Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Ekonomisk tillväxt   

Peak metal

MIKAEL JOHANSSON 2008-03-15        #4693
Den globala tillväxten leder till att många råvaror snart når sin "peak" Våra barn coh barnbarn kommer att få gräva i våra sopor för att finna råvaror. Som det ser ut nu så kommer metall efter metall att nå sin "peak" på världsmarknaden. En artikel i The Australian Business, som hänvisar till New Scientist, räknar upp några metaller som börjar nå sin peak. Indium om 5-10 år, silver om 10 år, antimon om 15 år och bly om 8 år. En pensionerad chef på Boliden som jag känner brukar dock säga att om efterfrågan stiger så kommer man hela tiden att hitta mer guld, uran osv. eftersom prospekteringen då ökar. Men antagligen så är det på samma sätt som med olja, naturgas och kol - det är inte reservernas storlek som avgör tillgången på världsmarknaden utan det är hur stora flöden som når de olika marknaderna. Och flödena påverkas av en mängd olika faktorer som t.ex. utvinningskostnad, energitillgång, miljöhänsyn och nationalisering/protektionism. Mest dramatiskt blir antagligen tröskeleffekterna när land efter land slutar exportera råvara efter råvara för att klara av sitt eget råvarubehov.

http://www.theaustralian.news.com.au/story/0,25197,23336481-5001942,00.htmlERIK SANDBLOM 2008-03-16        #4695
Skillnaden mellan olja och metall är att olja inte kan återvinnas.

MIKAEL JOHANSSON 2008-03-16        #4703
När industrin blir utan silver så stannar våra maskiner Erik, du har helt rätt. Men återigen så vill jag påpeka att det är hur stora flöden av råvaror som kan nå de olika marknaderna som avgör pris och utveckling. Silver liksom många andra metaller späds ofta ut väldigt mycket när de processas till olika produkter. När vi enbart måste förlita oss på ett system med återvinning så kommer flödena av rent silver till industrin dramatiskt att minska eftersom höga kostnader för att återvinna 100 procent av silvret gör att totala mängden silver på världsmarknaden hela tiden framöver kommer att minska. Hittade en artikel där man anser att det vore en bättre affär för investerare att satsa på silver i stället för på olja eftersom silverreserverna kan vara slut om 14 år medan oljereserverna påstås räcka i 40 år. Man påstår också att silver används i den elektronik som styr världens alla maskiner. En brist på silver utgör alltså på sätt och vis ett lika stort hot mot vår välfärd som en brist på olja utgör.

http://news.silverseek.com/GoldIsMoney/1205600326.php

MIKAEL JOHANSSON 2008-04-09        #5049
Flöden av metaller påverkas av energibrist - priserna stiger Elbristen i Sydafrika har fått priset på platina att stiga med 51 procent i år. Nu har Chile brist på energi och analytiker förväntar ett stigande pris på koppar. Sådana här scenarion tror jag kommer att bli vanligare framöver. Det har ingen som helst betydelse hur stora reserver av fossila bränslen och mineraler som vi har i världen om flödena begränsas av bl.a. energitillgång och skenande kostnader.

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601072&refer=energy&sid=a9lkWu0s_T

MIKAEL JOHANSSON 2008-05-05        #5290
Flöden av metaller påverkas av energibrist - priserna stiger (igen) En ny varnande artikel på samma tema som ovan. Rekommenderad läsning. Bl.a. så uppger man i artikeln att 80 procent av världens aluminiumsmältverk finns i länder som riskerar att få elbrist. Stigande priser på metaller påverkar även kostnaderna för energiutvinning vilket påverkar priset på olja vilket påverkar priset på gruvbrytning. Tänk på det IEA och EIA när ni nu förhoppningsvis ser över era prognosmodeller. Ni måste nog överge Excel eftersom den inte kan hantera cirkelreferens.

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20602099&sid=aCUU6NbjPfmM&refer=ener

Logga in för att svara


Produkter

Miljökonsult (1)
Återanvändande/upcycling (1)
Magasin (3)
Böcker (2)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3553 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik