Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Avfall och återvinning   

Soptippen säljer dina prylar

ERIK SANDBLOM 2008-05-18        #5421

Kretsloppsparken Alelyckan är en av Göteborgs fem återvinningscentraler. Men det är också ett ställe där man kan skänka och köpa sådant som går att återanvända. Intill avfallscontainrarna ligger Stadsmissionens secondhand-butik, Returhuset och Återbrukets fyndmarknad för begagnat byggmaterial. Allt på samma ställe bygger på praktiskt återvinningstänkande. – Alla som jobbar i den här branschen vet att man skulle kunna plocka ut 40 och 50 procent av allt som slängs, och återanvända det, säger Pål Mårtensson som är samordnare för Göteborgs återvinningscentraler. På Återbruket arbetar man med kretslopps-anpassad hantering av bygg- och rivningsmaterial. Här säljs återvunnet tegel, fönster, dörrar, wc och kaminer med mera. Kretsloppsparken fyller ett år och bygger ut www.kretsloppsparken.nuMIKAEL JOHANSSON 2008-05-19        #5444
Det här tycker jag är lysande exempel på hur man minskar på samhällets resursslöseri. Varje kommun borde ha minst en sådan anläggning. På sätt och vis skulle man ochså kunna säga att det är att flytta arbetstillfällen från Kina till Sverige.

ERIK SANDBLOM 2008-05-19        #5447
Jag tycker också det är jättebra, men vore det inte ännu bättre om folk helt enkelt inte kastade sina fullt fungerande persedlar? Slet på dom lite längre, eller åtminstone ringde upp Frälsningsarmén eller Röda Korset? Dessa kommer och hämtar ens gamla soffa helt gratis, och ger den ett nytt hem. Men som sagt, det är bra att kretsloppsnämnden drar konsekvenserna av folks slit-och-släng-beteende och ser till att sälja av de prylar som är i brukbart skick. Jag tror aldrig det kan löna sig tyvärr, så på sikt måste konsumenterna själva inse att de kan ringa till Frälsningsarmén/Röda Korset.

ROBERT ENGLISH 2008-05-20        #5452
Jag och en kamrat till mig har båda blivit nobbade av Myrorna, de ville inte ha våra gamla soffor, så de slutade sina dagar i sopförbränningen. De tar bara emot sådant som de tror de kan sälja och det är ju faktiskt bra, de bedriver ju ingen gratis soptransport till tippen. I stockholm fungerar Stadsmissionen bra också, där har jag blivit av med en hel del onödiga husgeråd och böcker. Mina föräldrar köper böcker på loppis och lämnar sedan tillbaka dem så de "återvinns" flera gånger.

MIKAEL JOHANSSON 2008-05-20        #5456
Erik, vad grundar du ditt påstående på att det aldrig kan löna sig för en soptipp att sälja ursorterade och fungerande prylar? Jag tror att en sådan verksamhet skulle kunna bidra till att bära upp kostnaden för en soptipp. Speciellt ju mer vi närmar oss peak oil och i synnerhet ju mer passerar peak oil.

ERIK SANDBLOM 2008-05-21        #5470
Jag tror personalkostnaden blir betydande i förhållande till vad man får in på försäljning av prylarna. Soptippen, eller återvinningscentralen som det heter egentligen, är iofs en kommunal verksamhet som kanske inte går med vinst som vilket företag som helst. Om det blir alltför dyrt att slänga sina sopor så kommer folk slänga dom i naturen istället. Jag tycker det är helt rätt att göra som dom gör i Alelyckan; en del i återvinningscentralernas verksamhet måste vara att påverka människor att inte slänga så mycket, helt enkelt. Jag tror många får sig en tankeställare när återvinningscentralen ber att få sälja soffan eller kläderna eller vad det nu handlar om. Jag hörde på radion, Linda A P Larsson var det kanske, som intervjuade någon som sysslar med sophantering och som sa att även med den bästa och klokaste återvinningen i världen så klarar man inte av ökningen av mängden sopor. Saker deponeras i all oändlighet och det funkar inte att bränna allting. Det hänger ihop med framgångsmyten, folk tror att det finns reservplaneter ifall denna skulle gå åt skogen. De tror att de kan köpa och slänga obegränsat med grejer bara de hostar upp stålarna för det. Medvetenheten ökar ju men kanske inte tillräckligt, och sen ska ju medvetenheten slå igenom i ändrade beteenden också, om det ska vara nån vits med det. Ska se om jag kommer ihåg vilket program det var, troligen Studio Ett.

ERIK SANDBLOM 2008-05-31        #5680
För första gången slänger varje svensk mer än ett halvt ton hushållsavfall om året. På tio år har sopmängden ökat med mer än 25 procent till 514 kilo per invånare förra året. Ekot: Soporna slår rekord i högkonjunkturen Sundsvalls Tidning: Svenskarna slår rekord i sopavfall

MIKAEL JOHANSSON 2008-05-31        #5684
Det besannar mina misstankar att svenskarnas koldioxidavtryck på planeten jorden har ökat med minst 25 procent under dessa tio år. Förmodligen kanske med upp till 40 procent. Det är lite lögnaktigt av regeringen att påstå att vi svenskar för en miljövänlig politik genom att visa siffror som säger att vi har minskat våra koldioxidutsläpp. Inom vissa områden så har vi minskat våra koldioxidutsläpp i Sverige men vårt totala koldioxidavtryck ökar kraftigt därför att vi bidrar till stora utsläpp utomlands. Så regeringens fina siffror får man se som ett valium för att bära våra "synder". Det är lättare att fortsätta att bära sig illa åt om man lyckas ljuga så effektivt att man tror på sina egna lögner.

JOHAN ERLANDSSON 2011-05-23        #17809
Danska Affald & Ressourcer skriver om Alelyckan:

Kredsløbsparken Alelyckan har i 2010 forebygget 360 ton affald ved at borgere og virksomheder har afleveret storskrald til direkte genbrug i stedet for til affaldsbehandling. Hvis resultaterne overføres til alle svenske genbrugspladser, svarer det til, at der årligt kunne forebygges 80.000 ton storskrald i Sverige og drivhusgasudledningen kunne reduceres med 300.000 ton.

http://affaldogressourcer.dk/article-2122-Svensk-kredslobspark-fremmer-direkte-genbrug.html

MAGNUS BILLBERGER 2011-05-24        #17811
Ett trendbrott kan anas när det gäller mängden sopor vi producerar. Igår rapporterades att avfallproduktionen minskat trots "förbättrad ekonomi".

Logga in för att svara


Produkter

Återanvändande/upcycling (1)
Magasin (3)
Miljökonsult (1)
Böcker (2)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3276 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik