Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.
Gästartikel från Världens EkoGästartikel från Klimataktion

Kultur & media   

Cykelutflykter

ELEONORA HORN 2008-05-17        #5401

Sköna vårsolsdagar riktigt spritter det i cykel- och vandringsbena. Fågelkvittret, vattnet som porlar och alla dofter och fina vårblommor. En termos, något gott att tugga på och en filt. Eller ett trevligt utekafé någonstans på vägen. Stockholmare eller Stockholmsbesökare kan glädjas åt en nyutkommen bok, Alla dessa cykelpromenader, som presenterar 16 olika sträckor som passar till fina cykelutflykter. En riktigt smart grej med just den här boken är att alla sträckor utgår från en pendeltågsstation. Det betyder att den som är sugen på en utflykt på andra sidan stan, men inte vill sticka iväg i ottan och komma hem när det är mörkt, kan ta cykeln på pendeln till utflyktsstarten. Ännu har jag inte hunnit testa någon av sträckorna från start till mål, men känner till flera områden sedan tidigare och tycker att författarna verkar ha hittat många fina cykelställen. Kartorna är dock ganska enkla, varför jag själv i alla fall skulle ta en titt i en cykelkarta innan jag gav mig iväg. Vilka fler fina cykelutflyktsmål finns det i vårt varationsrika land? Sitter du på ett riktigt guldkorns-tips att satsa på till semestern kanske? Långa eller korta sträckor. Tacksam för alla tips som finns!

http://www.ordalaget.se/ERIK SANDBLOM 2008-05-18        #5418
Klarälvsbanan verkar fin. Den är 9 mil lång, helt bilfri och går mellan Karlstad och Hagfors. Nästa år är en annan lång bilfri cykelbana klar. Ambjörnarp-Ulricehamn-Falköping. Cykeltur i tågens spår Klart för cykelbana i Limmared www.swedishgreenways.se I Göteborg är gamla Säröbanan en fin cykeltur, ner till Askimsbadet, Amundön eller Särö.

http://www.klaralvsbanan.se/

KRISTER ANDERSSON 2008-05-27        #5588

Ett fint utflyktsmål är naturreservatet Högklint. Det ligger ca 7 km utanför Visby och det är cykelbanor nästan hela vägen.

ELEONORA HORN 2008-05-27        #5595
Vilken fin bild, Krister! Ja, Högklint är verkligen ett fint utflyktsmål på lagom distans från Visby för en liten enkel utflykt, men är också ett fint pausställe för cykelturister på väg söderut. Cykelbanan, som löper parallellt med bilvägen men ändå inte är en del av den, är finfin att cykla på. Det är bara den sista biten ut mot havet som inte är försedd med cykelbana. Högklint är ett välbesökt turistmål, så om man cyklar dit precis när det är som störst turistrusch, kan det bli lite trångt på slutsträckan. Men det har inte avskräckt mig de gånger jag tagit mig dit. Strax före solnedgången brukar det inte vara så mycket folk därute och man kan njuta av utsikten av Visby i solnedgångsskimmer medan man fikar på klinten 48 meter över havet... Klarälvsbanan ser riktigt inspirerande ut på länken du angav, Erik! Skulle kunna bli en fin semestercykling, helt klart. Till Karlstad kommer man kunna ta med cykel på tåget från några destinationer i sommar (15 juni - 17 aug) för 112 kr om man inte vill cykla hela vägen dit, annars ser jag på din länk att de tänkt på cykeluthyrning i samband med Klarälvsbanan.

http://www.i.lst.se/i/amnen/Naturvard/naturskyddade_omraden/hogklint.htm

KRISTER ANDERSSON 2008-05-29        #5639

Här är några fler bilder från cykelturen. Cykelbanan till Höglint fortsätter förbi Tofta där det finns en populär badstrand för svalkande bad. För den som är hungrig efter turen så går det att äta en bit mat på någon av serveringarna. Ca 2 mil fån Visby. Högklint är ett fint utflyktsmål ca 7 km från Visby. Kneippbyn är en populär turistanläggning där barnen kan åka vattenrutschbana och titta på Pippi-huset mm. ca 4 km från Visby.

KRISTER ANDERSSON 2008-05-29        #5640

Lättcyklad cykelbana.

KRISTER ANDERSSON 2008-05-29        #5641

Den sista biten upp mot Högklint. Tyvärr är det ingen cykelbana

KRISTER ANDERSSON 2008-05-29        #5642

Cykelbanan går genom ett varierande landskap.

KRISTER ANDERSSON 2008-05-29        #5643

Även vägen till målet kan vara fin…

ELEONORA HORN 2008-05-29        #5644

Ja, längs vägkanterna kan man hitta en stor biologisk mångfald tack vare de alldeles speciella förutsättningarna i gränsen mellan väg och omgivande natur (inklusive skötseln av vägkanten) och Gotlands kalkbergrund, många soltimmar mfl faktorer. Vägarna på Gotland saltas inte om vintrarna heller. Växtligheten är inte bara fin att titta på när man cyklar, den har också betydelse för att förhindra näringsläckage, minska erosion och för att binda diverse föroreningar. Bilden visar en bok som heter "Gotlands blommande vägkanter" och är utgiven av Länsmuseet på Gotland (se länk).

http://www.lansmuseetgotland.se/1180

ANNA FREDRIKSSON 2008-05-31        #5672
Vad kul att du gillar min och Roffe cykelpromenad bok om Stockholm. Hör gärna av dej när du testat en tur och tala om vad du tyckte. hälsningar anna f [email protected]

KRISTER ANDERSSON 2008-07-01        #6111

Tofta strand är ett populärt mål att cykla till. Stranden ligger ca 2 mil söder om Visby och det är bra cykelbanor hela vägen.

MAGNUS BILLBERGER 2008-07-02        #6117

När vi bodde i Uppsala köpte min frun boken Cykelguide till Uppland åt mej. Den verkar ha ungefär samma upplägg som cykelpromenadboken. Vi har gjort ungefär hälften av turerna och alla dessa var mycket fina. En tur som inte finns med i boken är att åka runt Ekoln. Rundan är kring 10 mil (kortaste vägen är ca 8 mil) och kan göras i många varianter. Det finns en mängd olika stopp och avstickare man kan välja på. Jag rekommenderar Sigtuna och Hammarskog.

http://www.nok.se/nok/titlar/27/35333-6.htm

MAGNUS BILLBERGER 2008-07-02        #6118
Svenska cykelfrämjandet går på djupet med sammanställningar och betygsättning av olika cykelguider.

http://www.svenska-cykelsallskapet.se/page_1197975663453.html

MAGNUS BILLBERGER 2008-07-02        #6119
För egen del har jag just nu ett uppsving när det gäller cykelutflykter. Det har varit lägligt att jag tar cykeln när familjen ska någonstans. Tre nyligen upplevda, fantastiskt fina turer är: Falun - Leksand via Oxberg och Rexbo Falun - Gimsbärke, runt Runn på östra sidan via Vika och Torsång Falun - Borlänge via Hinsnoret och Aspeboda På fredag blir det Falun - Söderhamn via Svärdsjö, Vintjärn, Svartnäs, Åmot, Lingbo och Marma.

GUNHILD SVENONIUS 2008-09-25        #7307
I ettinlägg har jag skrivit om många cykelvägar på nedlagda järnvägsbankar som jag och min man cyklat å med vår handikaptandem. för att inte dubblera inlägget så prövar jag med att hänvisa till den debattsidan, få se om det går!Nej - det lyckades inte med en länk, men jag har skrivit på sidan om två- och trehjulingar i inlägget #7298. Hur gör man för att få en länk till den debatten?

http://www.ecoprofile.se/910_778_Kageson:_Dags_att_satsa_pa_cykling.htm

ERIK SANDBLOM 2008-09-26        #7324
Gunhild, du kan länka till dina inlägg genom att klicka på inläggsnumret. Sen kopierar du det. Då blir det som på länken nedan:

http://www.ecoprofile.se/posts.asp?forum_id=&topic_id=778#7298

ELEONORA HORN 2008-09-26        #7325
Jag vet inte riktigt vad det var som inte lyckades, för din länk till tråden fungerar utmärkt. Ville du få en länk som hoppar direkt till just ditt inlägg i den tråden? I så fall går det t ex att klicka på inläggsnumret (i detta fall #7298) och sedan kopiera adressraden. Är problemet något annat? Skicka gärna ett meddelande till mig (klicka på mitt namn så kommer du till "min" sida där du kan skicka ett meddelande till mig) om du har fler frågor. Tips på fina cykelsträckor kan man aldrig få för många av! Särskilt bilfria.

ERIK SANDBLOM 2009-01-14        #8885
GP: Kattegattled ska locka turister Om fyra år kan det vara möjligt att cykla på nästan bilfri väg mellan Helsingborg och Göteborg. Ett projekt med den inriktningen fick nyligen fem miljoner kronor från EU. The unexpected growth of business along the Great Allegheny Passage Theres no doubt, she said, that the 150-mile long biking and hiking trail from McKeesport to Washington, D.C., is transforming the town at a much faster pace than any of its 3,000 residents ever expected. Hm, kanske dags för en tråd/artikel om cykelturism? Till våren kanske?

ELEONORA HORN 2009-01-15        #8893
Mmm...mera cykelturism! Och precis som du skrev i Tågcharter-tråden alldeles nyligen finns det andra utmärkta semestringsförslag - du nämnde bland annat att hyra segelbåt och att paddla kajak. Så här års är tåget till fjällen och åka skidor inte dumt. Många planerar annars sommarsemestern redan nu har jag märkt som hyr ut min stuga. Jag brukar ge cykelvägbeskrivningar trots att alla hyresgäster hittills verkat helt bilinriktade. Så de får ett val åtminstone på målet, tänker jag. Man kan ju hyra cykel även om man tagit sig dit med bil.

MATTIAS CARLSSON 2009-04-02        #10081
Blekinge satsar på cykelturism: "Leden tros kunna vara verklighet om fem sex år och ska då hålla en hög internationell standard. – Det ska vara bilfria leder, bra service kring lederna, bra upplevelser, man ska kunna ta sig till och från leden i båda ändarna med tåg, säger Tommy Gustavsson, turistchef på Region Blekinge"

http://www.sr.se/blekinge/nyheter/artikel.asp?artikel=2717693

ÅSA RöSTELL 2009-04-02        #10086
Bra cykelleder/utflykter finns i Ulricehamns kommun. "95 km asfalterad banvall i natursköna miljöer med många rastplatser" som de skriver på sin hemsida. Man kan köpa olika cykelpaket om man vill, där övernattning på vandrarhem och vissa måltider (t.ex. lunchpaket) ingår. T.ex. finns ett paket med cykling i vackra Ätradalen och ett annat som följer i "Gårdarna runt sjön"s spår (romaner av Birgit Th Sparre). Jag blev cykelsugen när jag läste om det!

http://ulricehamn.vastsverige.com/templates/search____13352.aspx

ERIK SANDBLOM 2009-06-21        #11201

Ofta finns ett naturområde ganska nära. Kolla din kommuns hemsida.

ERIK SANDBLOM 2009-06-21        #11202

Man kan ju alltid ge sig ut på cykeln och se vart man hamnar. Självporträtt på cykel kallas "panda". Man kan se många pandabilder på flickr: www.flickr.com/search/?q=panda+bicycle

Logga in för att svara


Produkter

Magasin (3)
Böcker (2)
Miljökonsult (1)
Återanvändande/upcycling (1)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3336 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik