Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Samhällsplanering   

Ekologisk stadsdel Majorna

JOHAN ERLANDSSON 2008-03-22        #4789

Jag fick precis nys om att Hyresgästföreningen med projektledaren Kim Weinehammar har dragit igång ett projekt om Majorna som en "ekologisk stadsdel". Majorna ligger i Göteborg, har 30 000 invånare och är dessutom min egen stadsdel, så det är ju inte utan att jag blev intresserad! Jag vet inte om "ekologisk stadsdel" är det bästa begreppet för projektet att använda, men det har kärnområdena: "energi, trafik, utemiljö, boende, konsumtion och avfall liksom inom den sociala situationen, kunskapsutveckling och företagsutveckling." På bilden: "Plaskis" i Majorna, foto av Frida Westberg.

http://www.hyresgastforeningen.se/eprise/main/hgfdata/2008/02/articleList/a



JOHAN ERLANDSSON 2008-07-01        #6113
Projektet Ekologisk stadsdel Majorna har nu blivit beviljade tre miljoner kronor i KLIMP-bidrag, så något borde det väl nu bli av detta!

JOHAN ERLANDSSON 2008-07-02        #6126

Jag frågade projektledare Kim Weinehammar hur hon skulle sätta sprätt på pengarna och fick detta till svar: Pengarna skall "sättas sprätt" på genmo fem olika delprojekt som alla går ut på dialog med stadsdelens alla invånare, gammal som ung och för att möta allas olika förutsättningar att kunna delta. Delprojekten är följande: 1. Det börjar med en stor kickoff för allmänheten på Majornadagen den 20 september, som arrangeras av Majornas Samverkansförening på Karl-Johans Torg. Här kommer att finnas massor av aktiviteter och inte minst: speakers corner. Majornadagen är ett årligt återkommande arrangemang och denna kommer att ha fokus på dialogprojektet de närmaste tre åren. 2. Mobilisering av alla i stadsdelen, för att sluta upp bakom projektet och skapa en ännu större känsla av stolthet över stadsdelen och projektet. Det kommer att arrangeras utmaningar, tävlingar, - logga finns redan framtagen- , och en massa andra saker som ska få folk att "vakna" och sluta upp och helst ta egna initiativ. Vill man t ex starta en arbetsgrupp inom ramen för det delprojektet Invånardialog, kan man göra det med stöttning från mig. 3. Idébanken. Detta handlar om en att utforma ett speciellt forum för idébehandling, där man som vanlig medborgare kan lämna och följa sin idé från A till Ö. Det gäller idéer som har med det egna närområdet att göra. Detta för att kunna behålla dialogen även efter projektets slut. 4. Webbcommunity. Här ska man kunna komma åt allt som har med Majorna att göra, - alla som medfinansierar projektet utformar den för att åstadkomma en komplett sida som känns som en naturlig ingång för alla Majornabor att leta information i och delta i diskussioner etc. 5. Invånardialog: Den största och viktigaste av alla delprojekten. Dialogen skall skapa utrymme för så många som möjligt av stadsdelens alla 30 000 invånare att delta i arbetsgrupper och diskussionsgrupper. Dessa kommer att genomföras på många olika sätt, bl a med hjälp av studenter vid Göteborgs Universitet. Det handlar om fokusgrupper, Internetbaserade arbetsgrupper, fysiska arbetgrupper, studiecirklar etc. Vi börjar genom skola och föreningsliv, som förhoppningsvis skall sprida ringar på vattnet.

JOHAN ERLANDSSON 2008-07-03        #6138
Jag klipper in lite mer av min och Kims dialog på Facebook: Johan: Jag har klippt in punkterna ovan på Ecoprofile, hoppas det är OK: http://www.ecoprofile.se/2_900_Ekologisk_stadsdel_Majorna.htm Jag har även lagt in kickoffen i kalendariet på Ecoprofile och på Slottsskogskolonins hemsida: http://www.koloniliv.se/slottsskogskolonin Tre frågor: Hur samarbetar projektet med stadsdelsnämnden? Finns det någon mer officiell hemsida där man kan läsa om kickoffen? Jag hittar inget på vare sig karljohan.org (Majornas samverkansförening) eller på Hyresgästföreningen. En av de saker som jag gärna skulle engagera mig i är att arbeta med att få ner energiförbrukningen i Majornas gamla energisåll till bostadshus. De drar i runda slängar tre gånger mer än vad som är tekniskt möjligt att fixa idag, och det rimmar ju såklart illa med en ekologisk stadsdel. Ett problem med seriösa försök att energieffektivisera husen är att man kommer i konflikt med en önskan om att bevara utseendet på landshövdingehusen. Skulle det gå att starta en arbetsgrupp som syftar till att lösa den konflikten? Kan man få pengar för projektet för att leda en sådan arbetsgrupp, ta in arkitekter och energiexperter osv? Kim: Det är mer än välkommet att sprida informationen! Det du gör är fantastiskt bra! Jo, en av de saker som vi tittat på är just hur man kan åtgärda just de gamla landshövdingehusen. Det finns en hel del förarbete gjort kring detta, då det var på tapeten för Familjebostäder för ett antal år sedan. Det finns ett just nu pågående sådant projekt inom en bostadsrättsförening, som är intressant att titta på. Jag hoppas att det kan bli en arbetsgrupp just kring detta tema, och medel finns i stöttande syfte, för att kunna ta in experter och material och täcka andra kostnader. Exakt hur detta skall fördelas kan jag inte uttala mig om än, då styrgruppen som inte är bildad ännu måste få säga sitt. Vi för diskussioner med stadsdelsförvaltningen och stadsdelsnämnden, vilka är mycket positiva till projektet. Diskussionerna rör såväl miljö- och folkhälsoperspektiv som medborgarinflytande och handlar om på vilket sätt vi bäst kan samarbeta, med positiva erfarenheter i bagaget från Majornas Ungdomsprojekt. Det finns också en referensgrupp som hittills har bestått av representanter för Majornas SDF, Miljöförvaltningen, Hyresgästföreningen Västra Göteborg, Kretsloppskontoret och Park- och naturförvaltningen samt Göteborgs Universitet. Dessa personer är själva Majornabor. Nej, det finns inte någon officiell hemsida ännu, men det är på G. Än så länge finns bara information på www.hyresgastforeningen.se/vastrasverige Vi har lagt beslag på adressen www.majeko.se, som kommer att vara adressen för communityt. I slutet på augusti kommer officiell information om Majornadagen att gå ut på affischer och i tidningar. Man kan, liksom här på Facebook, bli medlem på www.myblock.se och en diskussionsgrupp för projektet. Jag hoppas det kan bli många medlemmar där, då den sidan fokuserar mer på stadsdelen.

JOHAN ERLANDSSON 2008-07-03        #6142
Den bästa informationen om projektet verkar just nu finnas på länken nedan. Registrering på myblock.se krävs säkert. Senare kommer alltså www.majeko.se vara det som gäller.

http://www.myblock.se/esm/

JOHAN ERLANDSSON 2008-09-05        #7030
Den nya delegationen för hållbara städer kanske kan ge lite extra skjuts åt projektet?

http://www.newsdesk.se/view/pressrelease/andreas-carlgren-presenterar-ordfo

JOHAN ERLANDSSON 2008-09-26        #7328
Nu är en preliminär sida uppe på majeko.se där man kan anmäla sitt intresse för projektet (främst för majbor antar jag).

http://www.majeko.se/

KIM WEINEHAMMAR 2008-10-24        #7694

Nyhetsbrev Ekologisk stadsdel Majorna 2008-10-22 Jag vill komma till er! Nu har projektet Ekologisk stadsdel Majorna startat. Vad innebär det för dig? Häng på telefonen eller e-posta till mig, så jag kan komma till er och berätta vad vi kan göra tillsammans! Låt mig här inledningsvis berätta om mig själv och mitt uppdrag: Jag heter Kim Weinehammar och är projektledare för detta spännande projekt som rör hela Majorna, inklusive Kungsladugård/Sandarna. Jag bor själv i Majorna med mina barn, och är en av dem som insett att man måste agera för att åstadkomma förändring. Det var så jag kom i kontakt med den lokala Hyresgästföreningen på Mariaplan, och det var så jag tänkte när jag sökte statlig finansiering för att kunna starta detta projekt. Om du känner igen dig i någon av punkterna nedan är detta absolut ett projekt för dig att delta i! Är du en av alla dem som: tycker att det är svårt att genomföra önskvärda förändringar? skulle önska en ekologiskt hållbar stadsdel? känner att tiden till eget engagemang inte räcker till? känner att ensam inte är stark? har massor av idéer men inte vet hur du skall nå ut med dem? redan har försökt på egen hand men gett upp? brinner för någonting som har med Majorna att göra? brinner för någonting som har med hållbar utveckling att göra? retar sig på någonting i området? är eller vill vara stolt över att bo i just Majorna? vill göra något, men vet inte hur? vill få bra kontakter? har absolut inte mer tid än tio minuter vid datorn då och då? har all tid i världen? gillar gemenskap? jobbar helst ensam? tycker om att vara kreativ? helst jobbar med andras idéer? vill lära sig mer? tycker att miljöfrågan har blivit tjatig och vill att det skall hända något? vill ha mer demokrati? Så vad gör man nu då? Jo, du kan börja med att: Titta på www.majeko.se Slå en telefonsignal till 704 50 49 och fråga mig. Ta tag i ditt kompisgäng eller förening och boka in mig på ett föredrag om projektet eller om arbetsmetoder. Ta tag i ditt kompisgäng eller förening och anmäla intresse för projektet. Kolla med mig vilka arbetsmetoder som finns till förfogande. Fundera över vad i ditt liv som engagerar dig allra mest. Fundera över vad du själv har att bidra med för kunskaper eller idéer. Känns det fortfarande luddigt? Poängen är att vem som helst i Majorna kan hitta på precis vad som helst, som har att göra med en ekologiskt hållbar stadsdel. Ni får genom projektet hjälp med hur ni skall genomföra era idéer, eller hjälp med att få fram väl genomarbetade idéer till berörda aktörer. Vad kan jag då som projektledare bistå med? Inspiration och förslag på ämnesområden Kunskaper om arbetsmetoder Kontaktnätverk och kunskaper om vilka aktörer som berörs av just det som du är intresserad av. Arbetsmaterial, upptryckning av affischer etc. Kanaler för uppmärksamhet kring just ert arbete. Studiecirklar för fördjupade kunskaper om det just ni tycker är viktigt. Studiebesök för inspiration och inhämtning av kunskaper. Idéer om ämnesområden att arbeta med/engagera sig i. Spridning av information Hjälp att göra det lilla arbetet till ett stort resultat Ordna seminarier, kaféföredrag och andra sammankomster Mycket mer om du kommer med idéerna. Vad är det som gör projektet så unikt? Projektet är ett medborgarinitiativ och drivs av Majornas egna invånare. Projektet har stort stöd från såväl bostadsbolagen som flera av kommunens förvaltningar. Vi har fått statliga medel för att få gehör för våra egna idéer. Vilka kan gå med? Alla! Hittills har jag varit i kontakt med och hållit föredrag för Lokala hyresgästföreningar Intresseföreningar (idrott, odling, föräldrar etc) Bostadsrättsföreningar Näringsliv Skolor Kyrkliga samfund Privata grupper Ungdomsgrupper Föräldrakooperativa förskolor Har du förslag på fler? Hör av dig till mig! Och du… missa inte den pågående bildutställningen på Majornas bibliotek på Chapmans Torg! Den pågår den här veckan och nästa! (v.43-44) Vänliga hälsningar Kim Weinehammar Från Naturvårdsverket Majorna Ekologisk stadsdel är ett medborgarinitiativ som initierats genom Hyresgästföreningen Västra Göteborg. Projektet som startar 2008 berör 30 000 invånare samt förvaltningar och organisationer. Projektet kommer att drivas av stadsdelens egna invånare genom arbets- och diskussionsgrupper samt studiecirklar och enskilda initiativ, i syfte att påverka huvudaktörer i form av kommunala förvaltningar, bolag och bostadsföretag att bygga och skapa ekologiskt hållbara lösningar i samklang med medborgarnas önskemål och förutsättningar. Om du inte vill vara med i utskicket i fortsättningen, svara på den här e-posten med rubrik ”ej nyhetsbrev”, så tar vi bort dig ur listan. Men du får gärna hjälpa oss att sprida nyhetsbrevet till andra Majornabor! Kim Weinehammar, projektledare. 031-704 50 49. [email protected]

KIM WEINEHAMMAR 2009-01-20        #8969
Vandrande ekocafé! Nu startar snart en massa aktiviteter under våren. Bland annat kommer du att kunna komma in till oss på Mariaplan 1 och diskutera Ekologisk stadsdel Majorna. Du kommer också att kunna följa en seminarieserie, "Vandrande Ekocafé", varannan onsdagkväll klockan 18 jämna veckor med start den 4 mars. Program och plats kommer senare. Varannan torsdagkväll udda veckor kommer du att kunna ta del av gröna seminarier, med lite mer grönskande inriktning.

KIM WEINEHAMMAR 2009-03-04        #9659
Seminarieafton onsdagskvällar jämna veckor med start 4 mars, kl.18.00. Seminarierna flyttar från café till café, med olika teman varje gång. Ekologiskt fika finns för servering. § 4 mars kl 18-20 Först ut är Karl-Johans Soppcafé, Karl-Johansgatan 9 Förbättrad cykeltrafik i stadsdelen. Kommunens syn på förutsättningarna och resonemang kring de boendes egna önskemål § 18 mars kl.18-20 Columbus café, Allmänna vägen Minskad energianvändning i bostaden. Johan Erlandsson berättar vad som är stort och smått i hemmets energianvändning, inspirerar till handling och hjälper till på traven. § 1 april kl.18-20 Kardemumma, Mariagatan 16 Nya energikällor för hemmet. Efter man isolerat och energieffektiviserat, vad finns det för schyssta energikällor man kan välja? Både storskaligt och småskaligt gås igenom.

www.majeko.se

JOHAN ERLANDSSON 2009-03-13        #9828
Kongahälla ska bli en grön stadsdel i Kungälv. Fokus ligger på byggnaderna, verkar det som.

http://www.kungalvsposten.se/nyheter.shtml#2f22610af528a5998fe403175f33bc91

JOHAN ERLANDSSON 2012-05-04        #20579
Hyresgästföreningen, som stod bakom projektet Ekologisk Stadsdel Majorna, agerar nu bromskloss för energieffektiviseringar:
http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.446729/hyresgastforeningen-kritiska-mot-hojda-energikrav

Logga in för att svara


Produkter

Miljökonsult (1)
Magasin (3)
Återanvändande/upcycling (1)
Böcker (2)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3215 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik