Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Avfall och återvinning   

Plastpåsar - gott eller ont

MAGNUS BILLBERGER 2008-01-16        #4147

Land efter land bannlyser nu i rask takt plastpåsen. Det är fult med olja och nerskräpning. - Båda skälen är relevanta, men måste jämföras med vad som händer om man tar bort plastpåsen, säger den svenska polymernestorn, Thomas Hjertberg. Kanske inte särskilt kontroversiellt, men det jag fastnade för var en synpunkt som lades fram i pappersvarianten av Ny Teknik. Beroende på hur många gånger påsen används så kan det ha stor betydelse för miljöbelastningen. Jag köper papperskassar, återanvänder dem när jag handlar, sedan övergår de till att förvara och transportera returpapper och kasseras först när handtagen går av eller när påsen har revor. Poängen jag vill få fram är att det finns en massa saker i vår vardag där vi kan göra drastiska förbättringar med små insatser. För papperskassen är väl ytterligheterna att man bär hem maten och sedan fyller kassen med tidningar och dumpar det hela på återvinningsstationen = 2 användningstillfällen och den andra ytterligheten att använda påsen tills den brister vilket enligt mina erfarenheter är 10-20 användningstillfällen. Man ser ibland jämförelser mellan plastkasse, papperskasse och tygkasse och där tycker jag man lätt gör lite svaga antaganden som att plastkassen endast används för att bära hem varor en gång.

http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/miljo/article60153.ece



KRISTOFER PALMESTåL 2008-01-17        #4155
Ovanligt med en närsynt professor som argumenterar för lösningar som ligger inom sitt forskningsfält. Lustigt hur han knappt nämner problemen med plastpåsar medan han drar till med ordentliga förenklingar kring problematiken med exempelvis tygpåsar ("de flesta är gjorda av billigt bomull"). Men min favorit var hans riktiga klavertramp på slutet: "Mat kan vi ju bära hem i tygpåsar eller med korgar, men vad gör vi med soporna, frågar sig Thomas Hjertberg." Ja, vad gör vi med soporna? I allt för stor utsträckning så slänger vi dom osorterat och förbränner dom. Detta tror jag har mycket att göra med bekvämligheten med plastpåsar. Det är mycket lättare att slänga ner allt i en påse, knyta ihop den och slänga den än att grovsortera i flera olika behållare hemma. Om vi sorterade och återvann till den grad som är rekommenderat av 80% av alla studier som gjorts på området (jämförande studier av energi och material återvinning) så hade vi kunnat förbränna alla sveriges resterande soppor (de 18% som blir över efter sortering) i Renovas anläggnin i sävenäs utanför göteborg. Vi skulle då även slippa att göra den 600 miljoners utbyggnad som Renovas 13 ägarkommuner beslutade om i höstas. Men plastpåsen är bekväm och ingen tar ansvar för att sortering verkligen sker.

OVE GARPEMAN 2008-01-17        #4156
Vi köpte en rulle soppåse-påsar häromveckan då vi slutat med plastpåsar från affären. Och vad hände, jo dessa sopp-påsar var av för dålig kvalite och gick sönder, sprack helt enkelt. Vi ville väl, men det gick åt skogen.....

JONAS KARLSSON 2008-01-18        #4160
Platskassedebatten känns lite som att svälja kameler och sila mygg. Om du tar bilen eller ej till affären borde betyda betydligt mer men det är kanske enklare att köpa en tygkasse än att byta färdmedel.

ADAM KRISTENSSON 2008-01-18        #4161
Jo, Kristofer har rätt: När man återanvänder och källsorterar så behöver man inte så många plastpåsar till att slänga sina sopor i. Har varit slarvig ibland och konsekvent köpt plastpåsar i affären. Det har blivit ett berg av plastpåsar hemma då, eftersom antalet påsar man köper vida överstiger de soppåsar som man slänger.

DANIEL JOHANSSON 2008-01-18        #4162
Jag ser ofta detta argument som Jonas kommer med ovan att det är bättre att göra det ena istället för det andra. Men i många fall (även detta) ser jag inget som hindrar att man gör båda delarna. Är det verkligen så att de flesta mäniskor har svårt att angripa ett problem från flera håll samtidigt så att man måste utröna vad som är det som ger mest nytta eller är det för det mesta bara bortförklaringar för att slippa göra något alls Jag inser naturligtsvis att det i vissa fall kan finnas begränsade resurser i form av pengar och tid som gör att man blir tvungen att prioritera men i de flesta fall ser jag inte de hindrena till flera insatser samtidigt. Så köp en tygkasse eller väska och ha på bussen eller cykeln så gör vi ännu mer för miljön.

JONAS KARLSSON 2008-01-18        #4163
Jag menar inte att man måste göra det ena men problemet med sådana här överdrivna hetskampanjer på en enda fråga t ex platskasar eller flaskvatten gör att resten lätt glöms bort i debatten. Det vore bättre om mediadebatten diskuterar fler frågor mindre hetsigt än att allt krut läggs på en hatkampanj mot en enda företeelse.

EVA GUSTAVSSON 2008-01-21        #4175
Citat: "Men min favorit var hans riktiga klavertramp på slutet: "Mat kan vi ju bära hem i tygpåsar eller med korgar, men vad gör vi med soporna, frågar sig Thomas Hjertberg."" Det här höjde jag också på ögonbrynen åt. Är han inte tillräckligt gammal för att komma ihåg att vi före plastpåsarnas tid hade täta soptunnor i plåt där vi hällde innehållet i sophinken, utan någon som helst plastpåse inblandad? Det var till och med på den tiden då kompostering i trädgården var förbjudet, vilket mina föräldrar dock högaktningsfullt struntade i. Nu har vi igen täta soptunnor när papperssopsäckarnas era är slut. Och så fort våra påsar kommer in i bilen blir de väl söndermalda - eller? Det enda som händer om vi slopar plastpåsarna, blir att vi skulle behöva skrubba ur soptunnan lite oftare. Med mer sortering, framför allt av kompostmaterial, skulle det ändå inte behöva bli särskilt läbbigt. Jag håller med Jonas om att debatten tenderar att fokusera på små enkla lösningar (som i och för sig inte är att förakta). Förmodligen är det en flyktmekanism hos de personer som inte vill diskutera och än mindre förändra så känslomässiga saker som bilinnehav/-körning. Å andra sidan är det en beprövad metod att börja med små enkla åtgärder när mycket behöver ändras om, för att liksom komma igång, bygga upp lite energi och få lite framgångskänsla för att sedan orka ta större steg. För att driva utvecklingen framåt, ska vi kanske heja på och uppmunntra alla små steg och påminna om vad som borde komma härnäst. Precis som man gör/borde göra med barna...

AKE JOHANSON 2008-01-21        #4177

Över i stort sett hela Afrika, från Kapstaden i söder till Casablanca i norr, har problemet med använda plastpåsar som slängs både i naturen och inne i städerna blivit ett växande problem. Påsarna är en miljöfara på många sätt. De kan till exempel blockera avloppssystem och utgör en kvävningsrisk för betande djur. Dessutom – och kanske det mest alarmerande – bidrar de till spridning av malaria, då det ofta samlas vatten i de slängda påsarna där myggor trivs mycket bra. "Plastpåseepidemin" satte igång i slutet av 1990-talet då ny teknologi gjorde att det blev enkelt och billigt att producera plastpåsar. UNEP (United Nations Environment Programme) försöker nu genom en stor kampanj minska både produktionen och den efterföljande nedskräpningen. Det handlar bland annat om att få till stånd en ökad återvinning av plast över hela den afrikanska kontinenten. Eritrea och Rwanda är två av de afrikanska länder som redan har infört ett totalförbud mot plastpåsar, medan till exempel Senegal och Egypten har kommit långt när det gäller initiativ till återvinning. Andra pekar på en mycket enkel lösning på problemet – det behövs fler papperskorgar i städerna! Och i Uganda råder myndigheterna invånarna att istället för plastpåsar använda bananblad.

http://www.unep.org/

ERIK SANDBLOM 2008-01-21        #4179
Ta betalt för plastpåsarna istället för att förbjuda dem. I Kanada är plastpåsarna gratis vilket gör att det skräpar jättemycket plastpåsar framför mataffären, och för att spara pengar så låter mataffärerna tillverka ultratunna, värdelösa plastpåsar. För att bära hem mjölk behöver man tre eller fyra såna påsar i varann, för annars går de tunna påsarna sönder. Jag handlar nästan alltid mat med mina cykelväskor, och att köpa plastpåsar är min nödutgång om cykelväskorna inte räcker, eller om jag av någon anledning inte har väskorna med mig. Så plastpåsarna à 1kr/st är bra som reserv och kan dessutom återanvändas. Förbud låter ganska överdrivet i mina öron. Uppmuntra istället detaljhandeln att ta betalt för påsarna. En krona eller tio spelar ingen roll, tillräckligt för att minska förbrukningen lite grann.

Logga in för att svara


Produkter

Återanvändande/upcycling (1)
Miljökonsult (1)
Böcker (2)
Magasin (3)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3161 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik