Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Vindkraft   

Koncentrera vindkraftverken

JOEL JOHANSSON 2008-03-19        #4754
Är det någon som vet om det finns något helhetsgrepp vad det gäller utbyggnaden av vindkraft i landet? Eftersom det trots allt är en kontroversiell fråga för många människor borde ju byggnation inom ett begränsat område vara en god idé? Vindkraften är genigal men nu finns det kraftverk utspridda från skånekusten i söder till suorvadammen i norr, och riktigt överallt platsar de faktiskt inte. Så varför gör man inte såhär? 1. Leta upp de tio ställena i Sverige där det blåser som mest. 2. Välj ut ett eller två av dessa ställen som är acceptabla ur miljösynpunkt. 3. Bygg ett par tusen vindkraftverk. 4. Spara enorma summor genom skalfördelar vad det gäller byggnation, underhåll, anslutningar till elnät m.m. 5. Den "visuella nedsmutsningen" som vissa oroar sig för är begränsad till ett fåtal ställen i landet. På så sätt skulle man komma runt en eländig massa belastning av samhället ifrom av överklaganden för i stort sett varje vindkraftverks byggnation, något som sker idag. Samtidigt kommer man undan mycket av "not-in-my-backyard"-problematiken. Personligen skulle jag gärna ha ett 5 MW verk på min gräsmatta, men det finns tydligen säkerhetsbestämmelser...JOHAN ERLANDSSON 2008-03-19        #4755
Ja, det är väl det som händer just nu med både havsbaserad och landbaserad vindkraft. Se t.ex. denna DN-artikel om en jätteanläggning i de Norrländska skogarna.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=678&a=719895

JOEL JOHANSSON 2008-03-20        #4760
Härligt att se, den artikeln hade jag missat! Hoppas bara det nu blir av och inte bara stannar vid planer på papper. Är det förresten någon som fått möjlighet att gå upp högst upp i ett verk av den storleken (5-6 MW)? Antar att det är en mäktig känsla.

JOHAN ERLANDSSON 2008-03-20        #4762
Jag är bra sugen på en sådan utflykt, det ser enormt ut när man ser det på kort! :-)

JOEL JOHANSSON 2008-03-20        #4764
Jag kollar alltid med personer som jag stöter på och som är involverade i branschen, men det har inte dykt upp något lämpligt tillfälle ännu. Hör du av dig om du får möjlighet, så gör jag detsamma!?

HENRIK LUNDQVIST 2008-03-25        #4823
Man kan alltid fuska och använda sig av Jutjuub... här en film från insidan av ett vindkraftverk.

http://www.youtube.com/watch?v=iRwGcGa3Vf0

KRISTIAN J 2008-03-27        #4880
Intressant ämne. Vad sägs om följande förslag till mindre koncentrerad (= utspädd?) vindkraft: • Stabil elgenerering. En av nackdelarna som pekas ut när det gäller vindkraft är att det inte genereras någon energi när det inte blåser. Om man sprider ut vindkraftverken över landet (kontinenten?) borde väl fluktuationerna jämna ut sig mer än om man bygger alla kraftverk på ett ställe? • Miljöpåverkan? Ett fält med tusen vindkraftverk borde ha större lokal miljöpåverkan än ett enskilt kraftverk? Jämför med fallet för storskalig vattenkraft som är en väldigt bra förnybar energikälla, men som kräver stora ingrepp i naturen. • Dubbel användning av mark. Om man bygger en vindsnurra på en åker kan man fortfarande använda marken till t.ex odling. Gäller detta för ”tusen vindkraftverk på ett ställe”-idén? Vad tycker ni? /Kristian

ROBERT ENGLISH 2008-03-27        #4881
Kristian du rör en känslig punkt, en del tycker inte om vindkraftverk överallt. SOm Joel skrev skulle jag gärna ha ett i min trädgård eftersom jag tycker de är oerhört vackra. Blir lyrisk när jag åker i Tyskland och Holland och ser en skog av vindmöllor... Ett kraftverk i varje åker kommer att bli kontroversiellt men borde ju jämna ut vindförhållandena och så kan marken under användas för annat. Intressant i DN-artikeln ovan att det är fritidsboende som överklagat, var det inte kultureliten som var sura på att det byggdes vindkraftverk på Öland som förstörde deras sommarutsikt? De fastboendes åsikter räknas tydligen mindre!

JOEL JOHANSSON 2008-03-27        #4882
Krister, angående stabil energigenerering så tror jag inte detta skulle bli något problem. Sveriges vattenkraft klarar på ett bra sätt av att reglera effekten och parera variationer i effekttillföseln på elnätet. Om energimixen bara hade bestått av kärn- och vindkraft hade dock situationen varit annorlunda. Dessutom varierar ju effektuttaget på elnätet också. Vidare är ju elnäten ihopkopplade mellan grannländerna vilket ytterligare borde verka som en utjämnande faktor i det här fallet. Det borde alltså vara fördelaktigt att bara bygga där det blåser mest? Angående odling och miljöpåverkan så anser jag att det inte borde spela så stor roll. Vilken yta krävs för tusen vindkraftverk? Troligtvis försumbar om man jämför med t.ex. all odlingsmark? Det jag ursprungligen undrade med tråden var om någon vet om det finns en nationell handlingsplan för hur vindkraften skall byggas ut, och i så fall hur denna handlingsplan ser ut? Eller byggs det bara lite hur som helst beroende på dagsformen?

JOHAN ERLANDSSON 2008-03-27        #4892
Joel, här har vi skrivit lite om vindkraftsplanerna i Sverige.

http://www.ecoprofile.se/2400_355_Mal:_16_TWh_vindkraft_ar_2016.htm

ERIK PIHL 2008-03-31        #4952
Har ni förresten tänkt på att om det hade byggts lika många vindkraftverk som 3G-master i Sverige så hade de producerat lika mycket el som kärnkraften. Och då hade de varit koncentrerade, som sagt, inte spridda jämnt för att förfula varenda hörn av landet

Logga in för att svara


Produkter

Småskalig vindkraft (34)
Vindandelar (2)
Solfångarsystem (2)
El (3)
Värmeväxlare för varmvatten (2)
Solceller (2)
Standby-stoppare (1)
Varmvattensparande produkter (4)
Hybridsystem solceller/vindkraft (4)
Belysning (1)
Energikonsulter (2)
Energimätare (3)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 2764 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik