med sociala fällor är att de negativa konsekvenserna för konsumtion ibland kan uppträda på en helt annan plats. Vi får aldrig veta om arbetaren som besprutade bomullen i tröjan vi köpt skadades av bekämpningsmedlen. Människor värderar inte framtida utfall lika mycket som utfall här och nu. En anledning är att det som händer nu förefaller säkert, däremot inte vad som händer i framtiden. –Om det kostar 5000 kronor att åka till Thailand är det få som avstår på grund av moraliska normer. Man kan inte begära att hela förändringen ska ligga hos individen. Det krävs styrmedel, till exempel miljöskatter, säger Andreas Nilsson som är forskare vid psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet och har doktorerat på attityder till styrmedel på miljöområdet. I situationer där man har mycket att vinna, som sol och härlig ¬semester under en Thailandresa, är det förstås extra svårt att avstå. –Ingen vill vara den som ensam låter bli att flyga till Thailand medan alla andra gör det. Den som då avstår drabbas av de andras klimatförstöring samtidigt som de själva går miste om en resa. Den situationen vill ingen hamna i, inom forskningen talar man om the sucker effect.

http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/samhalle/artikel_682463.svd

ERIK PIHL 2007-12-13        #3961
Extra semesterveckor låter bra men jag skulle föredra minskad normalarbetstid (med samma timlön, dvs mindre i plånboken!). Även om en har extra semester så blir vardagen lika stressig eller ännu mer stressig om arbetstiderna vid arbete är lika långa. Dagarna räcker inte till. Att jobba mindre och tjäna mindre skulle minska kunsumtionen och därmed vara bra för miljön. Det skulle bli fler arbetstillfällen. Och det är kanske aningen lättare att få med arbetsgivare på detta, än mer betald ledighet. Därmed skulle tillväxtfanatiska politiker och ekonomer gruffa, men de har ändå fel och förespråkar något outhålligt i längden.

ERIK SANDBLOM 2007-12-13        #3964
Bara för att vara lite motströms, så undrar jag hur vi ska få tid med att bygga mycket järnväg, vindkraft och passivhus och sånt, om vi ska ha mer semester.

ERIK PIHL 2007-12-13        #3967
Tja, vi kan ju lägga mindre tid och pengar på annat, som inte är miljövänligt. Typ motorvägar, motorbåtar, elektriska näshårstrimmare, telefonförsäljning, stormarknader, reklamskyltar, sportbilar, Thailandssemestrar mm mm

JOHAN ERLANDSSON 2007-12-13        #3968
Vi har varit inne på det här ämnet tidigare, i bifogad tråd. I tråden nämns boken Keynes barnbarn. Keynes var en ekonom på 20-talet, tror jag, som förutspådde att hans barnbarn bara skulle behöva jobba en bråkdel så mycket i framtiden tack vare alla effektiviseringar i industrin. Istället jobbar vi mer än någonsin. Barnen hinner vi inte med, de får vara med dagispersonal på dagarna, och när vi är lediga ägnar vi tiden åt sådana utvecklande saker som att gå i affärer för att shoppa upp alla pengar vi tjänat. Det går också att lämna ifrån sig barnen på shoppinganläggningarna om man vill. Eftersom vi inte längre använder kropparna i jobbet eller för att ta oss till jobbet måste vi lägga tid på gymmet efter jobbet, där man också kan lämna ifrån oss barnen till barnpassare... Det är ju HELT SJUKT egentligen. Tillväxt tillväxt tillväxt, mera pengar mera pengar mera pengar... Och som grädde på moset så leder konsumtionen till allvarliga miljöproblem. Jag lovar att vara mer positiv i nästa inlägg! :-)

http://www.ecoprofile.se/20_371_Konsumtion,_miljopaverkan_och_tidsbrist.htm

MIKAEL JOHANSSON 2007-12-13        #3975
Jag skickade en fråga till LO för att få reda på deras inställning till ett sådant förslag. Vore kul om de svarade. Speciellt roligt vore om det gjordes en undersökning om LO-medlemmarna anser det vara en tänkbar åtgärd för att reducera världens koldioxidutsläpp.

OVE GARPEMAN 2007-12-18        #3994
Hur mycket extra tid har vi egentligen fått över tack vare all utveckling och smartare teknik ? Troligtvis klämmer vi in mer som skall göras istället för att utnyttja tekniken på rätt sätt.

MIKAEL JOHANSSON 2007-12-19        #3997
LO har svarat på mitt förslag till en "lat och bekväm" klimatförbättrande åtgärd. Man tror alltså inte att extra semester är rätt väg att gå. De kanske har rätt. Så här svarade LO: Hej. Förslaget om extra semestervecka som ett led i klimatarbetet är ett roligt men föga realistiskt alternativ. Från LOs sida delar vi inte synen att produktion nödvändigtvis måste medföra negativ klimatpåverkan. Vi har i Sverige flera exempel på ny teknik som minskar utsläpp och resursförbrukning trots att produktionen ökar. Det är alltså bättre att satsa på utveckling av ren produktion än att införa restriktioner - även om betald ledighet är en angenäm form av produktionsminskning. Betald semester måste finansieras inom förhandlingsutrymmet. Det handlar om mycket pengar och innebär ett minskat skatteunderlag vilket i sin tur medför försämringar som främst drabbar gemensamma behov och svaga grupper. Dessutom kan samhällets satsningar på klimatforskning och teknikutveckling påverkas negativt. Vi anser att samhället bör driva fram kraftfulla program för energieffektivisering och investeringar i koldioxidfri elproduktion.

ERIK SANDBLOM 2008-01-04        #4048
Johan, jag tycker inte du ska be om ursäkt för att du klagar. Det du säger är ju helt rätt! Blir det inte Orwell av alltsammans, om man bara får säga positiva och glada saker? Nu över julen har det skrivits om alla som reser över halva jordklotet för att få lite sol. Författaren Åsa Anderberg Strotto har klimatångest för att hon reser med barnen till solen. Alltid samma visa, "hur mycket ska man uppoffra sig för miljön"? Vaddå uppoffring, det är ju skitjobbigt med tidsskillnader, oändligt långa flygresor, fastspända bälten, och långa väntetider på flygplatser. Okej att man ibland har varken sol eller snö där man bor, men vi har ju varandra! Vad är det för knäppa människor som inte kan fördriva tiden och ha lite skoj tillsammans på ett meningsfullt sätt? Och kan man inte det, vad är det som blir bättre av att man är osams på stranden istället för hemma? Det är många som har upptäckt att man inte alltid måste ha en superstressig superjul om man inte vill. Man kan tända några miljöfarliga stearinljus, läsa en bok och låta allting ta den tid det tar. Man behöver nog tagga ner en aning.

Logga in för att svara


Produkter

Miljökonsult (1)
Böcker (2)
Magasin (3)
Återanvändande/upcycling (1)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3215 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik