|
Ekonomisk tillväxt Peak metal
Den globala tillväxten leder till att många råvaror snart når sin "peak"
Våra barn coh barnbarn kommer att få gräva i våra sopor för att finna råvaror. Som det ser ut nu så kommer metall efter metall att nå sin "peak" på världsmarknaden.
En artikel i The Australian Business, som hänvisar till New Scientist, räknar upp några metaller som börjar nå sin peak.
Indium om 5-10 år,
silver om 10 år,
antimon om 15 år och
bly om 8 år.
En pensionerad chef på Boliden som jag känner brukar dock säga att om efterfrågan stiger så kommer man hela tiden att hitta mer guld, uran osv. eftersom prospekteringen då ökar.
Men antagligen så är det på samma sätt som med olja, naturgas och kol - det är inte reservernas storlek som avgör tillgången på världsmarknaden utan det är hur stora flöden som når de olika marknaderna. Och flödena påverkas av en mängd olika faktorer som t.ex. utvinningskostnad, energitillgång, miljöhänsyn och nationalisering/protektionism.
Mest dramatiskt blir antagligen tröskeleffekterna när land efter land slutar exportera råvara efter råvara för att klara av sitt eget råvarubehov.
http://www.theaustralian.news.com.au/story/0,25197,23336481-5001942,00.html
Skillnaden mellan olja och metall är att olja inte kan återvinnas.
När industrin blir utan silver så stannar våra maskiner
Erik, du har helt rätt. Men återigen så vill jag påpeka att det är hur stora flöden av råvaror som kan nå de olika marknaderna som avgör pris och utveckling. Silver liksom många andra metaller späds ofta ut väldigt mycket när de processas till olika produkter. När vi enbart måste förlita oss på ett system med återvinning så kommer flödena av rent silver till industrin dramatiskt att minska eftersom höga kostnader för att återvinna 100 procent av silvret gör att totala mängden silver på världsmarknaden hela tiden framöver kommer att minska.
Hittade en artikel där man anser att det vore en bättre affär för investerare att satsa på silver i stället för på olja eftersom silverreserverna kan vara slut om 14 år medan oljereserverna påstås räcka i 40 år. Man påstår också att silver används i den elektronik som styr världens alla maskiner. En brist på silver utgör alltså på sätt och vis ett lika stort hot mot vår välfärd som en brist på olja utgör.
http://news.silverseek.com/GoldIsMoney/1205600326.php
Flöden av metaller påverkas av energibrist - priserna stiger
Elbristen i Sydafrika har fått priset på platina att stiga med 51 procent i år. Nu har Chile brist på energi och analytiker förväntar ett stigande pris på koppar.
Sådana här scenarion tror jag kommer att bli vanligare framöver. Det har ingen som helst betydelse hur stora reserver av fossila bränslen och mineraler som vi har i världen om flödena begränsas av bl.a. energitillgång och skenande kostnader.
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601072&refer=energy&sid=a9lkWu0s_T
Flöden av metaller påverkas av energibrist - priserna stiger (igen)
En ny varnande artikel på samma tema som ovan. Rekommenderad läsning.
Bl.a. så uppger man i artikeln att 80 procent av världens aluminiumsmältverk finns i länder som riskerar att få elbrist.
Stigande priser på metaller påverkar även kostnaderna för energiutvinning vilket påverkar priset på olja vilket påverkar priset på gruvbrytning. Tänk på det IEA och EIA när ni nu förhoppningsvis ser över era prognosmodeller. Ni måste nog överge Excel eftersom den inte kan hantera cirkelreferens.
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20602099&sid=aCUU6NbjPfmM&refer=ener Logga in för att svara |
Miljökonsult (1) Återanvändande/upcycling (1) Magasin (3) Böcker (2)
|