Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Grundsyn på hållbarhet   

sveriges utsläpp försumbara?

RAGNVALD NILSSSON 2007-12-19        #3999
I vår dagstidning skriver en insändare att Sveriges utsläpp bara är en tusendel av världens utsläpp och trafiken är en tredjedel av detta. Vidare att om Sverige stängde alla industrier ingen uppvärmning inga bilar skulle det inte märkas på världens totala utsläpp.Han menar ( jag antar att det är en han)att det är löjligt det vi håller på med i lilla Sverige Jag vill givetvis svara på detta men hur?MIKAEL JOHANSSON 2007-12-19        #4000
Man kan väl svara att det i så fall finns över 100 länder i världen som har "försumbara utsläpp". Men av dessa så har Sverige bland de högsta utsläppen räknat per person. Eller: En medelkines som släpper ut mindre koldioxid än vad en medelsvensk gör anser att det är svensken som ska minska mest - av rättviseskäl.

RAGNVALD NILSSSON 2007-12-19        #4001
tack så här blev det Replik till ”miljöns ankdamm” 12/12 Det finns några saker i artikeln som jag måste få kommentera. För det första menar skribenten att vårt bidrag till miljöförstöringen är försumbara. Jag vet inte varifrån han har fått det ifrån, men i så fall finns det mer än 100 länder till i världen som anser sig ha ”försumbara utsläpp ”. Alla verkar tänka att det inte är vi utan det är andra som måste ta sitt ansvar. Men per person räknat så har vi ett av de högsta utsläppen i världen. Beträffande exemplet med Kina så menar kineser att det är Sverige och västländerna som ska stå för åtstramningarna då de är väst som i alla år stått för utsläppen. Sedan är det en sak till och det är att du som människa alltid ansvariga för dina handlingar och du kan aldrig svära dig fri. Det är särskilt viktigt då det handlar om omtanken om vår miljö då den är ett arv av våra föräldrar men också ett lån av våra barn. Ragnvald Nilsson Svenska Naturskyddsföreningen skelleftekretsen

ERIK PIHL 2007-12-20        #4002
Det är också så att våra aktiviteter i Sverige ger utsläpp i andra länder. Vi har "flyttat ut" en stor del av vår producerande industri. Vi importerar mängder av frukt och grönsaker. Förutom CO2-utsläpp så innebär det att vi dagligen "importerar vatten" - bland annat från ökenländer som Israel - i o m att jordbruk är den största förbukaren av vatten internationellt sett och motsvarar flera kubikmeter per person och dag. En stor del av svenskarnas utsläpp sker med flyg, på internationellt territorium.

JONAS KARLSSON 2007-12-20        #4004
Om sverige släpper ut en tusendel av jordens växthusgasutsläpp så är det ju ganska logiskt då Svenskarna utgör drygt en tusendel av jordens befolkning. Jag tycker att det är utsläppen per person som är det intressanta i slutändan. Även om Kina totalt släpper ut mer så är ju utsläppen per person lägre där. Skulle Kinas befolkning släppa ut lika mycket per person som svenskarna så skulle utsläppen vara extrema. Dessutom sker ju mycket av våra utsläpp i andra länder då dom varor och livsmedel vi konsumerar till stor del tillverkas i andra länder. En enskild persons utsläpp av växthusgaser är ju alltid försumbara i sammanhanget men totalutsläppen i världen blir ändå höga då vi är 6 miljarder människor på jorden. Med detta resonemang så skulle man kunna dela upp kina i 500 småländer och då skulle varje enskilt land kunna hävda att deras utsläpp är så försumbara att dom kan fortsätta som om ingenting hade hänt men dom totala utsläppen för Kina skulle ju vara lika stora.

MIKAEL JOHANSSON 2007-12-20        #4005
Det finns en till anledning för Sverige att minska på utsläpp av koldioxid från fossila bränslen. När vi passerar peak oil så kommer priserna på olja, kol och naturgas att stiga mycket kraftigt. De länder som då driver sitt näringsliv och sitt samhälle på icke fossila bränslen kommer att bli mycket konkurrenskraftiga.

Logga in för att svara


Produkter

Böcker (2)
Magasin (3)
Återanvändande/upcycling (1)
Miljökonsult (1)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3336 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik